Rumfart og amerikansk oprustning

Med imperialisternes begyndene skift i fokus væk fra terrorkrigen, der har et relativt lavteknologisk fjendebillede, er kampen om Ukraine blevet udgangspunkt for en fornyelse af Rusland som vestens store fjendebillede. Det har sat gang i en begejstring for alle i militærindustrien der ønsker sig nye fly til mia. og nye stjernekrigsprogrammer til fantasiliarder.

elon musk
Elon Musk, direktør for SpaceX vil have fingre i militær kontrakter

Det er i det perspektiv at man skal vurdere at der er kommet en ny nuance over de politiske udmeldinger fra SpaceX Elon Musk de seneste måneder. Det er som om han har mistet de større perspektiver og går efter ambitionen om at bliver større hurtigst muligt. Hans politiske synspunkter har i mange år handlet om fremtiden for menneskeheden og perspektiverne om en el-bil og gode ingeniørmæssige betragtninger om transport og automatik og materialer og genbrug mv.. Til drømme om at bosætte sig på Mars, om at skabe fundamentet for rejser ud af solsystemet osv..
Det fik en mærkelig lukket drejning i en senatshøring tidligere på året hvor det kom til at handle om det internationale samarbejde mellem USA og Rusland om rumfart var risikabelt. ”Der var ingen fornuft i at baserer sig på russisk teknologi og sende penge til Rusland når man så på konflikten i Ukraine… ” ifølge Musk.
Også amerikanske militær kontrakter burde tilbydes i åben konkurrence så SpaceX kunne kæmpe med om at få en del af kagen. Selvom der er rigeligt af civil rumfart og en militær kontrakt vil være umulig at opfylde for SpaceX de næste mange år, de har simpelthen ikke kapaciteten.

Rumfart er med det private firma SpaceX for alvor trådt ind i en fase hvor de teknologiske muligheder gør et nyt spring indenfor rumfart muligt. Det vil f.eks. indenfor de næste år være muligt at lande det første trin af en raket så den kan genbruges, hvilket vil reducere omkostningerne til en fjerdedel. Men det er samtidig en fase hvor der kan åbne sig en kamp om adgang til rummet mellem de private firmater – og de vil ikke lade rumkapløbet mellem de imperialistiske stormagter noget tilbage.
Der er bare den hage at f.eks. Den internationale Rumstation (ISS) ville aldrig være blevet til noget med den holdning til samarbejde som SpaceX og Elon Musk har givet udtryk for de seneste måneder. Det internationale samarbejde om videnskab og store projektor er ikke mulige hvis man på forkant udelukker hinanden af økonomiske konkurrence hensyn eller imperialistiske spændinger tager forrang. Fokus på at udvikle militær kapacitet er i virkeligheden i direkte modsætning med de civile interesser og SpaceX har tilsyneladende valgt side.

-fsk.

SpaceX files suit over U.S. Air Force launch contracts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.