ARKIV ØKONOMI 2006-07

Arkiv Økonomi 2005
Arkiv Økonomi 2004-2004
Arkiv Økonomi 2001>








Krisetegn i dansk økonomi
[KP25, 2007] Danmark er sandsynligvis på vej ind i en økonomisk krise. Nybyggeriet er gået i stå i de store byer, og priserne på boliger falder, mens priserne på fødevarer ser ud til at stige. De store prisstigninger på olie har øget efterspørgslen på biobrændsel. Det betyder stigende priser på korn, hvilket smitter af på hele fødevareindustrien.

Krisen banker på døren – også i Danmark
[KP24, 2007] Vi har hørt det igen og igen: Den danske økonomi er bundsolid, den stærkeste i Europa. Alligevel er krisetegnene der.

Kapitalistisk kreditkrise
[KP24,2007]
En artikel fra Workers World om hvordan bankerne berøver arbejderne deres hjem og deres job.
Af Fred Goldstein

Kurs mod tillidskrise
[KP23,2007] Mens det nu hastigt går nedad med den globale økonomi, og nogle økonomer igen støver gamle bøger med konjunkturanalyser af, står de danske politikere stadig i efterdønningerne fra valget og påstår, at mangel på arbejdskraft er den eneste grund til bekymring. Reelt er de eneste områder med lovende økonomisk vækst militær og underholdning.

Hæld fattige og sultne på tanken!
[KP19, 2007] Både den amerikanske, den danske og andre reaktionære regeringer er pludselig blevet stærkt miljøbevidste. Bag deres støtte til bio-ethanol brændsel skjuler sig en social og økologisk trussel. Hele projektet er en fidus for monopolerne og har allerede fået store sociale omkostninger, ved at fødevarepriser følger de eksploderende oliepriser.

Bush administrationens biobrændsel plan: Den skjulte dagsorden
[KP19, 2007] Køb korn: Man er ved at holde op med at producere den! Forfatteren og økonomen F. William Engdahl løfter sløret for grønt misbrug og bagmændene i Det Hvide Hus i en grundig orientering om konsekvenserne af biobrændstof-satsningen.
Af F. William Engdahl

Finanskrisen er her
[KP18, 2007]
Signalerne fra børserne rundt om i verden er klare: Finanskrisen er her, den store økonomiske krise er brudt ud. De selvoptagne danske medier ser selvfølgelig som sædvanlig ingenting. Derfra kommer ingen information.

Imperialismens krise
[Netavisen] Profit på elendighed - Den amerikanske besættelse af Irak har bevirket, at ordet imperialisme igen er dukket op som en del af hvedagssprogets ordforråd efter årtiers fravær, der strækker sig tilbage til slutningen af anden verdenskrig.
Af John Wright Counterpunch, Stop Terrorkrigen

Mærsk: Et krigsforbryderfirma scorer kassen
[Netavisen] De danske soldater betaler med deres blod for Mærsks olie- og krigseventyr. Også andre danske våbensmede tjener fedt på blodstømmene.
Stop Terrorkrigen

Møller Mærsk: Container-kongen bag ’normalisering’ af Christiania
[KP9, 2007] Rygterne går om, at det er skibsreder Mærsk McKinney Møller, som har krævet ’normalisering af Christiania’ som betingelse for Operaen. Nu er de nået frem til den borgerlige presse. 

Den globale herskende klasse: Milliardærerne, og hvordan de kringlede den
[Netavisen] - I betragtning af de enorme klasse- og indkomst-uligheder i Rusland, Latinamerika og Kina er det mere korrekt at beskrive disse lande som ´svulmende milliardærer´ snarere end ´markeder på vej frem’, eftersom det ikke er det ’frie marked’, men milliardærernes politiske magt, der dikterer politikken.
Af professor James Petras

De nye bilafgifter betyder flere biler
[Netavisen] De nye bilafgifter betyder flere biler, mere CO2 -udslip, flere ulykker, mere støj og trængsel og flere skadelige partikler, siger NOAH-Trafik.

Mærsks stik-i-rend-drenge
[KP7, 2007] År for år er det med den danske regering og statsmagts aktive støtte gået bedre og bedre for Mærsk. Fra år til år er indtjening og profitter vokset. Fred er profitabel, terrorkrige endnu mere. Hvert år offentliggør det amerikanske finanstidsskrift Forbes en liste over verdens rigeste mænd – dollarmilliardærernes internationale. På dette års liste har den 93-årige Mærsk Mc-Kinney Møller haft en usædvanlig nedtur.

Med bukserne nede
[KP6,2007] Lige midt i overenskomstforløbet er regeringen kommet for skade at komme med oplysninger, der afslører hvad mange havde en anelse om - at de 20 største danske virksomheder stort set ikke betaler skat.
Faglig kommentar

Det ’liberaliserede’ el-marked i EU - Privatisering betød højere priser
[KP3,.2007] EU's energidirektiv var et vigtigt element i unionens nyliberalistiske strategi. Det skulle sikre billigere priser til forbrugerne og et renere miljø. Begge dele er en stor løgn.

Den globale arbejdsløshed er historisk høj
[KP3, 2007]
Arbejdsløsheden rammer ungdommen særlig hårdt: 86,3 mio. unge i alderen 15-24 år, eller 44 % af det samlede antal arbejdsløse i 2006.

Ny irakisk olielov godkendt
[Netavisen]
Den ny irakiske olielov er godkendt - og udenlandske selskaber vil kunne komme til at kontrollere 87 % af Iraks olie, siger den amerikanske ekspert Antonia Juhasz
Af Hans Pendrup, Stop Terrorkrigen

Krisetegn i amerikansk økonomi
[KP2, 2007] Det danske fondsmæglerselskab Alm. Brand Henton skriver i en analyse, at der er 80 pct. sandsynlighed for, at den amerikanske økonomi står over for en langvarig periode med recession. De aktuelle og lidt for optimistiske udmeldinger fra økonomerne, skriver de videre, bør give anledning til skepsis.

Der knokles mere og mere
[KP21, 2006] Der bliver arbejdet hårdere i Danmark end for både 10 og 20 år siden. På trods af arbejdstidsnedsættelse fra 39 til 37 timer og længere ferie steg den reelle arbejdsmængde.

Det store boligboom
[KP21, 2006]
De store finanskoncerner er dem der skovler penge ind og lukrerer på folks behov for et hjem.
APK´s 3. kongres-kongresdebat

Fabrikken Danmark 
[KP20,2006]
Danmarks økonomi er meget tæt forbundet med en relativt lille gruppe lande. Vores nabolande er langt de største samhandelspartnere, men Kina er kommet ind på top 10-listen over lande, der importeres fra. Og her er ikke mindst A.P. Møller-Mærsk-koncernens rolle som rederi og supermarkedskæde et afgørende bindeled.
Af Franz Krejbjerg

Kinesisk imperialisme søger udenlands
[KP20,2006] Kina har en billion dollar i valutareserver – og finansierer den amerikanske økonomiske optur. Kinesisk kapital investeres nu ikke bare i regionen, men også i Europa og USA.
Af  Revolusjon, Norge

Mærskfonden og Terma: De skjulte Ressourcer
[Netavisen] Denne artikel begynder i Grønland, men runder krigsindustrien, NATO og USA strategier for det 21. århundredes arbejdsstyrke. Et supplement til Ulla Røders netbog Krigsguden Ares
Af Ulla Røder, Stop Terrorkrigen

Krig æder velfærd
[Netavisen] Først arbejder vi og betaler skat til krigene. Dernæst må vi arbejde dobbelt til det halve i løn – angiveligt for at bevare velfærden
Af Ulla Røder, Stop Terrorkrigen

Velfærdsforliget: Den største forringelse af pensionssystemet i mands minde
[KP17, 2006] Det såkaldt ”historiske” velfærdsforlig blev af Socialdemokratiet lanceret som en sejr. Men forliget kan over nogle år kan medføre, at den reelle efterlønsalder vil ligge på 67 år.
Af Henrik Herløv Lund

Kapitalisme og dræbende gæld
[KP17, 2006] Fogh-regeringen praler af, at den har høvlet den statslige udlandsgæld ned til ingenting. Den gigantiske amerikanske oprustning og krigsførelse verden rundt er på den anden side finansieret af udlandsgæld og dollarens særstilling. Men de fattige skyldnernationer har intet lys for enden af tunnelen.

Lønfest eller ej
[KP17,2006] ”Spillereglerne på det danske arbejdsmarked er ændret så meget de seneste år, at der næppe er udsigt til noget stort lønpres – trods en rekordlav arbejdsløshed.”
Fagtoppene kalder det spilleregler. Man føler sig hensat til et spil Matador, hvor man som fører af gul bil desværre bliver sat ud af spillet, da man lander til leje hos bolighajen LO Aps.
Faglig kommentar

”Velfærdens finanslov” – en stor løgn
[KP16,2006] Fogh-regeringen overgår den ene løgn med den anden. Thor Petersen flytter nye mærkepæle, når han kalder sin omvendte Robin Hood-politik for 'velfærdens finanslov'

Krigsboom – hvor længe?
[KP16,2006] Den krigsglade, halvracistiske og ungdomsfjendske Fogh-regering render rundt og giver indtryk af, at har den ikke opfundet den dybe tallerken eller krudtet, så har den i al fald opfundet en økonomi, der virker. Det går ikke bare ufattelig godt. Det har simpelthen aldrig nogen sinde gået bedre for Danmark.

Overophedning
[KP13, 2006]
Når luften trænges ud af en kunstigt opskrevet dollars og amerikansk økonomi, så reagerer børshandlerne ikke som ”hysteriske kællinger”; men som lemminger, der i et panikløb i samlet flok fortsætter ud over afgrunden.

Amerikas geopolitiske mareridt
[Netavisen] Strategisk energipolitik i Eurasien: I løbet af kun 12 måneder er det lykkedes Rusland og Kina at flytte brikkerne på Eurasiens geopolitiske "skakbrædt" væk fra, hvad der har været en overvældende amerikansk strategisk fordel til det modsatte, hvor USA i stigende grad er isoleret. Det er potentielt det største strategiske nederlag for den amerikanske magt udfoldelse i perioden efter 2. verdenskrig.
Af F. William Engdahl, Stop Terrorkrigen

Overlevelse på gæld
[KP10, 2006] Den store omsætning, som danske forretninger bryster sig af, bliver i meget stort omfang holdt oppe ved gældsætning af familierne.

Utilfredshed med euroen vokser i Europa
[Netavisen] EUs Eurobarometer viser, at begejstringen skrumper i euroland, mens stadig flere er utilfredse med, at den fælles mønt betyder prisstigninger og mere arbejdsløshed.

Uprofitabel busprivatisering
[Netavisen] FOA har sammen med konsulentfirmaet TetraPlan lavet en omfattende rapport, der sammenligner udviklingen i busdriften i København, Århus og Odense gennem de sidste 10 år. Rapporten slår fast, at der ikke er nogen økonomiske grunde til at udlicitere.

Job bag tremmer
[Netavisen] Arbejdere på regulære overenskomster presses ud i arbejdsløshedskøen til fordel for arbejdere, der er blevet tvangsaktiveret i jobtræning eller lignende. For slet ikke at nævne udenlandske arbejdere, der med EU's tilladelser krydser grænserne. Det danske fængselsvæsen benytter fanger til at trykke løn- og arbejdsforhold til fordel for yderligere profit til arbejdsgiverne.

Forgyldt af Fogh: 50 danske milliardærer
[KP20, 2005] Bankerne melder om rekordoverskud. Gigantiske profitter er hjemme i en lang række brancher og virksomheder. 2005 vil sætte ny profitrekord. Og der bliver stadig flere milliardærer i Danmark. Der er over 50 af slagsen. De rige har det godt og får det stadig bedre.

 

Netarkiv