Tema: Verdenskrisen - nyliberalismens fallit


Ingen nødhjælp til kapitalen - Nægt at betale dens krise!
Udtalelse fra Arbejderpartiet Kommunisterne

Marx-Engels
Karl Marx om kreditsystemet

Marxismens politiske økonomi: Hvad er profitratens tendens til fald? 

ARKIV ØKONOMI 2009

Arkiv Økonomi 2008
Arkiv Økonomi 2006-2007
Arkiv Økonomi 2005

Arkiv Økonomi 2002-2004
Arkiv Økonomi 2001>

Klimatopmøde med profitten i centrum
[KP25,2009] De dominerende stormagter havde noget andet i tankerne end at redde planeten under klimatopmødet i København. For dem drejer det sig om at redde profitten og udbygge med nye profitmuligheder som kriminel handel med CO2.

AP Møller Mærsk på CO2-profitvognen
[Netavisen] Drivhusgasser fra det finske kulkraftværk i Pori skal sejles ud til halvtomme oliebrønde på Mærsks skibe og hjælpe med at presse de sidste rester olie ud. Profitten er hjemme ved fortsat kulkraftprodukton med transport, oplagring og ovenikøbet med CO2 som et olie drivmiddel som ekstra gevinst.

Grønne reklamer - Nej tak!
[Klimatema] Vestas, Siemens, Coca Cola og Q8 er blot nogle af de firmaer hvis plakater skriger dig i øjnene fra metrostationer, busstandere, stilladsophæng, husmure og andre flader der kan påklistres pangfarver og smarte slogans.

Hvorfor Mærsks profil er kulsort – og vil blive ved med at være det
[KP24, 2009] I få andre lande har en enkelt gigantvirksomhed en lignende bestemmende indflydelse, som A.P. Møller Mærsk har i Danmark på både indenrigs- og udenrigspolitikken. Med en containerflåde der trækker et kulsort oliespor efter sig.

Kapitalens Finanslov 2010
[KP23, 2009] Samtidig med regeringen satte sidste punktum på årets kludetæppe af et finanslovsforlig, hvor alle folketingets partier er rodet ind i dele af pakken, kom den glade melding, at verden er ude af recessionen. Begejstringen var dog med rette yderst behersket blandt krisens ofre.

Den økonomiske genoplivning er en illusion
[KP20,2009] De vedvarende råb om ”ende” på recessionenkommer fra de selv samme folk og institutioner, der i årene forud fortalte os, ”at fundamentet er sundt”, og at der ikke var ”fare” for en økonomisk krise. Måske en brugbar kilde kunne være epicentret for krisen, i hjertet af de nationale bankforretningers skyggeverdenen, Banken for Internationale Anliggender (BIS).
Af Andrew Gavin Marshall

Intet opsving: Krisen har bidt sig fast
[KP20, 2009] Danmark er et af de lande, der er særlig hårdt ramt af den internationale økonomiske krise. Tallene for et år med krisen konstaterer en ny rekordproduktionsnedgang, en af der mest drastiske i Danmark nogensinde.  Alle tal viser, at bunden ikke er nået.

AP. Møller og Terma: Krig og kampfly en guldgrube
[KP17, 2009] De danske dødens købmænd Mærsk og Terma har udsigter til fede fortjenester på de dyreste kampfly nogensinde.

Budgetter, burka’er og Brorson
[KP17, 2009] VK-regeringen har altid pralet af sine budgetoverskud. Med finanslovforslaget for 2010 præsenteres et rekordstort budgetunderskud på 85 milliarder kroner. Det fremkommer ikke mindst ved skattelettelserne og krisepakkerne. Både dens økonomiske politik og dens selvglade pralerier ligner Foghs spøgelse.

Finanslovforslaget: Regeringen lurepasser
[Netavisen] Økonomen Henrik Herløv Lund konstaterer i en analyse af de økonomiske udsigter for 2010, regeringens krisestrategi og forslaget til finanslov for 2010, at regeringern synes tilfreds med en høj arbejdsløshed, der vil bremse lønudviklingen, og kun af taktiske grunde udsætter omfattende angreb på velfærdsbudgetterne.

Arbejdsmarkedskommissionens forkerte timing og fejlagtige virkemidler
[Netavisen] Når det er det offentlige forbrug og velfærden, som holder krisen og arbejdsløsheden i tømme, er det naturligvis samfundsøkonomisk helt i skoven at jagte velfærdsbesparelser. Og når man så tilmed gør det inden for en række overførselsordninger for samfundets ældre og nedslidte, for de fyrede og for mennesker med begrænset arbejdsevne er det tilmed asocialt og uanstændigt.
Af økonom, cand. scient. adm. Henrik Herløv Lund, Fagligt Ansva

Krisemodstand fra G8, Italien, til G20, Pittsburgh, USA
[KP15, 2009] Den kapitalistiske krise i Danmark og globalt bliver dybere, selvom der ikke er nogen mangel på optimistiske erklæringer om, at bunden er nået, og at der spores fremgang i USA Millioner er ofre for krisen og dens følger – og protester følger de kapitalistiske stormagter i G8 og G20 fra Italien til USA

Hvem er projekt "Better Place" ?
[KP14, 2009] I 2008 blev Israel det første land, der officielt omfavnede BP-modellen, Danmark, Australien, Californien, Hawaii og Ontario fulgte efter. Scientific American udnævnte Shai Agassi i 2009 til medlem af gruppen af ti personer, der har demonstreret den mest omfattende forpligtelse til at sikre, at fordelene ved ny teknologi og viden tilfalder menneskeheden (sic!).

En fortælling om to økonomiske verdener der fjerner sig fra hinanden
[KP13, 2009]
Under den nuværende krise bliver nye globale økonomiske skillelinjer stadig tydeligere. I stigende omfang dukker en dyb opsplitning i globaliseringen af verden frem, som vil være af  særdeles dybtgående betydning for fremtiden for G7 nationernes økonomi og politiske stabilitet.
AF F. William Engdahl.

Ingen velfærdsopdatering
[KP13, 2009] Økonom Henrik Herløv Lund har vurderet aftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening om komunernes økonomi 2010. Her er hans resumé

21 millioner arbejdsløse i EU
[Netavisen] EU’s statistiske bureau Eurostat skønner, at knap 21 millioner borgere i EU er arbejdsløs. I Danmark er ledigheden fordoblet det seneste år.

120.000 pjaltepensionister
[KP12, 2009] Efter tre statsministre Rasmussen er der 120.000 pensionister, der lider regulær nød.

Bad luck: Der er ikke penge til din pension
[KP11, 2009] Der er pumpet eventyrligt gigantiske million-, milliard- og billion-beløb ind i finanssektor og banker. Spørgsmålet er om det er smertestillende medicin eller en opskrift, der sikrer helbredelse for et uhelbredeligt sygt system? Det næste store krisefelt er pensionerne.

Hvordan slipper vi af med krisen?
[KP8, 2009]
Hvorfor kom verdenskrisen nu? Hvorfor vil skattelettelser og bankpakker ikke virke? Hvad er begrænsningerne ved at øge de offentlige investeringer og det offentlige forbrug? Og hvordan slipper vi reelt af med krisen?
Af Troels Riis Larsen

G20: De fattige lande skal betale krisen
[KP8, 2009] Det var ikke kun udenfor G20-topmødet i London i begyndelsen af april, at der foregik noget kriminelt. En mand blev slået ihjel af politiet og mange demonstranter tævet. Også inden for blev der begået forbrydelser – mod verdens fattige.

Foghs eftermæle: Danmark på vej mod et todelt samfund
[Netavisen] Et økonomisk svækket, velfærdsmæssigt ringere og socialt og politisk mere splittet Danmark er, hvad Anders Fogh Rasmussen efterlader sig efter 8 år i nyliberalismens tegn.
Af økonom, cand.scient. adm, Henrik Herløv Lund, kendt fra Den Alternative Velfærdskommission

Ikke kun baltisk kollaps
[Netavisen] Det gik helt anderledes end Uffe Ellemann-Jensen troede. Hans jubelfortællinger om de baltiske lande og Irland var ammestuesnak  - banal propaganda. De baltiske lande - og ikke kun dem - er på vej mod kollaps og statsbankerot.
V. Hans Pendrup, Stop Terrorkrigen

Foghs skattereform: Den skæve streg
[KP5, 2009] Skattereformen for velhaverne kan gå hen og blive Anders Fogh Rasmussens sidste større politiske kunststykke i Danmark. Den er så nyliberalt skæv, som han kunne drømme om

De rige flyder ovenpå
[KP4, 2009] Skattereformen overfører igen penge fra fattig til rig. Landets rigeste 10 procent vil få skattelettelser på omkring 5 procent af deres disponible indkomst, mens den fattigste del af skatteyderne kommer til at betale

"Skattereform": Asocial, ungdomsfjendsk og kvindefjendsk
[KP4, 2009] Der er forhåndsenighed om ’reformen’. Resten er  det parlamentariske skuespil for galleriet. Absolut ingen, heller ikke af de ’kritiske’ røster fra de parlamentariske partier eller fagbevægelsne har i sinde at gøre noget som helst for at få stoppet den nyliberale galskab.

Skattereform: En vurdering af skattekommissionens forslag
[Netavisen] En effektiv krisepolitik forudsætter således ikke skattelettelser, men at skattereformen direkte sigter på et øget skatteprovenu. Dette forudsætter igen, at progressionen i skattesystemet styrkes i modsætning til forslaget fra Skattereformen, der peger mod en mere ”flad skat”. Topskatten bør derfor ikke som foreslået af Skattekommissionen sættes ned, men op.
Af Henrik Herløv Lund

Krisen: Det værste er stadig i vente
[KP4, 2009] Fra den herskende elites topmøde i Davos for nylig rapporteredes det, at stemningen var mat. Der var ingen jubelløsninger for en vej ud af den globale økonomiske krise. Udsigterne var dystre. Krisen vil vokse sig dybere i de kommende år – og de sociale protester vil blive kraftigere. De herskende ved det og forbereder sig på det.

Nye massefyringer ledsages af lønnedgang
[KP4, 2009] Næsten hver eneste dag i det nye år har medierne  kunne melde om massefyringer i Danmark. Fra at være startet op med fyringer i finanssektoren og byggebranchen har det nu med uformindsket styrke bredt sig til hele produktionssektoren med eksporterhvervene. Krisen betyder hurtigt reallønsfald for det store flertal.

De rige flyder ovenpå
[KP4, 2009] Skattereformen overfører igen penge fra fattig til rig. Landets rigeste 10 procent vil få skattelettelser på omkring 5 procent af deres disponible indkomst, mens den fattigste del af skatteyderne kommer til at betale

Bankpakke 2 skal redde røven på Danske Bank og A.P. Møller Mærsk
[Netavisen] Bankpakke 2 har som hovedformål at redde Danske Bank ud af en krise, der er langt dybere end hidtil kendt. Det var ikke de kriseramte småbanker, det drejede sig om, sådan som forligspolitikerne fra Dansk Folkeparti til Socialistisk ditto lod forstå. Helle Thorning-Schmidt og Søvndal stillede op for storkapitalen - for Strårup og Mærsk.

"Skattereform": Asocial, ungdomsfjendsk og kvindefjendsk
[Netavisen] Der er forhåndsenighed om ’reformen’. Resten er  det parlamentariske skuespil for galleriet. Absolut ingen, heller ikke af de ’kritiske’ røster fra de parlamentariske partier eller fagbevægelsne har i sinde at gøre noget som helst for at få stoppet den nyliberale galskab.

Skattereform: En vurdering af skattekommissionens forslag
[Netavisen] En effektiv krisepolitik forudsætter således ikke skattelettelser, men at skattereformen direkte sigter på et øget skatteprovenu. Dette forudsætter igen, at progressionen i skattesystemet styrkes i modsætning til forslaget fra Skattereformen, der peger mod en mere ”flad skat”. Topskatten bør derfor ikke som foreslået af Skattekommissionen sættes ned, men op.
Af Henrik Herløv Lund

Der fyres over hele kloden
[KP3, 2009] Den internationale krise udvikler sig med stor kraft til alle dele af kloden og betyder daglige masseafskedigelser af titusinder af ansatte. Det gælder ikke bare for USA og Europa, men på alle kontinenter. Også den tidligere frembulderende kinesiske økonomi har mistet pusten og kaster hundredtusinder af arbejdende på gaden. Nu går det også stærkt i Danmark.

Krigsindustrien mærker ingen lavkonjunktur
[Netavisen] Mens hele den almindelige industri kan melde om afmatning og fyringer som følge af den internationale økonomiske krise, så er der gang i den såkaldte danske ”forsvars”-industri FAD (Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark).

Bankpakkerne: Penge ned i et bundløst hul
[KP3,2009] Den nye støttepakke til den danske finanssektor kan hurtigt forvandles til et meget dyrt bekendtskab for befolkningen . Det er ren foræring til spekulanterne – og hverken den eller de internationale bankpakker på over 400 milliarder dollars virker.

Globalt dystert 2009
[Netavisen] Regeringerne følger finanskapitalens vink og er i gang med at strikke den anden store bølge af redningspakker sammen – af bistandshjælpepakker til den kriseramte kapital, for at være præcis.

Det største bankrøveri nogensinde
[Netavisen] Først fik bankerne 35 milliarder kroner i bistand. De er brugt. Nu skal de have 100 milliarder mere. Det er det største røveri i Danmarkshistorien siden Nazityskland tømte Nationalbanken. En 'bred kreds af partier' er med - SF indbefattet.

Staten: Bankernes sugardaddy
[KP1, 2009] I de kommende uger vil et næsten samlet folketing vedtage at investere milliarder af kroner i den danske banksektor: Befolkningen skal betale.

Gamle trafikplaner sælges som grønne
[KP25, 2008] Regeringens har samlet en hel stak allerede vedtagne projekter og relanceret dem som en ny grøn plan til 150 mia. kr.

Hvem er det, der skal overvåges?
[KP25, 2008] Bernard Madoff og Stein Bagger - det kapitalistiske svindelsystem producerer pr. automatik kapitalistiske storsvindlere. Tvivlsomme formuer på jagt efter mere profit har kastet sig over stadig nye, opfindsomme konstruktioner på finansmarkedet, til hvidvaskning og til et sygt privat overforbrug (som også sviner og udplyndrer). Der skal kontrollen og overvågningen sættes ind.

EU i grøn forklædning: Giganthjælp til kapitalen
[Netavisen] EU-topmødet den 11.–12. december vedtog, at krisen er helt ekstraordinær, og man vil derfor forsøge at genoprette tilliden hos de økonomiske aktører - mens EU-parlamentet har vedtaget et nyt rekordbudget for unionen til 2009 på næsten en billion kroner.

Løbsk kriseøkonomi: Fogh-regeringen parat med ny krisehjælp til kapitalen
[KP25, 2008] Fogh-regeringens sidste store redningspakke har ikke virket efter sin angivelige hensigt.  Den kapitalistiske krise er løbsk, og kreditkrisen bliver stadig mere følelig. Derfor er ny hjælp til kapitalen på vej.

Det kunne da godt ske …
[KP24, 2008] Det er med særlig fornøjelse at jeg kaster mig over historien om svindelaffæren i IT Factory. Det skyldes at jeg var ansat på CSC, mens bestyrelsesformanden for IT Factory Asger Jensby var direktør dér.

 

Netarkiv