Hvorfor er særligt Nordkorea og Iran i USA´s sigtekorn?

Af Henning Paaske Jensen

Trump´s krigstrusler imod Nordkorea med trussel om udslettelse af det nordkoreanske folk og krigstrusler imod Iran, kommer ikke ud af den blå luft.
De to lande ligger langt fra hinanden, men indgår begge i bæltet af lande der indkredser Kina og  er begge pt. udenfor USA´s kontrol.  Samtidig er det olie-og gasrige Iran en vigtig brik for USA ifht kontrollen over Mellemøstens olie-og gasforekomster.

Nordkorea og Iran
Disse lande har i årtier været under anklage fra USA  for at være arnesteder for ufred i verden og blev af Bush indregnet i det han kaldte ”ondskabens akse”  eller ” slyngelstater” sammen med lande som Irak, Libyen og Syrien.

Klassisk imperialistisk dæmonisering og venden tingene på hovedet i forsøget på at lette USA´s og Vestens forbrydelser i kamp for geopolitisk indflydelse og ressourcer, der har resulteret i millioner på flugt, sult og nød og millioner dræbte.

Ser man med lidt overordnede briller på et Asien-kort og bæltet fra Middelhavet og frem til det Gule Hav ved Kina, så rummer dette bælte Syrien, Irak, Iran, Afghanistan, Kina og Nord-og Sydkorea.  Store dele af den gamle silkevej til Kina og frem til Korea halvøen op imod Kina. Kun to lande skiller sig ud ved ikke at være udsat for noget amerikansk fodfæste i forhold til inddæmningen af Kina:  Iran og Nordkorea. Begge er lande helt udenfor amerikansk kontrol.

Syrien
Et trængt USA har ført krig pr. stedfortræder for at vælte Assad-styret og krænker i dag Syriens territorium direkte i kamp for at få indflydelse med baser og kontrol over den nordlige del at Syrien, under påberåbelse af kamp mod terrorister. Det sker sammen med arabiske og kurdiske styrker, der nu har erobret Raqqa fra IS.  
(Men med en USA-Rusland koordinering for at hindre at disse to stormagter ikke direkte støder sammen)

Irak
USA er med Irak krigen hovedansvarlig for etniske og religiøse spændinger og opdeling af landet. Igennem mange år har USA og Israel lige siden tiden med oprettelsen af “No fly zoner” haft og har et særligt intimt politisk og militært samarbejde med kurderne i det nordlige Irak. Samtidig ser vi et USA der forsøger at fastholde sit militære engagement og indflydelse i det shia-dominerede Irak, der også er under stor iransk påvirkning. Tankevækkende hvordan reaktionære kurdiske lederes mangeårige alliance med USA-imperialismen og Israel om især olie, skader deres  eget folks og andre folks nationale interesser.

Afghanistan
I Afghanistan har USA besluttet en langvarig tilstedeværelse. Også her under påskud af kamp mod terror med øgede troppestyrker i et land med grænse direkte op til USA´s hovedmodstander den kinesiske imperialistmagt på vej op. Et Kina der allerede puster USA økonomisk i nakken som verdens største økonomi.

Korea halvøen –  Nordkorea et “missing” link
På den anden side af Kina er der den koreanske halvø med Sydkorea, hvor USA har militærbaser og atommissiler, der i dag reelt først og fremmest er rettet imod Kina og med et Nordkorea der er direkte naboland til Kina. Med et USA der stadig på papiret har været  i krig siden Korea krigen i 50erne. Dengang medførte amerikanske krigsforbrydelser en udryddelse af 30 % af den nordkoreanske befolkning.

USA´s langvarige militære tilstedeværelse med militærbaser i Japan og Sydkorea og provokatoriske flådeøvelser imod en mangeårig opfunden “trussel fra Nordkorea” intensiveres mere og mere . Hvor Nordkorea har udviklet primitive atomvåben i håb om at holde USA fra at intervenere.

For USA er det vigtigt med en stærkt øget militær tilstedeværelse i Sydkorea  og allerhelst med kontrol over Nordkorea helt op til den kinesiske (og russiske) grænse. Kontrol for yderligere at kunne inddæmme Kina og i en bedre position i et kommende opgør.

Vi ser Trump på fascistisk vis under FN´s generalforsamling true Nordkoreas befolkning med direkte udslettelse, hvis de reelt ikke overgiver sig til amerikansk kontrol. Og det sker uden at verdenssamfundet på nogen måde har sagt klart fra.

Hvor langt vil USA og krigspræsident Trump gå med den skruppelløse og vilde atom-afpresningspolitik, og optrapning til atomkrig mod Nordkorea?

Kina bekræfter, at angriber USA Nordkorea vil de overholde deres solidaritetstraktat,  der siger at i tilfælde af USA indleder et krigsangreb på Nordkorea vil de komme Nordkorea til undsætning.

Iran – endnu et “missing link”
USA kan også konstatere en manglende kontrol over det olie-og gasrige Iran forhindrer USA i fuldt ud at kunne kontrollere olie-og gas i det ressourcerige Mellemøsten og i at kunne tage kampen op for inddæmning af Kina –  herunder deres gigantiske Silkevejs projekt omkring handel med Europa.

I denne kamp for kontrol spiller  Israel og Saudi arabien en særlig reaktionær rolle.
USAs og Israels langvarige samarbejde med kurderne i Nordirak og det nye samarbejde med kurderne i det nordlige Syrien har uden tvivl til formål at bruge dem i USA imperialismens kamp for kontrol over Mellemøsten. Et Mellemøsten med Israels langvarige besættelse og kolonisering af Vestbredden og de syriske Golanhøjder.

I hele dette spil indgår  USA´s tætte arabiske allierede, det ultrareaktionære Saudi arabien som hovedsponsor for amerikansk understøttede fundamentalistiske terrorgrupper. Terror grupper som skal lette opsplitning, en del-og hersk politik og give mulighed for intervention og kontrol. En dobbelttaktik, hvor USA efter forholdene både understøtter og “bekæmper” terrorgrupper.

I dag er der særlig stor overensstemmelse imellem Trump, Netanyahu og Saudi arabien ihft at dæmonisere Iran i deres fælles forsøg på at få landet under kontrol via undergravning, terror og krig.

USA i krig mod Nordkorea og Iran?
Samtidig med at USA kæmper for at fastholde og udvide kontrollen i Mellemøsten på land og østover på den nye silkevej til Kina optræder USA til havs truende med amerikanske krigsskibe i Den Persiske Golf, i  Det Sydkinesiske og Japanske Hav  udfor Kina og udfor Korea halvøen.

Amerikanske krigstrusler og magtdemonstrationer der især er vendt imod Nordkorea og Iran, men som i højeste grad også har sigte på Kina (og Rusland) og andre lande der som Venezuela ikke underkaster sig amerikansk imperialismes indflydelse og kontrol.

Også i Europa og i Norden opruster USA gennem NATO ifht at sikre sig nye markeder og lægger pres på Rusland gennem troppeopbygning og våben tæt på  den russiske grænse. Det er en verdensomspændende kamp om indflydelse, der kan føre til verdensomspændende krig.

Det er på høje tid at stække den amerikanske imperialisme og præsident Trumps  krigsforberedelser.

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.