Kommunistisk Politik Digital 17 – 2021 – Nyheder hvor der kæmpes

Nr. 17 – 2021

NYHEDER HVOR DER KÆMPES

Uge 32-33, 2021

14-dages blad på nettet – Få overblik med KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra KPnet og KPnetBlogs

Dansk krigsdeltagelse må stoppes nu!
Danmarks imperialistiske krige koster dyrt – i menneskeliv og i kroner. Løgnen om at de føres for demokrati, kvinderettigheder eller frihed står afklædt til skindet – alle krigene bliver ført for olie, markeder og herredømme over verden. Krigsforberedelserne må stoppes nu – alle danske tropper hjem!

AFGHANISTAN

20 år med imperialistisk “krig mod terror” var 20 år med krig mod det afghanske folk
Krigen i Afghanistan markerede begyndelsen på “krigen mod terror”, der har været skyld i millioner af ofre (i Afghanistan, Irak, Libyen, Mali, Sahel), der har ødelagt adskillige lande, og har destabiliseret hele regioner, Asien, Afrika, Mellemøsten etc.

TV krig: DR serverer Afghanistan nederlagets bortforklaringer med sørgemuzak
I en debatudsendelse onsdag aften i Danmarks Radios kørte man 20 års bortforklaringer og løgnehistorie, gentaget i det uendelige. Nederlaget i sig selv er forældreløst, men ellers er der ingen nye sprækker i geledderne af krigsforbrydere. Nu gælder det bare om at sætte ansigtet i begrædelige folder, og der var DRs ramme den helt rigtige til den skandaløse forestilling: Bortforklaringer om Afghanistan nederlaget blev helt bogstaveligt serveret med sørgelig baggrund musik.

Med halen mellem benene ud af Afghanistan
Præsidenterne Trump og Biden har måttet krybe til korset og overgive landet til Taliban. Som en tyv om natten stak USA-styrkerne af fra den enorme Bagram-base tidligt i juli, uden at varsle deres lokale marionetter. Også de norske lejesoldater er stukket af.

Imperialismens totale kaotiske nederlag i Afghanistan
Nederlaget i krigen mod Afghanistan er nu totalt. Efter 20 års krig ligner den kaotiske flugt fra Kabul mest af alt scenerne fra Saigon i 1975. Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, er flygtet ud af landet. Taliban har vundet frem i hele landet og står nu ved hovedstad Kabul. Imens har USAs militær overtaget kontrollen med Kabul lufthavn, og advarer alle civile der forsøger at rejse ud af landet mod at stimle sammen ved lufthavnen.

KAMPEN MOD LAVTLØN FOR LIGELØN – SYGEPLEJERSKERNES STREJKE

Aktivister blokerede i nat Regionernes hoveddør

Aktivister blokerer regionerne: Kære Anders Kühnau – tag ansvar!
“Du har ansvaret for vores sundhedsvæsen, og rammerne det fungerer i. Tag det ansvar Anders Kühnau! Du holder danskerne som gidsler!!!
Vi har været så venlige at blokere din hoveddør, i håb om at Du i stedet vil møde ind hos Finansministeren, og forklare ham vigtigheden af at have en løn i det offentlige, der afspejles i uddannelse, ansvar og kompetencer, samt at Du efterfølgende, sammen med din politiske ledelse, finder et udspil, som Du kan viderebringe til landets sygeplejersker. Vi afventer utålmodigt.”

Sygeplejerskerne i Odense og på Fyn er fyldt med kampkraft og energi i den fortsatte strejke
KPnet var mandag den 16. på besøg i de strejkende sygeplejerskers konflikt-cafe i Odense. Vi overværede deres meget velbesøgte fællesmøde og snakkede bagefter med nogle af deltagerne om deres erfaringer med strejken og perspektiverne for strejken og om den energi det giver når de er ude på gaden blandt folk. Folk der siger: Godt gået, det er også vores sag, I kæmper for.

Fakkeloptog for en Fremtid uden forskel: Svendborg d. 25. august
Ligestilling ikke er noget der kommer af sig selv. Vi har et offentligt sundhedsvæsen der i knæ og hvor det private i større og større omfang overtager pleje- og behandlingsopgaver. Men andre ord, er vi ved at få et 2-delt sundhedsvæsenet, et for dem der har råd til at betale for en privat sundhedsforsikring og så et for dem der ikke har.

Solidaritet og kamp på trods af ‘den danske model’
Retten til at organisere sig i fagforeninger og slås for fælles krav er en ret for alle uafhængigt af ’den danske model’. Det egentlige indhold i modellen er alle de klassesamarbejdsregler der er bygget op omkring den, der gør ‘den danske model’ til en spændetrøje, der stækker og voldtager arbejdernes muligheder for at kæmpe kollektivt. Det er stavnsbindende regler, vi må kræve afskaffet.

Arbejdsgiverne i regionerne forhandler på skrømt med strejkende sygeplejersker
Tirsdag trådte den første varslede udvidelse af sygeplejestrejken i kraft. Antal der er udtaget til at strejke er nu omkring 5700, med flere varslet de kommende uger. Samtidig har arbejdsgiversiden for første gang under konflikten inviteret til et såkaldt orienteringsmøde. Eller rettere til nye forhandlinger på skrømt, hvor regionerne siger at man da gerne vil lytte, HVIS modparten siger noget der er rimeligt. Der er al mulig grund til at være på vagt, for det der reelt forhandles om bag kulissen er en køreplan for et regeringsindgreb.

Stjernedemonstration for ligeløn lørdag den 14. august
Lørdag den 14. august har sygeplejestrejken varet 8 uger. Stadig nægter arbejdsgiverne og folketingspolitikerne at lytte til kravene fra lavtlønskvindefagene om ligeløn. Og ignorerer den kæmpekrise som det offentlige sundhedsvæsen står i.
Støt op om sygeplejerskerne nu. Gå med i den landsdækkende demonstration på lørdag mod Christiansborg. Nej til flere rådne forlig og syltekrukker. Spræng rammerne.

FRA KLASSEKAMPEN I ØVRIGT

Frontpersonale bliver fyret efter corona senfølger
De seneste måneder er det kommet frem at sygeplejersker der blev smittet med corona gennem deres arbejde på intensiv hvor de tog hånd om dødssyge patienter, bliver fyret hvis de er ramt af senfølger i længere tid. En helt urimelig kynisme. Det bør være en ret, at man beholder arbejdet og kan vende tilbage i et tempo og med et antal timer som man kan klare, uden fyreseddel.

Minimale papirsnormeringer
Flere kommuner påstår at ville indføre minimumsnormeringer. Det kalder pædagogernes fagforening BUPL en bund til at bygge kvalitet i daginstitutionerne. Men normeringerne er papirsnormeringer og bygger på en stærkt udskældt model fra Danmarks statistik. Pædagog Danielle Mercier kommer her med modsvar til BUPL.

22. august – 80-års dagen for den højforræderiske kommunistlov
En af de mest skammelige danske love blev behandlet og drøftet i al hemmelighed. På få minutter og tre hastebehandlinger kunne et enigt Folke­ting/ Landsting den 20. august 1941 sende lov nr. 349, kaldet Kommunistloven, til underskrift hos Kongen. Det skete 22. august 1941. Dagen markeres søndag af Horserød-Stutthof Foreningen med demonstration og offentligt møde.

EU kræver fri udveksling af sundhedsdata
Sikkerheden er kun det mindste problem i udviklingen af EUs sundhedsdataområde. Deling af data skal åbne op for at sundhedsydelser kan komme i udbud i hele EU, helt ned til behandlingen af den enkelte patient. Nedskæringer og udliciteringer af den offentlige sundhedssektor vil ikke stoppe fordi EU bestemmer over området tværtimod. Medicinalindustrien og forsikringsselskaber ønsker at EU vil gennemtvinge et amerikansk sundhedssystem.

Strategi for øget militarisering af dansk industri
Danmarks uddannelses- og industripolitik skal, ifølge den socialdemokratiske regering, opdateres i en militaristisk retning. Den nye strategi skal gøre krig til en god forretning for dødens købmænd, og give flere unge til jobs i den forsvarspolitiske industrisektor. Den skal forberede Danmarks infrastruktur til de kommende aggressionskrige.
Strategien er en dansk udmøntning af NATOs og EUs krav om oprustning, men det danske borgerskab har også selv blod på hænderne og vil tjene krigsmaskinen.

Nye Borgerlige: Program for maxprofit, lavere kontanthjælp og færre varme hænder
Nye Borgerlige fisker efter stemmer blandt kontanthjælpsmodtagere – men realiteten er, at deres program vil skære i kontanthjælpen og øge profitterne. Det er et program for landets rigeste.

FRA DEN INTERNATIONALE KLASSEKAMP

Ny statusrapport fra FN’s klimapanel overhalet af virkeligheden
FN’s klimapanel (IPCC) har udgivet første del af deres sjette hovedrapport. Det indeholder en 3000 sider lang status på videnskaben om klimaets tilstand i fortiden og i fremtiden. Hovedbudskabet i rapporten er, at fortsætter industrilandenes brug af fossile energikilder som i dag, bare 10 år mere, så vil det resulterer i at de globale temperature og det globale havniveau stiger med hidtil uset hastighed. Men på mange områder har virkeligheden de sidste par år allerede indhentet rapportens fremtidsscenarier.

New Yorks guvernør Cuomo: Afgået, men ikke tilgivet
New Yorks guvernør Andrew Cuomo måtte træde tilbage efter tunge anklager om seksuelle krænkelser. Cuomo er imidlertid også ansvarlig for forbrydelser under Covid-håndteringen. I den danske presse lovprises han for sin rolle her, men sandheden er at han med grov tilsidesættelse af hensynet til menneskeliv var ansvarlig for flere tusinde plejehjemsbeboeres død.

NATO-Agenda 2030: Endnu mere oprustning, endnu større krigsfare!
NATOs topmøde denne sommer peger mod øget oprustning rettet mod et stormagtsopgør, det NATO kalder ‘systemisk opgør’, hvor de forsøger at dække NATOs offensiv og rivaliseringen om magt og ressourcer ind under ‘forsvar for demokratiske værdier’. Risikoen for storkrig udvikler sig til en konkret fare for menneskeheden.

Oktober Radio: Hvem betaler krigens pris
Først behandles sygeplejestrejken. Herefter kommer udsendelsen ind på Den såkaldte krig mod Terror, og imperialismens nederlag i Afghanistan. Til sidst er der et afsnit om nye tendenser i det område der kaldes neurale netværk.
Udsendelse 21. august 2021

Oktober Radio: Sport og underholdningsindustrien
I denne sommer har man ikke kunnet åbne en avis, eller tænde for fjernsynet uden at man er dumpet ind i en anden sportsbegivenhed. Senest var det olympiaden der mere eller mindre fyldte hele fladen på alle kanaler. Vi taler om hvem der ejer hovedparten af de store klubber og stadions og medier og hvordan den massive dækning af sportsbegivenheder bruges politisk til at kvæle nyheder fra kapitalismens mange kriser.
Sidst i udsendelsen kommer vi ind på de seneste 20 års krig mod Afghanistan, og nederlagets time der giver mindelser om den hovedkuldse flugt fra Saigon i 1975.
Udsendelse 14. august 2021

KPNETS BLOGS

Shame on Denmark
Integrationsminister Mattias Tesfaye har sat sig i front for et felttog mod flygtninges rettigheder. Og denne politik møder fordømmelse internationalt, bl.a. fra Den Afrikanske Union, der har denne kommentar til den danske regerings planer om at afvise asylansøgere og placere dem i et modtagecenter i Afrika

 

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk

Se tidligere numre af Kommunistisk Politik Digital


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne