Euroen er intet værn mod finanskrise

Jeg arbejder gerne for 1 euroI et nyt nummer af Folkebevægelsen mod EUs blad Folk i Bevægelse giver en række finansfolk og økonomer udtryk for et helt andet indtryk af situationen omkring finanskrisen og euroen end bl.a. statsministeren har givet indtryk af.

* Jørgen Damgaard, direktionsassistent i Jyske Bank:

- Set i perspektiv kan den realøkonomiske betydning af den aktuelle renteforskel mellem DKK og EUR i den nuværende situation sammenlignes med betydningen af, om en faldskærmsudspringer tog sin vitaminpille og de lune sokker på eller ej.

- Spørgsmålet om krisen ville have ramt os anderledes, hvis Danmark havde været medlem af euro-zonen, vil jeg umiddelbart besvare med et rungende nej. Og det ville på ingen måde lindre krisen, om vi den dag i morgen indførte EUR.

* Lars Seier Christensen, administrerende direktør i Saxo Bank:

- Min holdning er uændret. Til gengæld er Euroen væsentligt tættere på afgrunden i dag end for en uge siden. Den fælleseuropæiske økonomiske ide har fejlet markant.

* Jesper Jespersen, økonomiprofessor ved RUC:

- Det kan der ikke svares entydigt på. Mindst to forhold bør inddrages:

1. En lille valuta vil altid være mere sårbar i internationale kriser, da der skal mindre til at vælte den omkuld, som islændingene så sørgeligt må erkende. Disse kriser er ikke the end of the world; men kan efterlade ubehagelige spor i realøkonomien, som bl.a. nogle af de sydøstasiatiske lande måtte sande for 10 år siden.

2. Men det at have sin egen valuta giver mulighed for at finde en national løsning, der passer bedre end den fælles løsning, navnlig vedr. penge- og valutakurs, som bliver resultatet i en monetær union. Der er en ikke ubetydelig risiko for, at spændingerne inden for ØMU’en bliver så stærke, at ét af de store lande bryder ud - f.eks. Spanien, wait and see!

3. Endelig er tidspunktet måske kommet, hvor den danske krone skal gøres flydende, så penge- og valutakurspolitikken bliver helt løsrevet fra ØMU - thi mellemformen er den mindst holdbare, navnlig i krisetider.

Og efter at bladet kom i trykken modtog redaktionen følgende:

* Søren Kjeldsen-Kragh, professor i international økonomi ved Københavns Universitet:

- Finanskrisens opståen har intet med euroen at gøre. Mulighederne for at bekæmpe krisen set ud fra en dansk synsvinkel er større ved ikke at være med i euroen. Vi har nogle frihedsgrader når vi står udenfor. Det er en fordel.

- Selv om vi står udenfor kan vi sagtens koordinere vores indsats med eurolandene. Det man understregede ved Paris-mødet var, at det er koordinerede nationale indsatser, der lægges op til. Euro-mødet i Paris havde inviteret Storbritannien med, selv om de ikke er med i euroen. Når Danmark ikke var inviteret med var det fordi Danmark ikke betyder noget. Det gælder også de andre små økonomier, som er med i euroen. Betydningen af at vi sidder med ved bordet er for de andre lig nul. Det er også ligegyldigt for Danmark, da det er de store lande, der afgør sagen.

Se også
Euroen er intet værn mod finanskrise
Kommunistisk Politik 21, 2008

Netavisen 24. oktober 2008