TEMA: STORKONFLIKT 2008


___________________

Storkonflikten: Et lærestykke i kamp
APKs faglige udvalg 19. juni 2008

Offentligt ansatte har valgt kampens vej
APKs partikonference 14. juni 2008

Nyhedslinks Storkonflikt 2008
Koncentreret daglig dækning af storkonflikten

_______________

Hundeslagsmålet
[KP14, 2008
]
LO’s svigt – for ikke at bruge et stærkere ord – under storkonflikten var eklatant. Børsting og Co. undlod totalt at mobilisere LO til støtte for de strejkende på noget tidspunkt. Ved hjælp af ’den danske model’ holdt den hånden over den neoliberale Fogh-regering.
Faglig kommentar, Kommunistisk Politik 14, 2008

Storkonflikten: Et lærestykke i kamp
[KP13, 2008 ] Der er mange lærer at uddrage af Storkonflikten i 2008. Den vigtigste er at de kæmpende stoler på deres egne kræfter – og på arbejderklassens solidaritet
APKs faglige udvalg, Faglig kommentar, Kommunistisk Politik 13, 2008

Offentligt ansatte har valgt kampens vej
[KP13,2008] I selve sin karakter var konflikten en kamp mod nyliberalismen og den nyliberale regering. Med kravene om en styrket offentlig sektor, ligeløn o.s.v., har de strejkende sat en anden dagsorden og udfordret de herskende kræfter i samfundet.
Udtalelse fra Arbejderpartiet Kommunisternes partikonference,  København,  lørdag den 14. juni 2008

Sig nej til forligene
[Netavisen 16.06.08] Der er skuffelse og frustration bandt de strejkende pædagoger og sundhedsarbejdere. Ingen af forligene kommer i nærheden af kravene. Ingen af dem sikrer mod et reallønsfald over de næste tre år. Der bør stemmes Nej.

OK08: Det er ikke slut ...
[Netavisen 15.06.2008 ] I 59 dage var der storkonflikt. Den største  nogensinde i den offentlige sektor. Sosu’er, sygeplejersker og andre sundhedsarbejdere, pædagoger og mange andre har været i aktion.

Dag 59: Danmark i strejke

Stå-fast-håndStorkonflikten sluttet med forlig: Resultaterne sendes til urafstemning - Strejken på sygehusene er slut - BUPL fik flere penge inden for rammen - Ekspert: Forlig er ren overgivelse fra BUPL- og andre artikler
Nyhedslinks Storkonflikt OK2008

Dag 58: Danmark i strejke

Dag 57: Danmark i strejke

Dag 56: Danmark i strejke

Sundhedskartellet: Danske Regioner havde kun håndører med
[Netavisen 10.06.08] Sundhedskartellets medlemmer fortsætter strejken. Det står klart efter, at forhandlingerne mellem Sundhedskartellet og Danske Regioner brød sammen mandag. Årsagen var, at regionerne kun havde 10 mio. kr. ekstra med i forhold til forhandlingerne sidst.

Dag 55: Danmark i strejke

Rekruttering i kommunerne: Regeringen tilslører fremtidig personalemangel i den offentlige servicesektor
[Netavisen 09.06.08] 40.000 ubesatte stillinger i 2015, hvis der ikke gøres noget, er regeringens bud på ”rekrutteringsudfordringen for offentlig service”. Det reelle behov nærmer sig imidlertid det dobbelte.
En analyse af økonom, cand. Scient. adm. Henrik Herløv Lund
Downloades i word

Dag 54: Danmark i strejke


BUPL siger nej til tomt tilbud fra KL

[Netavisen 08.06.08] BUPL sætter sig ikke tilbage til forhandlingsbordet med Kommunernes Landsforening. Det er resultatet af BUPL's hovedbestyrelsesmøde lørdag. KL har varslet lockout på alle landets institutioner fra den 17. juni.

Dag 53: Danmark i strejke

FOA og storkonflikten: Debat
[Netavisen 07.06.08] De hospitalsansatte FOA-medlemmer har stemt ja til aftalen med Danske Regioner , selvom den var endnu ringere end FOA’s aftale med kommunerne. FOAs aftaler fremhæves som ’historiske løft’ og en ’sejr for den danske model’. Men er de nu det? Kommunistisk Politik 12, 2008 bringer to modsaterettede indlæg om FOAs rolle under konflikten.
Kommunistisk Politik 12, 2008

Dag 52: Danmark i strejke

Kriser: Værre end i 30’erne
[Netavisen 06.06.08] Der er fødevarekrise. Der er energikrise. Der er klimakrise. Der er dot.com-kriser og subprime-kriser. Der er boligkriser, økonomiske kriser og politiske kriser. Kapitalismen og imperialismen er de mest kriseskabende og kriseplagede sociale systemer, der kendes. Kriserne er indbyggede og uundgåelige.
Kommunistisk Politik 12, 2008

Dag 51: Danmark i strejke

Der er kæmpet helt fantastisk
[Netavisen 05.06.08] Under storkonflikten er det til gengæld demonstreret, at LO som kamporganisation er lige så anvendelig som en rusten legetøjskanon.
Faglig kommentar, Kommunistisk Politik 12, 2008

Dag 50: Danmark i strejke

Dag 50 – og det er ikke slut
[Netavisen 04.06.08] Onsdag den 4. juni er det storkonfliktens Dag 50. Sundshedskartellet og BUPL er fortsat i strejke, og der kæmpes fantastisk. Moralen fejler intet.

Totalforbudt at tænke
[Netavisen 04.06.08] Det er totalforbudt at mene, at dansk aktivistisk udenrigspolitik har gjort vort land så forhadt visse steder, at dets officielle repræsentation ses som legitime angrebsmål af muslimske fundamentalister.
Leder, Kommunistisk Politik 12, 2008

Dag 49: Danmark i strejke

Sundhedskartellet: Danske Regioner svigter det offentlige sundhedsvæsen
[Netavisen 03.06.08] Det lykkedes ikke Sundhedskartellet og Danske Regioner at nå til enighed på mandagens afgørende møde om en løsning af konflikten. Danske Regioner stod stejlt på deres krav og var ikke villige til at bruge dele af vikarmillionerne på varige løsninger for deres egne fastansatte medarbejdere.

Stor vrede over svensk sundhedsforlig
[Netavisen 03.06.08] Reaktionen på at fagtoppen i det svenske Sundhedskartel har sagt ja til en ussel overenskomst efter 6 ugers strejke er stor vrede og frustration. Masseflugt truer nu både sygehuse og fagforbund.

Åbn Løkkeposen!Dag 48: Danmark i strejke

Regionernes fremtid på spil
[Netavisen 02.06.08]Kan regionerne ikke levere en ny overenskomst, kan de meget vel gøre sig selv overflødige. Det mener Connie Kruckow, formand for Sundhedskartellet.

Dag 47: Danmark i strejke

Dagtilbuddene rammes igen af besparelser
[Netavisen 01.06.08] Folkektinget vil vedtage sanktioner mod 'ulydige' kommuner. Næsten halvdelen af kommunerne vil lave nye besparelser på børne- og ældreområdet.

Dag 46: Danmark i strejke

Dag 45: Danmark i strejke

Klart ja til FOA-forlig: Nu må Sundhedskartellet og BUPL stå fast
[Netavisen 30.05.08] Opdateret Det gik, som de offentlige arbejdsgivere håbede (og det vil først og fremmest sige Fogh-regeringen): FOA-medlemmerne stemte klart ja til aftalen med Kommunernes Landsforening - og til peanuts.

Dag 44: Danmark i strejke

Dag 43: Danmark i strejke

Pædagogdemo OdenseStorkonflikt på vej mod afvikling?
[Netavisen 28.05.08] Storkonflikten har nu varet i 43 dage, og de strejkende er fortsat fulde af initiativ og kampvilje. Til gengæld synes de herskende, at tiden nu er inde til at afvikle konflikten.
Konfliktkommentar, Arbejderpartiet Kommunisterne

’En samlet flok’: Demo foran Christiansborg
[Netavisen 28.05.08] Der var masser af kampgejst og en fantastisk stemning, da titusinder af konfliktende og støtter indtog Christiansborg Slotsplads tirsdag eftermiddag for at fortælle regeringen og folketingsflertallet, at konflikten ikke er slut, men stadig er fuld af kraft.

Dag 42: Danmark i strejke

På vej
[Netavisen 27.05.08] Digt under storkonflikten.
Af B C Andersen

Dag 41: Danmark i strejke

15 pct. er absolut minimum
[Netavisen 26.05.08] FOA-forligene er ikke engang en reallønssikring for de næste tre år. De betyder ikke en mere attraktiv offentlig sektor, eller bare noget der ligner ligeløn eller mandeløn til kvindefag. De er et udsalg af medlemmernes flotte strejkekamp – og en kniv i ryggen på de pædagoger og sundhedsarbejdere, der holder fast ved kravet om virkelige lønløft.
Konfliktkommentar, Arbejderpartiet Kommunisterne

Dag 40: Danmark i strejke

Fra frafald fra marxismen til forræderi mod arbejderklassen
[Netavisen 25.05.08] Det står skidt til med kommunismen i 'Kommunistisk Parti'. Partiet er inde i et åbent reformistisk udskred.
Af Flemming Jensen, Kommunistisk Politik 11, 2008

Dag 39: Danmark i strejke

40 procent af landets sygeplejersker undtaget strejken
[Netavisen 24.05.08] Flere og flere af de strejkende sygeplejersker vender tilbage til arbejdet. Faktisk er antallet af undtagne sygeplejersker vokset med 25 procent siden konfliktens start. Baggrunden er den landsdækkende mangel på sygeplejersker, som gør det svært at opretholde forsvarlige nødberedskaber, skriver Dansk Sygeplejeråds nyhedsbrev Synergi.

Dag 38: Danmark i strejke

Luk op for løkkeposenGangsterjustits på Christiansborg
[Netavisen 23.05.08] Det parlamentariske system minder undertiden om det amerikanske retsvæsens gangsterbekæmpelse: De store forbrydere straffes ikke for deres gerninger, som mord, vold og røverier, men for mindre fejltrin. De bliver knaldet for skatteunddragelser.
Leder, Kommunistisk Politik 8, 2008

Løkkehjulet snurrer
[Netavisen 23.05.08] Cirkus Danmark har mange numre til at aflede opmærksomheden fra alvorligere sager, såsom økonomisk verdenskrise, eskalerende miljøkatastrofe, EU’s omdannelse til forbundsstat.

Dag 37: Danmark i strejke

Solidaritetstiden er nu
[Netavisen 22.05.08] De faglige ledere må ’hjælpes’ til at gå i kamp. Lockout-truslen må besvares med sympatikonflikter og optrapning af aktionerne
Af APKs faglige udvalg, Kommunistisk Politik 11, 2008

Ligelønsdag: Markeringer i Aalborg og København
[Netavisen 22.05.08] Pædagogernes fagforening, BUPL, har udnævnt den 22. maj som ligelønsdag og markerer dagen foran Aalborg Kongres & Kultur Center, hvor Kommunernes Landsforening er samlet til KL's sociale temamøde. Ligelønsdagen markeres også i København, hvor pædagoger og sygeplejersker i en demonstrationen bevæger sig fra Nørrebrohallen klokken 12.00 til Christiansborg Slotsplads.

Sygeplejerskerne til Fogh: Skæbnetime for det offentlige sundhedsvæsen
[Netavisen 22.05.08] Anders Fogh Rasmussen har på sit ugentlige pressemøde opfordret parterne til at løse strejken snarest muligt. Men statsministeren burde i stedet bekymre sig om fremtidens sundhedsvæsen, hvis ikke sygeplejerskerne får en lønfremgang, lyder det fra Dansk Sygeplejeråd.

BUPL svarer igen på KL's lockout
[Netavisen 22.05.08] KL har varslet lockout fra 17. juni, men ikke for lederne af institutionerne. På den måde spekulerer KL i at holde institutionerne åbne kun med ledere og pædagogmedhjælpere og forsøger samtidig at maskere deres egen voldsomme optrapning af konflikten

Dag 36: Danmark i strejke

Konflikten ind i en afgørende fase
[Netavisen 21.05.08] Storkonflikten er allerede godt inde i anden måned, og den er gået ind i en afgørende fase.
Konfliktkommentar

Stor kampgejst og opbakning til svensk sundhedspersonale
[Netavisen 21.05.08] De svenske sygeplejersker/sundhedsarbejdere strejker nu på femte uge for højere løn og for tredje gang udvides strejken med inddragelse af stadig flere strejkende.

Dag 35: Danmark i strejke

FOA: Nyt strejkevarsel - Øget pres på regionerne
[Netavisen 20.05.08] FOA har i alt godt 20.000 ansatte i regionerne, fortrinsvis på sygehuse og i psykiatrien. I dag er de 4336 i konflikt. Med dagens strejkevarsel vil tallet nå op på 6920.

Dag 34: Danmark i strejke

Dag 33: Danmark i strejke

DSR: Nej til mere arbejde for mere løn
[Netavisen 18.05.08] Sygeplejerskerne siger nej til mere i løn et par timers ekstra arbejde om ugen.

Dag 32: Danmark i strejke

Lockout før første strejkedag
[Netavisen 17.05.08] KL's bestyrelse har besluttet at varsle en lockout fra den 17. juni mod pædagoger under BUPL. Henning Pedersen, der er formand for BUPL, kalder det en voldsom optrapning.

Nej til social dumping – forsvar konfliktretten!
[Netavisen 17.05.08] Siden december 2007 har EU-domstolen ikke bare godkendt underbetaling af udenlandsk arbejdskraft, men også begrænset lønmodtagernes ret til at konflikte mod social dumping. Det er i fuldstændig modstrid med de løfter, som skiftende regeringer har givet de danske vælgere i forbindelse med EU-medlemskabet.
Udtalelse vedtaget af Styrelsen i Folkebevægelsen mod EU

Dag 31: Danmark i strejke

Udtalelse fra BUPL's hovedbestyrelse om strejkens mål
[Netavisen 16.05.08] BUPL's hovedbestyrelse har været samlet for at drøfte konsekvenserne af det markante nej til mæglingsforslaget. En samlet og enig hovedbestyrelse tager medlemmernes beslutning til efterretning og vil arbejde aktivt og ihærdigt på at føre pædagogernes lønkamp videre via strejke.

Dag 30: Danmark i strejke

Storkonflikten kører! Stem Nej til FOAs magre forlig!
[Netavisen 15.05.08] Sundshedskartellet er i konflikt, sosu’er og FOA-folk under regionerne (hospitalerne) er fortsat i strejke, og pædagogerne kommer til med 13.000 mand fra den 19. maj. Der er lagt op til den store konfrontation. For at kampen kan vindes er en række nye skridt vigtige eller ligefrem nødvendige.
Konfliktkommentar

Palæstinenserne markerer 60-året for Katastrofen
[Netavisen] Det zionistiske Israel fejrer sig selv for 60 års uafbrudt forbrydelse, mens palæstinenserne markerer 60 år som ofre for en fortsat forbrydelse, en gigantisk etnisk udrensning, med at understrege kravet om tilbagevenden til deres land.

Dag 29: Danmark i strejke

BUPL: Lønløft til pædagoger

Pædagogstrejke fra mandag: 61 pct. stemte nej
[Netavisen 14.05.08] Et klart flertal af BUPL's 60.000 medlemmer stemte nej til overenskomsten, viste optællingen, som blev offentliggjort tirsdag kl. 14. Næsten to trediedele - 61,1 pct.- stemte nej.
Se landsresultatet af urafstemningen her

Rigtig løn = Rigtige pædagogerDag 28: Danmark i strejke

Pædagogerne går i strejke
[Netavisen 13.05.08] Pædagogerne har med et stort flertal sagt nej til mæglingsforslaget og forbereder sig nu til strejke fra den 19. maj. Ud af de 60.411 stemmeberettigede medlemmer i BUPL har 25.619 stemt nej, mens 16.293 har stemt ja.
Pressemeddelelse BUPL 13. maj 2008

Dag 27: Danmark i strejke

Dag 26: Danmark i strejke

Sygehuspersonale fortsætter kampen - også med lyrik
[Netavisen 11.05.08] Godt nok er der indgået forlig mellem kommunerne og FOA, men for personalet på sygehusene er konflikten stadig lyslevende.

Erna strejker også - Foto fra LFS-demo
Dag 25: Danmark i strejke


Erna strejker også
Foto: KP


Klik og forstør

Dag 24: Danmark i strejke

Hvad der er brug for
[Netavisen 09.05.08]Hvad skal komme efter Enhedslisten? Hvordan bliver den revolutionære venstrefløj og dens politik parlamentarisk repræsenteret - for at styrke kampen udenfor
Kommentar, Kommunistisk Politik 10,2008

Dag 23: Danmark i strejke

Strejken fortsætter: Sig nej til 2 ½ promille ”Sprængt ramme”
[Netavisen 08.05.08] Sosu’er, pædagoger og sundhedssektoren har stadig initiativet i egne hænder. Skuffelsen over resultat og faglige topledere kan vendes til stolthed og ny sejrsvilje
Faglig kommentar, Kommunistisk Politik 10, 2008

Dag 22: Danmark i strejke

Danmark fortsat i strejke
[Netavisen 07.05.08] Medlemmerne af FOA var og er  – som de strejkende fra Sundhedskartellet – indstillet på at føre kampen igennem til sejr. Det er også muligt endnu. Vejen går imod pamperne og via et Nej ved urafstemningen. Muligheden for et historisk ok-resultat er der endnu.
Konfliktkommentar

Stop frontalangrebet på uddannelsessektoren!
[Netavisen 07.05.08] I stedet for at bliver mødt med den anerkendelse vi fortjener, er vi dagligt underlagt et kontroltyrani der forlanger dokumentation, evaluering og effektivisering – i konkurrencen hellige navn!
Af Nicki Lykke Jensen, PLS, 1. maj-tale, Fælledparken, København

Dag 21: Danmark i strejke

FOA æder peanutsFOAs hovedbestyrelse kaster historisk mulighed på gulvet
[Netavisen 06.05.08] Det var en historisk mulighed for et reelt lønløft og et seriøst skridt væk fra uligelønnen, FOAs hovedbestyrelse kastede fra sig, da den tilsluttede sig formanden Dennis Kristensens yderst magre  forlig med Kommunernes Landsforening.

Dag 20: Danmark i strejke

FOA-aftalen: Et klokkeklart pamperforræderi
[Netavisen 05.05.08] Dennis Kristensen har gjort, hvad han skulle, og hyldes som en helt i medierne. Han har indgået forlig mellem FOA og Kommunernes Landsforening. Politikerne jubler, arbejdsgiverne er glade og LO-toppen ønsker FOA tillykke. Alle er tilfredse – bortset fra FOAs medlemmer, hvis interesser og kamp er solgt ud til spotpris. De er med rette skuffede og vrede.
Konfliktkommentar, Arbejderpartiet Kommunisterne

Dag 19: Danmark i strejke

'Vi har gjort indrømmelser nok': 1. maj i regn og kamp
[Netavisen 04.05.08] Regnvejr og storkonflikten satte sit præg på årets 1. maj arrangementer landet over - også på APKs og DKU's på Den Røde Plads i Fælledparken og Rød 1. maj i Kgs. Have i Odense. Men solen vandt til sidst over regnen, de politiske budskaber trængte igennem og en perlerække af musikere og bands var med til at banke stemningen og kampviljen i vejret.
Reportage og fotos 1. maj 2008

Dag 18: Danmark i strejke

Vi tror på forandringen og fremtiden
[Netavisen 03.05.08] Der er råd til bomber og kampfly i Afghanistan, der er råd til mere militær, mere politi, der er råd til at gøre de rige rigere, men der er ikke råd til at aflønne hårdtarbejdende kvinder i den offentlige sektor på en måde, så de sidestilles med privatansatte mænd.
Af Cathrine Petersen, formand for DKU, 1. maj tale Fælledparken 2008

For retten til arbejdskamp - kæmp imod EU!
[Netavisen 03.05.08] Vi er blevet snydt! Sådan, rigtig godt og grundigt snydt! For en uge siden lavede Folketinget en af de største svinestreger, vi har set. Jeg snakker om den afstemning, som aldrig kom. Vi skulle have stemt om EU’s nye forfatning.
Af Rina Ronja Kari, FBU, 1. maj tale Kgs. Have, Odense 2008

Dag 17: Danmark i strejke

En værdig og menneskelig fremtid
[Netavisen 02.05.08] Det har været dejligt at se så mange beslutsomme smukke kvinder – og mænd for den sags skyld – på gaderne de sidste uger. Man kan se det – energien i skridtene, hovedet der holdes højere, gløden i øjnene og så selvfølgelig de mange farverige og fantasifulde måder de strejkendes krav føres frem.
Af Dorte Grenaa, formand for APK, 1.maj tale på Den Røde Plads, Fælledparken 2008

Dag 16: Arbejdernes internationale kampdag - Danmark i strejke

Hallo Dennis – hvad er der gang i?
[Netavisen 01.05.08]Efter to ugers konflikt er kampgejsten blandt de strejkende uformindsket. Fra mandag sluttede nye grupper i FOA sig til konflikten – nemlig dagplejemødrene – endnu et af de kvindefag, der trænger til et kraftigt lønløft. Daglige markeringer har over hele landet synliggjort strejken og kravene, og sympatien er uformindsket høj. Men FOA-ledelsen viser svaghedstegn.
Konfliktkommentar

1. maj-avis
APK'ere & DKU'ere OM STORKONFLIKTEN

Dag 15: Danmark i strejke

De pædagogstuderende: Strejken må vindes!
[Netavisen 30.04.08] I disse dage er 100.000 offentligt ansatte i konflikt for at opnå en højere løn og dermed en højere anerkendelse af deres vigtige arbejdsindsats i det danske velfærdssamfund. Pædagogstuderendes LandsSammenslutning ønsker at sende en både varm og solidarisk hilsen til de strejkende. Samtidig siger PLS nej til overenskomsten mellem BUPL og KL. Den kan reelt betyde reallønsfald.
PLS’ årsmøde 25.-27. april 2008

Lockout af 38.000 på vej: FOA vil forhandle
[Netavisen 30.04.08] Bestyrelsen i arbejdsgivernes organisation KL har nu et forslag til høring, der vil betyde lockout af 38.000 ansatte, hvis den vedtages. Samtidig signalerer FOA, at man ønsker nye forhandling og antyder opblødning af lønkrav.

Dag 14: Danmark i strejke

Ældre: Stigende sympati for strejken
[Netavisen 29.04.08] Ældre over 75 år har sympati for, at de ansatte i ældreplejen strejker for at få mere i løn. Især blandt ældre, der selv modtager hjælp fra det offentlige, er sympatien i top. Hele 84 procent af denne gruppe har sympati med de strejkende. De ældres sympati for strejken er dermed steget under konflikten.

Dag 13: Danmark i strejke


1. maj 2008: Kampdag for alvor

[Netavisen 28.04.08] Kampdagen er konkret for titusinder af konfliktende i det offentliges lavtlønsfag – de traditionelle kvindefag. Fogh-regeringen fører hellere krig i Irak og Afghanistan end den vil investere i velfærd. Det er forbrydelse i dobbbelt potens: En forbrydelse mod vores svage og gamle – og krigsforbrydelse mod andre folk og nationer, der aldrig har gjort Danmark eller danskerne noget som helst.

APK og DKU: Storkonflikten i centrum 1. maj
[Netavisen 28.04.08] Det er storkonflikten i den offentlige sektor, som står i centrum 1. maj 2008 – også ved APKs og DKU’s store arrangementer i Kongens Have, Odense, og på Den Røde Plads (bag Frimurerlogen) i Fælledparken i København

Dag 12: Danmark i strejke

Arbejderkvinder i bevægelse
[Netavisen 27.04.08] En ny bevægelse af arbejdende kvinder er på vej – med solid støtte fra deres mænd. I dag er det arbejderkvinderne i den offentlige sektor, der går forrest.

Løngabet mellem kvinde- og mandefag vokser
[Netavisen 27.04.08] Det går den forkerte vej med ligelønnen i Danmark. Forskellen på lønnen i de typiske kvindefag og mandefag er vokset på bare et år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dag 11: Danmark i strejke

Folketingsmedlemmer kræver 22,9 pct. mere i løn, straks!
[Netavisen 26.04.08] Der er alle gode grunde til at de konfliktende ikke accepterer mindre, men rejser krav om 25 pct. Det skal i al fald betydeligt over de 15 pct. for at der kan tales om et reelt lønløft.

FOA-medlemmer føler sig svigtet efter valget
[Netavisen 26.04.08] De politiske løfter havde stor betydning for, hvordan FOAs medlemmer stemte. Over 80 procent angiver i den nye Vilstrup-undersøgelse, at spørgsmålet om højere løn til de offentligt ansatte indenfor pasning pleje og omsorg, spillede ”en stor” eller ”en meget stor rolle” for, hvor de satte deres kryds ved Folketingsvalget.

Dag 10: Danmark i strejke

Ligeløn NU
[Netavisen 25.04.08] På papiret har vi ligeløn. Danmark bryster sig af at have en ligelønslov. Det lyder jo fint, men det er mere end 30 år siden, den blev vedtaget, og vi har stadig ikke ligeløn
Af Vivian Rasmussen, ufaglært socialarbejder

Dag 9: Danmark i strejke

Er mænd stadig lidt mere værd end kvinder?
[Netavisen 24.04.08] ”Mandeløn til kvindefag” er en parole, der slået stærkt igennem op til og under overenskomstforhandlingerne for de offentligt ansatte i år. Det er ikke en tilfældighed.
Af Cathrine Petersen, formand DKU

Lars Grenaa, PLS: Spræng rammen!
[Netavisen 24.04.08] Anders Foghs specielle malerven Lars Grenaa, faglig sekretær i Pædagogogstuderendes Landssammenslutning, var en af de to pædagogstuderende, der som medlem af BUPLs hovedbestyrelse stemte nej til det upopulære forlig. Han opfordrer til et Nej ved urafstemningen. Der er kun én vej for ok-bvevægelsen: at sprænge rammen.

Dag 8: Danmark i strejke

Sygepljersker demonstrerer i StockholmSvenske sygeplejersker strejker: Truer med at sige op
[Netavisen 23.04.08] Fra mandag den 21. gik 3500 svenske sygeplejersker i konflikt. Flere følger efter i den kommende tid, og strejken er allerede mærkbar. Den omfatter også jordmødre, radiologer og laboratorieassistenter. Det er den tredie større sygeplejerskekonflikt i Norden på et halvt år – først Finland, så Danmark og altså nu også Sverige.

Dag 7: Danmark i strejke

Fogh: Hæv lønrammen – eller gå!
[Netavisen 22.04.08] Hovednøglen til at løse konflikten og normalisere og forbedre de elendige forhold i den offentlige sektor ligger hos en mand: Anders Fogh og hans regering.
Konfliktkommentar

Flertal: Nej til indgreb, ja til solidaritet
[Netavisen 22.04.08]
Flere opinionsundersøgelser kommer til det samme resultat: Det store flertal af danskerne bakker op om de strejkendes og ders krav om et kraftigt lønhop. De afviser blankt det regeringsindgreb, der pønses på. Og forældre til børn i daginstitutioner slutter tæt om pædagogmedhjælpernes og pædagogernes krav.

’Den danske model’ og OK 2008
[Netavisen 22.04.08] Politikere fra forskellige partier har fra før konfliktens start truet med et regeringsindgreb. Da der kom en henvendelse til dem alle fra Sundhedskartellet, blev de pludselig voldsomt bekymrede for ’den danske model’. Men den er allerede sprængt.

Billedreportage: Stærk strejkemanifestation i Odense mandag
[Netavisen 22.04.08]Ved en fælles strejkemarkering mellem FOA-PMF og Sundhedskartellet blev de strejkendes krav om højere løn og mandeløn i kvindefag sat i fokus og synliggjort på en meget fin måde. En demonstrationsmarkering der blev mødt med meget stor sympati fra den odenseanske befolkning.

Dag 6: Danmark i strejke

PeanutsDet er hele Underdanmarks kamp
[Netavisen 21.04.08] De op mod 100.000 konfliktende har behov for den bredeste støtte – til gavn for os alle. Overdanmark – politikere som forbundspampere - barsler med en ligelønskommission, der angiveligvis er garanten for mandeløn til kvindefag . Men er det en lys idé eller er det afledning?
Faglig kommentar, Kommunistisk Politik 9, 2008

 

Dag 5: Danmark i strejke -
Kommunal valgret til kvinderne 100 år

Sundhedskartellet demonstrerer foran ChristiansborgLIGE LØN LIGE NU!
[Netavisen 20.04.08] Gør markeringen af 100-året for kvindernes kommunalvalgret søndag den 20. april til en demonstration for kravet om ligeløn NU og af solidaritet med de henved hundredtusinde i storkonflikt

Storkonflikt, valgret, ligeløn og ligestilling
[Netavisen 20.04.08] Den aktuelle storkonflikt hos de kvindedominerede fag i den offentlige har atter sat fokus på nogle ubehagelige kendsgerninger: Trods valgretten fra det forrige århundredes første årtier, trods ligestillings- og ligelønslove fra 1970erne, og på trods af en årelang propaganda om, at kvindekampen har sejret,  er kvindernes sociale stilling stadig kønsbestemt.
Konfliktkommentar

Dag 4: Danmark i strejke

Ældre har stor sympati for de strejkende
[Netavisen 19.04.08] 8 ud af 10 ældre, der modtager offentlig hjælp, har sympati for, at ansatte i ældreplejen strejker for højere løn. Og 6 ud af 10 ældre mener, at Folketinget skal give en særlig lønforhøjelse til de grupper, der passer syge, ældre og børn.

Dag 3: Danmark i strejke - også Store Bededag

Banner ChristiansborgHop, hop, hop - lønnen den skal op
[Netavisen 18.04.08] Christiansborg Slotsplads var fuld af strejkende sundhedsarbejdere og deres støtter, der klædte sig ud, sang, dansede og hoppede for lønhop. Billedreportage fra Sundhedskartellets demonstration17. april 2008.
Fotos: Kommunistisk Politik

Fagforeninger: Støt de konfliktende faggrupper
[Netavisen 18.04.08] Den usolidariske optræden fra visse fagpampere, som i medierne har angrebet de strejkende og deres organisationer får andre kræfter i fagbevægelsen til at sige fra og i stedet opfordre til fuld solidaritet. Disse åbne angreb er et udtryk for fagbureaukratiets ønske om, at storkonflikten skal ende som en fiasko – og må brændemærkes af en kæmpende bevægelse.

Dag 2: Danmark i strejke
Sundhedskartellet arrangerer stordmeo foran Christiansborg

FOA afviser avispåstande om at smide guld på gaden
[Netavisen 17.04.08] De fleste aviser har bragt en historie op, at FOA afviste et generøst tilbud til sosu'erne. Hvad der blev afvist var et splittelsesforsøg. For mange skulle betale til for få, siger FOA

Storkonflikten godt fra start
[Netavisen 17.04.08] Storkonfliktens førstedag viste, at der er masser af kampvilje blandt de henved 100.000 offentligt ansatte, der er gået i konflikt. Den er så stor, at også medlemmer af BUPL og sosu’er, der ikke er omfattet af den varslede konflikt, nedlagde arbejdet. Og en stor kampvilje er nødvendig, for det er stærke kræfter, OK-bevægelsen er oppe imod.
Konfliktkommentar

Storkonflikt 2008 Demo Århus 16. april
'Landet hvor kvindefagene gik for ligeløn'

[Netavisen 17.04.08] Sundshedsarbejderdemo i Århus på strejkens første dag Strejkende sygeplejersker, jordemødre, sundhedsplejere, ergoterapeuter m.fl. gik idag i optog i Århus fra deres arbejdspladser og samledes til demonstration på Rådhuspladsen.
Billedreportage Kommunistisk Politik

Massiv sympati for strejke
[Netavisen 17.04.08] 9 ud af 10 danskere mener, at de medarbejdergrupper i den offentlige sektor, der passer syge, gamle og børn, fortjener et løft i deres løn. Og mere end 7 ud af 10 har sympati for, at de offentligt ansatte går i strejke for at få mere i løn. Det viser en ny undersøgelse, som Capacent Epinion har lavet for FOA.

Dag 1: Danmark i strejke

Pædagoger demonstrerer udenfor BUPLS hovedkontor 16. aprilProtest mod BUPL-ledelsens OK-aftale bag ryggen på medlemmerne
Billeder fra protesten her
[Netavisen 16.04.] I København demonstrerede utilfredse pædagoger i formiddags uden for BUPLs hovedkontor på Blegdamsvej i protest mod at ledelsen har indgået et uønsket forlig. I Gladsaxe nedlagde utilfredse pædagoger arbejdet på 7 institutioner.

Danmark er i strejke: Nu skal den vindes!
[Netavisen 16.04.08] Fra i dag er storkonflikten en realitet. Danmark er i strejke. Befolkningens store flertal slutter op om de strejkende. Nu skal den gøres effektiv og vindes!
Udtalelse fra Arbejderpartiet Kommunisterne

FOA: Vi skal passe godt på de ældre
[Netavisen 16.04.08] Man bryder ikke strejken ved at passe sine forældre på plejehjem under konflikten - eller at besøge sin gamle mor, der ikke har fået dagens besøg af hjemmehjælpen.
Pressemeddelelse FOA

Nej til forlig

Pædagoger & pædagogmedhjælpere er klar til at strejke i hovedstaden
[Netavisen 15.04.08] Det pædagogiske personale i København og Frederiksberg, er klar til en aktiv, synlig og sjov strejke og konflikt. Mere end 1000 medlemmer af LFS – Hovedstadens største pædagogiske fagforening, skal i strejke i distrikt indre by, København og på Frederiksberg. Hovedstaden vil se tusindvis af pædagogiske personale sammen med andre offentlige ansatte præge bybilledet fra den tidlige morgenstund til sen aften. Med de enkle krav: markant lønstigninger til alle offentlige ansatte; Mandeløn til kvindefag og Ligeløn nu.
Pressemeddelelse fra LFS

Pædagogstuderende siger nej til overenskomsten
[Netavisen 15.04.08] PLS Pædagogstuderendes LandsSammenslutning har to pladser i BUPL’s Hovedbestyrelse, og de to repræsentanter stemte nej til forliget sammen med syv andre i Hovedbestyrelsen. PLS vil nu iværksætte en kampagne for at få pædagogstuderende og pædagoger til at sige ja til deres faglighed og stemme nej til overenskomsten.

Pas på! – Din jordemoder strejker også!
[Netavisen 15.04.08] Det handler om at passe på med det frække, når jordemødrene er i strejke!
Pressemeddelelse fra Jordemoderstuderende i København

OK 08 – Spræng rammen!
[Netavisen 10.04.08] Invester i liv og omsorg – ikke i krig! Uanset tidspunktet vil den kommende konflikt berøre hele det arbejdende folk. De offentlig ansattes kamp er hele arbejderklassens kamp.
Faglig kommentar, Kommunistisk Politik 8, 2008

Grib initiativet
Faglig kommentar, Kommunistisk Politik 7, 2008

Tværfagligt stormøde: OK2008 – Spræng rammen!
[Netavisen] OK2008: Spræng rammen! på Zahles seminarium i København den 5. april

OK 2008: Hvordan kæmper vi?
[Netavisen] ’Bliv klædt på til konflikt' - bl.a. med fokus på erfaringerne fra storkonflikten i 1985.
Af Flemming Jensen

Stem NEJ-kampagne NU!
Faglig kommentar, Kommunistisk Politik 6, 2008

8. marts 2008: Kvindernes Internationale Kampdag

Dorte Grenaa: Nul-tolerance overfor uligeløn og lavtløn
[KP06, 2008] Fogh-regeringen og finansminister Lars Løkke taler så meget om nul-tolerancepolitik overfor landets borgere. Er det ikke på tide, vi gør det samme overfor dem? En nul-tolerancepolitik overfor uligeløn og lavtløn.
Dorte Grenaas indlæg på konferencen Ligeløn NU 8. marts 2008

FOA: En fakkel for ligeløn
Billeder fra demo i København 8. marts

Ligeløn NU og stop for sexhandel
[KP06, 2008] Det var en 8. marts, som strittede i alle retninger. Fra kamp mod den globale kvindehandel til kampen for ligeløn NU. Men et centralt fokus var kampen for lønløft og forbedring af den offentlige sektor.

FOA er klar til at kamp
[Netavisen] Den 8. marts var kvindernes internationale kampdag, og når man som FOA står midt i ligestillingsorkanens øje, så er der masser at kæmpe for.

Pædagoger går på gaden for bedre løn 8. marts
[Netavisen] Hovedstadens pædagoger går på gaden for bedre løn på lørdag på kvindernes internationale kampdag.


Se også Baggrund

Dorte Grenaa: Arbejderbevægelsen, familien og Karl Marx
Kommunistisk Politik 4, 2001

Dorte Grenaa: "Kvinderne har pinedød brug for socialismen"
Interview Kommunistisk Politik 6, 1999

Storkonflikt på vej

Spræng regeringens lønramme
Arbejderpartiet Kommunisterne marts 2008

Så er det nu: Frem med pengepungen!
Kommunistisk Politik 5, 2008

OK08: Hvor bærer det hen?
Faglig kommentar, Kommunistisk Politik 2, 2008

Opbyg en slagkraftig OK-kamp nedefra
Arbejderpartiet Kommunisterne januar 2008 - pdf

Skråt op med deres mådehold – Storkonflikten nærmer sig
Kommunistisk Politik 1, 2008

Der skal stærke midler til!
Kommunistisk Politik 1, 2008

- End -