EU indfører traktatstridige sanktioner mod Færøerne – Danmark er med

EU har besluttet at iværksætte sanktioner mod Færøerne. Færøske fiskere nægtes adgang til EU –havne og der indføres importforbud mod færøsk fisk til EU. Der forberedes også sanktioner mod Færøerne og Island i makrelstrid. EU-sanktionerne strider mod FN’s havretskonvention.


Klaksvik Færøerne


Der er intet grundlag i international ret for de voldsomme sanktioner, EU har besluttet at indføre mod Færøerne. Der er simpelthen tale om en imperialistisk stormagt, der vil tryne en lille nation for at pleje egne interesser.

Færøerne har hævet sine kvoter for fiskning af sild og makrel uden at være enige med EU efter at langvarige forhandlinger om nye aftaler ikke har ført til resultat.

Men det har Færøerne fuld ret til ifølge FNs havretskonvention, der tillader fastsættelse af kvoter for fangst af fiskearter i eget farvand. Færøerne gør intet, som strider mod international ret eller international praksis.

Set fra færøsk side er de bebudede sanktioner også et klart brud på internationale WTO-regler og et brud på handelsaftalen mellem Færøerne og EU.

EU-sanktionerne blev vedtaget med et stort flertal. Hvornår de træder i kraft er endnu ikke fastlagt, men det vil ske relativt hurtigt.

Danmark stemte imod sanktionerne, men vil alligevel følge dem.

Færøerne vil søge at imødegå virkningerne af sanktionerne ved at eksportere til lande uden for EU. Fiskeriet er Atlanterhavsøernes absolutte hovederhverv.

En ny sanktionsrunde er samtidig på vej. EU forbreder yderligere sanktioner mod Færøerne og Island i forbindelse med, at de hæver makrelkvoterne.


Vidtrækkende konsekvenser

Fiskeristriden med EU vil få vidtrækkende konsekvenser i forhold til det såkaldte rigsfællesskab (Danmark, Færøerne og Grønland) og i forhold til det traktatfæstede nordiske samarbejde.

Færøerne og Grønland er ikke medlemmer af EU, og det står nu lysende klart, at EU-landet Danmark ikke kan og vil forsvare ’rigsfællesskabet’ og færøske og grønlandske interesser, hvis de strider imod et flertal i EU.

På samme måde er sanktionerne imod Færøerne en bombe under den traktatfæstede traditionelle nordiske samarbejde.

Formanden for det færøske parti Republikanerne, medlem af Nordisk Råd  og tidligere folketingsmedlem Høgni Hoydal har stillet en række spørgsmål til Danmark, Sverige og Finland i henhold til Helsingforsaftalerne, der fastlægger rammerne for det nordiske samarbejde.

Hoydal konstaterer, at  de tre landes deltagelse i sanktionerne ikke blot underminerer det nordiske internationale samarbejde, men direkte strider mod Helsingforsaftalernes ånd og bogstav.

Han konkluderer:

”Hvis tre nordiske lande deltager i handels- og transportsanktioner mod et et andet nordisk land i en lovlig konflikt om fastsættelse og fordeling af fiskekvoter må de nordiske lande tage stilling til, hvilken retslig status Helsingforsaftalen har i forhold til EU-retten.”

Et tilfældigt EU-flertal står over både ’Rigsfællesskabet’ og det særlige nordiske samarbejde.

Det demonstreres her uhyggeligt klart og kan ikke undgå at få følger.

Se

Høgni Hoydals brev til de tre nordiske lande
(hovedsageligt dansk)


Netavisen 1. august 2013