Finanskrisen i Danmark skærpes

At Danmark er meget hårdt ramt af den globale finanskrise er der stadig nye tegn på. En stribe banker trues af konkurs. Roskilde Bank var langt fra en enlig svale. Den blev fulgt af den lille EBH-bank, der også blev reddet. Og nu har ’gode kræfter’ sat sig sammen for at redde flere konkursboer ud af suppedasen – på skatteydernes regning.

Kommunistisk Politik 19, 2008

EBH-banks hovedsæde i FjerritslevNationaliseringen af Roskilde Bank kan komme til at koste mere end 3000 kr. pr. næse. Omkring 79 store kunder havde tilsammen lånt 16,8 milliarder til investeringer i luksusbyggeri og spekulation. Disse penge anses for tabt på gulvet, da det store boligboom brat fik en ende. Gælden bliver lagt på de kommende generationer.

I løbet af de sidste uger er to banker blevet solgt, Lokalbanken i Nordsjælland med 200 ansatte blev købt af Handelsbanken. Nykredit har kig på Forstædernes Bank med 600 ansatte. De to fusioner sker med henvisning til, at det er blevet vanskeligere at låne penge på det internationale lånemarked. Den danske banksektor har gæld for mere end 500 mia. i udenlandske banker, lån der for størstedelen skal genforhandles i løbet af de kommende 5 år.

Andre har begyndt prikkerunden. Saxo Bank vil skille sig af med en tredjedel af de ansatte. Ny effektiviseringsplan forlyder det.

De forgældede danske banker, der spekulerede i hurtige profitter, da lånemarkedet var yderst liberalt, anses nu i international sammenhæng for meget dårlige papirer – og det er en af baggrundene for de beredvillige redningsaktioner for ’småbankerne’. Vejene til udenlandsk kapitaltilførsel skulle nødigt spærres også for de store som Danske Bank, Jyske Bank eller Nordea.


Dominoeffekten: Spekulanterne går ned

Efter Roskilde Bank endelig lukkede kassen var det kun et spørgsmål om tid, førend nogle af de relativt få, men store, spekulanter begyndte at gå ned. I begyndelsen af september blev Steen Gudes koncern Stones Invest erklæret konkurs, med en gæld på 2,5 mia. Roskilde Bank ville ikke låne selskabet flere penge, og ingen andre trådte til.

Blandt de mange kreditorer var den lille EBH-bank, der i første omgang nedskrev det forventede overskud med 100 mio. kr., alt imens bankens direktør forsikrede, at det ikke var noget alvorligt. Efter en uge i tænkeboksen med stærkt vigende aktiekurs gik banken til bekendelse (22. september) og erklærede sig teknisk insolvent. Der var ikke flere penge i kassen, og det forventede overskud blev nedskrevet til 0 kr.
Straks gik nationalbanken igen ind i en redningsaktion af en bank.

Dette selvom der er tale om en mindre bank og en forudsigelig følgevirkning af lån til spekulation, oven i købet til nogle af de samme kunder, der gav Roskilde Bank problemer.

EBH-Bank tegner et tilsvarende mønster af balancegang på kanten af landets lemfældige love som i Roskilde-sagen. F.eks. er lån blevet aftalt på tilfældige steder ude i byen. Der er stærk mistanke om insiderhandel, der nu undersøges.

Finansrådets direktør Jørgen Howitz understregede igen sit vanlige omkvæd til aktionen: ”Den danske finansielle sektor er grundlæggende sund”.
Det er der ingen som helst grund til at tage for gode varer.
Flere banker er i store problemer og ser ud til at blive opkøbt eller gå fallit i de kommende uger og måneder.


Hemmelig ’redningsplan’ på vej

Tirsdag den 23. september står det klart, at det kun er et spørgsmål om ganske kort tid, før de næste krak dukker op. Rygterne spreder sig om, at et meget stort indgreb – en omfattende ’redningsplan’ – er på vej. Nationalbanken og Finansrådet er sammen ved at konstruere et historisk beredskab, der skal redde den danske finanssektor, lyder rygtet, som viderebringes i Børsen og andre aviser.

Den grundlæggende sunde direktør Jørgen Horwitz bekræfter over for borsen.dk, at "gode kræfter" satte sig sammen op til weekenden for at drøfte den alvorlige situation for de danske banker.

Ifølge flere aviser  er man ved at konstruere et likviditetsberedskab, der skal redde en række mindre banker fra at kollapse.
Det vil koste danske skatteyderes kassen.


Usikkerhed breder sig

Problemerne breder sig særligt til de dele af aktiemarkedet, hvor det gerne er ganske få personer der sidder på ganske store aktieposter. Der er f.eks. gået sport i at bruge penge på underholdnings- og mediebranchen som fodboldhold eller Nyhedsavisen. Avisen er lukket, FCK og andre klubber på aktiemarkedet kan på samme måde forsvinde fra den ene dag til den anden, fordi en eller anden spekulant går konkurs.

På boligmarkedet ser det ud til at priserne vil fortsætte med at falde en rum tid endnu, hvilket har sat 6000 boligsælgere i det problem, at de er låst med to huslejer, fordi de har købt ny bolig uden at få den gamle solgt. Det viser en opgørelse foretaget af ejendomsmæglerkæden EDC.

Fogh-regeringen og det borgerlige Danmark vil ikke tale om krisen. Den skal ties ihjel, mens almindelige danske skatteydere igen skal punge ud til profitredning og profitsikring.
Men  den er dyb, og den er først lige ved at vise sig.

Netavisen 23. september 2008