Niqab, fundamentalisme og DF

Af Dorte  Grenaa

Vi har et problem. Loven om Tildækningsforbuddet synes at være skabt som tumleplads for reaktionens mørkemænd og til at så splittelse.

Knapt er den første bøde for overtrædelse af tildækningsforbuddet faldet før end DF’s top kræver udvidelse af bødestraf med fængsel (hvilket også lå i Venstres oprindelige lovforslag). Med hvilken begrundelse?

At en saudisk rigmand vil betale bøden, ligesom han allerede har gjort i en række andre lande. Hvorfor vil han det? Saudi Arabien er det mest reaktionære kvindeundertrykkende land i Mellemøsten sammen med Dubai og Israel.

Det er en kendt sag, at Saudi Arabien  i årevis har eksporteret reaktionær religiøs fundamentalisme rundt i Mellemøsten og Europa. Er det en provokation? Ja, klart det er – mod alt hvad der er progressivt.

Peter Skårup kalder det at ville sætte kvinder i fængsel for at bære niqab, hvis en udlænding betaler deres bøder, for beskyttelse af dansk demokrati. Er det en provokation? Ja, klart det er. Det er hverken dansk eller demokratisk. Det er reaktionært.

Vi skal ikke acceptere tilstande som den, der udløste den første bøde. Hvor en kvinde, der var ude og handle med sine børn, blev antastet og fik revet sin niqab af, for derefter at få en bøde for at forstyrre den offentlige orden – og en for at bære niqab.

Uanset hvad skal kvinder trygt kunne færdes både i det offentlige og det private rum.

Jeg ved ikke hvordan I har det, men når mørkemænd så også begynder at tale om, at de kæmper for kvinders frigørelse, så er jeg helt stået af. Det er hele tiden det argument, man hører.

I Rigspolitiets vejledning til hvordan forbuddet skal håndhæves i praksis, hedder det bl.a.:

”Hvis betjenten mistænker, at personen er underlagt negativ social kontrol, skal betjenten vurdere, om der er grundlag for at efterforske det, og om personen skal tilbydes støtte og hjælp. Eksempelvis hvis personen giver udtryk for at være tvunget til at dække sit ansigt ”.

Politiet som socialarbejder! Det er statens overmagt mod religionens overmagt. Og midt i det står en gruppe kvinder som prygelknabe, og symbol på det onde. Og som afkræves individuelt at skulle gøre sig fri af begge overmagter.

Vi skal i virkeligheden ikke så mange generationer tilbage, før kvinder herhjemme skulle være tildækkede med tørklæder og kyser, hvor de skulle adlyde deres mænd på jorden og i himlen og sidde på kvindesiden i kirken. Religion til alle tider har anset kvinders seksualitet for farlig og undertrykt kvinder.

Burka og Niqab i 2018 er der intet kvindefrigørende eller progressivt i. Det er ikke det vi forsvarer ved at gå mod loven.

Men det er heller ikke for eller imod Burka og Niqab, der er skillelinjen i dagens kvindekamp.

Det er at kæmpe for alle kvinders ret til en selvstændig indkomst og ligeløn. Få afskaffet forsørgerpligten og de asociale reformer.
For retten til at få arbejde, familie og børn til at hænge sammen.
Mod den nye ghettolov.
Mod det reaktionære kvindesyn og vold mod kvinder.

Det er i de sammenhænge vi kan komme reaktionens splittelsesforsøg til livs og stå sammen omkring nogle af de fælles og grundlæggende problemer i kapitalismens og reaktionens kvinde – og klasseundertrykkelse.

Dorte Grenaa er forkvinde for Arbejderpartiet Kommunisterne APK

Følg hende også på facebook

Dette er et indlæg på KPnetBlogs

Se også

Arbejderpartiet Kommunisternes hjemmeside

APK på facebook

APK udgiver den daglige netavis KPnet

KPnet hjemmeside

KPnet på facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.