Intet at komme efter

Kommunistisk Politik 8, 2008

Vennetjenester og nepotisme i samarbejdet mellem dansk erhvervsliv og statsmagtens topfolk.

HEY! Det sprog, de taler, hedder kroner og ører,
og en grådig mand har aldrig været svær at forføre.
Se, grådighed går hånd i hånd med magt, og større vil ha’ større.
Mere vil ha’ mere, staten er jo helt opp’ at køre.

Natasja

Finansministeren på talerstolen ved VL-konference. Måske han komplimenterede de tilstedeværende for at få de ansatte til at arbejde mere uden lønstigninger.
De seneste tal fra Danmarks Statistik viser at danskerne arbejdede 1,2 pct. mere i 2007 end i 2006

De seneste uger har Danske Bank slået på tromme for en stigning af renten på udlån, begrundelsen er finanskrisen har gjort det svært at låne penge til at låne ud.

Banken er toneangivende og straks fulgte alle andre efter og hævede renten med en kvart procent. Krisen skal betales af de almindelige bankkunder, selvom pengeverdenen kom ud af 2007 med endnu et prangende overskud.

De 20 største banker kom ud af 2007 med et samlet overskud før skat på 59,51 mia. og havde plads til løfte løn og honorarer til direktion og bestyrelse med gennemsnitlig 12 procent fra 2006 til 2007.

Dagbladet Børsens gennemgang af regnskaberne i 45 børsnoterede pengeinstitutter, viser at lønningerne til direktionen på 3 år er steget med 50 % fra 219,8mio. kr. i 2004 til 326,6 mio. i 2007. En bankdirektør tjener i snit 4 mio.

En tidligere undersøgelse fra 2006 viste det samme billede: direktørerne i 79 børsnoterede danske selskaber fik gennemsnitlig lønstigning på ikke mindre end 16 procent. Til sammenligning måtte en lønmodtager i en af de 23.000 danske virksomheder, som Dansk Arbejdsgiverforening repræsenterer, nøjes med en lønstigning på 2,9 procent. For direktørerne betød lønstigning, at gennemsnitshyren kom op på 3,7 millioner, cirka 11 gange mere end den gennemsnitlige lønmodtager. Skrev ugebrevetA4.

De store forskelle benægtes og bortforklares, sandheden er at firmaer gerne er repræsenteret ind i hinanden på kryds og tværs og bestyrelses medlemmer ofte selv er direktører. Aftalen er såre simpelt at bevilge hinanden en stor løn på arbejdernes bekostning. Et af de fora hvor det hele kan koordineres sammen med skattesænkningsministeren er i de såkaldte VL grupper.

Selskab for Virksomhedsledelse
Dansk Selskab for Virksomhedsledelse (VL) blev stiftet for mere end 40 år siden, i dag er selskabet paraplyorganisation for 72 VL-grupper med samlet 2746 medlemmer.

Ingen kan bare melde sig ind, og møderne lukkede for offentligheden. Hver gruppe bestemmer suverænt hvem der bliver medlem - og det er et krav, at man er topleder i en privat virksomhed, organisation eller offentlig myndighed.
På listen over VL-medlemmer kan man se at det er et sammensurium af erhvervsfolk, politikere, embedsmænd og redaktører for de største medier. Tidligere kritik af de lukkede forsamlinger fik i 1997 foreningen til at offentliggøre navnene, men det har langt fra fået alle spidserne til at stå frem med deres tilknytning oginteresser. Og har slet ikke kastet lys hvordan de selvbestaltet ”snakkeklubber”arbejder for at ændre samfundet.


Der er næsten 30.000 boliger til salg i prisklassen over 2 mio. hvor folk der
skal betale ud af almindelige lønninger længe er stået af. Her ses et billede fra Tuborg Havn rigmandsghetto. En 5 værelses lejlighed koster omkring 10 mio. kr. svarende til et månedligt afdrag på 50.000. Sandsynligheden for at kompleksets beboere er komme ærligt til deres rigdom er ganske lille.

 



Den pensionerede amerikanske general Wesley Clark åbnede VL-Døgnet08 med at fremlægge de internationale betingelser for konferencens emne om fremtidens lederskab

 

 

Siden 2001 har Fogh regeringen udadtil plejet et image af moralsk overlegenhed, alligevel er 14 topembedsmænd ogbåde justitsminister Lene Espersen (K) og økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) stadig med i VL-grupperne samt 7 folketingspolitikere og omkring 30 kommunale topembedsfolk og politikere, enkelte fra regioner, overlæger fra hospitaler, professorer fra universiteter osv..

”Skatteministeriets departementschef Peter Loft har to gange inviteret sin VL-gruppe på godt tyve topdirektører og erhvervsledere til mad og drikke i ministeriet.Loft er samtidig bestyrelsesmedlem for alle logerne på landsplan og er selv blevet udvalgt til sin VL-gruppe af en direktør i A.P. Møller-koncernen. Men det ser han ikke noget problem i – selv om det er et af de firmaer, som han har det overordnede ansvar for at tjekke i skat. ”Hvis du skal have noget inspiration, så er du nødt til at tale med andre erhvervsledere. Samtidig sidder jeg ikke med konkrete skattesager i mit job”, siger han” skriver Politiken.

De ministerielle medlemskaber blev senest fremhævet som i strid med demokratiets princip om uafhængighed tilbage i 2005 af Thomas Schøtt der havde medvirket til at beskrive netværk indenfor toppen af dansk erhvervsliv i den såkaldte magtudredning.

Grådighed
Monopolkapitalens mangeårige nyliberale felttog fik i dønningerne efter den 11. september 2001 startet en kæde af begivenheder i Danmark ved hurtigt at fikse et valg i utide.

Efter en massiv reaktionær krigspropaganda og hetz mod alle samfundets svageste fik Fogh et sikkert flertal og en stadig aldeles bovlam opposition. En af følgevirkningerne er at Danmarks rigeste er siden er blevet endnu rigere, direktører og bestyrelser for de største virksomheder og banker har raget til sig med en grådighed der kun overgås af deres uhyrlige nærighed overfor dem der skaber værdierne.

----------------------------------------------------------


Magtudredning
Lektor Thomas Schøtt lavede en rapport om ”Den økonomiske elites netværk” i 2003 til Magtudredningen (et forskningsprojekt der løb fra 1997 til 2003, og bortset fra papir intet førte med sig). Thomas Schøtt forsøgte at komme til bunds netværk blandt erhvervslivets topfolk, som han kalder den økonomiske elite. Thomas Schøtt skærer den økonomiske elite ned til at være de 376 øverste ledere af de største virksomheder i Danmark. Det svarer til under 1 promille af alle landets ca. 370.000 ledere. Ud af de 376 topfolk i den økonomiske elite, udpeger Thomas Schøtt en elitens elite på 40 topfolk, som han kalder kernen.

Erhvervseliten - her forstået som bestyrelsesformænd og direktører - har ikke så meget kontakt med andre grupper i samfundet som i 1930'erne, men bruger mere tid sammen med andre topfolk i erhvervslivet. Mens erhvervseliten i gennemsnit havde 4,4 bestyrelsesposter i 1932, var gennemsnittet steget til 8 bestyrelsesposter i 1999. Det tal gemmer endda på en stor spredning: 8 procent af direktørerne havde nemlig slet ingen bestyrelsesposter, mens 7 procent havde mindst 20. En enkelt direktør har sat sig ekstra tungt i bestyrelsesstolene: Han er medlem af ikke færre end 29.

Ifølge Thomas Schøtts undersøgelse har de fleste af elitens ledere syv ledelsesposter, mens gennemsnittet er 13 ledelsesposter. Til sammenligning har flertallet af landets øvrige ca. 370.000 ledere kun 1 lederpost, og 1,6 lederposter i gennemsnit.

Kilde www.dr.dk

----------------------------------------------------------


Selskab for Virksomhedsledelse
På toppen af hierarkiet sidder nedenstående 44 personer i VL-gruppe et. Sammensætningen af gruppen giver et godt billede af hvordan eliten samarbejder og udvikler fælles synspunkter. Her sidder bestyrelses formændene for de to største danske virksomheder A.P. Møller og Novo, sammen med redaktører for Berlingske og Politikken og en række andre:

Birgit Aagaard-Svendsen, Direktør J. Lauritzen A/S
Ole Stig Andersen, Direktør
Mads Bryde Andersen, Professor, dr. jur. Københavns Universitet
Bodil Nyboe Andersen, Direktør
Thorleif Blok, Adm. direktør
Niels Boserup, Adm. direktør
Mogens Bundgaard-Nielsen, Adm. direktør
Jens N. Christiansen, Økonomidirektør
Alf Duch-Pedersen, Direktør
Anders Eldrup, Adm. direktør DONG Energy A/S
Ulrik Federspiel, Direktør for Udenrigsministeriet
Peter A. Foss, Adm. direktør FOSS A/S
Bernhard Gomard, Professor, dr.jur. Center for kreditret
Børge E. Hansen, Direktør, konsul Kuwait Consulate Denmark
Niels Heering, Advokat Gorrissen Federspiel & Kierkegaard
Allis Helleland, Museumsdirektør Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
Helge Israelsen, Adm. direktør Post Danmark
Poul Jørgen Jensen, Underdirektør
Bent Nyløkke Jørgensen, Direktør
Tim Sloth Jørgensen, Viceadmiral, chef for Forsv.st. Forsvarskommandoen
Boris Nørgaard Kjeldsen, Adm. direktør DADES A/S
Lisbeth Knudsen, Koncernchef, ansvarshavende chefredaktør Det Berlingske Officin
Flemming Lindeløv, Direktør
Per Magid, Advokat
Kristian May, Adm. direktør MT Højgaard A/S
Christian Moltke, Hofjægermester, Greve Bregentved Gods
Mogens Munk-Rasmussen, 
Erland Kolding Nielsen, Direktør Det Kongelige Bibliotek
Linda Nielsen, Professor
Henrik Normann, Direktør Danske Bank
Orla Grøn Pedersen, Direktør DANSKE SLAGTERIER
Nils Strandberg Pedersen, Adm. direktør Statens Seruminstitut
Tommy Pedersen, Adm. direktør Chr. Augustinus Fabrikker A/S
John Rammer, Bankdirektør
Michael Pram Rasmussen, Bestyrelsesformand AP Møller-Mærsk A/S
Birger Riis-Jørgensen, Ambassadør Danish Embassy
Richard SAND, Advokat Sand & Partnere Advokatfa.
Kåre Schultz, Koncerndirektør Novo Nordisk Health Care AG
Tøger Seidenfaden, Chefredaktør A/S Dagbladet POLITIKEN
Gundhild Lange Skovgaard, Professor dr. med. Arresødal Privathospital
Niels Smedegaard, Adm. direktør DFDS A/S
Tommy Thomsen, Adm. direktør Clipper Wonsild Tankers Holding A/S
Ninna Würtzen, Direktør & Stiftsamtmand Statsforvaltningen Syddanmark
Mads Øvlisen, Bestyrelsesformand Novo Nordisk A/S

Kilde www.vlgrupper.dk

Netavisen 2008