Tema: Verdenskrisen - nyliberalismens fallit


I Europa og i verden nægter arbejderne og ungdommen at betale
for det kapitalistiske systems krise

IKMLPO Juni 2010

Marx-Engels
Karl Marx om kreditsystemet

Marxismens politiske økonomi: Hvad er profitratens tendens til fald? 

Arkiv Økonomi 2012

Arkiv Økonomi 2010
og tidligere årgange


 

 

ARKIV ØKONOMI 2013

 

Efter EU-parlamentsvalget: Bilaterale aftaler mellem EU og medlemslandene
[Netavisen] Efter EU-parlamentsvalget i maj 2014 ønsker EU indførelse af juridisk bindende bilaterale kontrakter mellem EU og det enkelte medlemsland om hvilken politik, som landet skal føre fremover. Det vil sige flere nyliberale reformer.

New Public Management: Neoliberalistisk rehabilitering af markedet overfor, i og på bekostning af velfærdsstaten
[Netavisen] New Public Management's anbefalinger om markedsgørelse og konkurrenceudsættelse af den offentlige sektor handler ikke om økonomiske effektivisering og styringsmæssig modernise-ring af den offentlige sektor. New Public Management har i stedet tydeligt ideologisk-politiske rød-der i de seneste 50 års stærke neoliberalistiske økonomisk-politiske strømninger
Af Henrik Herløv Lund (pdf)

Masser af gode grunde til nej til patentdomstol
[Netavisen] Patentdomstolen truer beskæftigelsen og de mindre virksomheder, konstaterer Folkebevægelsen mod EU, der ser frem til folkeafstemningen den 25. maj 2014 og et folkeligt nej. Både fagbevægelsens medlemmer og mange arbejdsgivere har gode grunde til at ønske Danmark ude af EU’s patentdomstol. Folkebevægelsen forlanger også en folkeafstemning, hvis regeringen nu træffer beslutning om at indlemme Danmark i eurolandenes Bankunion.

EU-topmøde: Mere militær oprustning - mere social nedrustning
[Netavisen] EU skal sætte fart på store oprustningsprojekter Det besluttede EU- topmødet den 19.-20. december Det højreorienterede EU satser på militær og krig i stedet for velfærd.

Tusindvis af syge får skrantende økonomi
[Netavisen] Den 19. december blev der demonstreret med fakkeltog landet over mod indførelsen af kontanthjælpsreformen. Demonstrationerne blev samtidig en protest mod sygedagpengereformen, der gør økonomien mere usikker for en stor del af de syge og deler mennesker ind i kategorier med ”rigtige” og ”forkerte” sygdomme.

EU-topmøde med kurs mod bankunion og militær supermagt
[Netavisen] Store protester mod EU-topmødet mellem regeringslederne i Bruxelles, som vil diktere mere nyliberal krisemedicin til befolkningerne - og vil tage nye skridt mod bankunion og militær supermagtsstatus

Frihandelsaftalen EU – USA: Retning mod ny overnational diktaturstat
[Netavisen] Frihandelsaftalen mellem EU og USA, TTIP, er i denne uge gået ind i sin tredje runde. Hvad der konkret forhandles om, forsøger man at hemmeligholde, men endnu et forhandlingspapir er lækket og en ny brik til det samlede billede kan lægges. Den amerikanske og europæiske storkapital forsøger at tage et kæmpeskridt i retning af en overnational stat, den transatlantiske union.

Verdenshistoriens største løgn
[KP12,2013] Kapitalismen kan ikke holde sine løfter. Det er et system, som sikrer de rige på de manges bekostning. Nogle hundred håndfulde milliardærer og euromillionærer har det godt. Alle andre får det mere skidt. Det kan ikke holde. Et revolutionært alternativ presser sig på.


Privatisering af universiteterne kører efter planen
[Netavisen] Aarhus Universitet er som resten af landet i en fase af permanent omstilling til den ”globale konkurrence” eller sagt med andre ord: privatisering.

Endnu en EU-dikteret finanslov vedtaget: Vend ryggen til regeringens politik
[Netavisen] Finansloven for 2014 er kommet på plads. Denne gang sammen med regeringens faste partnere V og K. Enhedslistens strategi med opbakning om et 'rødt' flertal har endnu engang spillet fallit.

Reform slår kun på dem der ligger ned: Afskaffer kontanthjælp for unge under 30
[Netavisen] En milliard flyttes fra unge arbejdsløse for at financiere regeringens vækstpakke. Fra 1. januar 2014 mødes landets over 90.000 unge på kontanthjælp med brutale krav om total fattigdom og tvang. De skal eksistere for mellem 2.500 - 5.550 kr. om måneden. Det er hvad de har ”alt inklusive”, til at betale skat, husleje, mad, el, mobil, sko, tøj, tandlæge, transport og alt det andet. Tusinder vil miste ydelsen helt.

’Et økonomisk NATO': TAFTA - den store underkastelse
[Netavisen] Den transatlantiske elite - indbefattet de største koncerner - er bag tillukkede døre med forhandlingerne mellem EU og USA om TTIP/TAFTA i færd med at danne en slags ’økonomisk NATO’ – en globalt dominerende økonomisk magt, der vil rulle alle sociale fremskridt fra det 20. århundrede tilbage
Af Lori Wallach, Stop Terrorkrigen

SRSF har videreført og skærpet regeringens sparepolitik
SRSF har i stik modsætning til valgløfterne ikke blot videreført, men endog skærpet VK – regeringens sparepolitik overfor den kommunalt leverede velfærd med klar forringelse af velfærdens standard til følge.
Af Henrik Herløv Lund

Blåstempling af GMO: Insektdræbende majs fik ja i EU-kommissionen
[Netavisen] Den 6. november kom den genmodificerede majs, kaldet 1507, for anden gang til behandling i EU-Kommissionen. Majsen dræber bier og andre insekter, men alligevel blev det denne gang et ja.

Den europæiske Fødevareautoritet EFSA: At godkende for industrien og berolige befolkningen
[Netavisen] En ny rapport fra Corporate Europe Observatory (CEO) påpeger den store repræsentation af industriens folk i EU's kontrolinstitution for fødevarer - EFSA – på dansk 'Den europæiske Fødevareautoritet'. Hvordan fungerer EFSA i forhold til vores fødevaresikkerhed?

Enhedslisten sanktionerede nye udliciteringsregler på ældreområdet
[Netavisen] Der ligger stadig mindst en milliard til Enhedslisten i finanslovsforhandlingerne, og alle forventer, at partiet også i år kommer til at stemme for et nyt nedskæringsbudget med synlige Ø-lapper. Sidste år sanktionerede Enhedslisten profit og privatiseringer på ældreområdet med finansloven for 2013. I år vil man reparere på skaderne med det ny EU-godkendte budget

Profitstyring af kommunerne: Årlig overbetaling til private plejehjem på 100 millioner kr.
[Netavisen] Den offentlige sektor udkonkurreres på område efter område af lovgivning, tvangsprivatisering og udlicitering –  af det offentlige selv og på skatteydernes regning. Et område er ældreplejen.

Privatisering: Gigantisk spekulationskapital bag svenske friskoler
[Netavisen] I Sverige er undervisning i stor udstrækning blevet en vare, og skoler er blevet til firmaer der kan gå konkurs og opkøbes til spotpris. En profitabel pengemaskine for kapitalfondene, der trækker penge ud af de offentlige budgetter. I den svenske befolkning vokser kravet om at stoppe privatiseringen og muligheden for at skabe profit på velfærd.

Skolefest i Sverige: Skoler blev til korrupt profit
[Netavisen] Midt i eksamentiden i juni i år stod 11.000 svenske erhvervs- og grundskoleelever pludselig uden skole. Den var gået fallit. 'Skolefesten' er historien om den profitdrevne JB Education, hvor den privatiserede undervisning huggede en stor del af undervisningsmidlerne til profit, gav discountskoler og endte med at dreje nøglen om.

Video: Hvad betyder patentloven
[Netavisen] IT-politisk Forening modtog Ståfastprisen.
Flemming Bjerke fra foreningen forklarer her, hvad patentloven betyder

Fødevareindustrien og sundhedspolitikken: 'Som at lade Dracula lede en blodbank"
[Netavisen] Hvorfor er verden ramt af en fedmeepidimi og hvordan løses problemet? Den gængse forklaring er at pege på den enkeltes vilje til at lægge liv og vaner om efter devisen: Vores 'velstand' er problemet. Spis mindre, dyrk mere motion! I virkelighedens verden kan vi finde forklaringen i en kapitalistisk fødevareproduktion, hvor mad kun fremstilles for at give profit.

Finanslovsforslag uden videre perspektiver
[Netavisen] Det har ikke skortet på positive overskrifter fra finansminister Corydon i forbindelse med lanceringen af finanslovsforslaget for 2014. Overskrifterne holder dog ikke for et nærmere eftersyn. SRSF's finanslovsforslag for 2014 er først og fremmest en videreførelse af VK- regeringens stramme og borgerlige økonomiske politik.
Af  Henrik Herløv Lund

EU’s bankunion rykker: Regeringen lusker stadig
[Netavisen] Når det tyske valg er overstået sættes kursen direkte mod en endnu mere omfattende økonomisk og monetær union – nye afgørende skridt hen mod Europas Forenede Stater. Den danske regering lusker stadig med  det hele.

Nedskæringsreformerne og regeringens ’sociale 2020-mål’
[Netavisen] Regeringen vil vinde både kommunalvalg og folketingsvalg på ’tryghed’. Men dens egne nedskæringsreformer skaber selv de sociale katastrofer, som dens ’sociale 2020- mål’ skal rette en smule op på. Enhedslistens balancegang mellem kritik og støtte skaber ikke noget alternativ.
Af Dorte Grenaa

Eleverne skal betale ny erhvervsskolereform
[Netavisen] Med finanslovsforslaget har regeringen lavet en smartløsning, hvor erhvervsskolerne, allerede inden erhvervsskolereformen indføres, begynder at indbetale det beløb, som reformen ventes at koste

Lysner det ? 'Finanskrisen' fylder fem
[Netavisen]
Den 15. september er det nøjagtigt fem år siden Lehman Brothers gik konkurs, børser krakkede og 'finanskrisen' eksploderede. Femårsdagen er passende markeret i de borgerlige medier. Næsten som en jubilæumsfest, hvor der blev spillet en velkendt melodi: 'Nu lysner det'.

Produktivitetskommissionens nyliberalistiske medicin
[Netavisen] Produktivitetskommissionen har offentliggjort sin rapport med en hel række forslag til dne økonomiske politik, som både regeringen og blå blok hilser med tilfredshed. Dens anbefalinger handler grundlæggende og gennemgående om en markedsøkonomisk og i bund og grund liberalistisk tilgang til økonomien
Af Henrik Herløv Lund

Transatlantisk imperialistunion: Frihandelsaftale mellem EU og USA

[Netavisen] Forhandlingerne mellem EU og USA om en frihandelsaftale er i fuld gang. Forsøget på at få aftalen på plads er et udtryk for den samme tendens vi ser over hele linjen, en kæmpe offensiv for de store kapitalinteresser, en transatlantisk union.
Af Tine Spang Olsen
Indlæg på seminaret 'Modstand mod det nyliberale amokløb' 7. september 2013 i København

Dansk imperialisme: Afrika
[Netavisen] Jeg bladrede forleden i et TV program og fik øje på en udsendelse med titlen 'Tag en bid af Afrika'. Interessant! En udsendelse om imperialisme i Afrika, ikke så tit de viser den slags tænkte jeg. Det viste sig så også at være et madprogram...
Af Tine Spang Olsen
Indlæg på seminaret 'Modstand mod det nyliberale amokløb' 7. september 2013 i København

Ingen job eller fremtidssikring i ny finanslov
[Netavisen] EU bestemmer hvad for en politik, der er ansvarlig, og forslaget Danmarks finanslov for 2014 er skåret fuldstændigt perfekt efter direktiverne fra overkommandoen.

Stop Danmarkshistoriens største våbenhandel!
[Stop Terrorkrigen] Indkøbet af nye kampfly til mere end 30 milliarder kr. har været udskudt siden 2010. Nu er det på igen.
- SRSF-regeringen vil under den største økonomiske krise siden 1930’erne og i en tid med massive nedskæringer i velfærd gennemføre det største oprustningsprojekt i Danmarkshistorien. Det er grotesk og  vanvittigt, siger Dorte Grenaa, talsperson for antikrigsinitiativet Stop Terrorkrigen

Stop danske EU-sanktioner mod Færøerne
[Netavisen] EU kræver at Danmark på trods af rigsfællesskabet skal lukke havnene for færøske fiskerbåde. Så længe der kører en voldgiftssag ved FN om fiskeristriden, bør Danmark ikke implementere EU’s urimelige straffetogt mod Færøerne, siger Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU og opfordrer Folketinget til at afkræve regeringen at stoppe sanktionerne fra dansk side.

Svar til Christian Friis Bach: Afrika vil aldrig acceptere genkolonialiserin
[Netavisen] Udviklingsminister Christian Friis Bach udtalte sig tidligere på året stærkt provokerende i artiklen ”Friis Bach går til kamp mod Afrikas høvdinge” (Politiken 9.07.13). En lang række afrikanske organisationer og bevægelser giver ham nu et svar i form af et åbent brev.

Nedskæringsreformerne slår igennem: Spis kager og tag et arbejde!
[Netavisen] Stadig flere menneskers liv i Danmark bliver ødelagt af konsekvenserne af den neo-liberale krisepolitik der føres. For nogle gruppers vedkommende vokser antallet markant. Det gælder for helt unge på kontanthjælp og ældre 61-70 årige, der er fanget i en gældsfælde.

Forhandlinger mellem EU og USA: Fri handel og fri investering for de multinationale
[Netavisen] Forhandlingerne mellem EU og USA om fri handel og investering er i gang. En aftale om fri handel og investering vil udelukkende blive indgået af og for de multinationale firmaer og den vil betyde et stort angreb på arbejdsforhold og sundhed.

Videnskabelig socialisme: ”Den eneste forgængelige og dødelige teori i det kapitalistiske samfund”
[Netavisen] Socialismen, den videnskabelige marxistiske socialisme, erklæres igen og igen for forældet og død. Og det er den blevet uden ophør gennem mere end 150 år.Én ting er, at det mildt sagt er noget mistænkeligt, at ovennævnte skribenter ustandselig  må hen og løfte på låget til 'marxismens kiste' for igen offentligt at konstatere, at ”den er altså død”. Noget andet er, at så mange andre teorier tilsyneladende er så levedygtige og friske, som var de født i går.

SRSF har videreført og skærpet regeringens sparepoliti
[Netavisen] SRSF har i stik modsætning til valgløfterne ikke blot videreført, men endog skærpet VK – regeringens sparepolitik overfor den kommunalt leverede velfærd med klar forringelse af velfærdens standard til følge.
Af Henrik Herløv Lund

Europæiske Faglige Sammenslutning: Lønsænkninger er det vigtigste mål for EU’s nedskæringspolitik
[Netavisen] Lønsænkninger er det primære mål i nedskæringspolitikken, men det har ikke løst problemet med ”konkurrenceevnen”, siger den Europæiske Faglige Sammenslutning. Den Internationale Valutafond vil sænke de spanske lønninger med 10 pct. EU-kommissær Olli Rehn støtter
Af Brink, EU-fagligt Netværk

Fukushima: Den værste katastrofe er ikke indtruffet endnu
[Netavisen] Atomkraft-katastrofen på Fukushima-værket er langt fra slut. Den værste katastrofe nogensinde er endnu undervejs. Stillehavet forurenes systematisk og millioners helbred i hele regionen står på spil. Ejeren og den ansvarlige for sikringsarbejdet TEPCO indrømmer nu, at hver eneste dag lækker 3-400 ton radioaktivt vand ud fra a-kraft-værket.

Fra Cypern til Detroit: Pensionisterne flås for at redde bankerne
[Netavisen] Detroit er bankerot, og det minder mistænkeligt om den særlige skabelon for kriseløsning, som G20-landenes finansielle stabilitets-komite udviklede i 2011. På Cypern fik bankindskyderne inddraget en stor portion af deres indeståender og at genkapitalisere bankerne. I Detroit er det byens offentligt ansatte, som ’inddrages’ og fratages en stor del af deres pensioner for at redde bankerne.
Af Ellen Brown

Dansk imperialismes fodaftryk: Soja og palmeolieproduktion i Latinamerika og Asien
[Netavisen] Dansk storlandbrug er på vej mod det bedste eksportår nogensinde. Men det sker på bekostning af befolkningerne i tredje verdens lande, på bekostning af deres ret til jorden, deres regnskov, deres miljø og arbejdsforhold.

EU indfører traktatstridige sanktioner mod Færøerne – Danmark er med
[Netavisen] EU har besluttet at iværksætte sanktioner mod Færøerne. Færøske fiskere nægtes adgang til EU –havne og der indføres importforbud mod færøsk fisk til EU. Der forberedes også sanktioner mod Færøerne og Island i makrelstrid. EU-sanktionerne strider mod FN’s havretskonvention.


EU-forslag lækket: Statsstøtte til bygning af atomkraftværker
[Netavisen] Et forslag om muligheden for at give statsstøtte til opførelse af atomkraftværker i Europa er blevet lækket til den tyske avis Süddeutsche Zeitung. Ifølge forslaget skal der fremover kunne gives støtte til atomkraft på lige fod med vind- og solenergi.

Interview med William Engdahl: Monsantos tilbagetrækning i forhold til GMO i Europa er rent taktisk
[Netavisen Monsanto har for nylig trukket sig et skridt baglæns i forhold til Europa, hvad angår bestræbelserne på at få udvidet dyrkning og salg af genmodificerede fødevarer. Modstanden i Europa er for stor. Dyrkningsforsøgene i Danmark er bl.a. lukket. Men ifølge William Engdahl er der grund til at være på vagt – tilbagetrækningen er kun taktisk.

Dansk imperialisme i Afrika: Verdensbanken og Handelsministeriet har en plan
[Netavisen]Verdensbanken forudser kommende fødevarekriser og sultkatastrofer i verden og har lanceret en ny strategi:’Afrika skal brødføde verden'. 800 millioner hektar jord, ligger ’uopdyrket’ hen. Regeringen er helt med på idéen om at 'effektivisere' og overtage Afrika.

Nedskæringer skal 'løse krisen' Hvad så med den næste krise?
[Netavisen] Den nuværende økonomiske krise trækker ud og bliver brugt som den selvindlysende forklaring på den brutale og asociale nedskæringspolitik, de ’ansvarlige’ partier fører. Der gives både del- og bortforklaringer af konkrete kriser, men ingen fortæller, at kriserne akkumuleres og vender kraftigere tilbage. At krisemedicinen udløser ny krise.

På vej mod et samfund af 'Working Poor': Fra dansk til tysk ”Hartz 4” arbejdmarkedsmodel?
[Netavisen] Økonomen Henrik Herløv Lund har udgivet en pjece, der analyserer planerne om at ændre den nuværende danske arbejdsmarkedsmodel efter tysk forbillede – med undertitlen  "Venstre vil have tyske lønninger og tyske arbejdsmarkedsreformer"

Nedskæringer skal 'løse krisen': Hvad så med den næste krise?
[Netavisen] Den nuværende økonomiske krise trækker ud og bliver brugt som den selvindlysende forklaring på den brutale og asociale nedskæringspolitik, de ’ansvarlige’ partier fører. Der gives både del- og bortforklaringer af konkrete kriser, men ingen fortæller, at kriserne akkumuleres og vender kraftigere tilbage. At krisemedicinen udløser ny krise.

Forhandlinger mellem EU og USA: Fri handel og fri investering for de multinationale
[Netavisen] Forhandlingerne mellem EU og USA om fri handel og investering er i gang. En aftale om fri handel og investering vil udelukkende blive indgået af og for de multinationale firmaer og den vil betyde et stort angreb på arbejdsforhold og sundhed.

Dansk imperialisme: Svinekoncerner overtager østeuropæisk landbrugsjord
[Netavisen] At ekspandere på det østeuropæiske marked er en gammel drøm for dansk industri og storlandbrug. I dag, efter murens fald, sættes drømmen igennem i med brask og bram. Dansk landbrugskapital ejer nu 79 store svinefarme hvor de tjerner styrtende med penge. Et af resultaterne: Massevis af østarbejdere i Danmark

Fagre ny teknik: Det fuldautomatiske landbrug indenfor horisonten
[Netavisen] En række lande er i disse år langsomt på vej med selvkørende robotteknologi til landbruget. Der er et stort skridt fra den automatiske maskine der kan styre malkning, vanding eller fodring osv. til en traktor der kan køre selv på marken.

Vækstplan.dk på skinner: SU og kontanthjælpsreform vedtaget
[Netavisen] Nærmest ubemærket har folketinget endeligt vedtaget en stribe asociale nedskæringsreformer - og regeringen forbereder en ny serie omkring uddannelser og arbejdsmarkedet sammen med finanslov og kommmunalvalg til efteråret Altsammen i henhold til EUs retningslinjer

Mega byggeprojekter i Europa: Kampen om Stuttgart 21
[Netavisen] Kæmpemæssige byggeprojekter med kolossale budgetter, der som en regel altid overskrides, sættes i gang over hele verden og udløser modstand i masseomfang, som vi aktuelt har set det i Tyrkiet og i Brasilien. I Stuttgart i Tyskland har man igennem flere år kæmpet imod det store prestigebyggeri af en ny banegård.

Kommunalvalg 2013: Stadig grønt lys for kommunal løndumpning
[Netavisen] Der er gang i mega byggeprojekter landet over. Og løndumpningen i byggebranchen er massiv. Op til kommunalvalget snakker mange håbefulde kandidater om Stop for løndumping. Men endnu et af regeringens og Enhedslistens store løfter er faldet fladt til jorden, nemlig kravet om dansk løn ved offentlige kommunale arbejdsopgaver.

Nedskæringer for 12 milliarder i ’Ny moderne offentlig sektor'
[Netavisen] Margrethe Vestager bebuder en 'ny moderne offentlig sektor' efter der er indgået en trepartsaftale om offentlige nedskæringer for 12 milliarder frem til 2020 med en såkaldt lillidsreform De faglige hovedorganisationer vil være med til at finde de gigantiske besparelser, der skal bruges til at kæle virksomhederne og de rige skatteunddragere.

Regeringens aftale med kommunerne er fortsættelse af sparepolitikken
[Netavisen] Kommunerne har indgået aftale med Finansministeriet om næste års økonomi. Der er måske enkelte små forbedringer, men i det store hele er aftalen en fortsættelse af de seneste mange års udliciterings- og sparerunder. Kommunerne kan bygge mere, men de har ikke mulighed for at ansætte flere og det faglige løft af skolen er forsvundet til fordel for en heldagsskole, uden at der bliver flere ansatte.

Den årlige Bilderbergkonference: Imperialisterne lægger planer
[Netavisen] Et af de varme emner på årets møde for verdens herskende elite var en global skat. Et skridt på vejen frem mod målet: En egentlig verdensregering helt udenfor demokratisk kontrol. Kontrol gennem de sociale medier var ligeledes et vigtigt emne.

Uskøn matematik: Ny officiel fattigdomsgrænse skønmaler de danske realiteter
[Netavisen] Efter mere end ti års kritik af mangelen på en officiel fattigdomsgrænse i Danmark er den nu fastlagt på et niveau, der markant underspiller den reelle fattigdom i det officielle danske velfærdssamfund.

EUs kypriotiske offerlam
[Netavisen] Den lille østat Cypern er prøvekaninen som skal vise, hvordan de stærke magter i EU – med Tyskland i første række – behandler småstaterne i unionen. I EU-systemet er nogle medlemsstater (læs: de store) mere lige end andre. De næste som står for tur for til at blive ofre for EU-diktaterne er efter alt at dømme Slovenien og Malta.
Af E. Holemast


Tusinder blokerede Den europæiske Centralbank i Frankfurt
[Netavisen] Store protestdemonstrationer blev gennemført den 1. juni i en række lande mod trojkaen - unionen, centralbanken og valutafonden – EU, ECB og IMF.Den europæiske Centralbanks hovedsæde i Frankfurt blev blokeret af  mange tusinde Blockupy-aktivister, der startede allerede fredag morgen – for andet år i træk.

Ophavsret og patenter i EU
[Netavisen] Et flertal i Folketinget ønsker at tilslutte Danmark til en fælles EU-lov for patenter. Folketingets egne jurister vurderer dette, tilsyneladende underordnede spørgsmål, som suverænitetsafgivelse. I modsætning til både Lissabontraktat og Bankunion må vi gerne få en folkeafstemning. Men hvad ligger der egentlig i sagen om patenter og patentdomstolen?


Med OECD og EU i ryggen: 'Rød' og blå blok uddyber krisen
[Netavisen] Op til folketingets afslutningsdebat kom der hele to internationale skulderklap til SRSF-regeringens nyliberale økonomiske politik. Meget belejligt – og fra både OECD og EU. Der er enighed på Christiansborg om at undgå flere masseprotester og pibekoncerter som dem, der er set i de seneste måneder

Genmanipulationens djævelske verden
F. William Engdahl er en ledende analytiker af den nye verdensorden. Hans nyeste bog hedder ’Seeds of Destruction’ (Ødelæggelsens sæd). Om kontrol over verden gennem kontrol over føden 

EU’s frølov: Multinationale firmaer sikrer sig monopolrettigheder på planter og frø

[Netavisen] 6 multinationale firmaer kontrollerer i dag 66 % af det globale frømarked. EU forbereder ny frølov

20 tegn på at den næste store økonomiske depression allerede er startet i Europa
[Netavisen] Den næste store økonomiske depression er allerede i gang – det er bare ikke gået op for amerikanerne endnu.
Af Michael Snyder

Danmark afindustrialiseres: Industrijob forsvinder i hurtigt tempo
[Netavisen] Mens SRSF-regeringen fortsat prædiker 'lønnedgang' - for almindelige mennesker - som midlet til at sikre arbejdspladser, så forsvinder arbejdspladserne i hurtigt tempo. Hver femte arbejdsplads i industrien vil forsvinde inden 2020 vurdere et amerikansk konsulentfirma. Det svarer til 64.000 job og 64.000 nye arbejdsløse.

Cyprioterne går til modstand: Trojkaen dikterer brutal låneaftale
[Netavisen] Hadet til trojkaen – det nye ord for EU – og til den tyske kansler Angela Merkel og hendes nyliberale nedskæringspolitik når nye højder på  Cypern. Landets parlament blev totalt tilsidesat, da EU bankede et lånediktat igennem med præsidenten Nikos Anasstasiades

Nul kontanthjælp til kapitalen! Stop de asociale reformer!
[Netavisen] Kontanthjælpsreformen er et nyt hårdt slag i ansigtet på en kriseramt ungdomsgeneration, ligesom SU-reformen er det. Den er også et klart brud med et vigtigt princip om at sikre hver enkelt en selvstændig indkomstmulighed, uafhængigt af en forsørgerindtægt.

EU’s bankunion: Fornyet krav om dansk folkeafstemning
[Netavisen] Thorning-regeringen har tilsluttet sig EU’s bankunion. Men det er i skærende modstrid med det nationale kompromis og de danske forbehold. Kravet om en folkeafstemning om dansk tilslutning bliver stadig kraftigere. Men unionspolitikerne forsøger ihærdigt at undgå en offentlig debat.

SU-reform reduceret til spareøvelse og rå magt
[Netavisen] Regeringen har forsøgt at begrunde SU- reformen med at den skulle sikre hurtigere studiegennemløb. Men SU-- forringelser øger frafald og studietider. Så forsøgte man med spin at fremstille reformen som en "Robin Hood", der tager fra de i forvejen privilegerede. Men SU - forringelserne rammer især unge fra økonomisk og uddannelsesmæssigt dårligt stillede hjem.
Af Henrik Herløv Lund

Fortsat recession, mere arbejdsløshed: Voksende mistillid til  EU og euroland
[Netavisen] Både EU-projektet som helhed og den fælles valuta euroen bliver stadig mindre populær i befolkningerne med stigende arbejdsløshed og faldende vækst. Der er udsigt til fortsat recession i hele 2013, siger EU-kommissionen, som forventer et fald i eurozonens økonomi på 0,3 pct.

Ikke kun hestekødlasagnen er rådden - også systemet er det
[Netavisen]Den seneste fødevareskandale er afskyeligt ækel. I jagten på øget profit er hestekød, forurenet med narkotiske midler og medikamenter, blevet blandet i talrige færdigretter såsom dåsegullasch og dybfrossen Lasagne. Listen over de talløse fødevare-skandaler viser, at der ikke er tale om et enkeltstående

Nul kontanthjælp til kapitalen!Stop de asociale reformer!
[Netavisen] Arbejderpartiet Kommunisterne: Kontanthjælpsreformen er et nyt hårdt slag i ansigtet på en kriseramt ungdomsgeneration, ligesom SU-reformen er det. Den er også et klart brud med et vigtigt princip om at sikre hver enkelt en selvstændig indkomstmulighed, uafhængigt af en forsørgerindtægt.

Generalangreb på overførselsindkomster
[Netavisen] Overførselsindkomsterne er under angreb - også fra regeringens side - for at sænke lønnen og rulle velfærdsstaten tilbage.Vi oplever i disse år et generalangreb på overførselsindkomsterne. Den ene ordning efter den anden forringes: Dagpenge i 2010, efterløn i 2011, førtidspension og fleksjob i 2012, og nu står kontanthjælp og SU for tur i 2013. Der er nogle gennemgående træk i disse ”reformer”
Af Henrik Herløv Lund

Christiansborgs ’Big Bang’-plan: Asociale reformer skaber ikke arbejdspladser
[Netavisen] Det  nyliberalt dominerede Christiansborg lægger op til nye asociale reformpakker. Man vil ’forbedre konkurrenceevnen’ og ’skabe arbejdspladser’ ved at beskære yderligere i overførselsindkomster, nedskære den offentlige sektor, nedsætte reallønnen og tvinge folk til at arbejde mere.

SU-reform reduceret til spareøvelse og rå magt
Regeringen har forsøgt at begrunde SU- reformen med at den skulle sikre hurtigere studiegennemløb. Men SU-- forringelser øger frafald og studietider. Så forsøgte man med spin at fremstille reformen som en "Robin Hood", der tager fra de i forvejen privilegerede. Men SU - forringelserne rammer især unge fra økonomisk og uddannelsesmæssigt dårligt stillede hjem.
Af Henrik Herløv Lund

Offentligt ansattes OK13: Et samlet svar er nødvendigt
[Netavisen] - Hvad der sker i dette forår er et afgørende angreb på hele den offentlige sektor, siger Troels Riis Larsen, talsmand for Arbejderpartiet Kommunisterne. - De forskellige tiltag udgør en samlet helhed. Nemlig nyliberal nedskæringspolitik forbundet med gaver til kapitalen.

Kampen om ressourcerne:Det globale vandtyveri
[Netavisen] De livsnødvendige vandressourcer er blevet en ny slagmark for kapitalen på globalt plan. Vand – ’det flydende guld’ - er et eftertragtet råstof på lige fod med olie, uran og sjældne metaller, et råstof stormagterne vil gå i krig for. En livsnødvendighed, som store dele af verdens befolkning er i færd med at miste adgang og rettigheder til.
Af Shiney Varghese

OK 2013: Højere løn er de varme hænders topkrav
[Netavisen] En ny medlemsundersøgelse blandt FOAs medlemmer viser, at de sætter lønkrav højest. Lavtløn er et generelt problem blandt størstedelen af kvinderne i stat og kommune. Uligelønnen er et lavtlønsproblem.

Folkebevægelsen mod EU: Nyt EU-budget leverer ikke løsninger
[Netavisen] Helle Thorning Schmidt ville fremstå som den store forkæmper for en dansk 'EU-rabat'. Den var allerede brugt i finansloven. Hun fik den som ventet. Danmark betaler fortsat milliarder til EU-budgettet mere end der kommer igen. Thorning imponerer ingen - og Folkebevægelsen mod EU's parlamentsmedlem vil stemme imod budgettet.

Har vi råd? Protesterne mod SU-forringelser tager fart
[Netavisen] Forringelser af SU og kontanthjælp er de næste punkter på SRSF-regeringens nyliberale EU-dikterede reformprogram. De studerende landet over ruster sig til protest og aktioner. Nu skal der forringes SU for  to milliarder kr. årligt. Det skulle få de studerende til at komme hurtigere igennem. Propagandakrigen er i gang: Har vi råd til verdens dyreste uddannelsesstøtte?

Fælles front mod havnetunnel: Nej til flere biler i København
[Netavisen] Den såkaldte "havnetunnel" til 27 mia. kr., vil øge trafikken i København voldsomt. Via "Havnetunnellens" mange til og frakørsler vil biler om få år kunne drøne ind og ud af tæt beboede områder på Østerbro, Indre Amager, Islands Brygge og i Sydhavnen. Men planerne vækker modstand. En samlet front med en række grønne organisationer er nu dannet.

Råkapitalisme: Privatisering i de tidligere socialistiske lande har dræbt over en million mennesker
[Netavisen] Da de tidligere socialistiske lande kastede de sidste rester af socialisme bort og gik over til den rå nyliberalisme gik det hurtigt med at privatisere virksomhederne. Arbejdsløsheden eksploderede og arbejdere blev fyret uden social sikring. Et forskningsstudie ved Oxford Universitet har klarlagt forholdet mellem privatisering og levealder.

Hvorfor har Island oplevet en kraftig økonomisk genrejsning efter det totale finansielle kollaps i 2008
[Netavisen] Island har netop vundet en retssag, som anerkendte at den islandske stat ikke skulle hæfte for indskyderne i den krakkede spekulationsbank Icesave. I forbindelse med Davos-mødet i Verdens Økonomiske Forum blev den islandske præsident Olafur Ragnar Grimmson interviewet om årsagerne til at det er gået fremad for Island, når det går så galt i resten af Europa

Waterfront-skandalen - råddenskab i mediebranchen
[Netavisen] Den ene skandale efter den anden afsløres indenfor verdenen af spin, lobbyvirksomhed og sabotage af den kritiske journalistik. Senest i sagen om Waterfront, hvor den ene sag efter den anden kommer frem i lyset. Der eksisterer en virkelighed af fuldstændig sammenvoksen af store dele af den meningsdannende politiske elite fra højere læreanstalter til formidlingstjenester.

Vejsalt fra det besatte Vestsahara på danske veje
[Netavisen] Afrika Kontakt og Western Sahara Resource Watch har fået pålidelige informationer om, at den danske virksomhed Dansk Vejsalt, netop i disse dage er ved at importere 4000 ton vejsalt fra de af Marokko besatte områder af Vestsahara. Dansk Vejsalt har i følge kilder købt i alt 24000 ton salt. Opkøbet er i strid med folkeretten og i strid med international lov. Morten Nielsen sekretariatsleder på Afrika Kontakt udtaler: 'Danske vinterveje skal ikke saltes på bekostning af brud på menneskerettighederne. Dansk Vejsalt må umiddelbart stoppe deres køb af salt fra de besatte områder'
Af Afrika Kontakt

Modstanden udvikler sig … hvorhen?
[Netavisen] D. 26. januar inviterer 'Solidaritet eller frit fald' til landsdækkende stormøde i København. Tilmeldingen går strygende - behovet for fælles diskussion og handling presser sig på. Hvordan samler vi bedst kræfterne og stiller mål og retning for vores kamp? Artiklen tager hul på denne debat.

Stop salget af konflikttomater fra Vestsahara
[Netavisen] Nu kan man i Coops butikker købe konflikttomater fra Vestsahara, bevidst mærket med Marokko som oprindelsesland. Dette salg bør straks stoppes.
Vestsahara er et land der idag er udsat for en ulovlig besættelse fra Marokko og befolkningen kæmper for selvstændighed. At der er tale om en ulovlig besættelse er anerkendt af FN og Domstolen i Haag og Vestsaharas eksilregering er idag anerkendt af over 80 lande - indtil videre med Sverige som det eneste EU-land. Tværtimod arbejder EU for en ny fiskeriaftale med Marokko der indbefatter Vestsahara. Aftalen, der skal vedtages i 2013, er ulovlig ifølge international lov, idet den sælger ud af et besat lands naturressourcer.
Af Peter Kenworthy

ALLIANCE+ fyret fra Panum Instituttet på Københavns Universitet
[Netavisen] Et nyt kapitel er skrevet i fortællingen om privatisering af arbejdet indenfor vores velfærdsområder, i dette tilfælde uddannelsesområdet. Nu er ALLIANCE+, der overtog rengøringen for et år siden på Panum Instituttet, fyret fra opgaven.

40 år for meget i EU
[Netavisen] Dronning Margrethe og statsminister Helle Thorning-Schmidt er fuldstændige enige i deres hyldest til EU. Deres nytårstaler er takketaler til EU-projektet, der i deres udlægning har  betydet både bedre konkurrenceevne, bedre samhandel og velstand. Sandheden er, at Danmark ville klare sig langt bedre på alle disse områder udenfor EU. Begejstringen skyldes snarere EU’s brugbarhed når det gælder nyliberale krisenedskæringer.
Af Ib Roslund, Folkebevægelsen mod EU

Socialisme: Boliger til alle uden profitter og gældsslaveri
[KP 1, 2013] Ejerboligen med dens spekulation og låntagning bliver stadig mere dominerende som boligform. I et socialistisk samfund kan arbejdspladser og boliger planlægges i sammenhæng og efter behov.
Af Netmagasinet Revolusjon, Norge

Mattias Tesfaye - den omvendte Robin Hood
[Netavisen] Hele venstrefløjen og arbejderklassen og det flertal der stemte regeringen til magten skriger på økonomisk omfordeling – men af den rigtige slags. Den omfordeling som Robin Hood også kæmpede for. Den omfordeling der handler om at den rigeste tredjedel skal betale til de to fattigste tredjedele.
Af Lars Grenaa
Modkraft

Fart på nye offentlige udliciteringer
[Netavisen] Der kan udliciteres tre til fem gang så meget fra kommuner, regioner og stat til private firmaer end tilfældet er i dag, siger en ny officiel rapport Den mødes af kraftig kritik blandt andet fra FOA

Hvorfor fattige? Fordi der er rige!
[Netavisen] Spørgsmålet Why Poverty? - på en lang række sprog -  løber i denne uge hen over skærmen. 71 tv-kanaler verden over  – indbefattet  stort set samtlige statslige TV-stationer i Europa -  med et seertal på 500 millioner sender en stribe dokumentarfilm om global fattigdom, nød og elendighed. Projektet er en opfølger på et tilsvarende projekt kaldet ’Why democracy?’ med 10 film i 2007.

Reddede røven på Danske Bank og Mærsk: Danmarkshistoriens største tyveri
[Netavisen] Bankpakkerne, som i 2008 og 2009 polstrede de danske storbanker med storebæltsbroer af skattekroner, har været med til at accelerere nedbrydningen af velfærden og skabt større skel mellem rig og fattig. Kommunistisk Politik kaldte det allerede dengang det største bankrøveri siden besættelsen.

Fem måder til effektivt at støtte Gaza gennem boykot, afinvestering og sanktioner
[Netavisen] Som den nye aggression mod Gazas befolkning viser, vil Israel fortsætte sin krigeriskhed og statsterrorisme, medmindre de er tvunget til at betale en høj pris for sine forbrydelser mod det palæstinensiske, libanesiske og andre arabiske folk.
Af BDS - Boykot Israel

Finanslov 2013: Med EU som guide og blå blok som sufflør
[KP21, 2012] Finanslov 2013 fører ikke til arbejdspladser og nye jobs. Den fortsætter de sidste år nedskæringspolitik og lader offentligt ansatte, dagpengemodtagere og ’velfærden’ betale.

 

ARKIV ØKONOMI 2012

Netarkiv