EU-forslag lækket: Statsstøtte til bygning af atomkraftværker


Et forslag om muligheden for at give statsstøtte til opførelse af atomkraftværker i Europa er blevet lækket til den tyske avis Süddeutsche Zeitung.


Forslaget kommer fra næstformand for EU-kommissionen Joachin Almunia, der også er konkurrencekommissær og fra energikommissær Günther Oettinger. Sidstnævnte har selv rødder i atomkraftindustrien.

Ifølge forslaget skal der fremover kunne gives støtte til atomkraft på lige fod med vind- og solenergi.

En sådan støtte kan aldrig undgå at blive på bekostning af udvikling af sol- og vindenergi og andre reelt miljøvenlige energi former.

EU har gennem mange år investeret i at fremme atomkraft og før atomkatastrofen på Fukushima i Japan i 2011 gik det også fint for atomlobbyen, trods udbredt modstand mod atomkraft i mange lande.

På tidspunktet for ulykken kom 30 % af Europas energi fra A-kraft og atomindustri og politikere satsede stærkt på en stadig udvidelse.

Mange penge er brugt til propaganda for A-kraft som ’ ren og klimavenlig’ energi. Også danske skattekroner, selvom Danmarks tog en principbeslutning i 1985 om nej til atomkraft efter en stor og bred nej – bevægelse, der går tilbage til 1950-erne.

Ifølge Folkebevægelsen mod EU har danske skatteydere i perioden fra 2007 til 2011, trods det danske nej, betalt 600 millioner kroner igennem EU til "Det Europæiske Atomenergifællesskab” .

Terje Haaland fra Greenpeace siger om forslaget:

Det er grotesk at konstatere, at Storbritannien nu presser EU-Kommission en for at tillade statsstøtte til atomkraft, når atomindustrien ellers påstår, at atomkraft er billig og konkurrencedygtig.
Sagen er, at ny atomkraft er hamrende dyr og slet ikke vil kunne konkurrere på det europæiske energimarked uden massiv statsstøtte”.

At det er dødsens farligt, ses der også bort fra.

Efter Fukushima betød store protester og modstand i befolkningen i Tyskland, at regeringspartierne her officielt besluttede, at arbejde frem mod en total lukning af reaktorerne over hele Tyskland i 2022.

I 2012 viste en lækket rapport, at europæiske atomkraftværker er fulde at fejl og store sikkerhedsrisici. I Frankrig viste det sig, at 19 værker ikke var godt nok beskyttet. Prisen for alene at udbedre manglerne her ville være på 25 milliarder euro.

I Belgien lukkede man to ud af syv reaktorer, fordi man opdagede, der var flere tusinde revner i de ældre atomreaktorer.

I Tyskland er der kommet kraftige protester efter at forslaget blev lækket. Men efter EU’s regler ligger beslutningen om at tillade statsstøtte til bygningen af atomkraftværker helt og fuldt i EU og hos EU-kommissionen.



Se også

Atomkraft og kapitalisme er en dødelig cocktail


Netavisen 24. juli 2013