Med OECD og EU i ryggen: 'Rød' og blå blok uddyber krisen

Op til folketingets afslutningsdebat kom der hele to internationale skulderklap til SRSF-regeringens nyliberale økonomiske politik. Meget belejligt – og fra både OECD og EU. EU-kommissionen  roser ’Danmark’ for reformer og den stramme økonomi og anbefaler, at vi får mere af samme slags.



Der er enighed på Christiansborg om at undgå flere masseportester og pibekoncerter som i de seneste måneder: Her fra lærerlockouten i april

Både Helle Thorning-Schmidt og oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen er mere end villige. De er begge blandt de fremmeste elever i den blå EU-skole. De står begge for flere reformer, der tager fra tilkæmpede velfærdsgoder og giver til de rige. De står begge for en barsk arbgejdsgiverkurs over for de offentligt ansatte. De stod last og brast i lærerkonflikten, og er enige om, at det nu er lægernes tur.

Men lige nu søger de at ’normalisere’ den politiske situation efter lærerlockouten og de voldsomme folkelige protester mod reformerne.

Folketingets såkaldte afslutningdebat var derfor ikke præget af egentlige politiske uenigheder. EU’s og OECD’s kurs for Danmark ligger fast.  Den var et startskud på valgkampen op til kommunalvalget til november.

Det gik på form og stil:  Helle Thorning-Schmidt beskyldte Venstre for at føre en zig-zag-kurs, og blå blok beskyldte regeringen for ’løftebrud’, fordi den videreført VKO-regeringens politik.

Men selvom afslutningsdebatten har været der, er folketinget ikke gået på sommerferie. En stor del af SRSF-regeringens forcerede reform-program er ikke vedtaget, selvom aftalerne mellem rød og blå blok er på plads. Statsministeren gjorde en dyd ud af, at blokpolitikken var væk og erstattet af  et ’bredt politisk samarbejde’ – dvs forlig mellem regeringen og blå blok.

Den ny udemokratiske offentlighedslov går lige nu sin gang gennem parlamentet, og de store lovkomplekser omkring Misvækstplan.dk, SU mm er ikke endeligt vedtaget.

En hel stribe lovforslag er fremsat den 28. og 29. maj, som skal førstebehandles i anden uge af juni og behandles anden og tredje gang den 26. og 28. juni.

Se

Liste over fremsatte lovforslag


Der er stille i medierne om den næste måneds reformprogram. Politikerne går på listesko. Man skal ikke risikere nye store protester foran Christiansborg ved behandlinger og vedtagelse. Det kan stadig nå at ændre sig, men lige nu lægges der ikke op til srore folkelige protestinitiativer.

Enhedslisten fokuserer på kommunalvalgkamp sammen med S og SF og vil have indflydelse på finansloven for 2014 ved at henvise til ’vismændenes’ forslag om flere offentlige investeringer.

De nyliberale reformer skal køres uantastet igennem. Danmark fortsætter EU-kursen, der hverken løfter økonomien ud af krisen, men forstærker den langvarige depression, samtidig med at den udvikler den stadig dybere sociale krise.

Thorning-Schmidt har lagt sin valgkampskurs, der skal få vælgerne til at vende tilbage tiul de pressede regringspartier. Formlen hedder, at S og SRSF-regeringen  skaber ’tryghed’ (i modsætning til blå blok).

Dens nyliberale felttog betyder selvfølgelig det modsatte.


Se også

SRSF skaber tryghed
Kommunistisk Politik 5, 2013


Netavisen 29. maj 2013