LIGE LØN LIGE NU!

Gør markeringen af 100-året for kvindernes kommunalvalgret søndag den 20. april til en demonstration for kravet om ligeløn NU og af solidaritet med de henved hundredtusinde i storkonflikt

Alle sejl er sat til og det officielle stempel umiskendeligt, når 100-året for kvindernes valgret markeres i København den 20. april.
Både Frederiksberg Kommune, Københavns Kommune og ikke mindst LO er står mere eller mindre  sammen om et storladent arrangement,  der er skudt rigtig mange penge -  bl.a. til gratis koncerter med store musiknavne.

Af den officielle hjemmeside www.kvindersvalgret.dk fremgår det, at arrangementet støttes af  så gode kræfter som Carlsberg, Dansk Industri og dagbladet Politiken – foruden LO og en række fagforbund, herunder det konfliktende FOA.

Kl. 12 taler borgmester Mads Lebech ved Frederiksberg Rådhus.
Fra kl. 15 er der en festparade derfra til Rådhuspladsen i København, hvor der er program fra kl-14-21 (Se Rådhuspladsprogrammet her)
Og så står socialdemokraterne og overborgmester Ritt Bjerregaard på programmet. Kl. 17 holder hun ’åbningstalen’ fra Rådhuset. Kl. 19 begynder en stor koncert med bl.a. Anne Linnet.

Hele dagens festprogram kan downloades her (doc)


Valgret og storkonflikt

Markeringen af 100-året for, at kvinder fik valgret ved kommunalvalg, har været længe planlagt som en jubelfest.

Ved et tilfælde falder festen sammen med den nuværende storkonflikt, som først og fremmest omfatter kvindedominrede fag i den offentlige sektor. Social- og sundhedsassistenter og andre sundhedsarbejdere, pædagogmedhjælpere o.s.v. ,organiseret i med Sundhedskartellet og FOA, med stor kampgejst og vrede taget fat på en kamp, som vil sætte sit præg på  hele samfundet.

Kravet om LIGE LØN LIGE NU er blevet stadig kraftigere markeret i demonstrationer og manifestationer, der konkretiseres i kravet om markante lønhop til de offentlige kvindefag, omsorgsfagene.

Det er derfor oplagt at gøre markeringen af 100-året for kvindernes kommunalvalgret til en demonstration for kravet om ligeløn NU og af solidaritet med de henved hundredtusinde I storkonflikt.


Langt til reel ligestilling

Det konfliktende forbund FOA er medarrangør af begivenheden og vil fremhæve kampen for ligestilliong og ligeløn.  I en pressemeddelelse skriver forbundet:

Søndag den 20. april markerer LO, at det er 100 år siden, at danske kvinder fik stemmeret ved kommunalvalgene. FOAs indslag sætter fokus på, at der stadig er lang vej igen før vi har fuld ligestilling i det danske samfund.

- Det er stadig kvinderne, der trækker læsset i de underbetalte omsorgsstillinger i velfærdssamfundet. Hvis man mener det alvorligt, når man taler om velfærd, er man altså også nød til at lønne de mennesker, der skaber velfærden til hverdag ordentligt” siger forbundssekretær Nanna Højlund og fortsætter:

- Vi vil ikke vente 100 år mere, før vi får reel ligestilling. Et af de største problem vi står med er den enorme lønforskel mellem mænd og kvinder. Kvinder bliver stadig underbetalt i forhold til mænd med samme uddannelseslængde. Og særligt kvinder, der arbejder i de klassiske kvindefag i den offentlige sektor, er hårdt ramt.


Lars Løkke svinger pisken over de offentlige ansatte

Blandt FOAs indslag ved festparaden vil være samfundet på lastbil – trukket af kvinderne i den offentlige sektor.

- Det symboliserer, at det er de underbetalte kvinder i den offentlige sektor, der er grundlaget for velfærden. Hvis vi ikke var her, skulle hver enkelt familie selv sørge for at passe børn og gamle, i stedet for som i dag at være på arbejdsmarkedet. Uden os ville samfundet ikke køre nogen steder,” forklarer Nanna Højlund.

Øverst på vognen sidder finansminister Lars Løkke med pisk og vogter på pengekassen, som et symbol på den magtfordeling, der er mellem regeringen og kommunerne.


Der mangler allerede hænder

Allerede i dag er det svært at rekruttere både til stillinger og til social- og sundhedsuddannelserne. Det handler om manglende anerkendelse og om, at lønnen stadig afspejler, at omsorg og pleje bliver vurderet lavt i vores samfund.

- Kvindefagene skal have et lønløft, hvis vi i fremtiden skal kunne skaffe de nødvendige hænder, siger Nanna Højlund

Når paraden kommer til Rådhuspladsen vil FOA have et telt, hvor alle er velkomne til at komme forbi til en snak om fremtidens velfærd og om at skaffe mandeløn til kvindefag.

Storkonflikten nyder endorm sympati i befolkningen, og det vil også komme til udtryk denne dag.

Netavisen 19. april 2008