Folketingsmedlemmer kræver 22,9 pct. mere i løn, straks!

Mere i løn - til folketinget?Der er alle gode grunde til at de konfliktende ikke accepterer mindre, men rejser krav om 25 pct. Det skal i al fald betydeligt over de 15 pct. for at der kan tales om et reelt lønløft

Mens sygeplejersker, sosu-assistenter og pædagogmedhjælpere strejker for minimum beskedne 15 procent mere i løn over en tre-årig overenskomstperiode, taler folketingspolitikerne om at bevilge sig selv en større lønstiogning på 22,9 pct. med et smæk, rapporterede TV2-Nyhederne torsdag.

Traditionelt får folketingspolitikerne det samme som en borgmester i en mellemstor kommune. Det har andraget 550.955 kroner . Men efter kommunesammenlægning­erne får en borgmester i en mellemstor kommune nu 676.864 kroner. Det er det beløb, som folketingspolitikerne nu også vil have.

Afsløringen af den almindelige grådighed på Christiansborg kunne ikke være kommet på et mere uheldigt tidspunkt. Derfor har ministre og folk fra Dansk Folkeparti også været ude med kritik af kravet. Det er meningen, der først skal gennemføres, når konfliktsituationen er afklaret.

Da sosu'erne første gangf strejkede op til sommerferien 2007 rejstes et krav på 25 % og det har også været rejst på en lang række arbejdspladser. Finske sygeplejersker fik efter truslen om at forlade den offentlige sektor en lønforhøjelse lidt over 25 pct. Tilsvarende krav rejses af det svenske LÖNEUPPRORET 2008.
(Se Svenske sygeplejersker strejker: Truer med at sige op)

Formanden for DSR Connie Kruckow rejser krav om 15 åpct. lønstigning over tre år samt nedsættelse af en ligelønskommission. Det sidste er en idé FOA forholder sig kritisk til. Mona Striib, næstformand i FOA, erklærer, at hun ikke tror, at de konfliktende skal håbe på, at politikerne sikrer, at der er penge til ligeløn.
(Se FOA-medlemmer føler sig svigtet efter valget)

Også formanden for FOA Dennis Kristensen har været ude med udtalelser om, at en lønforhøjelse til 15 pct. kan være nok til et forlig. Til gengæld kalder Lars Grenaa, faglig sekretær i PLS og en af de to pædagogstuderende, der i BUPLs hovedbestyrelse sagde nej til ok-aftalen, en stigning til det beløb på tre år for 'latterlig lille' i betragtning af bl.a. den forventede udhuling på grund af prisstigninger. Det vil ikke sikre et reelt lønløft.
(Se Lars Grenaa, PLS: Spræng rammen!)

Der er al mulig grund til at de konfliktende kræver 25 pct. mere i løn ved denne overenskomst. Det er bare en anelse over, hvad de glubske folketingsmedlemmer fra både oppositionen og regeringspartierne, der ikke vil hæve lønrammen for de strejkende, vil sikre sig.

Se også
Guldregn over bankdirektører
Ugebrevet A4

Netavisen 26. april 2008