Artiklerne udtrykker ikke nødvendigvis APKs/Kommunistisk Politiks holdning

Synspunkt-Arkiv

2003

December 2003 - januar 2003

Synspunkt
Arkiv Synspunkt 2002
Arkiv Synspunkt 2001

Udtalelser fra APKs Centralkomité
1. december 2003:


Støt det irakiske folks modstandskamp

Falsk 'kommunistisk samling'

Om tilfangetagelsen af Saddam Hussein
[Netavisen] Det var kun i den amerikanske propagandamaskine, at modstandskampen blev beskrevet som ”ledet af Saddam” for at miskreditere det irakiske folks retfærdige kamp for et frit og uafhængigt Irak.
Af Michael Jensen, Ny Morgen

Diktatorens navn
[KP25, 2004] Amerikanske soldater har pågrebet Saddam Hussein, angiveligt skjult i en bunke møj nær Tikrit.
'Julen er kommet tidligt til George Bush i år', sagde en BBC-kommentator. Nogle hundrede irakere - mest mobiliseret af forræderpartiet IKP - fejrede det i Bagdad. Hundrede eksilirakere i Danmark 'fejrede' det på Rådhuspladsen.
Millioner af irakere sagde - ingenting. De fejrede ikke. De tav.
Leder, Kommunistisk Politik 25, 2003

ERFARINGERNE FRA CHILE
[Netavisen] Fra debatten om erfaringerne fra Chile 73 og det 'antimonopolistiske demokrati' i DKPs blad SKUB
Af Ron Ridenour

Kollaps for unionsforfatningen
[Netavisen] EU-samarbejdet handler basalt set om at skabe en Europæisk stormagt - EU's Forenede Stater. Hundeslagsmålet handler om, hvem skal bestemme over de fælles kræfter. Og i kulissen puster USA til uenighederne.
Kommentar, Af Franz Krejbjerg, APK

Fred - også for palæstinaflygtninge
[Netavisen] Mon de mange ubetingede tilhængere af Geneve-initiativet har overvejet, hvad det vil betyde for flygtningearbejde og konfliktløsning i fremtiden, hvis fordrivelse blot skal tages til efteretning?
Af Ole Olsen, Formand for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening

Stemmer alle vegne fra
[KP24, 2003] 3 millioner mennesker dør hvert år af aids. Det kunne forhindres. Og 25 millioner mennesker døde af sult sidste år, siger FN. Til gengæld er rustningsudgifterne mangedoblede.
Leder, Kommunistisk Politik 24, 2003

Udtalelser fra APKs Centralkomité
1. december 2003:


Støt det irakiske folks modstandskamp

Falsk 'kommunistisk samling'

MIT AMERIKKKA: VERDENS OVERHERRE
[Netavisen]
Den frie kapitals bevægelighed, - med staternes opbakning - , den stigende koncentration af kapital og investering, monopolernes uindskrænkede magt, de stigende oliepriser og kædereaktionen på kapitalisters korruptionsskandaler fører til den turbulente økonomiske, politiske og militære udvikling, vi ser over hele verden i dag. Militæret skal redde situationen.
Af Ron Ridenour - amerikansk journalist, nu bosat i Danmark.

Genèveaftalen: Udsalg af palæstinensernes ukrænkelige rettigheder
[KP24, 2003] Med Genèveaftalens offentliggørelse den 1. december i Paris er endnu en fredsplan (denne gang en officiel "uofficiel" plan) lavet, uden at freden af den årsag er kommet nærmere, tværtimod. "Fredsplanen" ses som et tillæg til den sidste fase i "køreplanen for fred" - som allerede har vist sig at være død
Af Henning Paaske Jensen, APK. Kommunistisk Politik 24, 2003

Novemberkonferencen 2003
Fra Orientering 7, 2003

Carl Madsen 100 år

Revolution eller reformisme
Af Henning Paaske Jensen

Revolution i Danmark og kommunistisk strategi
Af Klaus Riis

Fra London til et Latinamerika i oprør
[KP23, 2003] I London forsøgte det 21. århundredes første store kolonisator George W. Bush at bilde den britiske elite ind, at det er nødvendigt at omforme Mellemøsten i amerikansk ('vestligt') billede - kaldet 'demokrati' og 'nationsopbygning'. I Latinamerika ryster denne model i sin grundvold.
Kommentar, Kommunistisk Politik 23, 2003
Se også
Belejlig bombeterror i Tyrkiet
[Netavisen] Det andet store bombeattentat i Tyrkiet på fem dage kom i dag, da to kraftige bomber raserede det britiske konsulat og hovedkvarteret for den Londonbaserede HSBC-Bank i Istanbul. Bomberne i Tyrkiet har indrammet Bushs upopulære besøg i England - og givet anledning til at aktualisere 'krigen mod terror'.

De villiges koalition
[KP23, 2003] USA er i gang med at 'irakisere' krigen som man i sin tid 'vietnamiserede'. Samtidig arbejdes der heftigt bag kulisserne for at få aftaler med de vigtige imperialistmagter, som har afvist krigen, og for at få FN til at spille en større formel rolle i et forsøg på at legitimere den ulovlige krig. Det er gået op for amerikanerne, at de står over for en bred front af irakisk modstand.
Leder, Kommunistisk Politik 23, 2003

Stå sammen mod monopolernes, liberalismens og reaktionens Europa!
Udtalelse fra marxistisk-leninistiske partier i Europa
Europæisk Socialt Forum

Paris, November 2003

KPiD og DKP/ML klar til at slå pjalterne sammen - På DKPs gamle grundlag
[Netavisen]
Finn Sørensen, Enhedslisten, har for nylig på Modkraft under Kontradoxa lavet en analyse af de revisionistiske partiers samlingsproces og bruger mange ord på det erklærede topplanssamarbejde, som er under hastig udvikling imellem DKP/ML og KPiD.
Af Henning Paaske Jensen, APK

Og hvad så med DKP?
[Netavisen] DKP har holdt landsmøde og vedtaget programdokumentet 'En kommunistisk vision for klassekampen i det 21. århundrede.' Det er 'antimonopolistisk demokrati' tilsat kamp mod globalisering plus glasnost og perestrojka.
Af Klaus Riis, Kommunistisk Politik 23, 2003

Apartheidmuren - palæstinensernes fængsel
[Netavisen] Mellem murstenene skal palæstinenserne indse budskabet, som indebærer trusler på to planer. Trusler om udslettelse af befolkningen, og at blokere gennemførelsen af en retfærdig, fremtidig løsning for den palæstinensiske selvstyremyndighed, der for øvrigt indtil videre kun har eksisteret på papir.
Den unge dansk-palæstinenser Hanane Gheith holdt denne tale ved aktionen mod Israels apartheidmur i Odense den 8. november 2003

Revolutionens veje
[KP22, 2003] Oktoberrevolutionen inspirerede alle det 20. århundredes revolutioner - og inspirerer endnu i dag, hvor arbejdere og bønder i Rusland igen er kastet tilbage i fattigdom og i den hårdeste kapitalistiske trældom, og hvor mafia-kapitalister, mediebaroner og politiske tsarer, præster og poper igen har kronede dage.
Kommentar, Kommunistisk Politik 22, 2003

Slip Thule fri
[KP22, 2003] 'Thulesagen' er et andet ord for skandaler, fortielser, løgne, forbrydelser mod mennesker og miljø. Det er historien om hemmelig atomoprustning af Grønland og Danmark, om tvangsfordrivelse af den oprindelige befolkning, om atomulykker og forsvundne brintbomber, om Thulearbejdere, der fik atomcancer, og om en gigantisk forurening af et stort stykke arktisk natur.
Leder, Kommunistisk Politik 22, 2003

Grønt lys til terror
[KP21, 2003] USA vil ikke fordømme apartheidmuren og dens illegale annektering af mere palæstinensisk jord, der udelukker en to-stats-løsning. Tværtimod opmuntrer USA både murbyggeriet, nye bosættelser og den skærpede undertrykkelse, som Israel gennemfører i de besatte områder under påskud af kamp mod terrorisme, med ulovlige henrettelser af ledende modstandsfolk og talrige drab på civile.
Leder Kommunistisk Politik 21, 2003

Bolivia: Folket rejser sig
[KP21, 2003] En hyldest til de bolivianske indianere, arbejdere, bønder og studenter, der har væltet en amerikansk lakaj - og fortsætter kampen
Kommentar, Kommunistisk Politik 21, 2003

Hvad sagde Dimitrov?
Til klasseanalysen: Omkring arbejderaristokratiet, Tyskland '33 og Chile '73
[Netavisen]
Partiet KPiD har lanceret en 'klasseanalyse', som ikke opererer med begrebet 'arbejderaristokrati' og som gør intellektuelle som universitetslærere eller præster til en del af arbejderklassen. KPiD forsøger i denne sammmenhæng at referere til Komintern og Georgi Dimitrov. Intet kunne være mere forkert.
Af Ole S.Larsen

Israel - terrorstat!
[KP20, 2003] Angrebet på Syrien var den sidste pind til ligkisten for den såkaldte fredsproces, som blev lanceret under så stor medieopmærksomhed for nogle måneder siden. Israel spekulerer ikke bare i at myrde eller deportere Arafat, men også i at udløse nye krige i Mellemøsten, eller en altomfattende krig dér.
Leder, Kommunistisk Politik 20, 2003

Fogh uden klasse
[KP20, 2003] Denne patologisk virkelighedsforstyrrede mand er ude af stand til at føre en dialog, fordi han kun ser og hører, hvad der passer ind i hans ideologiske fejlkonstruktion.
Kommentar omkring åbningstalen, Kommunistisk Politik 20, 2003

Om Iraks Kommunistiske Partis landsforræderi og totale bankerot
[Netavisen] En grundig aktuel og historisk analyse af et 'kommunistisk' parti, der er trådt i den amerikanske besættelsmagts tjeneste.
Af Michael Jensen

"Principløst fornuftægteskab"
Samtale med Franz Krejbjerg om sammenlægningen af KPiD og DKP-ml
[KP19, 2003] DKP/ml og KPiD har lagt sig fast på at gennemføre en sammensmeltning af de to partier. Tidligere på året nedlagde partiet Fælles Kurs sig selv og en del medlemmer gik ind i DKP. Kommunistisk Politik har talt herom med Franz Krejbjerg, Århus, medlem af APKs Centralkomite - og tidligere medlem af DKP-mls.
Kommunistisk Politik 19, 2003

Ja tak til Ud af EU
[KP19, 2003] Anders Fogh lod en 'bombe' springe ved et debatmøde på Århus Universitet: Et Nej ved næste års afstemning vil betyde dansk udtræden af Unionen. Han har nu fået tilslutning fra samtlige ja-partier: Hvis vi næste år stemmer nej til EUs forfatningstraktat, vil det i realiteten betyde, at Danmark meldes ud af EU.
Kommentar af Klaus Riis
Se også
Baggrund
Den kommende folkeafstemning: Ikke den sidste - men meget svær at vinde
Brev til Folkebevægelsen mod EU, 1. september 2003
Af Franz Krejbjerg, APK

Arbejderklassens historiske erfaringer
Den 'chilenske vej' til socialismen

Den 'chilenske vej til socialismen' 2003
Af Klaus Riis

Dokumentation
John Max Pedersen: DEMOKRATISK SOCIALISME
Eksemplet Chile viser umuligheden af en fredelig vej til socialisme
Arbejderbladet oktober 1972
Se også
DKP om Chile - før og efter kuppet

Carl Madsen: Drage lære af Chile

'Den chilenske vej til socialismen': Reformisme - porten til fascisme
Af Chiles Kommunistiske Parti/Proletarisk Aktion (PC-AP).
Netudgivelse fra Orientering 3, 2000.

Den amerikanske middelklasses kollaps
[KP18, 2003] Af Rep. Bernie Sanders - medlem af Repræsentanternes Hus.
"Først er der et lille antal ufatteligt velhavende mennesker, som ejer og kontrollerer mere og mere af vort land. For det andet er der en skrumpende middelklasse, hvis almindelige medlemmer for det meste arbejder stadig længere til lavere løn og færre goder. For det tredje lever et voksende antal amerikanere i den yderste armod - de sulter og sover på gaderne."
Se også Kommunistisk Politiks kommentar til Sanders' artikel
Hr. og fru Middelmand

Nej til nedskæringer i Århus Kommune
Protesterne må fortsættes til besparelserne er fjernet helt

[Netavisen] Århusianerne demonstrerede, da byrådet torsdag indgik et budgetforlig for 2004, der indeholder besparelser på 280 millioner kroner. Bl.a. massive nedskæringer på daginstitutionerne. Som led i forliget skal Århus Sporveje udliciteres.
Udtalelse Arbejderpartiet Kommunisterne i Østjylland

Demokrati i praksis
[Netavisen] Onsdag eftermiddag blev den svenske udenrigsminister stukket ned i et varehus midt i Stockholm. Anna Lindh døde tidligt torsdag morgen af sine kvæstelser. Gerningsmanden stak af og blev set af mange vidner, men ingen løb efter manden. Politiet står stadig uden klart motiv og holder centrale spor tilbage fra offentligheden. Mystikken har bredt sig ...

Anders Fogh er ikke Anna Lindh
[Netavisen] De danske medier - og statsminister Anders Fogh selv - har draget maleraktionen i folketinget, da Fogh sendte Danmark i krig mod Irak, ind i reaktionen på mordet på Anna Lindh. Det er absurd. En politisk medieaktion er ikke mord eller attentat. Og Anders Fogh er ikke Anna Lindh.
Kommentar, KPNet

11.09.73 - 11.09.01
Forbrydere i front
[Netavisen 11.09.03] Den økonomiske side af 11. september 2001 er ikke mindre forbryderisk end efter Chiles 11. september: det er nyliberalisering og imperialistisk globalisering påtvunget med militærmagt. Den 'chilenske' model som eksportvare i en sky af klyngebomber og depleteret uran. Den internationale accept af den stærkeres ret til at røve andre landes og deres folks ressourcer med våben i hånd.
Leder, Kommunistisk Politik 18, 2003

Foghs tid nærmer sig fortid
[KP18, 2003] I disse uger vokser protesterne landet over mod de kommunale og amtslige nedskæringsbudgetter, som Foghs regering står bag og har gennemtrumfet. De gymnasieelever, som protesterer landet over, ved, at det ikke bare er kommunalpolitikerne (som er slemme nok i sig selv), skytset skal rettes imod. Bag dem står regeringens politik. Bag den står EU's nyliberale projekt og den amerikanske imperialismes krigspolitik.
Kommentar, Kommunistisk Politik 18, 2003

Et utilsløret overklassebudget
[KP17, 2003] Som klassestatens budget er finansloven en årligt tilbagevendende manøvre i folkebedrag, udført af de skiftende regeringer. Hvor socialdemokraterne søger at skjule de indbyggede og automatiske angreb på arbejderklassen og det store flertal, så kan Fogh og hans overklassekriger-regering ikke lade være med åbent at angribe arbejderklassen, ungdommen, de fattigste og de fleste.
Leder, Kommunistisk Politik 17, 2003

Drømmenes fristad Af Dorte Grenaa
[KP17, 2003]
Drømmen om socialisme lever og er stærkere end nogensinde. Drømmen et samfund, der ikke er hæmmet af det kapitalistiske anarki, af økonomiske kriser og brutale erobringskrige, med alle disses ødelæggende menneskelige omkostninger. Hvor menneskene endelig kan blive frie.

Løgn på løgn: De danske soldater skal hjem nu
[KP17, 2003] Den danske besættelseshær løj, da den meddelte, at Preben Pedersen var faldet i ildkamp mod irakiske banditter. Civile irakere blev myrdet af danske soldater, der i den forbindelse også skød en af deres egne. Det er den brutale sandhed, som chefen for besættelsesstyrken løj om - og som hans chef, krigsminister Jensby og regeringen bevidst fortav, indtil sandheden kom frem.

 

Krig og klassekrig
Af Arbejderpartiet Kommunisterne
29. august 2003

21. august 1968: Sovjetunionen besætter Tjekkoslovakiet
Det er 35-års-dagen for Sovjetunionens besættelse af Tjekkoslovakiet. Det markerede USSRs endelige overgang fra et socialistisk land til en socialimperialistisk supermagt.
Det markerer Kommunistisk Politik/Netavisen med at genudgive to artikler
Klaus Riis: Den 21. august 1968
Netkronik 2001
Anker Holm: Der var engang en krig ...
Kommunistisk Politik 15, 1999

Aggressorerne og FN’s Sikkerhedsråd bærer ansvaret for bomben mod FN’s hovedkvarter i Bagdad
[Netavisen] Bomben mod FN-hovedkvarteret i Bagdad udtrykker en klar og entydig irakisk reaktion imod udenlandsk indblanding af enhver art i Irak. Den er et vink med en vognstang om, at hverken USA eller FN er velkomne i Irak, og er bare ét af mange udtryk for, at irakerne ønsker at bestemme selv i deres eget land.
Kommentar - Af Michael Jensen

De værdiløses værdier
[KP16, 2003] Vi har et problem: Reaktionen har hugget sproget, og fylder positive ord med negativt indhold, og omvendt. Udbytning bliver til frihed. Solidaritet og fælles kamp til slaveri.
Kommentar, Kommunistisk Politik 16, 2003

Pynlig ufbrydelse
[KP16, 2003] Der blev først helt stille. Alle fuglene tav. Så brød stormen løs i sommervarmen: Sognepræst Thorkild Grosbøll fra Tårbæk tror ikke på gud. Spredt af medierne over hele verden: 'Groesboel' gik i kredsløb. Præsten der har mistet barnetroen - og fortsætter som præst.
I den grad en pynlig ufbrydelse, som en af 1960ernes digtere sagde.
Leder, Kommunistisk Politik 16, 2003

Krigen der ikke vil slippe os
[KP15, 2003] Irak-krigen vil ikke slippe os. Den fanger stadig en hel verdens opmærksomhed og vil ikke lade sig forvandle til en af de mange ’glemte krige’, der kan foregå i årtier, som på det afrikanske kontinent, dårligt nok registreret.
Kommentar, Kommunistisk Politik 15, 2003

Historiens lange tråde
[KP15, 2003] Arbejderklassens teori, marxismen-leninismen, er et koncentrat af klassens og folkenes historiske erfaringer med revolution, opstand og krig. Og arbejderklassens parti – det kommunistiske – må til stadighed inddrage nye revolutionære erfaringer, lære af såvel det positive som det negative. Historien har lange tråde. Begivenheder og personer kan kaste lys eller skygge gennem årtier.
Leder, Kommunistisk Politik 15, 2003

Drømmen
Ved en kær kammerats alt for tidlige død

[Netavisen] Jørgen Poulsen (1950-2003) - 'Røde Jørgen' - blev bisat fredag den 1. august. Familie og et talrigt opbud af venner og kammerater tog afsked med ham. Hans urne vil blive anbragt i de ukendtes fællesgrav på Assistens Kirkegård.
Denne hilsen fra Thomas Koppel og Annisette blev læst op ved bisættelsen

Fejlen der ikke kan rettes
[KP15, 2003] Venstrefløjen og dens meritter er et oplagt mål for den toneangivende reaktion. Men debatten i Weekend Avisen om venstrefløjen i 60erne - 80ernes Danmark har den svaghed, at der ikke tages udgangspunkt i virkelighed
Kommentar, Kommunistisk Politik 15, 2003

Sommertid betyder:
Den tid du bruger på at forny din viden

[KP15, 2003] "Stemningen fra de første års sommerlejre, med ukuelighed og kammeratskab, er til stadighed blevet suppleret med den smittende ungdommelige optimisme fra den fortsat større ungdomslejr, men det særlige år, der gået, har givet lejrens deltagere det særegne glimt af viden."
Indtryk fra APKs sommerlejr 2003
Se også
Ron Ridenour: Brev til Kommunistisk Politik

De riges krise
[KP14, 2003] Den oppustede dollar er USA's svage punkt. Indtil 1989 var USA et kreditorland i den globale økonomi. Ikke mindst de ufattelige militærudgifter har forvandlet det til et skyldnerland. I slutningen af i år ventes det, at den amerikanske udlandsgæld vil være oppe på det astronomiske beløb 3.7 trillioner dollars. Det årlige amerikanske handelsbalanceunderskud over for udlandet ligger på omkring 500 milliarder dollars.
Leder, Kommunistisk Politik 14, 2003

Prøv sandheden
[KP14, 2003] En ny britisk opinionsundersøgelse viser, at et flertal ganske simpelt ikke tror på Blair. De tror han lyver. Ikke mindst i forbindelse med Irak-krigen. Og en dugfrisk meningsmåling fra Maryland Universitet siger, at 62 pct. af amerikanerne mener, Bush løj eller forvred sandheden om Iraks masseødelæggelsesvåben, og føler sig narret i krig. 63 pct. mener, at der skal nedsættes en parlamentarisk undersøgelseskommission.
Kommentar, Kommunistisk Politik 14, 2003

Strøtanker midsommer 2003
[KP13, 2003] Har du lavet en flot heks med heksehyl til at brænde af. Lidt overtro skal der til i midsommernatten og det er vist ikke svært at finde en heks.
Der skal vel også en ordentlig båltale til?

Indvandrerlovene: Rendyrket reaktionær klassepolitik
[KP13, 2003] Regeringen har netop fremlagt et reaktionært 'integrationskatalog'. Gennem indvandrerlovene føres der klassepolitik. Det kræver et klart modsvar fra arbejderklassen. Her fremlægges nogle elementer til APK's flygtninge- og indvandrerpolitik.
Af Kaj Rudi Rasmussen, Kommunistisk Politik 13, 2003

Iran, Palæstina, Irak, Afghanistan o.s.v. eksploderer
[KP13, 2003] Intet af hvad der sker i Mellemøsten (eller for den sags skyld næsten alle andre steder på kloden) kan forstås uden at den amerikanske imperialismes rolle i udviklingerne undersøges. For USA har meget mere end en finger med i spillet, hvor som helst.
Leder, Kommunistisk Politik 13, 2003

Med i to imperialistiske blokke
[KP13, 2003] Den lille mand fra det lille land er åbenlyst i klemme. Det er ikke nemt at tjene to herrer lige loyalt, når disse er oppe at toppes. A.P. Møllers og "Danmarks" interesser kommer i klemme.
Kommentar

Irans Arbejdets Parti om besættelsen af Irak og læren for kommunisterne
[Netavisen] Den amerikanske invasion af Golf-regionen vil berede en ny gravplads for imperialismen, men denne gravplads vil ikke blive skabt på én dag. De kampens frø, som irakerne sår, og de strålende kampe, de førte, vil bære frugt ikke bare i Golf-regionen, men i mange andre områder.

Hvor er dræbervåbnene?
[Netavisen] Skal Anders Fogh, Per Stig Møller og 61 folketingsmedlemmer slippe godt fra at føre Danmark ud i en ulovlig krig, bygget på en løgn?
Af Dorte Grenaa

Israelske/amerikanske absurditeter og palæstinensernes legitime rettigheder
[Netavisen] Absurd at kræve at offeret - det palæstinensiske folk - skal se bort fra sine legitime rettigheder og dets ret til at forsvare sig imod den besættelse og kolonisering, som er blevet udbygget i mere end 30 år.
Af Henning Paaske Jensen, form. for APK Fyn

Arbejderklassen på barrikaderne
[KP12, 2003] Ungdommen har længe været på barrikaderne i protest mod privatisering og omformning af uddannelserne i monopolernes tegn. Den har været i centrum for de enorme antikrigs- og antiglobaliseringsprotester. Men nu er det arbejderne, der rører på sig: samfundets største og eneste konsekvent revolutionære klasse.
Kommentar, Kommunistisk Politik 12, 2003

General Fogh
[KP12, 2003] Der er ingen formildende omstændigheder ved Anders Fogh. Han og regeringen besidder ikke engang evnen til at lære af sine egne fejl. Hvad er læren af den skandaløse privatisering af DSB til Arriva i Østjylland? Flere privatiseringer af jernbanerne. Hvad er læren af Irak-krigen for regeringen? Flere krige!
Leder, Kommunistisk Politik 12, 2003
Se også
Borgerskabet i amokløb
En slags status over borgerskabets klassekrig ved folketingsårets slutning

Frygtens regime
[KP11, 2003] De dybt reaktionære pro-israelske neocons, der styrer USA er nået til et krisepunkt i Irak-krigen. Endskønt deres nikkedukke Bush har erklæret krigshandlingerne afsluttet, står de nu i Irak overfor militære udfordringer, såvelsom politiske, økonomiske, samfunds-strukturelle og ideologiske udfordringer, de ikke er i stand til at løse.
Strøtanker, Kommunistisk Politik 11, 2003

G8, Bush og verden
[KP11, 2003] Når G8-landene med den amerikanske præsident Bush i spidsen mødes i den franske by Evian fra 1.-3. juni er det gang nr. 28 siden 1975, at lederne for de rigeste og mest magtfulde lande - de store imperialistmagter - mødes for at udstikke en kurs for verdens fremtid. Eller rettere sagt: deres kurs for at fastholde og udvide imperialismens dominans og drive den imperialistiske globalisering fremad for at sikre de multinationale selskaber gigantprofitter.
Leder, Kommunistisk Politik 11, 2003

18. maj 1993 - 18. marts 2003
[KP11, 2003] To gange inden for de sidste 10 år har folketingsflertal dikteret flertallet af befolkningen en politik af de største konsekvenser imod dens vilje: Den 18. maj 1993 dekreteredes omafstemning om Maastricht-traktaten. Den 18. marts 2003 meddelte den danske regering, at den sendte Danmark i krig - for første gang i halvandet århundrede. Danmark blev aktivt krigsførende i strid med international ret og FNs charter - og mod et flertal af danskernes holdning. I begge situationer blev statens undertrykkelsesapparat taget i anvendelse mod den uundgåelige protest mod voldtægten af det borgerlige demokrati.

Køreplan for fred og demokrati?
[KP10, 2003] Den såkaldte 'køreplan' for fred i Mellemøsten er 'verdens' tilbud til palæstinenserne. Det eneste. Og næppe et tilbud - mest af alt et diktat. Et Minipalæstina af tvivlsom levedygtighed. En forhandlingsproces, som på forhånd afskærer de palæstinensiske modstandsorganisationer og bekæmper dem - med den største usikkerhed om, hvorvidt USA og Israel, når det kommer til stykket, vil se en palæstinensisk stat. Den er stillet i udsigt mange gange før.
Leder, Kommunistisk Politik 10, 2003

Muren, der skiller palæstinenserne fra deres land
[Netavisen] "Apartheidmuren", "Fordrivelsesmuren": Den israelske mur gennem det besatte Palæstina har til formål at rette et dødbringende slag mod enhver mulighed for at danne en levedygtig palæstinensisk stat.
Af den israelske fredsbevægelse Gush Shalom

Antikrigsbevægelsen herfra
[KP10, 2003] Det er regningernes, status'ernes og de taktiske justeringers tid efter krigskoalitionens foreløbige sejr i Irak. Også den globale antikrigsbevægelse, den største folkelige protestbevægelse verden har set i nyere tid, gør status.
Kommentar

Når strømmen kommer igen…
[Netavisen] I den stadige strøm af nyheder fra Irak, der er udvalgt til den danske offentlighed, er der en særlig forkærlighed for øjebliksbilleder og løsrevne udsagn. Efter en måneds heftigt bombardement er det f.eks. endnu ikke kommet frem, hvor de mange bomber og missiler har ramt.
Nyhedskommentar

1. maj 2003

1. maj 2003 - for revolution og socialisme
Leder, Kommunistisk Politik 9, 2003

5 minutter om imperialismen
Af Lasse Nørbo, DKU
Tale ved Rød 1. maj 2003 i Munkemose, Odense

Rettens magt til Palæstina
Af Hanane Gheith
Tale ved Rød 1. maj 2003 i Munkemose, Odense

Besættelse af Irak: Kobling mellem imperialismen og kolonialismen
Af Sammi Jawad, Komiteen mod krig og besættelse af Irak
Tale ved 1. maj på 'Fredspladsen' i Fælledparken

Social krigsførelse - mod de fattige
Af Eric Skytte
Tale ved Rød 1. maj 2003 Munkemose, Odense

Iraks fremtid skal bestemmes af den irakiske befolkning!
Af Dorte Grenaa
Tale ved Ingen krig mod Irak's demonstration foran den amerikanske ambassade 1. maj 2003

Hilsen til 1. maj fra Lars og Rune
p.t. Vestre Fængsel

APKs 2. kongres

En anden verden er mulig: socialismen!

Arbejderpartiet Kommunisterne har i påskedagene afholdt sin 2. kongres - tre år efter stiftelsen. Den gjorde status over de betydelige resultater, der er blevet opnået i opbygningen af det 21. århundredes kommunistiske parti. Kommunistisk Politik har talt med APKs formand Dorte Grenaa om kongressen.

Stop krigsforbryderregeringen!
Udtalelse fra APKs 2. kongres

Hilsen til Lars og Rune fra APKs 2. kongres
Udtalelse fra APKs 2. kongres

Hilsen til en veteran
[Netavisen] Frede Klitgård er blevet 80
Af Annisette & Thomas 26.04.2003

Irak besat
[KP9, 2003] Indtil krigen mod Irak var der 46 lande i verden, hvor USA ikke havde nogen militær tilstedeværelse. Nu er der 45. Der er 156 lande, hvor der er amerikanske tropper. I 64 lande er der amerikanske baser plus amerikanske tropper. Siden den 11. september 2001 er der syv nye lande, der er blevet forsynet med i alt 13 amerikanske baser, fra Kaukasus til Afghanistan i Centralasien. Nu er der altså et land mere.
Kommentar, Kommunistisk Politik 9, 2003

Åbent brev til Lars og Rune fra DKU
[Netavisen] Vi ved at I holder hovedet højt, at I ikke lader jer fortvivle over endnu engang at opleve statens hetz mod den aktive krigsmodstand. Forlængelsen af varetægtsfængslingen med 14 dage vil ikke slå jer ud. Derimod udstiller det blot vores regimes falskhed. I Danmark belønnes den, der er villig til at myrde uskyldige civile, mens dem der protestere straffes hårdt.

En forbryderisk besættelse
[Netavisen] Skam over verdenssamfundet for at vende det blinde øje til de nye aksemagter og deres blodrus i Bagdad! Den danske regering, de medvirkende danske soldater og den danske forbindelsesofficer gør sig medskyldig i alle besættelsesmagtens forbrydelser. Socialdemokratiet gør sig medskyldig i disse forbrydelser ved at støtte udsendelsen af yderligere danske tropper.

Besætterne
[KP8, 2003] De kalder sig en 'koalition' - de fire aktivt krigsførende lande, der har angrebet Irak og på en lille måned i kraft af totaloverlegenhed i luften fra stor højde har smadret en stor del af infrastrukturen i landet, sat byer i flammer og udsat den irakiske hær for et mere intensivt bombardement end nogen anden hær nogensinde er blevet udsat for.
Leder, Kommunistisk Politik 8, 2003

Den 4. Verdenskrig
[KP8, 2003] Den tidligere CIA-direktør James Woolsey fortalte ifølge CNN i sidste uge en gruppe universitetsstuderende, at USA har indledt den 4. verdenskrig. Det 20 århundrede rummede de tre første: nemlig 1. verdenskrig (1914-18), 2. verdenskrig (1939-45) og 'Den kolde krig' (som Woolsey regner som den 3. verdenskrig) fra 1945 til 1990.
Kommentar Kommunistisk Politik 8, 2003

Hvad er det, vi IKKE får at vide?
[KP8, 2003] For hver dag skifter meldingerne i dansk radio og fjernsyn. Her ser det ud til, at amerikanske og britiske tropper næsten uden modstand kører direkte ind i centrum af Bagdad. Hver dag udbasuneres nye strålende fremskridt. Det siges, at soldaterne nu håber på, at de kan være hjemme om 14 dage. Det siges, at Republikanergarden er så godt som nedkæmpet. Det siges, at kvinder og børn flygter ud af Bagdad. Hver dag sættes der igen spørgsmålstegn ved, om mon ikke Saddam Hussein allerede er død.
Strøtanker

Danmark i krig - Irak kæmper
[KP7, 2003] Det var et drama, da Danmark af Fogh-regeringen blev kuppet ind i en ulovlig krig, i strid med folkeretten og FNs charter. Krigen i sig selv og den danske krigsdeltagelse baserer sig på bedrag og manipulation, på et helt sæt af løgne. De fleste af dem fabrikeret i Washington eller London, og bevidstløst gentaget af Fogh-regeringen og dens snævre parlamentariske flertal.
Leder, Kommunistisk Politik 7, 2003

Krigspartiet og folkestyret
[Netavisen] Mens vi venter på at massemordet begynder med en Hiroshima-agtig terrorbombekampagne - af amerikanerne kaldet 'Skræk og Rædsel' (Shock & Awe) og på en krigsforbrydelse af Hitler-dimensioner med hundredtusinder af ofre, vil krigspartiernes tilhængere gerne diskutere maling, 'demokrati' og 'respekt for folkestyret'.
Debatindlæg Modkraft

Maling kan vaskes af - Blod kan ikke!
Arbejderpartiet Kommunisterne
Udtalelse 21.03.03

En appel om civil ulydighed:
Stop Bush, Blair og Fogh:
Danmark på vej ind i forbryderisk krig!

Arbejderpartiet Kommunisterne 14. marts 2003

Hvorfra - Hvorhen?
Om Modkrafts debat af samme navn

[Netavisen] Venstrefløjsportalen Modkraft - der har nær tilknytning til Enhedslisten - har med udgangspunkt i Enhedslistens nylige landsmøde åbnet for en debat om den danske venstrefløj. Vi er enige i betydningen heraf i en situation med en eksplosiv vækst i det politiske engagement, som har fået selv mange 68ere til at forlade lænestolene og har bragt en helt ung generation ud på gaden ...
Af KP/Netavisen

Et minut over 12
[KP6, 2003] Krigen mod Irak skulle være i gang nu. Faktisk skulle den have været afsluttet, hvis det alene var op til Bush og Pentagon. Men den er gang på gang konkret blevet udskudt. Den seneste deadline for krig er datoen den 17. marts. Et ultimatum fra Bush til både Irak og FN. Til Irak var det 10 dage til at 'afvæbnes fuldstændigt'. Til FN: Giv os tilladelse til at føre krig i Sikkerhedsrådets navn, for ellers gør vi det alligevel.
Leder Kommunistisk Politik 6, 2003

Bush, Blair, Sharon & Fogh
[KP6, 2003]
Denne flok globalt forhadte navne repræsenterer bestemte politiske og økonomiske interesser: Først og fremmest amerikansk-britisk imperialismes strategiske interesser og den amerikansk-britiske olie- og våbenindustris økonomiske monopolinteresser. Det er derfor Fogh er med på listen: Danmarks største multinationale koncern A.P. Møller er en integreret partner i den amerikansk-britiske militær-industrielle kompleks

Verdens værste venstrefløj
[KP6, 2003] Den svenske aktivist Tord Björk har kaldt den danske venstrefløj 'verdens værste'. Det er svært at være uenig med den vrede svensker. Havde han sagt at den danske venstrefløj og de en stor del af de 'folkelige bevægelser' - og partierne bag dem - var opkøbt til at støtte den officielle politik imod de virkelige strømninger og bevægelser i folkedybet, havde han også haft ret.

Holger K.s illusioner
[KP6, 2003] Holger K. Nielsen og SF går langt for at understrege, at partiet ikke er anti-amerikansk, men mod Bush-regeringen og dens politik - og tager klart og kraftigt afstand fra en krig mod Irak. Men dette parti, som engang var mod Den europæiske Union, senere blev 'EU-skeptikere', og nu længe har støttet Unionen, er endt i den modsatte grøft: Det kammer over af lutter unionsbegejstring.
Verdens værste venstrefløj, Artikelserie Kommunistisk Politik 6, 2003

Den store trussel mod dollaren
[KP6, 2003] Uden krig mod Irak trues USA's økonomiske særstilling. Krigen handler om mere end blot olie. Den handler om at beholde dollaren som en verdensvaluta og dermed USA's økonomiske magtposition i verden.
Af Bertil Kilner, Proletären nr. 10, 2003.

Splittelsen i FNs sikkerhedsråd
[KP6, 2003] 'Uenighederne' indenfor FNs Sikkerhedsråd ang. Irak præsenteres undertiden i medierne som en simpel diplomatisk strid. I virkeligheden handler det om noget meget mere komplekst. Bush-administrationens krigsplaner har intet at gøre med 'Saddams masseødelæggelsesvåben' eller hans påståede forbindelse med Osama bin Laden.
Af Michel Chossudovsky

Presset imod krig
[KP6, 2003] I sidste uge modtog Colin Powell en opsigelse fra John Brady Kiesling, en amerikansk karrierediplomat gennem 20 år, politisk rådgiver ved USA's ambassade i Athen. Ifølge eget udsagn en tro tjener af det amerikanske system.
Strøtanker

Iraks Kommunistiske Parti - i seng med fjenden
[Netavisen] Irak er virkelig kommet på den internationale dagsorden, eftersom landet i dette øjeblik står over for at blive angrebet af verdens supermagt, USA, og dets tro væbner, Storbritannien, samt et mindre antal lande, der har solgt deres anstændighed for amerikanske dollars, som vil være helt røde af blodet fra dræbte irakiske mænd, kvinder og børn. En krig trækker altid de politiske linjer skarpt op, idet alle - fra politiske partier og organisationer til enkeltpersoner - tvinges til at bekende kulør ved at tage stilling til det brændende spørgsmål om krig eller fred.
Af Michael Jensen, Ny Morgen

Arbejderpartiet Kommunisterne:
8.marts - Kvindernes Internationale Kampdag - 2003

Ja til liv og omsorg - nej til krig og bomber!
Ingen krig mod Irak!

Stalingrad
[Netavisen] Som soldat i general Paulus' 6. armé, som kæmpede ved Stalingrad, er jeg helt enig med Geoffrey Roberts påstand (Victory on the Volga, 28. februar), at hovedgrunden til det tyske angreb på Volga, som kulminerede med slaget om Stalingrad, var at bane vejen for at snuppe de rige kaukasiske, kaspiske og senere de irakiske oliefelter.
Af Henry Metelmann, The Guardian
Moskva 5. marts 2003

Bent Jensens far og hjertets viden
[Netavisen] Da Bent Jensen som videbegærlig dreng i halvtredserne spurgte sin far om forskellen mellem nazisme og kommunisme, svarede hans far: "Det er det samme". "Min far brugte jævne dagligdagsord", fortæller Jensen, der senere er blevet professor i historie.
Af Arne Herløv Petersen

På tærsklen til krig
[KP5, 2003] Disse dage leverer anskuelsesundervisning i, hvordan en imperialistisk røverkrig, som alene USA og Israel ønsker, bliver til brutal virkelighed på trods af en hel verdens protester.
Den amerikanske supermagt anvender hele repertoiret af midler: trusler, diktat, pression, militært og økonomisk tryk, argumenter og pseudoargumenter og et propagandaapparat, der langt overgår, hvad der stod til Hitlers rådighed.
Leder, Kommunistisk Politik 5, 2003

En verden imod USAs krig
[KP5, 2003] Hvad de herskende frygter mest er den magt, som viste sig verden over den 15. februar: folkenes magt, folkemasserne. Deres største frygt er arbejderklassen i aktion - og en bevidst arbejderklasse, en arbejderklasse ledt af ideen om et nyt, socialistisk samfund, af forståelsen for nødvendigheden af et revolutionært opgør med imperialismen og monopolerne, med de gangstere og røvere, som er verdens herrer i dag.
Kommentar, Kommunistisk Politik 5, 2003

Krigsmodstanden flytter milepæle
[Netavisen] Hver eneste dag og nogen gange hver time er der nye tegn på, at der bliver flyttet nogen milepæle: At nye mennesker går med, at krigsmodstand kommer fra nye og uventede steder og grupper.
At grænserne flyttes for hvilke aktioner, der tages i brug: Internationale brigader fra Spanien, Havneblokader i Grækenland, 'trainstopping' i Belgien og Holland, lufthavnsblokade i Irland er nogen af de måder fredsaktivister forsøger at forhindre krigsmateriel i at nå frem.
Strøtanker, Kommunistisk Politik 5, 2003

USA: En fjende af det palæstinensiske folk
- Bedstemor Ulven i rollen som "mægler" afdækkes mere og mere

[Netavisen] Det er ikke blot en ønskedrøm at synet på USA´s rolle som "fredsmægler" i Mellemøsten og Palæstina meget hurtigt kan blive et fuldstændigt grotesk syn for de fleste. Ræven der vogter gæs.
Af Henning Paaske Jensen, Fremad Nr. 1, 2003

Kampen om FN og NATO
[KP4, 2003] Det er et verdensdrama, der udspilles i disse uger. Kampen om der skal være krig mod Irak eller ej. Kampen i NATO. Og kampen om FN, verdensorganisationen, der skulle 'sikre freden'.
Kampen udspilles på gaderne - men også i konferencelokaler og medier. Og der er store ting på spil.
Kommentar

Lad os ryste det socialdemokratiske arvegods af os
[Netavisen] Kan vi gøre noget fra eller til? Og har det i det hele taget nogen betydning for dig og mig? Når nu vi alligevel SKAL have den krig, ku' vi så ikke få den overstået hurtigst muligt? Det er nogen af de opgivende bemærkninger, man også støder på for tiden.
Strøtanker, Kommunistisk Politik 4, 2002

Forstærk modstanden mod USA imperialismen
[Netavisen] Ungdommen har afgørende betydning for at mobilisere resten af den danske befolkning til modstand mod krigen. Ligesom civil ulydighed er et kendetegn for ungdommen. Mens de unge bliver tvunget til underbetalt arbejde herhjemme, skal de sendes i krig når USA kalder.
Af Arbejderpartiet Kommunisterne - Østjylland.

Én ting er sikker: Bush vil krig - NU
[KP3, 2003] George W. Bush's 'Tale til nationen' er blevet modtaget, som om den ikke var en krigserklæring. Det var den. Én ting er sikker: Bush vil krig NU.
Leder Kommunistisk Politik 3, 2003

Optrapning til krig
[Netavisen 03.02.03]
Der dannes dagligt nye fredsgrupper over hele landet, og uddelerne af anti-krigsmateriale på gaderne bliver modtaget med åbne arme. På europæisk plan er der i skrivende stund planlagt demonstrationer den 15. februar i 23 forskellige lande, og i Porto Alegre har man udråbt den 8. marts til alle verdens kvinders dag imod krig. Hvad er kommunisternes opgave?
Strøtanker. Kommunistisk Politik 3, 2003

DKU: Opsvinget i ungdommens kamp forpligter
[KP3, 2003] Danmarks Kommunistiske Ungdomsforbund - DKU - afholder hvert år kongres for at gøre status over arbejdet. 2002 var et år, hvor det blev klart, at der er et opsving i ungdommens kamp på alle områder - og det forpligter den kommunistiske ungdom.
Uddrag af beretningen til kongressen.

Ikke siden Vietnam!
[KP2, 2003] Den 17. januar er det 12-årsdagen for USA første krig mod Irak. En ny truer. Der har været talrige krige siden amerikanerne blev hældt ud af Vietnam i 1975. Men der har ikke siden på noget tidspunkt været en så stærk antikrigsbevægelse i de krigsførende lande - USA indbefattet - før nu, hvor faren for en ny krig mod Irak er overhængende.
Kommentar. Kommunistisk Politik 2, 2003

Hvad laver Fogh?
[KP2, 2003] I Anne Marie Helger har Danmark en skarp dame, en stand up-komiker med en rejsning, der får striben af yngre mandlige kolleger til at se flade og punkterede ud. Det er imidlertid forbudt at være morsom med mening i Anders Foghs og Pia Kjærsgårds grumsede nationale samling af EU-stjerner, stars&stripes og små rødhvide dannebrogsflag.
Leder Kommunistisk Politik 2, 2003

Hvem skal have den sidste olie?
[Netavisen] Under G. Bush Jr. er politik blevet henvist til rollen som forberedelse til krig. Vi skal igen lære at krigen er uundgåelig, og ikke nok med det, vi skal fyldes med glæde og stolthed over at vi er blevet denne skæbne til del. Som verdensborger er du også forpligtet - 'den der ikke er med er imod'
Kommentar af Franz Krejbjerg

2003: Ind i et nyt krigsår
[KP1, 2003]
Leder Kommunistisk Politik 1, 2003

Strøtanker ved årsskiftet 2003
[KP1, 2003] 'Aldrig har jeg oplevet et år med så mange og forskelligartede protester mod den udvikling, der er i gang i verden. Det har også afspejlet sig i Danmark, men indtil videre uden større resultater.'
Kommentar. Kommunistisk Politik 1, 2003

Netarkiv