Vi vil ikke reduceres til restlevetid

rengoeringsarbejde

Af Dorte Grenaa

Jeg så i dag en nyhed om, at befolkningens forventede restlevetid igen var steget med adskellige måneder. Det var en analyse fra Finanstilsynet.

Nu skal man vel ikke i disse nyliberalismens glanstider undre sig over, at det netop er Finanstilsynet – og ikke sundhedsmyndighederne – og hvorfor det hedder restlevetid og ikke levealder. Men man kan have en sikker fornemmelse af, at det ikke varsler godt. Og det gør det heller ikke.

Om nogle få uger skal Folketinget stemme om at forhøje folkepensionsalderen fra 67 år til 68 år.

Det nævnte Løkke ikke i sin åbningstale. Det har hverken Mette Frederiksens Socialdemokrati eller Kristian Thuelsen Dahls Dansk Folkeparti snakket særligt højt om.
Med god grund. De to partier var nemlig med den gang rævekagen blev med bagt tilbage  i 2006 med den såkaldte velfærdreform under Anders Fog Rasmussens regering.

Under røgslør af regneark og regnedrenge vedtog uansvarlige og asociale politikkere, hvad de kaldte en objektiv fremtidssikret regnemodel for, hvornår danskerne kan få folkepension. Folkepensionsalderen skal så fra i år 2015 reguleres hver femte år med virkning fra 2030.

Udgangspunktet er 14,5 år med folkepension og så regner man baglæns fra forventet gennemsnitlig levealder. Sådan.

Klinisk økonomisk metode. Man behøver hverken tage hensyn til de sociale, arbejdsmarkeds- eller folkesundheds forhold. Eller til virkeligheden – 15 år efter beslutningen om pensionsalderens tages. For slet ikke at tale om så helt uberegnelige ting, som hvad befolkningen synes. Desværre – vil politikkerne sige, vi er bundet af en aftale og et system. Det kan ikke laves om.

Regeringen siger ovenikøbet, at det ikke får nogen økonomisk betydning. Gevinsten er allerede indregnet i finanspolitikken. Derfor vil det gøre stor skade ikke at hæve pensionsalderen.

Ikke nogen god sag for hverken blå eller rød blok. Ingen af dem er en del af en løsning. De er begge en del af problemet. Ikke nogen god sag for fagbevægelsens top, der godkendte velfærdsreformen og dens konsekvenser.

En god grund til at tage forhøjelsen af pensionsalderen med ind i protesterne mod finansloven og regeringens politik.

Vi vil ikke reduceres til restlevetid.

Lovforslaget
 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.