Kristian Dalgaards “Næste skridt”: Digte der emmer af solidaritet, kamp, kærlighed, erotik og tro på fremtiden

Kristian Dalgaard: Næste skridt. Digte. Oktober Forlag
Anmeldt af Karsten Jonassen

”Næste skridt” er titlen på Kristian Dalgaards nye digtsamling, som netop er udkommet på Oktober Forlag. Digtene spænder vidt. Vi bliver taget med på en rejse, hvor forfatteren giver os billeder af sine følelser og meget klare, proletariske holdninger, holdninger der i lange perioder har været en mangelvare i dansk poesi.

Forfatteren tager tråden op fra Scharnberg, John Max Pedersen, Thomas & Anisette Koppel og B.C. Andersen, for blot at nævne nogle stykker. Det er dejligt at opleve den revolutionære digtning med glød, kampkraft og stærke følelser, som også var bærende elementer i forfatterens debutsamling, ”Lykkelands Lænker”.

Digtene emmer af solidaritet, kamp, kærlighed, erotik og tro på fremtiden. Digteren er en mester til at iagttage den verden, han er en del af, og han forstår selve kapitalismens grundlag, der er brug og smid væk af alt, inllusive mennesket, når det ikke kan sikre profit til den herskende klasse. Og netop klasser er et grundbegreb i digtsamlingen.

Troen på, at der er en anden vej, er stærk og kommer ikke mindst til udtryk i ”Sang til når modet skal bruges”, hvor magthavernes undertrykkelse skildres hårdt og barskt, og hvor sejren vindes gennem kamp og styrke. Vi bringes rundt til brændpunkterne i verden, og forfatteren vakler ikke et millisekund i sin solidaritet med de undertrykte og kæmpende. Her er international solidaritet, der er til at tage og føle på – ikke mindst føle, for digtene rummer en egen stærk følsomhed og styrke.

Alt handler ikke om benhård kamp. Der er plads til at finde ro og ny styrke i naturen, når tankemylderet og dagligdagen bliver lidt for voldsom. Der er også plads til kærligheden og erotikken, som skildres livagtigt.

Lad mig slutte med et digt, som kan fungere som en appetitvækker, der driver læseren hen i butikken for at få mere af den kraftfulde poesi.

Det der øjeblik hvor…”

Det der øjeblik hvor
politikeren har kastet Danmark
ud i en ny krig
som i Afghanistan, Irak, Libyen
med det danske militærs midler
fra statskassen
og samme dag
højhelligt
kritiserer brugen
af al politisk vold
uden et
enkelt
kritisk
simpelt
oplagt
naturligt
spørgsmål fra mainstreampressen

Digtsamlingen kan købes i Oktobers bogbutikker, pris 130 kr
Kan bestilles over nettet. Send mail til info@oktobernet.dk
(plus porto ved evt forsendelse)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.