Finanskrisens nedslag i Danmark

Bag om bankTrelleborg

Kommunistisk Politik 4, 2008

Storsvindel i bankverdenen sker gerne iført det nydeligste søndagstøj og med statsmagtens aktive medvirken i form af Finanstilsynet. Med en elegant manøvre lokkede en mindre sjællandsk bank 200 mio. ud af de almindelige kunder – tilsyneladende helt lovligt.

I begyndelsen af 90’erne kollapsede Det Europæiske Monetære System (EMS) under en international finanskrise, der også rystede den danske finansverden. En række store danske banker og forsikringsvirksomheder gik konkurs, og en masse småsparere blev blanket af. Nu gentager historien sig. Sagen om den mindre bankTrelleborg, der i løbet af 2007 tabte så mange penge, at den blev tvangssolgt til Sydbank, er kun det første konkrete banksammenbrud i en krise, som er varslet gennem flere år.

Det er stadig en dyb hemmelighed, hvad der i januar 2008 fik Finanstilsynet til at kræve bankTrelleborg lukket. Den kortfattede redegørelse fra bestyrelsen siger, at problemet var at skaffe kontanter. Ingen ønskede tilsyneladende at låne banken de nødvendige penge, så den var henvist til at låne fra dag til dag i nationalbanken og kunne til sidst ikke møde lovgivningens solvenskrav.

Om egenkapitalen er forsvundet, nævnes ikke med et ord, og hvordan budgetter med stort overskud blev forvandlet til et for bankverdenen beskedent ditto, forbigås også.

Finanstilsynet er om muligt endnu mere tyst og dækker sig som vanligt, sammen med ministeren, bag ved tavshedspligt og lovning på en fremtidig redegørelse. De siger dog, at lukningen foregik så hurtigt og i dyb hemmelighed af hensyn til kunderne. Ved Sydbanks overtagelse tabte 15.000 småaktionærer med aktier for mellem 10.000 og 200.000 kr. med et slag 73 % af deres investering.

Aktionærernes advokat har fået afslag på aktindsigt i Finanstilsynets godkendelse af tvangsindløsningen. Ifølge Finanstilsynets svarskrivelse er aktionærerne slet ikke part i den konkrete sag og har heller ikke via offentlighedsloven krav på at se fortrolige oplysninger.
Deres tabte penge er helt skrevet ud af historien.

BankTrelleborg

I 1997 startede den gamle lokale sparekasse sit eventyr med en ny direktion og store drømme om ekspansion. En annoncetekst fra foråret 2007 giver et godt billede:
”I bankTrelleborg møder du medarbejdere, der har råderum til at tænke og handle selvstændigt. Hør f.eks., hvordan du får et grokraftlån, eller hvordan du får del i lånepuljen på 200 mio. kr. til finansiering af miljøfremmende projekter.”

Stadig dagen før lukningen var der ingen ridser i deres egen historiefortælling:
”I 1997 blev den daværende direktør erstattet af 36-årige Carlo Chow, med ham kom der en ny og moderne ledelsesstil til sparekassen.
2007 blev en milepæl i virksomhedens 152-årige historie, da vi i foråret 2007 ændrede selskabsform fra garantsparekasse til aktieselskab. Virksomheden blev noteret på OMX/Københavns Fondsbørs under navnet bankTrelleborg. Børsnoteringen skal forstærke vores fokus på organisk og lønsom vækst og sikre bankens fortsatte uafhængighed.”
Før Carlo Chow kom til Slagelse, arbejdede han i Sydbank og Spar Nord – navne, vi senere skal vende tilbage til.

Børslancering

I foråret 2007 skriver banken til samtlige kunder og opsiger deres garantopsparings-konti. Samtidig beder de kunderne om i stedet at købe aktier i det nye selskab for pengene.

Forbrugerrådet har samlet beretninger om fremgangsmåden fra omkring hundrede småaktionærer, der samstemmende fortæller, at de blev ringet op af yderst ihærdige sælgere, der forsikrede om, at risikoen var nærmest minimal. Nogle investerede arv, pension og børneopsparing, andre tog lån for at købe aktier.
Op til børslanceringen blev der udarbejdet et lovende regnskab af revisorer, og tilsyneladende anede heller ikke bankens 250 almindelige ansatte uråd. Ifølge personalechefen havde flertallet selv bankTrelleborg-aktier, og de har i gennemsnit mistet 60.000 kr.

Efter den vellykkede børslancering modtog direktøren en bonus på en million, og bestyrelsen gav hinanden en god lønstigning.
Kort efter, i august 2007, sagde Carlo Chow op og skiftede sammen med en direktionskollega til Føroya Bank.
Nu viste halvårsregnskabet pludselig betydeligt mindre overskud end forventet, og Finanstilsynet begyndte at komme på jævnlige besøg. I sidste ende fik banken en meget kort tidsfrist til at finde nogle kontanter, og da det ikke lykkedes, blev banken hen over en weekend tvangslukket.

Det er EU, der vedtager al lovgivning vedrørende regnskabspraksis, og netop fra 2007 blev de nye Basel II-regler indført. Tidligere nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen har karakteriseret det som et skifte fra det hidtil anvendte forsigtighedsprincip ved opgørelse af tab og hensættelser til et neutralitetsprincip for vurdering af behovet for hensættelser – en ændring af praksis, der kunne medføre betydelig frigørelse af midler i de danske pengeinstitutter.
I korte træk går det ud på, at bankens egne folk har haft stor frihed til at benytte sig af skøn og andre knap så nagelfaste regnskabsprincipper, før de gik på Børsen.

Flinke rige onkler i Sydbank

BankTrelleborgs hovedaktionær var en fond oprettet af banken selv, så derfor kunne deres egne revisorer bestemme den kurs, som mindretalsaktierne blev indløst med. Hvordan det konkret er sket, er hemmeligt, men meget tyder på, at man ringede til de to nærmeste samarbejdspartnere og falbød banken. Spar Nord sagde nej, Sydbank sagde ja.

Prisen blev aftalt til 250 mio., og med det udgangspunkt var det nemt for bankens egne revisorer at bestemme, hvad aktierne var værd. Da det siden er kommet frem, at Sparekassen Sjælland slet ikke blev spurgt og gerne ville have givet mere, har Sydbank kunnet henvise til, at de ikke kan kritiseres – endsige retsforfølges – da det var fonden Trelleborg, der som hovedaktionær stod for at bestemme kursen og tvangsindløsningen af mindretalsaktionærerne. Hele konstruktionen med en tvangsindløsning med tre dages tidsfrist, der kostede mindretalsaktionærerne omkring 200 mio. i tab, er lovlig, fordi den blev dikteret af Finanstilsynet.

De flinke rige onkler fra Sønderjylland i Sydbank er landets fjerdestørste finansfirma, som i sidste uge offentliggjorde 2007-regnskabet: resultat før skat 2.257 mio. kr.
De har også fundet en post til bankTrelleborgs bestyrelsesformand, og en plads i repræsentantskabet til resten af bestyrelsen.

Flere mindre banker er kommet under observation af Finanstilsynet. Ikke desto mindre beroliger bankverdenen:
- På vores årlige bankseminar har vi taget temperaturen på banker og investorer. Det står godt til hos bankerne, og hos investorerne kan vi se, at de stadig har appetit på investeringer i Norden og Baltikum, siger bankdirektør Martin Rasmussen fra den tyske HSH Nordbank, den største udenlandske erhvervsbank i Danmark og Norden.
Det lyder betryggende.

------------------------------------------------------------------------------

 

En banks livscyklus

En mindre sparekasse drømmer om at udvide aktiviteterne. Den normale forretning, hvor banken nøjes med at formidle den pengekapital, som kunderne har sat ind på opsparingskonti, er der ikke meget dynamik i. Derfor må banken selv ud og låne penge i de store banker.

En lovende ung mand sættes til at stå for de kreative investeringer i lån til spekulanter af enhver art. Det går godt i en årrække.
Da den amerikanske krise slår igennem i begyndelsen af 2007, iværksættes planen for at trække banken ud af markedet og sikre de egentlige pengebagmænd.
Første skridt er børsnotering og en kampagne for at overtale alle bankens småsparere til at flytte deres penge over i bankens egne aktier.

Næste skridt er, at bankens ledelse gennem ni år hæver bonussen og siger op.
Og sidste skridt er at bringe Finanstilsynet på banen, så banken kan tvangssælges. De 15.000 mennesker, der hoppede på limpinden for mindre end et år siden, tabte det meste af investeringen, uden at de nåede at få del i et overskud.

Efter den internationale finanskrise i 1992-93 blev Sydbank sammen med Spar Nord og mange andre kritiseret for et kreativt forhold til lovgivningen. Udvidelse af aktiekapitalen med udgangspunkt i skønmaleri af regnskaberne er et af Sydbanks mange specialer, som det ses af en fortrolig rapport om Finanstilsynets forvaltning i 1990 til ’95:
”Der blev givet vildledende oplysninger til fondsbørsen angående størrelsen af underskud og hensættelser, som Finanstilsynet var bekendt med var meget væsentlige for markedet. Dette var også tilfældet i forbindelse med Sydbanks senere kapitaludvidelser ved aktieemissioner i marts og juni 1994. Ekspertgruppen finder det kritisabelt, at Finanstilsynet accepterede en sådan vildledning. De ovennævnte forhold giver samlet anledning til en alvorlig kritik af Finanstilsynets forvaltning i Sydbank-sagen.”

Eller som Spar Nord selv forklarer om en tilsvarende manøvre: I 1990 blev Sparekassen Nordjylland omdannet til et aktieselskab. Uheldigvis faldt det sammen med, at alle større pengeinstitutter i hele Norden løb ind i tab. Det betød blandt andet, at aktiekurserne begyndte at falde, samtidig med at Sparekassen Nordjylland gik på børsen. Kursen faldt hurtigt under den oprindelige udbudskurs på 295. Først i midten af 90’erne genvandt aktien for alvor sin styrke.

Netavisen 25. februar 2008