Sexisme

sexisme

Af Reno

Jeg mærker min højere alder på mange måder. Min forfængelighed bliver generet af hudfolderne, der i antal og omfang tager til i alt for voldsomt tempo. Konditallet rasler ned. Jeg kan ikke bestride det mest simple stykke redskabsgymnastik, men tungen slår saltomortaler, når jeg forsøger mig udi fremmedsprog – til tider også det danske.

På masser af områder sejles jeg agterud i forhold til de unges evner til at mestre IT, hardware som software. Jeg er havnet i den generation, som jeg selv for et par årtier siden betragtede med et skævt, overbærende smil, når de ikke kunne indstille kanalerne på TV’et eller lignende. Listen over mit legemes degenerering forekommer mig at være uendelig lang.

Jeg vil af hensyn til de læsere, som stadig hænger ved, indskrænke mig til at fastslå, at min generations begrebsverden revideres af de yngre generationer.

I min ungdom benyttede vi kønsdiskrimination og mandschauvinisme, hvor det i dag er min fornemmelse, at unge mennesker ofte benytter det mere brede sexisme. Jeg vil reflektere lidt over nogle religioners opfattelse mennesket med udgangspunkt i kønnet – sexisme.

Vi er i Danmark blevet tudet ørerne fulde af, hvordan ‘muhamedanismen’ har et kvindeundertrykkende indhold, hvilket også afspejles tydeligt hver dag i stort set samtlige danske byer fra købstæder og opefter.

Der omvendt betydeligt færre, der er bevidst om, at jødedommen og kristendommen er nøjagtig lige så diskriminerende – omend det i disse kredse ikke får det samme tydelige udtryk eller omfang, medmindre man retter fokus på katolske og fanatiske religiøse kristne miljøer i USA.

Mens Koranen er en overbygning på Biblen, så er Biblen med dens Nye testamente en overbygning på jødedommens fundament, Det gamle testamente.

Der kunne skrives Ph.d.-afhandlinger om Biblens kvindeundertrykkende karakter. Lad os tage et enkelt eksempel fra 1. Mosebog 3;16. Gud sagde til kvinden:

”Jeg vil gøre dit svangerskab plagsomt og pinefuldt, i smerte skal du føde børn. Du skal begære din mand, og han skal herske over dig.”

Gennem tiden har noget af dette været brugt som argument til f.eks. ikke at give kvinder stemmeret.

Nutidens vestlige samfunds økonomiske struktur har moderniseret sexismen. Parallelt med kapitalens behov for at udbytte kvinden blev arbejdsmarkedet åbnet for hende, men ligeløn er en utopi.

Kvinden som sexobjekt er fortløbende vokset langt op over ethvert anstændigt menneskesyn. Med eksponentiel acceleration har turist- og reklameindustrien med flere placeret kvinden i båsen som objekt.

Min kone Lillian og hendes veninder oplever dette ’tæt på kroppen’, når de vil nyde hinandens selskab på en bytur. Med en jægers skarpe sanser spotter mændene byttet. Bevæbnet med øregas, dankort og efter bedste evne charmerende smil og øjekast entrer de i grupper kvindernes bord.

Belært af erfaringer udviser veninderne uovertrufne evner, som mange statsmænd kan misunde dem. Det er også nødvendigt, idet en almindelig høflig afvisning såsom vi vil gerne være alene, kan udløse en række højtlydende skældsord, hvoraf bitches kan nævnes som eksempel.

Der tyes til andre mere raffinerede midler:
– Det var vel nok sødt af Hans, at han ville tage sig af børnene, så vi kan hygge sammen. Eller endnu bedre:
– Det var vel nok fedt i dette års Gay Pride. Det er skønt, når vi lesbiske kvinder kan give den gas!

Mange mænd rummer ikke en bridgespillers sans for meldinger, men oftest giver det pote.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.