Tema: Verdenskrisen - nyliberalismens fallit


I Europa og i verden nægter arbejderne og ungdommen at betale
for det kapitalistiske systems krise

IKMLPO Juni 2010

Marx-Engels
Karl Marx om kreditsystemet

Marxismens politiske økonomi: Hvad er profitratens tendens til fald? 

Arkiv Økonomi 2011

Arkiv Økonomi 2010
og tidligere årgange



ARKIV ØKONOMI 2012



Hvorfor fattige? Fordi der er rige!
[Netavisen] Spørgsmålet Why Poverty? - på en lang række sprog -  løber i denne uge hen over skærmen. 71 tv-kanaler verden over  – indbefattet  stort set samtlige statslige TV-stationer i Europa -  med et seertal på 500 millioner sender en stribe dokumentarfilm om global fattigdom, nød og elendighed. Projektet er en opfølger på et tilsvarende projekt kaldet ’Why democracy?’ med 10 film i 2007.

Reddede røven på Danske Bank og Mærsk: Danmarkshistoriens største tyveri
[Netavisen] Bankpakkerne, som i 2008 og 2009 polstrede de danske storbanker med storebæltsbroer af skattekroner, har været med til at accelerere nedbrydningen af velfærden og skabt større skel mellem rig og fattig. Kommunistisk Politik kaldte det allerede dengang det største bankrøveri siden besættelsen.

Fem måder til effektivt at støtte Gaza gennem boykot, afinvestering og sanktioner
[Netavisen] Som den nye aggression mod Gazas befolkning viser, vil Israel fortsætte sin krigeriskhed og statsterrorisme, medmindre de er tvunget til at betale en høj pris for sine forbrydelser mod det palæstinensiske, libanesiske og andre arabiske folk.
Af BDS - Boykot Israel

Finanslov 2013: Med EU som guide og blå blok som sufflør
[KP21, 2012] Finanslov 2013 fører ikke til arbejdspladser og nye jobs. Den fortsætter de sidste år nedskæringspolitik og lader offentligt ansatte, dagpengemodtagere og ’velfærden’ betale.

Tilbagegang i EU takt
[Netavisen] Det er på tide at arbejderbevægelsen i Danmark støtter op om de fælles europæiske aktionsdage mod EU's nedskæringspolitik og angreb på arbejderklassen. Kravene til de ansatte i SAS ligner til forveksling de krav som EU har stillet i hele EU.

Finanslov 2013:  Johanne og æren
[Netavisen] For andet år i træk gennemfører Enhedslisten en asocial nyliberal finanslovaftale med SRSF-regeringen For andet år i træk indtager partiet rollen som 'rødt' alibi for en reaktionær politik Og undskyldningerne bliver stadig mere syge

USA efter valget: Vil Demokraterne beskatte de rige?
[Netavisen] Obama gik til valg på at beskatte de rige, men planen for kæmpe nedskæringer på sundhed og andre sociale områder ligger allerede klar.
Af Shamus Cooke

Nyt bankkrak afslører inkompetent tilsyn
[Netavisen] Det danske tilsyn med finansverdenen har endnu ikke reddet en eneste almindelig småsparer fra at tabe penge, og heller ikke ført til anholdelse af kriminelle spekulanter taget på fersk gerning. Tilsynet kommer altid efter røveriet er gennemført.

Illegalt EU-rovfiskeri ved Afrika er en milliardforretning
[Netavisen] En ny rapport fra den engelske miljøorganisation, Environmental Justice Foundation, dokumentere, at europæiske industrifiskefartøjer står bag massivt illegalt fiskeri langs Vestafrikas kyst, bl.a. med overfiskning og udsultning af det lokale fiskeri til følge.

Grækerne til modstand mod Merkel og trojkaen
[Netavisen] Budskabet fra titusinder af demonstranter i Athen før og under kansler Merkels korte besøg i Athen den 9. oktober var ikke til at misforstå. Fotos fra protesterne

Eurostat: Fremtidsgruppe med stormagtsvanvid
[KP19, 2012] 11 udenrigsministre - heriblandt Villy Søvndal - under forsæde af tyske Guido Westerwelle har lavet en rapport om fremtidens EU. Det drejer sig blandt andet om en statsforfatning, fælles EU-hær, grænsepoliti, EU-finansminister, folkevalgt præsident og en fælles EU-repræsentant i internationale organisationer som FN.

Løntrykkerregeringer og kapitalgribbe
[KP19, 2012] Det er Kapitalen med stort K, som kræver billigere dansk arbejdskraft (’af hensyn til konkurrenceevnen’) - ikke alene gennem direkte lønreduktion, men også ved at skære yderligere ned i de offentlige udgifter med fire-fem milliarder om året frem til 2020. Man kræver flere skattereformer, og man kræver arbejdstiden sat i vejret.

13-timers-dag og seksdages-uge i Grækenland
[KP19, 2012] Grækenland blev lammet af generalstrejken den 26. september mod EU-trojkaens (læs: Tysklands) vilde krav til de græske arbejdere. Tyske marxist-leninister opfordrer her i alle arbejderes fælles interesse til solidaritet med grækerne – og til kamp for et andet system
Af Arbeit-Zukunft

EU-finanslov uden støtte
[KP17, 2012] Den herskende elite i EU har besluttet at kaste et helt slægtled af europæere ud i fattigdom for at redde spekulanter, banker og det fra starten forfejlede euro-projekt. I al korthed går EU og europrojektet ud på at skabe et monopolernes ’Forenede Europa’

En plads ved euroletten
[KP17, 2012] Eurozonen er sendt til tælling af år med økonomiske krise og massearbejdsløshed, men ved styretøjet sidder Tyskland og Frankrig med blikket stift rettet mod den stadig snævrere union.

Finanslov 2013: ’Fodrer hunden med sin egen hale’
[KP17, 2012]
At kontanthjælpsmodtagere skal betale for en beskeden redningsplanke til dagpengemodtagere på vej ud over kanten undrestreger, hvor grotesk og beskidt finanslovforslaget for 2013 egentlig er

En kriminel finanselites herredømme
[KP16,2012] Politistatens to ansigter: at beskytte skattesnydere, finansielle svindlere og penge-hvidvaskere, mens almindelige borgere kriminaliseres
Af prof. James Petras

Verdens rigeste skjuler billioner
[KP15, 2012] Ny rapport afdækker, at de rigestes skattespekulation er ekstremt omfattende, og leder til den konklusion, at uligheden i verden er væsentligt større end tidligere antaget. Det gør den parlamentariske debat fuldstændig hul og sætter ulighed i et nyt lys

Euroens Forenede Stater: ’Hen imod en egentlig Økonomisk og Monetær Union’
[KP14, 2012] Det danske EU-formandskab begyndte og sluttede med krisetiltag og nye traktater. Nu tages der med bankunionen nye skridt hen mod Euroens Forenede Stater. Imens forduftede regeringens ambitioner om en hurtig folkeafstemning om de danske EU-forbehold.

Den europæiske stabilitetsmekanisme og finanspagten: Over loven!
[KP14, 2012] Tyske marxist-leninisters kommentar til Merkel og Co.s redningsplaner for euro-projektet: Med de stadige ’redningsaktioner’ bliver hele tiden nye milliarder euro tryllet op af hatten, samtidig med at demokratiske rettigheder ’trylles bort’. Det værste eksempel er BSM (Den europæiske stabilitetsmekanisme).
Af Arbeit-Zukunft

Imperialistisk roadshow : Fra G20 til Rio+20
[KP13, 2012] Den internationale politiske elite haster fra det ene dyrt opsatte show til det andet, som alle handler om at redde verden. Nutidens supermænd er lige nu på vej fra G20 i Mexico til Rio+20 – ja, i Brasilien. Hvor det i begyndelsen af ugen drejede sig om at redde EU og verden ud af den økonomiske krise (og et par andre spørgsmål, såsom regimeskifte i Syrien), handler Rio+20 om miljø- og klimakrise og omstilling til grøn økonomi, grøn vækst, grøn produktion.

Nedskæringer, grådighed og smerte i Spanien
[KP13, 2012]EU har sendt en såkaldt ’hjælpepakke’ på 100 milliarder euro til den spanske banksektor. Hvad ligger der i det?
Af Conn Hallinan

EU-toppen lover G20 hurtig finansunion
[KP13, 2012] EU-toppen vil sikre en hurtig dannelse af en fuldstændig finans-, skatte- og politisk union Det forsikrede de deres imperilaistiske partnere på G20-topmødet i Mexico

Kommuneaftalen 2013: SRSF viderefører nulvækstpolitik
[Netavisen] Med kommuneaftalen for 2013 dekreterer regeringen i virkeligheden minusvækst.
Af Henrik Herløv Lund, Modkraft

Frem med sandheden om økonomien
[KP12, 2012] I sidste måned gav de amerikanske kreditvurderingsbureauer Moody’s og Standard & Poor's en stribe danske banker en nedgradering i deres kreditvurdering. Danmark har valgt en økonomisk politik, der er baseret på ønsketænkning.

G8 og slutspillet om euroen
[KP11, 2012] G8-lederne har stjålet mange kønne ord fra græsrodsorganisationer om bæredygtig vækst og grøn energi og støtte til udviklingslandene. Deres fraser kan ikke skjule, at verdens imperialistiske magter forbereder nye krige og nye krisetiltag og fortsætter udplyndringen af verdens ressourcer. Illusionerne hos folk er ved at være væk.

Hvad krisen gemte: Bagmandspolitiet frikender for svindel
[KP10, 2012] I den ene oplagte svindelsag efter den anden klarer finansjonglører frisag og bliver tilbudt gode job i staten.

Boykot G4S: God 4 Sinners
[KP09, 2012] Verdens største sikkerhedsvirksomhed er G4S, dansk-britisk ejet med hovedsæde i London. Mange steder i verden protesteres mod selskabet, som får stadig mere blod på hænderne. Også i Danmark.

Euroland på dansk: SRSF’s nyliberale 2020-politik
[Netavisen] SRSF-regeringen er i færd med at udstikke og gennemføre en langsigtet økonomisk politik, der ligger milevidt fra valgløfterne. Til gengæld er det både en gennemførelse af EU’s generelle nyliberale økonomiske doktriner og de konkrete anvisninger i finanspagten, som Thorning-regeringen sammen med den tidligere regering vil tilslutte Danmark uden folkeafstemning.

SRSF's endelige budgetlov: Sikring af økonomien eller amputering af stat og kommuners økonomiske handlerum?
[Netavisen] Her bringes konklusionen på ækonomen Henrik Herløv Lunds analyse af den freemlkagte budgetlov, som er en konsekvens af dansk tiltrædelse til EU's finanspagt - og som spænder den offentligfe sektor, ikke mindst kommunerne, ind i en nyliberal spændetrøje, som rammer den brede befolkning hårdt
Af Henrik Herløv Lund

På vej mod genindførelse af fattigdomsydelser?
[Netavisen] På finansloven 2012 var det for regeringen og Enhedslisten med rette vigtigt at afskaffe ”fattigdomsydelser”. Derfor er forslaget om halvering af kontanthjælpen for ”stærke unge” over 25 bemærkelsesværdigt, fordi det vil gøre ydelsen lavere end den lige afskaffede starthjælp.
Af Henrik Herløv Lund

SRSF’s ”smalvækst” for det offentlige forbrug: Sikring eller ofring af velfærden?
[Netavisen] Regeringen varsler smalvækst for velfærden og de offentlige udgifter de kommende år frem til 2020. Udmeldingerne skal forberede SRSF s 2020 plan. Regeringen vandrer her – som på andre områder – videre i VK s spor.
Af Henrik Herløv Lund

Ti myter om kapitalismen
[KP08, 2012] Kapitalisme i den nyliberale version har udtømt sig selv. Finanshajerne ønsker ikke at miste profit og kaster gældens hovedbyrde over på pensionisterne og de fattige. Et spøgelse fra ’Det Europæiske Forår’ hjemsøger den gamle verden, og modstanderne af kapitalisme forklarer folk, hvordan deres liv ødelægges.
Af Guilherme Alves Coelho

Hvorfor Mærsks profil er kulsort – og vil blive ved med at være det
[Netavisen] I stedet for en nekrolog: I få andre lande har en enkelt gigantvirksomhed en lignende bestemmende indflydelse, som A.P. Møller Mærsk har i Danmark.
Kommunistisk Politik 24, 2009

Se en række af Kommunistisk Politik/Netavisens artikler om Mærsk her

Kapitalismens bankerot
[KP7, 2012] Mens der i dette forår spekuleres i hvornår Grækenland går bankerot og må forlade euroen, er den græske krise i sig selv et symptom på at kapitalismen er bankerot.

Euroland i Danmark: Gal medicin
[Netavisen] Gennemførelse af finanspagten er hovedopgaven for det danske formandsskab. Det er en forkert nyliberal medicin. Mens Spanien var i generalstrejke, blev der også i Danmark protesteret op til starten på det såkaldte Econfin-møde om europagten.

Magtkamp om dansk energi
[KP7, 2012] Opdateret En privatisering af de danske kraftværker og energiinfrastruktur er dagsordenen bagved fyringen af direktøren for DONG, der finder sted samtidig med at der er afsluttet et ’bredt’ energiforlig mellem ’rød’ og blå blok

Dansk vækstindustri: Våbeneksport
[KP7, 2012] Opdateret Danmark har længe været kendt som våbentransportland. Foretagsomme redere har forsynet alverdens diktatorer med våben. Nu vil Danmark gå Sverige i bedene som våbeneksportør. Her har en hemmelig aftale om at bygge missilanlæg i Saudiarabien netop kostet forsvarsministeren hans post.

Det græske lig gøres klar til begravelse
[KP6, 2012] Grækenland voldtages, plyndres og ødelægges systematisk. Bankerne forlanger det. Hvad de ønsker, får de – uanset de menneskelige tab og økonomisk ruin. Stående hære blegner i sammenligning. Finansoligarker fører krig med andre metoder og tager ikke fanger.
Af Stephen Lendman

Hjælp eller økonomisk pisk?
[Netavisen] Kritisk analyse af refoirmistenj Mette Frederiksens nedskæringsreformer Sammendrag af større rapport
Notat af Henrik Herløv Lund

Angreb på førtidspension og fleksjob
[KP5, 2012] Kommunernes Landsforening har foregrebet regeringens udspil til arbejdsmarkedsreformer med et oplæg skrevet direkte af efter EU

Grækenland i finanskapitalens kvælertag
[KP4, 2012] Hvorfor udplyndringen af grækerne ikke vil rette op på den håbløse statsgæld. Grækenland med sin højt kvalificerede arbejdskraft skal trykkes ned til at være lavtlønsland.
Af Arbeit Zukunft

Kun selvstændig valuta kan redde Grækenland
[Netavisen] Grækerne burde i stedet se mod Island, og hvordan islændingene er ved at rejse sig igen, netop fordi de har en egen valuta, udtaler Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU

Stol ikke på skattevæsenet
[KP3, 2012] Det er at købe katten i sækken, hvis fagbevægelsen går med til reallønsfald ved overenskomsterne, fordi skatteministeren lover at sænke skatten på arbejde

Fattigdom eksploderer i Danmark
[Netavisen] På de sidste 10 år er den fordoblet EU’s statistiske kontor Eurostat kommer frem til at 7,9 pct. – knap hver tiende dansker – kvalificeres som fattig. I 2001 var 4 pct. af befolkningen (børn fraregnet) fattig.

Arbejde skal kunne betale sig: For arbejdsgiverne, nemlig
[Netavisen] Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) og Thorning-regeringen forsøger at sælgem en kommende skattereform og en hel stribe velfærds-'reformer' - læs nedskæringer - under en parole om, at arbejde skal kunne betale sig ...

’Rød’ EU-politik: Øget ulighed og jagt på overførselsindkomster
[Netavisen] Godt 100 dage inde i den ’røde’ bloks regeringsperiode står det klart, at den nyliberale EU-politik bliver fortsat og forstærket: Regeringen sætter kurs mod jagt på overførselsindkomster og reallønsforringelser - mod øget ulighed. En socialdemokratisk ledet regering er bedre til at afmontere velfærd end en åbent borgerlig.

Et dommedagssyn på 2012
[KP1, 2012] Den amerikanske sociolog professor James Petras gennemgår verdens tilstand og giver sit bud på de økonomiske, politiske og sociale udsigter for 2012
Af  James Petras

Hurra - krisen er slut!
[Netavisen] For nylig var jeg til en slags møde sammen med en 20-30 andre venstreorienterede hvor vi diskuterede den politiske situation og den økonomiske krise, og flere af de yngre kammerater efterlyste noget viden om (politisk) økonomi.
Af Lars Grenaa, Modkraft

Vilde prisstigninger undergraver reallønnen
[KP25,2011] Spekulation og afgiftsstigninger sender fødevarepriserne på himmelflugt. København er verdens femtedyreste by. Det er den gale vej ikke at kræve markante lønstigninger ved de kommende overenskomster

Fattigdom efter skøn
[KP24,2011] Folketinget må fastsætte en officiel fattigdomsgrænse baseret på reelle kriterier. Vurderingen af, hvad der er fattigdom og rimelige minimumslevevilkår, skal ikke overlades til individuelt skøn, hattedamer og kuglestødende superliberalister.

 

ARKIV ØKONOMI 2011

Netarkiv