Euroland i Danmark: Gal medicin

Millioner af spaniere var på gaden den 29. marts 2012 under generalstrejken mod den EU-dikterede arbejdsmarkedsreform Her fra Madrid
Millioner af spaniere var på gaden den 29. marts 2012 under generalstrejken mod den EU-dikterede arbejdsmarkedsreform Her fra Madrid: Foto flickr

Det vigtigste EU-arrangement i Danmark under det danske formandsskab er det såkaldte uformelle Econfin-møde af unionens finansministre, der under stor international pressebevågenhed er mødtes i Bellecentret de to sidste dage i marts.

Selvom den danske økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager er vært for mødet, var landene uden for euro'en ikke med, da førstedagens særlige møde om eurokrisen og den fælles fond til støtte for euroen - den såkladte 'brandmur' blev taget op. Danmark står også uden for denne fond.

De borgerlige medier fortæller, at 'Hele EU jubler over brandmuren'. Eurolandenes møde fandt frem til, at størrelsen på denne redningsfond, der skal pumpe penge i kriseramte eurolande - det vil sige redde bankernes investeringer og 'berolige finansmarkederne' - bliver på 800 milliarder euro.

Op til mødet var der generalstrejke i Spanien - ligesom for kort tid siden i Portugal mod en tilsvarende lov - i protest mod den EU-dikterede arbejdsmarkedsreform, der fratager de spanske arbejdere deres tryghed i ansættelsen ved at gøre det nemt for virksomhederne at fyre - uden at spanierne har et socialt sikkerhedsnet der bare kommer i nærheden af det efterhånden stærkt nedbarberede danske dagpengesystem.

EU dikterer politikken i de kriseramte eurolande som Spanien, Portugal, Italien og Grækenland - og medicinen er den samme: Brutale nedskæringer på de offentlige budgetter, dikteret lønnedgang til de offentligt ansatte, indskrænkninger af arbejdernes rettigheder. En brutal nyliberal politik, som er et andet ord for råkapitalisme efter kapitalisternes hoved.

De mere og mere vrede og desperate spanske arbejdende og arbejdsløse - med mere end halvdelen af de unge uden afrbejde - mødes i dag med lovforslag fra den reaktionære regering om nye brutale nedskæringer, igen dikteret fra EU.

Det er den samme medicin, som anvendes overalt i EU - brutalt og åbent i de kriseramte eurolande, mere snedigt og tilsyneladende 'demokratisk' i de mindre ramte lande, både dem der er med i euro'en og de, der som Danmark formelt er udenfor.

Det er også den gale medicin. Ikke bare fordi den øger fattigdom og elendighed for millioner, hvor tidligere tides sociale massearmod med alle dens negatiive manifestationer vender tilbage - men også fordi den ikke bare forværrer tingene på kort sigt, men heller ikke 'redder velfærden' på længere sigt, som er den påstand og det løfte, nedskæringsreformpolitikerne bruger overalt i unionen.

Finanspagten, hvis gennemførelse er hovedopgaven for det danske formandsskab, binder deltagerlandene, Danmark indbefattet, til denne nylibverale medicin til evig tid. Det er en pagt for massearmod.

Derfor vender selv den socialdemokratisk dominerede EU-fagbevægelse EFS sig imod den og olpfordrer til kamp for at stoppe den. Men LO i Danmark har ikke tilsluttet sig denne protest. LO-formand Harald Børsting er derimod en svoren tilhænger af den nyliberale medicin og vil forstærke den med en dosis merarbejde ved de kommende trepartsforhandlinger.

Dansk LO 'kæmper' for europagten, for lavere løn og længere arbejdstid ... for at lade de arbejdende betale for krisen, og bankerne og kapitalen profitere. Det er grotesk - og tilmed uden at der er nogen jobgaranti hverken på kort eller lang sigt.

Mens de spanske arbejdere den 19. marts strejkede og demonstrerede og et massivt politiopbud anvendte gummikugler mod demonstranter, blev der samme dag i Danmark afholdt en beskeden manifestation op til Econfin-mødet.



Fra demonstrationen 'Forandring NU' fra Kongens Nytorv til Christiansborg den 29. marts 2012. Foto: Kommunistisk Politk

Det var under overskriften 'Forandring nu' indkaldt af en række faglige organisationer, men blev også støttet af miljøorganisationer og af Folkebevægelsen mod EU, selvom Folkebevægelsens krav om en folkeafstemning om finanspagten ikke indgik i selve demonstrationsgrundlaget.

Dette lød derimod sådan:
»Brug krisen til grøn og social omstilling af Europa, beskyt klima og miljø, bekæmp jobkrise, ungdomsledighed og rå finansmagt, forsvar velfærd og solidaritet - stop social dumping i EU«.

Dermed undgik arrangørerne en åben kritik af finanspagten og at fremsætte folkeafstemningskravet - og kan bibevare det gode forhold til LO-toppen.

Men af samme grund blev det også en meget beskeden manifestation med på højden tusind deltagere - i stedet for en bredt samlende folkelig manifestation af alle de kræfter, der understøtter kravet om folkeafstemning. Folketinget vil efter planen tilslutte Danmark til europagten den 31. maj. Det er samme dag, som irerne skal stemme om den.

I selve demonstrationen indgik dog også bannere med krav om folkeafstemning og paroler mod finanspagten. De kan ses på Modkrafts billedserie her.

Netavisen 31. marts 2012