Jens Galschiøt om kunst og attentaterne i København

jens_galschioet

Pressemeddelelse fra kunstneren Jens Galschiøt om terror i København

 
Så kom terroren for alvor til Danmark. Det er ærgerligt at nogle få ekstremistiske galninge kan erobre dagsordenen ved at skyde mennesker. Jeg er sikker på, at vi alle tager afstand fra disse afskyelige handlinger.

Der er ingen undskyldning for at angribe en synagoge og et debatmøde. Netop ytrings-, debat- og religionsfrihed er grundlæggende for vores samfund og værdier, vi alle må stå sammen om at forsvare. Jeg støtter Lars Vilks og alle andre kunstneres ret til at tegne, hvad de vil. Men det er ikke det sammen som, at jeg som kunstner føler mig forpligtiget til selv at lave tilsvarende udsagn.

Jeg tror ikke på, at man skaber dialog og tolerance ved at mobbe og tirre folk med kunst, som forhåner noget, som de betragter som helligt. Hvis man kommer med krig, så får man krig.

Det er ikke rigtigt, at man ikke kan bruge kunst til at skabe dialog mellem jøder-, kristne og muslimer. Jeg har netop åbnet en udstilling med en kæmpeskulptur om religiøs fundamentalisme på kunstcenteret Silkebog Bad. Tusindevis har allrede været og se den, og der har været en rigtig god dialog imellem de besøgende.

Så kunst kan man både bruge til at skabe forsoning og dialog og til at skabe uforsonlighed og krig.

 

Jens Galschiøt, 15. februar 2015

Fernisering af en fundamentalisme-skulptur skyggen af terror

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.