Bagside kommentar: Et trættende karaktertræk ved Danmark

piggy-bank-sinkingNår der i begyndelsen af august 2013 prales af en uhørt lav dansk inflation er nogle af kilderne det systemiske misbrug af underbetaling og kortvarige ansættelser mv.. Meget lav inflation betyder effektiv løndumpning. Det giver en indikation af at der ikke er tale om ganske få håndfulde personer der er ubetydelige i det samlede billede. Det er massivt overvældene og altomfattende og dominerende i nogle sektorer. En god grund til at kigge lidt mere på sammenhængene.

Det bredt kendt i arbejderklassen – uden om medierne – at arbejdspladser placeret i Danmark bliver overtaget af folk fra andre lande selvom der er stor arbejdsløshed i Danmark. De mange industri- eller it-arbejdspladser der er forsvundet helt ud af landet er en ting, mens f.eks. transportsektoren, byggebranchen, rengøring eller landbrug, jo ikke flyttes til lavtlønslande, så der hentes lavtlønnede hertil.
Det er også alment kendt at arbejdspladser bliver overtaget af folk i tvangsaktivering, folk der bliver tvunget til at arbejde for deres bistand i børnepasningen og eller med kommunale vedligeholdelsesopgaver, samt tonsvis af korterevarende job i det private. Læs videre Bagside kommentar: Et trættende karaktertræk ved Danmark

Når sommeren kryber i skabet

gettyDet er ikke sjældent, at jeg, når jeg er på indkøb i vores lokale Netto, oplever, at mælkeprodukterne står og flyder i de i forvejen alt for ufremkommelige gange. Man må sno sig, sagde ålen, og det gør jeg så. Det værste er, at når jeg i foråret er kommet hjem med to liter mælk, så har vi dårligt nået at drikke den ene, før den anden er blevet dårlig. Ganske vist drikker vi kun mælk til havregryn og i kaffen, men mælken skal vel kunne holde sig til udløbsdatoen – og i hvert fald ikke blive sur tre dage forinden.

Efterhånden som sommeren havde holdt sit indtog, blev det værre og værre. Min kone og jeg var enige om, at det var Nettos misligholdelse af deres køleprodukter:

– Personalet har jo heller ikke tid til alle deres opgaver, bekræftede vi hinanden i. Jeg besøgte i denne periode Netto en gang om ugen for at få byttet en liter mælk. Personalets venlige adfærd bekræftede min mistanke. Jeg var nok ikke den eneste kunde, der var utilfreds, så de var nok klar over miseren.

Vores fryser bankede løs med frostgrader, men vores tiltro til køleskabet faldt efterhånden så meget, at vi investerede i et køleskabstermometer: 35 danske kroner. Det er sådanne små udgifter, der ‘på den lange bane’ (en formulering, som politikerne benytter kvalmende flittigt) belaster budgettet hårdt. I disse situationer tænker vi ofte på studerende, kontanthjælpsmodtagere, enlige mødre og mange af de andre, som har fået lov til at smage Helle Thornings udskænkning af neoliberale fordærvede beslutninger. Læs videre Når sommeren kryber i skabet