Imperialisme i dag – kampen om verdensherredømmet

Det er intet nyt i, at vi lever i en multipolær verden. Hvad der er nyt, er det ændrede styrkeforhold mellem de største imperialistmagter. Det er hele tiden en kamp mellem forskellige imperialistmagter om verdensherredømmet og markeder, dominans og profit.

Af Dorte Grenaa, APK – Arbejderpartiet Kommunisterne
Oplæg holdt på APKs on-linje seminar 14.3.2023: Imperialisme i dag – kampen om verdensherredømmet

Jeg tror, at vi alle oplever, at der i øjeblikket sker rigtig mange ting og nye udviklinger, som ikke altid lige er til at orientere sig i. F.eks. som når regeringen og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen kommer ud med en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi, der  bl.a. skal se Kina som en rival, som Danmark og EU skal gøre sig mindre afhængig af. Strategien skal være en overordnet ramme for flere af regeringens andre planer – som et nyt forsvarsforlig, en ny europapolitisk aftale og en opdateret globaliseringsstrategi. Så det er ikke småting, og det går rigtig stærkt uden en offentlig debat.

I har sikkert hørt og læst udtrykket at ”vi lever i en multipolær verden”.  I modsætning til en ”unipolær” verden med USA som enedominerende. Det bliver rigtig flittigt brugt i øjeblikket, både i de borgerlige medier og på venstrefløjen som argument for, at vi lever i en hel ny tid, eller for at imperialismen er gået ind i en hel ny fase. Begge dele er, for at sige det på godt gammeldags dansk, noget sludder.

Det er intet nyt i, at vi lever i en multipolær verden. Hvad der er nyt, er det ændrede styrkeforhold mellem de største imperialistmagter. Det er hele tiden en kamp mellem forskellige imperialistmagter om verdensherredømmet og markeder, dominans og profit. Og over tid skifter det, hvem der er den eller de største, fordi imperialismen udviklinger sig ujævnt og ikke i takt efter en snor.

Læs videre Imperialisme i dag – kampen om verdensherredømmet

Jeg har svært ved at indse det skulle være nødvendigt at opruste

Af Tomas Dalgaard

Jeg har svært ved at indse
det skulle være nødvendigt at opruste

Al den stund NATO står for 53% af verdens militærudgifter
og tilsammen har fire gange så mange soldater som Rusland
og spenderer 15 gange så meget på militæret

Det er utroligt de fleste folketingspartier
så føjeligt har accepteret præmissen
om det skulle være nødvendigt at opruste
velvidende der kommer til at ske velfærdsforringelser
Samtidig med priserne stiger voldsomt
Læs videre Jeg har svært ved at indse det skulle være nødvendigt at opruste

Den aktuelle kamp for ungdommen

Af Lucas Haaning Olsen, Næstformand for Danmarks Kommunistiske Ungdom (DKU).

Ungdommen i dag står over for kapitalismens sidste åndedrag.
På alle ledder og kanter er kapitalismen i frit fald, dette ser vi gennem gentagne kriser som har varige men for det samfund den dominere.

Prisstigninger på dagligvarer, huslejestigninger og besparelser på uddannelsesinstitutioner er i dag blevet hverdag for ungdommen. Ungdommen må i dag finde sig i en forværring af deres eksistens til fordel for en lille snæver skare af kapitalister som tjener godt på dette. Læs videre Den aktuelle kamp for ungdommen

Internationale ressourcer mod krigen i Ukraine

Efter murens fald og kontrarevolutionen i det tidligere Sovjetunionen i 1992, vedtog Pentagon et dokument, der præciserer Washingtons globale hegemoniske ambitioner. Den udtalte: “Der er andre potentielle nationer eller koalitioner, som i den videre fremtid kunne udvikle strategiske mål og en forsvarsposition med regional eller global dominans. USAs strategi skal nu fokusere på at udelukke fremkomsten af enhver potentiel fremtidig global konkurrent.”  Krigen om Ukraine har mange årsager, men en af dem er denne imperialistiske ambition om verdensherredømme.

Læs videre Internationale ressourcer mod krigen i Ukraine

Join Our Messenger Julian

You will be more
More than just yourself
In fellowship will you be your true self

We become more
When we integrate what Julian Assange has revealed
When we say no to his hangmen

You are not an island unto yourself
You are yourself
By virtue of others
We are in one another’s hands
….
By Ron Ridenour,
(Written on the day of the allegedly “High Court” of USA-UK mass murderers alliance—the same day the world should celebrate International Human Rights Day, December 10, 2021.)

Dansk oversættelse:

Læs videre Join Our Messenger Julian

BUPL – hvor er jeres kamp for bedre arbejdsvilkår?


Af Danielle Mercier

Den 28. september skriver BUPL en artikel med overskriften: “Høj Faglighed Skal Få Pædagogerne Hjem Igen”.

Først bliver jeg glad, for nede i artiklen kobler en arbejdsmarkedsforsker flugt fra faget til arbejdsvilkårene!

Ligesom en pædagog får taletid og påpeger, at når hun nu efter 10 år i daginstitutionssektoren forlader faget, så skyldes det de nedslidende arbejdsforhold.

Men når man nærlæser artiklen, bliver det virkelig bekymrende!
Læs videre BUPL – hvor er jeres kamp for bedre arbejdsvilkår?

Alternative stemmer