Massiv sympati for strejke

FOA
Pressemeddelelse 16. april 2008



9 ud af 10 danskere mener, at de medarbejdergrupper i den offentlige sektor, der passer syge, gamle og børn, fortjener et løft i deres løn. Og mere end 7 ud af 10 har sympati for, at de offentligt ansatte går i strejke for at få mere i løn. Det viser en ny undersøgelse, som Capacent Epinion har lavet for FOA.

Støtten til et lønløft for de grupper, der passer syge, gamle og børn er massiv i befolkningen på begge sider af den politiske midte. 98 procent af socialdemokraternes og SFs vælgere bakker op om lønløftet, mens 86 procent af Venstre og Konservatives vælgere siger det samme.

”Det glæder mig at se den enorme opbakning, der er i befolkningen til at give et lønløft til de medarbejdere, der står for den primære omsorg, pasning og pleje af ældre, børn og syge”, siger Dennis Kristensen, formand for FOA – Fag og Arbejde og fortsætter:

”At opbakningen er stor på begge sider af den politiske midte ser jeg som et tegn på, at de fleste for længst har indset det urimelige i, at lønnen til medarbejdere, der passer levende mennesker, halter bagefter lønnen til medarbejdere, der passer døde ting”.

Mere end 7 ud af 10 har sympati for, at de offentligt ansatte går i strejke for at få mere i løn. Og sympatien er der også, selvom strejken har direkte indvirkning på ens hverdag, og selvom konflikten varer længe.

Der er sympati for de offentligt ansattes strejke for at få mere i løn i begge politiske lejre. Mens 96 procent af SFs vælgere og 92 procent af Socialdemokraternes vælgere har sympati for strejken, gælder det for 68 procent af de Konservatives vælgere og 51 procent af Venstres vælgere.

”Det er vigtigt for os, at befolkningen har sympati for grundlaget af en konflikt. Vi strejker ikke for strejkens skyld. En konflikt er aldrig et mål i sig selv. Men denne gang er det nødvendigt at bruge strejkeretten for at råbe arbejdsgiverne op om, at de offentligt ansatte – ikke mindst de lavest lønnede kvindefag – har brug for markante lønstigninger”, siger Dennis Kristensen.

”Kommuner og regioner har i dag svært ved at skaffe arbejdskraft til en række fag i det offentlige. Derfor skal vi have lønforbedringer, der kan mærkes. Kun ved at gøre arbejdspladserne attraktive – blandt andet gennem lønnen – kan vi rekruttere medarbejdere til fremtidens velfærd og service”, slutter Dennis Kristensen.

Capacent Epinions undersøgelse er foretaget i perioden 31. marts til 6. april 2008.

Netavisen 17. april 2008