Ny statusrapport fra FN’s klimapanel overhalet af virkeligheden

FN’s klimapanel (IPCC) har udgivet første del af deres sjette hovedrapport. Det indeholder en 3000 sider lang status på videnskaben om klimaets tilstand i fortiden og i fremtiden. Hovedbudskabet i rapporten er, at fortsætter industrilandenes brug af fossile energikilder som i dag, bare 10 år mere, så vil det resulterer i at de globale temperature og det globale havniveau stiger med hidtil uset hastighed. Men på mange områder har virkeligheden de sidste par år allerede indhentet rapportens fremtidsscenarier.

Det er utvetydigt, at industrilandenes brug af kul, olie og naturgas har opvarmet Jordens klima, og at udbredte og hastige klimaforandringer har fundet sted. Alle lande skal forvente, at i takt med at den globale opvarmning stiger yderligere, vil der være flere hedebølger, mere uvejr med kraftig nedbør og flere perioder med alvorlig tørke. I troperne vil man opleve øget intensitet i de kraftige cykloner og orkaner, og ved polerne vil man se reduktion af havisen, snedække og permafrost.

IPCC har ud over rapporten på 3000 sider, lavet et politisk sammendrag på kun 30 sider. Her er ordlyden og hvilke ting der skulle fremhæves blevet godkendt af regeringsrepræsentanter fra hele verden. Denne politiske del, er derfor i praksis meningsløs gentagelse af allerede ældgammel viden, som virkeligheden allerede har overgået. Kun fordi klimaforandringerne de senere år helt tydeligt har vist sine ekstreme konsekvenser har man i konklusionerne nu ”vovet” at skærpe ordvalget en lille smule. Men kun en brøkdel af sandheden kommer med. IPCC fremtids projektioner er nogle af de mest politiske forestillinger, og indeholder bl.a. endnu ikke opfundne teknologier, der kan hente CO2 ud af atmosfæren. Selve hovedrapporten på de 3000 sider, bliver med det politiske sammendrag på den måde forvandlet til et stykke meningsløst papir.

Stigende vandstand
En ting er dog kommet med i konklusionen, nemlig at havstigninger ikke bare forsvinder igen. IPCC estimerer, at den globale opvarmning vil overstige 1,5 °C i de tidlige 2030-ere. Men globale temperaturstigninger på bare en grad, betyder lokale sommertemperatur, f.eks. i de Arktiske områder kan være 10 grader over tidligere.
Når indlandsisen er smeltet og løbet ud i havet, vil Jorden skulle lære at leve med et højere havniveau. Selv hvis der blev opfundet en metode til at fjerne CO2 fra atmosfæren, og hele verden skiftede til at bruge ren vedvarende energi fra sol, vind og vand, vil havniveauet ikke falde i adskillige århundreder.

Mellem 1901 og 2018, er det globale havniveau vokset med 20 cm. Hastigheden af havniveaustigningen var i gennemsnit 1,3 mm/år mellem 1901 og 1971, herefter accelerere problemet til 1,9 mm/år mellem 1971 og 2006, og de seneste år er det i gennemsnit vokset med 3,7 mm/år mellem 2006 og 2018.

Havets opvarmning, som får vandet til at fylde mere udgør ca. 50% af havniveaustigningen. Resten skyldes afsmeltning fra bl.a. gletsjere, og afsmeltning fra indlandsisen i Grønland og Antarktis.

Der er naturlige udsving i Jordens klima, men det er uden for en hver tvivl at accelerationen i havniveau der er observeret siden slutningen af 1960erne er direkte forbundet med de industrialiseredes lande brug af fossil energi.

Forandringer kommer fra neden
I nogle af de lande der på alle måde vil blive værst ramt af klimaforandringer i Mellemøsten, har vi set hvordan der bruges mia. på at bygge skyskrabere og hoteller og sportsarenaer i stedet for at bruge ressourcerne på at skifte olien ud med sol og vind.

I Qatar er op mod 10.000 arbejdere omkommet i arbejdsulykker*, mens de har opført fantastiske fodboldsstations og byggeprojekter op til VM i fodbold 2022. Alle penge kommer fra olie, og det står som et tydeligt monoment over kapitalismens galimatias. Man vil fortsætte med at pumpe olien op og bruge indtægterne til gigantiske underholdnings shows. Mens imperialisterne militær holder arbejdsklassen i skak og rutinemæssigt bomber de fattige lande.

Som verden ser ud sidder nogle få industrinationer sidder på kontrollen over moderne teknologi og de vil ikke dele deres viden. Det er ikke nok at de rige lande får en el bil, det vil ikke betyde en døjt for de lande der rammes hårdest allerede.

Derfor betyder aktiv klimakamp også international solidaritet i praksis skal bryde imperialisternes blokade af folkeslag, lande, og kontinenter, som USA, Israel, G7, EU og andre imperialistiske sammenslutninger påfører.

Ingen illusioner til Green New Deal
Partier herhjemme kappes om at være “mest grøn”, på papiret. Og man genfinder propagandaen hos verdens spidser fra EU, til Kina, og til Demokraterne i USA.
De sælger alle sammen intetsigende drømme, der går i en stor bue udenom,  at det ikke er nok at anerkende problemerne, eller at vide hvad der skal til for ændre det, det helt afgørende er handlingen i sig selv.

Og handlingen kommer ikke frivilligt, de regeringer og partier der sidder på magten idag vil altså ikke handle bare fordi det er det rigtige at gøre og heller ikke fordi det er bedst økonomisk. Og da slet ikke fordi man kan redde liv og undgå katastrofer. Det gælder dele af toppen i fagbevægelsen, der fungerer som beskytter af eksisterende arbejdspladser, og pensionsfonde i de mest forurenende industrivirksomheder.

Håbet for en bedre verden kan kun komme ved at bryde med det kapitalistiske systems rådne ramme styret af dets kamp for maksimalprofit, og sætte retningen mod en socialistisk fremtid der er styret udfra menneskers behov.

Læs mere om ICPP´s rapport hos Danmarks Meteorologiske Institut
Ny rapport fra FN’s klimapanel: Havet og temperaturen stiger med hidtil uset hastighed

*Kilde: The Guardian


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne