ESG og Kaefer. Tilfældigheder eller prøveklude?

Her ses stilladsarbejdere udenfor Studstrupværket ved Aarhus i en blokade mod ESG februar 2015. FOTO: PN - Arbejderen
Her ses stilladsarbejdere udenfor Studstrupværket ved Århus i en blokade mod ESG februar 2015.
FOTO: PN – Arbejderen

Det er en konstant kamp at sikre at alle arbejdsgivere følger lønnen i området og efterlever lovgivning og arbejdsmiljø regler.

Af Jacob Jespersen. Landsklubformand for stilladsarbejderne.

Da vi stod foran porten ved Studstrupværket i Århus, en meget kold og våd morgen i februar, sidste år, havde vi ikke nogen som helst ide om hvor det hele ville ende. Hjælper det noget? Bliver vi smidt væk af politiet? osv. Nu, omkring et år senere, kan vi sige til vores kollegaer. Det hjalp faktisk noget, det var rigtigt at i deltog.

Vi har i løbet af året skrevet en del om denne sag. Både om blokaderne og om møderne med EGS (tysk stilladsfirma) og med DONG, så det vil jeg ikke bruge meget til på, udover at begge firmaer, på grund af balladen, blev overenskomstdækket. ESG som medlem af Dansk Byggeri og stilladssektionen, og Kaefer UAB, ved at underskrive en såkaldt Laval overenskomst. Begrebet Laval, stammer fra det Estiske firma Laval, som nægtede at tegne svensk overenskomst, og fik medhold i dette i EU. Hermed var der lukket op for denne type overenskomster til udenlandske firmaer. Lønningerne i Laval overenskomsten er umiddelbart noget højere end vores mindsteløn, men så skal man lige huske at trække de overenskomstmæssige tillæg ud. Pension, SH betaling m.m. Når man har fjernet alle disse procenter, ligger lønnen i Laval overenskomsten, meget tæt på vores mindsteløn. Men alligevel, for begge firmaers vedkommende, var det et godt skridt på vejen, men lønmæssigt, er der langt, fra både den røde overenskomst, altså Bygge og anlægsoverenskomsten, som stilladsarbejdere arbejder på, og Laval overenskomsten, op til den løn som kollegaerne kræver rundt omkring i landet.

Selvom de ikke er helt væk fra Danmark endnu, så ligner de nogle firmaer som lige skal have det sidste med, inden lukketid. Det manglede også bare. Kollegaerne fra flere forskellige lokalklubber, har brugt mange dage, uden løn, men til gengæld med en bod at betale efterfølgende, på at stå foran DONG Hejre, Studstrup Værket, foran Novozymes, eller de har blokeret motorvejen, foran DONGs hovedkvarter i København. Det har ikke været nogen let kamp at kæmpe. Under vejs var der folk som begyndte at tvivle på projektet, men det skal man ikke skamme sig over. Det tror jeg at vi alle har følt, men samtidig følte folk at vi blev nød til at fortsætte, og i sidste ende ser det ud til at det virkede. I første omgang i Århus, hvor ESG nu er skiftet ud med et godt organiseret firma, men forhåbentlig også snart i resten af landet.

Vi har i en del år snakket om at vi i stilladsbranchen ikke var lige så hårdt plaget af løndumpning, som resten af byggebranchen, og det havde vi også ret i. De lidt mere hårdhændede måder at takle disse problemer på i visse hjørner af branchen, har nok sammen med uddannelsen, afholdt folk fra at prøve det store indtog. Alligevel må vi nu indrømme at vi i de sidste par år er blevet voldsomt udfordret på værkerne. Selvfølgelig i første omgang på DONGs værker, hvor ESG og det Litauiske Kaefer UAB, på forunderlig vis formåede at komme ind alle stederne. Ifølge DONG står alle værkerne selv for deres udbud, men det er sku da lidt mærkeligt at de samme 2 firmaer fik alt arbejdet. Derfor var det også meget nærliggende at placere aben hos DONG, hvilket i sidste ende virkede. På et møde i sommers mellem DONG, 3F og klubben, fik vi af vide, at DONG i fremtiden ville kræve at alle de firmaer som skal arbejde for DONG, skal overholde det lokale lønniveau. Det vil sige at firmaerne skal betale det samme som de lokale stilladsarbejdere bliver betalt, for tilsvarende arbejde i området. Denne klausul er en ret stor sejr for vores branche. Hvis altså den bliver overholdt.

Men har vi så vundet?

Det virker altså som om at de 2 firmaer er på vej ud af landet, også skulle man jo tro at der var styr på det hele, men nej. Der gik ikke ret lang tid før det kom frem at der er problemer på Skærbækværket i Fredericia. Her er der ikke bare ESG, som huserer, men også en god håndfuld andre udenlandske firmaer, som laver en masse stillads. Selvom Skærbækværket har været blokeret i februar, så er der endnu ikke kommet nogen aftale på plads, men den skal nok komme. Det er egentligt ikke det væsentlige i denne sammenhæng. Nej det meget væsentlige er at DONG ejer dette værk, altså selv samme DONG som fortalte os at der fremover nok skulle komme styr på tingene. Derfor kan det heller ikke komme bag på dem at der bliver ballade, når vi finder udad at deres udtalelser ikke holder vand.

DONG er selvfølgelig en stor virksomhed, og der er mange forskellige chefer, som måske ikke ved hvad hinanden laver og mener om forskellige ting og sager, men det er efterhånden ret typisk for firmaer eller kommuner eller regioner som vedtager klausuler for deres arbejde.

Udadtil ser det rigtigt pænt ud. Vi har sociale klausuler for vores arbejde. Udtaler de.

Løndumpningen foregår først i det øjeblik hvor det bliver opdaget.

Der er ingen tvivl om at der kommer flere problemer på værkerne. Det sidste nye er Amager bakke, hvor der var store problemer med kvaliteten af stilladserne og manglende uddannelse. Her har der også været blokade, og efterfølgende er der lavet en aftale som sikre ordentlige forhold, mellem klubben i København og værket. Amager bakke er endnu et godt eksempel på kommunale virksomheder, som ikke har styr på hvad der foregår på deres egne adresser. Også det helt sidste nye. Forbrændingen i Århus, som er ejet af Århus kommune. Her arbejder der næsten kun udenlandske smede, hvoraf mange af dem er ´en mands firmaer, eller arme og ben firmaer, om man vil, og selvfølgelig har de taget deres eget stilladsfirma med. Det drejer sig om det tjekkiske stilladsfirma, K2 Leseni, som faktisk virker meget professionelt, men som ikke har nogen overenskomst og som helt sikkert ikke følger det lokale lønniveau i Århus, så vi må op på hesten igen. Denne gang er det bare kommunen og ikke DONG.

Så selvom vi ikke er færdige endnu, så er vi i det sidste års tid kommet ret langt, og de erfaringer som vi har fået, skal vi nok få brug for i fremtiden.  Hver gang de prøver at lave løndumpning i vores branche, vil de blive mødt af stilladsarbejdere, som har en anden mening om den sag.

Mange tak til alle jer kollegaer, fra hele landet som aktivt har hjulpet med at forsvare vores arbejde, vores fag og i sidste ende, vores Danske Model.

http://www.stilladsklubben.dk/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.