ARKIV ØKONOMI 2008

Arkiv Økonomi 2006-2007
Arkiv Økonomi 2005

Arkiv Økonomi 2002-2004
Arkiv Økonomi 2001>


Tema: Verdenskrisen - nyliberalismens fallit


Ingen nødhjælp til kapitalen - Nægt at betale dens krise!
Udtalelse fra Arbejderpartiet Kommunisterne

Marx-Engels

DET KOMMUNISTISKE MANIFEST

Webudgivelse Oktober - Pdf -
Nem at kopiere Nem at udprinte

Karl Marx om kreditsystemet

Marxismens politiske økonomi: Hvad er profitratens tendens til fald? 
________________

Gamle trafikplaner sælges som grønne
[KP25, 2008] Regeringens har samlet en hel stak allerede vedtagne projekter og relanceret dem som en ny grøn plan til 150 mia. kr.

Hvem er det, der skal overvåges?
[KP25, 2008] Bernard Madoff og Stein Bagger - det kapitalistiske svindelsystem producerer pr. automatik kapitalistiske storsvindlere. Tvivlsomme formuer på jagt efter mere profit har kastet sig over stadig nye, opfindsomme konstruktioner på finansmarkedet, til hvidvaskning og til et sygt privat overforbrug (som også sviner og udplyndrer). Der skal kontrollen og overvågningen sættes ind.

EU i grøn forklædning: Giganthjælp til kapitalen
[Netavisen] EU-topmødet den 11.–12. december vedtog, at krisen er helt ekstraordinær, og man vil derfor forsøge at genoprette tilliden hos de økonomiske aktører - mens EU-parlamentet har vedtaget et nyt rekordbudget for unionen til 2009 på næsten en billion kroner.

Løbsk kriseøkonomi: Fogh-regeringen parat med ny krisehjælp til kapitalen
[KP25, 2008] Fogh-regeringens sidste store redningspakke har ikke virket efter sin angivelige hensigt.  Den kapitalistiske krise er løbsk, og kreditkrisen bliver stadig mere følelig. Derfor er ny hjælp til kapitalen på vej.

Det kunne da godt ske …
[KP24, 2008] Det er med særlig fornøjelse at jeg kaster mig over historien om svindelaffæren i IT Factory. Det skyldes at jeg var ansat på CSC, mens bestyrelsesformanden for IT Factory Asger Jensby var direktør dér.

Marxismens politiske økonomi: Hvad er profitratens tendens til fald? 
[KP24, 2008] Dette er en kort introduktion til en af de modsætninger i økonomien, der følger af den kapitalistiske produktionsmåde: nemlig at desto mere produktionen udvikler sig, desto relativt mindre afkast synes kapitalisten at få af den investerede kapital.

En syg idé på finansloven
[Netavisen] Regeringens handlingsplan om nedbringelse af sygefravær er med finanslovsaftalen for 2009 blevet politisk konfirmeret. Snup en pille eller to, synes ledetråden at være for regeringen, der hævder at dens plan vil betyde 4000 flere fuldtidsjobs.
Af økonom Henrik Herløv Lund, Kontradoxa, Modkraft

Skattereform: Ét skud i bøssen
[KP24, 2008] Når det kommer til en skattereform, så drop moms på mad, sænk moms på grønne produkter drastisk, og beskat de rige for deres luksusforbrug

Kapitalismen hjælper sig selv
[KP23, 2008] I en situation, hvor kapitalismen spiller fallit på globalt plan, for øjnene af en hel verden, kommer statslederne ud med massive løgne og  nye lovprisninger af dette dødsdømte økonomiske system, der netop nu kaster nye millionmasser ud i håbløs fattigdom, nød, elendighed og tidlig død.

Krisen truer pension og privatbolig
[KP23, 2008] Økonomi- og finansminister Lene Espersens første store dåd på sin post blev at skabe en hjælpepakke til ejendomsspekulanterne og forsikringsselskaberne.
Af Kaj Rudi Rasmussen

Nu skal de rige have skattereform
[KP23, 2008] Fogh-regeringens næste store projekt er en  ny ’skattereform’ med ’ambitiøse’ skattelettelser til de rige ’Den grønne skattereform’ er kun første skridt

Verdenskrisen bliver dybere
[KP22, 2008] I alle verdens lande uden undtagelse arbejder de herskende på at finde udveje af den globale krise og dens konsekvenser for netop deres land, deres kapitaler, stort set altid på de arbejdendes bekostning. Den globale instution FN tilbyder i den situation sig selv som rammen om ’en mere retfærdig og stabil økonomisk orden

’KP’ på reformsporet: Senil kapitalismekritik
[KP22, 2008] Det danske ’neo’-revisionistiske 'Kommunistisk Parti' holder om kort tid sin 2. kongres. Her forberedes der en genopsætning af DKP’s gamle program for ’antimonopolistisk demokrati’ og kursen sættes mod de parlamentariske drømme.

Der er råd!
[KP22, 2008] Fælleskapitalisten staten bevilger kapitalen julegaver i form af milliarder kroner. Samtidig fremturer de bevidst med løgnen: Der mangler arbejdskraft. Indholdet er: Tør krisen af på arbejderklassen.

Den værste kapitalistiske krise siden 1930’erne: Hvad vil DU gøre?
[KP22, 2008] Krisen er så dyb i USA, at der nu som i 30erne ikke gives anden vej end arbejderklassens organiserede kamp: 'Enhed og modstand er ikke længere noget valg. Det er et spørgsmål om at overleve', siger Larry Holmes fra Workers World partiet.
Af Larry Holmes

Det 21. århundredes kapitalisme
[KP21, 2008] Den reaktionære franske præsident og svorne nyliberalist Nicolas Sarkozy er pludselig sprunget ud som verdens fremmeste tilhænger af ’kontrolleret kapitalisme’ og har under den eksploderende krise arbejdet ihærdigt for at få indkaldt til et topmøde for de største økonomien for ’at lægge grundstenen for et nyt internationalt finanssystem’.

Revolutionær og reformistisk krisepolitik
[KP21, 2008] Slagordene genlyder fra fjern og nær om at bygge en kapitalisme, der er under kontrol. Jan Steinholt og Nettmagasinet Revolusjon påviser det absurde heri og trækker en skarp grænse til velmenende reformistiske krisestyringsprojekter
Af Jan R. Steinholt

Karl Marx ca. 1850Karl Marx om kreditten: 'Den vigtigste løftestang til overproduktion og overspekulation'
[Netavisen] I krisetider oplever Karl Marx en renæssance blandt intellektuelle og økonomer, der afskriver ham som forældet i opgangstider. Det forlyder nu, at hans hovedværk ’Kapitalen’ igen sælges i nye oplag. Hvad sagde han egentlig? Her gengives nogle strålende passager fra ’Kapitalen’, hvor Karl Marx genialt fremsynet analyserer kredittens og bankernes rolle, især i forhold til de økonomiske kriser.

Euroen er intet værn mod finanskrise
[Netavisen] I et nyt nummer af Folkebevægelsen mod EUs blad Folk i Bevægelse giver en række finansfolk og økonomer udtryk for et helt andet indtryk af situationen omkring finanskrisen og euroen end bl.a. statsministeren har givet indtryk af.

Euro er ikke svaret på krisen
[KP21, 2008] Danske EU-poltikere vil udnytte finanskrisen til at få kronen udskiftet med euro. Det er skudt helt ved siden af, som bl.a. eksemplerne Island og Irland viser.

Krise og massefyringer
[Netavisen] Den internationale økonomiske krise begynder at bide sig fast med massefyringer i produktionen -  også i Danmark. FN’s arbejdsmarkedsorganisation ILO forventer, at finanskrisen globalt vil koste 20 millioner jobbet.

Krisen går global
[KP20,2008] Den finansielle tsunami skyller nu ind over alle kontinenter. I næsten ufatteligt tempo er krisen gået global.
Leder

Kapitalistisk brandslukning: Stadig flere dollarsedler på finansbålet
[KP20, 2008] Den såkaldte redningspakke fra finansminister Henry Paulson og centralbankchef Ben Bernanke på mindst 700 milliarder dollar giver ingen løsning på krisen, heller ikke efter at republikanerne og demokraterne i Kongressen omsider klarede at enes om ingredienserne i førstehjælpskassen. Hjerteanfald lader sig ikke kurere med plaster i metervis.
Af Jan R. Steinholt, Revolusjon

Fogh må gå!Folketinget åbner under tilspidset finanskrise
[KP20, 2008] Op til folketingets åbning i dag så man det største kursfald nogensinde for det danske C20-indeks. Det store spørgsmål er hvem der skal betale for den økonomiske krise, der udvikler sig dag for dag. Regeringen og folketingsflertallet vil sende regningen for kapitalens krise videre.

Hvorfor Paulsons plan er et bedrag
[Netavisen] Den tidligere amerikanske vicefinansminister og en af de skarpeste borgerlige kritikere af Bush-regeringen Paul Craig Roberts giver sin udlægning af den demagogiske karakter af den store netop vedtagne 'finansredningsplan' og opstiller et krav om at redde boligejerne fra fallit.
Af Paul Craig Roberts, Stop Terrorkrigen

’Opsigtsvækkende robust dansk økonomi’
[Netavisen] Når den danske statsminister, krigsforbryder og løgner Fogh Rasmussen er i vanskeligheder, plejer han at gå i hi og lade som om han slet ikke er der. Han udtaler sig ikke om sine problemer. Det lader han andre om. Derfor er det kronprins Lars Løkke, som ’beroliger’ danskerne i forhold til finanskrisen.

Finanskrise: Fra prolaps til kollaps
[KP19, 2008] Det norske marxistisk-leninistiske tidsskrift Revolusjon kommenterer den rasende finanskrise, og ikke mindst dens stadig voldsommere konsekvenser på denne side af Atlanten
Af E. Holemast, Kommunistisk Politik 19, 2008

Det sidste halmstrå
[Netavisen] Hvis Henry Paulson ikke bliver fjernet og hans redningsplan totalt kasseret, vil dollaren miste sin position som verdens reservevaluta, og den amerikanske regering vil stå overfor en historisk finansieringskrise.
Af Mike Whitney, Stop Terrorkrigen

USAs gældsorgie
[Netavisen] Ansvaret for finanskrisen ligger hos de samme politikere og samme finansfyrster, som nu vil have krisehjælp og skatteyderne til at betale, så de kan undslippe konsekvenserne af deres ulykker med intakte eller større formuer - den amerikanske præsident og hans regering og 'universets herrer' på Wall Street

Irak-krigen slog bunden ud af amerikansk økonomi
[Netavisen] Den amerikanske økonom, nobelpristageren Joseph Stiglitz, tdl cheføkonom i Verdensbanken og rådgiver for Clinton siger, at Irak-krigen er hovedårsagen til den nuværende finanskrise.

Finanskrisen i Danmark skærpes

[KP19, 2008] At Danmark er meget hårdt ramt af den globale finanskrise er der stadig nye tegn på. En stribe banker trues af konkurs. Roskilde Bank var langt fra en enlig svale. Den blev fulgt af den lille EBH-bank, der også blev reddet. Og nu har ’gode kræfter’ sat sig sammen for at redde flere konkursboer ud af suppedasen – på skatteydernes regning

Det borgerlige Danmark og krisen
[KP19, 2008] Det borgerlige Danmark – fra højre/ultrahøjre til centrumhøjre over radikalt centrum til centrumvenstre – er tilsyneladende helt og aldeles enige om  at forbigå den kendsgerning, at den førte politik har virkelige konsekvenser. At krisen betyder massearbejdsløshed, problemer med at holde ungerne med mad og regningerne fra døren.

Barclays opkøber “juvelerne” : Hvem betaler for finanskrisen?
[Netavisen] Kapitalismen får krisehjælp for billioner af dollars. Nogle selskaber reddes, andre kastes for løverne og opkøbes til spotpris. Lehman Brothers' aktiver købes af den britiske bank Barclays for fyrre gange mindre end værdien.I USA er suppekøkkenerne vendt tilbage. Også folk med lavtlønsjob må overleve i køerne.
Af Interpres

Finanskrisen: På vej til største økonomiske krise siden 30'erne?
[Netavisen] Der er behov for opgør med neoliberalismen i økonomisk teori og politik, som er alvorligt medskyldig i krisen
 Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund

Global krise: Ny sort mandag med gigantkrak og børspanik
[Netavisen] Det sker altid om efteråret og på en mandag, der går over i historien som sort. Den ’sorte mandag’ i 2008 faldt den 15. september.

Finanslovforslag og arbejdsmarkedsreformer: De riges kriseprogram
[KP17, 2008] Den løgnagtige og bedrageriske Fogh-regering har fremlagt et nyt klassebudget til fordel for de rige med finanslovforslaget for 2009. Samtidig bebudes nye angreb på dagpenge, aktiveringsordninger og efterløn. Det må bremses med masseaktioner, der får rejst og vist arbejderklassens vej ud af krisen.

Kamp for sikring af reallønnen en påtrængende opgave
[KP17,2008] Allerede nu har prisstigninger på transport og mad ramt den arbejdende befolkning hårdt og mere end spist de minimale lønstigninger op, som blev tildelt ved de seneste offentlige overenskomster og før dem overenskomsterne på det private område. Men det er slet ikke tilstrækkeligt, mener regeringen med sit finanslovsudspil.
Kommunistisk Politik 17, 2008

USA: Arbejderklassen har brug for en redningsplan
[KP17,2008] Desperate tider kræver desperate metoder. Kapitalistklassen bliver stadig mere desperat, mens den forsøger at afværge et verdensomspændende kollaps i det finansielle system. Men statslig støtte til pantebrevsbankerne er en forbrydelse
Af Jaimeson Champion Kommunistisk Politik 17, 2008

Total bankerot
[KP17,2008] Overtagelsen af Roskilde Bank er den største redningsaktion for et pengeinstitut, som statsmagten har foretaget siden Landsmandsbanken gik konkurs i 1922. Regningen, som Fogh-regeringen vil lade skatteyderne betale, kan løbe op i mere end 10 mia. kroner. Mange tusinde kr. pr. dansker.

Korthuset
[KP15, 2008] Synes du, at boligkrisen er barsk? Du har intet set endnu ... Det næste område, der vil eksplodere, er kreditkortgælden.
Af Danny Schechter

Naomi Klein: ChokdoktrinenManifest mod nyliberalisme
[KP15, 2008] Den canadiske forfatter og journalist Naomi Kleins ’Chok Doktrinen’ er en fremragende afsløring af imperialismens nyliberale projekt. Beskrivelsen tegner det samlende mønster mere og mere tydeligt op: Genkomsten af den rå kapitalisme, der efter sig trækker et blodigt spor af kontrarevolution, hjulpet på vej af reformismens forrædere – sagt med mine og ikke Naomi Kleins ord, men dokumenteret af hendes fakta.
Af Franz Krejbjerg

Nye prisstigningsrekorder
[KP15, 2008] Dag efter dag sættes der nye rekorder, som er til glæde for nogle få og tilbekymring for mange. Senest har elpriserne taget i tigerspring opad.

På røven – også i Danmark
[KP15,2008] På den ene side påstår regeringen, at de ønsker og arbejder for at undgå, at fattigdom går i arv. På den anden side er det kropumuligt, selv for en børnefamilie med en almindelig indkomst, at finde en ny lejlighed, de har råd til at bo i, og regeringen forhindrer kommunerne i at give tilskud til bygning af sociale boliger eller tilskud til børnefamiliers husleje.

Krisen er her – og arbejderklassen må finde sit svar
[KP15, 2008] Når den kapitalistiske krise kradser har de herskende kun een løsning: at vælte byrderne over på arbejderne for at sikre deres profitter. Arbejderne og det store flertal må udvikle et modsvar, sit eget kriseprogram  – og kæmpe for at sætte det igennem

Gift og fødevarer
[KP14, 2008] Med en kortsynethed, som kun er overgået af børsspekulations ludomaner, og med en indskrænkethed, der minder om fascisme, har den danske regering - der hovedsageligt er rekrutteret blandt storbønder og afdankede mediefolk - med begejstring taget imod udviklingen i de internationale fødevarepriser.
Leder

Euroland osv i krise
[KP14, 2008] De amerikanske aktier er styrtdykket under den voldsomme økonomiske krise, hvor finanskrise, boligkrise, stigende olie og fødevarepriser, dollarfald og eksploderende inflation har skabt en negativ spiral, som hastigt bevæger sig nedad. Danmark er det første EU-land, der melder recssion.

Verdenskrisen: Fødevarer, vand og brændstof
[KP13 og KP14, 2008]  Tre fundamentale livsnødvendigheder står på spil: Garanti for mad, vand og brændstoffer er en forudsætning for det civiliserede samfund; det er nødvendige faktorer for menneskeartens overlevelse.
Af Michel Chossudovsky, Stop Terrorkrigen

"Alvorlige økonomiske problemer” i €uro-staterne
[Netavisen] I de borgerlige og andre EU-underdanige medier fremstiles EU og den Økonomisk Monetære Union - €urolandenes fælles økonomiske politik som en succes. Men i realiteten befinder flere af de største kapitalistiske Euro-stater sig i en alvorlig økonomisk krise.
Interpres

Aftale om kommunal økonomi 09: Kommunerne tvinges til omfattende besparelser
[Netavisen] Ingen nye midler til vækst i kommunalt leveret velfærdsservice
Af økonom Henrik Herløv Lund, medlem af Den Alternative Velfærdskommission

Den enes brød
[KP13, 2008] Mennesket behøver mad for at leve. På flere forskellige konferencer i forskellige FN-organisationer har det været nødvendigt at nævne dette over for de rige lande.

Kriser: Værre end i 30’erne
[KP12, 2008] Der er fødevarekrise. Der er energikrise. Der er klimakrise. Der er dot.com-kriser og subprime-kriser. Der er boligkriser, økonomiske kriser og politiske kriser. Kapitalismen og imperialismen er de mest kriseskabende og kriseplagede sociale systemer, der kendes. Kriserne er indbyggede og uundgåelige.

Rekruttering i kommunerne: Regeringen tilslører fremtidig personalemangel i den offentlige servicesektor
[Netavisen] 40.000 ubesatte stillinger i 2015, hvis der ikke gøres noget, er regeringens bud på ”rekrutteringsudfordringen for offentlig service”. Det reelle behov nærmer sig imidlertid det dobbelte.
En analyse af økonom, cand. Scient. adm. Henrik Herløv Lund
Downloades i word

Fødevarekrise, miljøkrise, kemikalie- og medicinindustri går hånd i hånd
[KP12, 2008] Ifølge Børsen har de multinationale BASF og Bayer haft milliardoverskud i årets første kvartal. De producerer blandt meget andet midler til beskyttelse af afgrøderne. Altså sprøjtegifte.

De høje oliepriser: Den virkelige årsag
[Netavisen] De høje oliepriser er først og fremmest et resultat af ukontrolleret spekulation. Banker og andre finansvirksomheder har her ved at udnytte lempelige kontrolregler fundet et felt, hvor de kan minimere tabene fra kreditkrisen ved at drive oliepriserne op til helt urealistiske højder.  Regningen betaler den almindelige befolkning.
Af F. William Engdahl, Stop Terorkrigen

OK08: Inflation truer reallønsforbedring for offentligt ansatte - og rekrutteringen til den offentlige sektor
[Netavisen] Har de offentligt ansatte med de hidtidige overenskomstresultater fået en lønforbedring, som vil betyde et afgørende ryk frem i vurderingen af det offentlige som attraktiv arbejdsplads?
Af økonom. cand. scient. adm. Henrik Herløv Lund, Download Word-dokument

Intet at komme efter
[KP08,2008 VL-grupperne: Vennetjenester og nepotisme i samarbejdet mellem dansk erhvervsliv og statsmagtens topfolk.

De danske krigsudgifter sløres systematisk
[Netavisen] Det officielle tal for de danske økonomiske omkostninger alene ved Irak-krigen (og ikke Afghanistan-krigen eller krigen mod Serbien og de danske styrker i Kosova) er sat til 2.5 milliarder kr.,  indtil de danske tropper trak sig ud. Det er en høj sum, men meget langt fra virkeligheden.

Regnskab over A.P. Møller Mærsk
[KP07, 2008] En lille gruppe af personer sidder på magten over et gigantisk foretagende, milliarder skifter hænder ved hjælp af lyssky forretninger og korrupte politikere, og i kulissen spøger stadig det 94 år gamle familieoverhoved. Lyder det bekendt? Der er naturligvis tale om Mærsk McKinney Møller-koncernen.

Krigen koster og koster og koster
[KP07, 2008] Den amerikanske nobelpristager i økonomi Joseph Stieglitz har ved 5 års dagen for invasionen af Irak udsendt en bog om de økonnomiske omkostninger ved Bush-regeringens ulovlige krig. I denne artikel introducerer han nogle af hovedkonklusionerne
Af prof. Joseph E. Stiglitz, Stop Terrorkrigen

Skudt i hovedet
[KP06, 2008]
Det danske militær gennemgår i disse år en meget dyr modernisering og omstrukturering. Masser af penge er på vej til at forsvinde til krudt og kugler. Og mange af dem forsvinder i skandaler.

Bag om bankTrelleborg
[KP04,2008] Finanskrisens nedslag i Danmark: Storsvindel i bankverdenen sker gerne iført det nydeligste søndagstøj og med statsmagtens aktive medvirken i form af Finanstilsynet. Med en elegant manøvre lokkede en mindre sjællandsk bank 200 mio. ud af de almindelige kunder – tilsyneladende helt lovligt.

Finanslov og fattigdom
[KP04,2008] Der er ingen fattige i Danmark. Problemet er det modsatte: Det går for godt. Bremserne må slås i. De offentligt ansatte må dæmpe deres lønkrav. De må få styr på forventningerne. Nedjustere! Glemme!

Finanslov: Lønforbedringer til offentligt ansatte forsvarlige og nødvendige
[Netavisen] Finanslovsstramningen skal kun legitimere, at finansministeren fastholder kravet, om at de offentlige ansatte i de igangværende lønforhandlinger udviser den samfundsøkonomiske tilbageholdenhed, som Regeringen med sine skattelettelser ikke har udvist. Der er ingen grund til, at de offentligt ansatte skal købe regeringens symbolpolitik – det er ren overflade uden indhold.
Af økonom, cand. Scient. adm. Henrik Herløv Lund

2008-recession på vej i USA
[Netavisen] Selv en mild recessesion i 2008 kan iføle. en ny rapport fra  Center for Economic and Policy Research medføre, at den nationale arbejdsløshed i USA øges med 3.2 mio arbejdere i 2010 . En alvorlig recession vil ifølge gruppens skøn resultere i yderligere 5.8 mio arbejdsløse i 2011.
En mosaik ved Hans Pendrup, Stop Terrorkrigen

Det går rigtig godt: Hver sjette københavner lever i fattigdom
[Netavisen] En ny, stor undersøgelse fra socialforvaltningen i Københavns Kommune viser, at mere end hver sjette københavner lever i fattigdom, og der er ikke kun tale om midlertidig fattigdom – mere end 34.000 københavnere har levet under fattigdomsgrænsen i mindst to år.

Krise, kursfald og børskrak
[KP03, 2008] Nedturen på børserne verden over har efter årsskiftet udløst egentlige børskrak – bl.a. i Norge. USA og centralbankerne gør ihærdige forsøg på at bremse nedturen, men en global recession er på vej. På kapitalisternes topmøde i Davos var krisestemningen udtalt.

Boligkrise under udvikling: Burhøns og arbejdere
[KP03, 2008] Mens boligmassen fra 60erne i sovebyerne trænger til en omfattende renovering, er nyopførelsen af lejligheder til almindelige lønninger er stoppet fuldstændig i Danmark. Frit spil til spekulation har betydet at investeringer er gået til det mest indbringende boligsegment - ejerlejligheder og huse beregnet til de mest velstillede.
Kommunistisk Politik 3, 2008

Chavez: Træk pengene ud af amerikanske banker
[KP03, 3008] På et topmøde i Venezuela for samarbejdsorganisationen Alba blev der oprettet en udlandsbank. Hugo Chavez opfordrede latinamerikanerne til at trække deres reserver fra de amerikanske banker - og anklagde USA for at planlægge militæraggression mod Venezuela via Colombia.

Norsk børskrak konstateret
[Netavisen] I Norge kalder i al fald nogle folk en spade for en spade, og et børskrak for et børskrak. Hvad der vil gå over i historien som ’den sorte mandag’ – 21. januar 2008 – hvor milliarder af dollars i papirværdier forsvandt fra verdens børser, blev af mange medier og iagttagere kaldt for et ’børskrak’, indtil selvcensur og beroligelserne satte ind.
Af Kommunistisk Politik 2, 2008/Netavisen

Den financielle tsunami og den igangværende økonomiske krise
[Netavisen] Det finansielle grundlag for det amerikanske århundrede. Den nuværende økonomiske krise i USA er en vigtig del af en historisk proces, som strækker sig tilbage til Anden Verdenskrigs afslutning.
Af F. William Engdahl, Stop Terrorkrigen

Den kommende økonomiske nedsmeltning
[KP2, 2008]   Den økonomiske nedtur i USA forstærkes og er ved at brede sig. En økonomisk verdenskrise er på vej
Af Joel Geir

Industrilandbrug: Tre svin pr mand, kvinde og barn
[KP1, 2008] Produktiviteten i industrilandbruget stiger og en ny ’godsejerklasse’ vokser frem

Krisetegn i dansk økonomi
[KP25, 2007] Danmark er sandsynligvis på vej ind i en økonomisk krise. Nybyggeriet er gået i stå i de store byer, og priserne på boliger falder, mens priserne på fødevarer ser ud til at stige. De store prisstigninger på olie har øget efterspørgslen på biobrændsel. Det betyder stigende priser på korn, hvilket smitter af på hele fødevareindustrien.

Krisen banker på døren – også i Danmark
[KP24, 2007] Vi har hørt det igen og igen: Den danske økonomi er bundsolid, den stærkeste i Europa. Alligevel er krisetegnene der.

Kapitalistisk kreditkrise
[KP24,2007]
En artikel fra Workers World om hvordan bankerne berøver arbejderne deres hjem og deres job.
Af Fred Goldstein

Kurs mod tillidskrise
[KP23,2007] Mens det nu hastigt går nedad med den globale økonomi, og nogle økonomer igen støver gamle bøger med konjunkturanalyser af, står de danske politikere stadig i efterdønningerne fra valget og påstår, at mangel på arbejdskraft er den eneste grund til bekymring. Reelt er de eneste områder med lovende økonomisk vækst militær og underholdning.

 

Netarkiv