Kommunistisk Politik Digital 1 – 2021 – Nyheder hvor der kæmpes

Nr. 1 – 2021

NYHEDER HVOR DER KÆMPES

 Uge 53 i 2020 og uge 1 i 2021

14-dages blad på nettet – Få overblik med KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra og uh KPnet og KPnetBlogs

Nytår 2021: Arbejderklassen og ungdommen har hovedrollen i den revolutionære forandring
2020 blev året hvor Corona pandemien udstillede kapitalismen i al sin nøgne, kyniske og brutale udbytning. Et samfundssystem bygget på kviksand med enorme konsekvenser for folkesundheden og sundhedsvæsnerne verden over. Det blev året hvor klasseforskellene viser sig krystal klart i smitte – og dødstal og et monopolborgerskab, der tjente formidable summer på krisens ødelæggende konsekvenser for store dele af arbejderklassen og befolkninger.
Af Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

Statsministerens nytårstale: Løgnen om at alle ror den samme båd mod samme mål
Statsminister Mette Frederiksen har holdt sin nytårstale – gennemsyret af den store løgn om at alle danskere sidder i samme båd og ror i samdrægtighed mod det samme mål. Den store danske familie, der i fællesskab trækker det store læs. Hvor befolkningen spiller rollen som hverdagens helte, der ukritisk yder krisens ofre uden at kræve noget. Bliv ved med at arbejde og holde kæft var budskabet. Fred mellem klasserne til statsministerens og kapitalens velbehag.

OK21

Lønnedgang for statsansatte midt i OK21
1.februar går alle statsansatte ned i løn med 0,25 %. Signalværdien midt under OK21 forhandlingerne er ikke til at tage fejl af. Og Corona får skylden.

OK21: Honninghjerter er ikke nok!
OK18 endte med at den store mobilisering og solidaritet områderne imellem med ét slag blev lagt ned af forhandlerne, der anbefalede et ja til et elendigt resultat. Den mobilisering ønsker hverken arbejdsgiveren (regeringen) eller topforhandlerne skal udløse sig igen. Ved de nuværende forhandlinger foregår alt neddæmpet og medlemmerne holdes passive. Her er ingen snak om ‘skulder ved skulder’ eller samlende krav.

KLASSEKAMPEN OG COVID-19

Elever, forældre og lærere står i en meget svær situation. – Vi vil kun lave nødundervisning!
Lige nu er lærernes krav, at der kun skal gennemføres det, som regeringen også kalder det: Nødundervisning. Dvs. færre daglige undervisningstimer.
Eleverne kan slet ikke holde til at sidde så mange timer foran skærmen og deltage.
Nogle kommuner har endda strenge krav om, at hvis en elev har slukket kameraet eller lignende, så skal der gives ulovligt fravær. Men nogle hjem har sket ikke computer med kamera. Det er også anderledes ved denne nedlukning, at 0 klasse til 4. klasse er sendt hjem, hvilket er meget krævende for forældrene.

Åbent brev fra studerende på landets videregående uddannelser kræver akut handling
Studerende er havnet midt i nedlukning og børnepasning, mens eksamener og stopprøver uanfægtet fortsætter under de umulige forhold. Flere Universiteter og Produktionsskoler er totalt nedlukket, også til forberedelses lokaler og læsesale og adgang til printere. Her er tydeligvis ingen i ministerierne der har tænkt på, at der rundt omkring på universiteterne også er alenemødre og rigtig mange andre, der har store problemer med at få virkeligheden i hverdagen under nedlukningen til at passe sammen med deres studieliv.
Derfor har de nu skrevet et åbent brev og kræver ekstra SU-klip. Forlænget forberedelsestid. Forberedelseslokaler som ligger uden for campus, eller sikre læsepladser på universiteternes læsesale. Og udsættelse af eksamensfrister.

Aflys eksamen til sommer
De danske gymnasieelever kom i denne uge med en stærk og fremsynet udmelding: Aflys sommerens eksamener og læseferie og brug tiden fornuftigt på at indhente den forsømte undervisning.

Profitter og wild west tilstande i den private kviktest-industri
”I samarbejde med SOS International og Danske Regioner tilbyder vi gratis Covid-19 antigentest for danske statsborgere mod tidsbestilling”, skriver firmaet Medicals Nordic på deres hjemmeside. Det lyder som ren godgørenhed, men pengene kommer fra staten, der finansierer kviktestene der kører gennem Falck og SOS International, der igen har hyret flere underfirmaer ind. Under højst kritisable arbejdsforhold.

Akut brug for flere lærerhænder til fjernundervisningen: Pandemi-hjælpepakker til folkeskolen nu!
Albert du skal slukke for din mikrofon” siger en lærer med påtaget tålmodighed for 33. gang på morgenens zoom-møde mellem klassens lærere og eleverne i klassen. I modsætning til nedlukningen i foråret skal lærerne nemlig denne gang sidde på skolen og fjernundervise alle børn fra nulte til niende klasse. Samtidig med deres egne børn er hjemsendt. Men at fjernundervise 25 seksårige fra en skole er umuligt så der trækkes store veksler på forældrene.

Forældres opfordring til pædagogerne: Nedlæg arbejdet
Forleden – den 5. januar – kom der endnu flere restriktioner til Danmark, der endnu engang er lukket ned. Men landets daginstitutioner skal fortsat holde åbne på trods af den skærpede smittesituation og på trods af at smitten stiger blandt pædagoger. Det er nødvendigt for at forældrene kan komme på arbejde. Men i institutionerne halter den helt basale sikkerhed for børn og pædagoger mod virussen.

Halvdelen af befolkningen sendt i isolation mens industri og byggeri kan fortsætte
5. januar annoncerede Statsministeren endnu en skærpelse af nedlukningen, nu af frygt for at en ny variant af Corona virus er mere smitsom. Snart hver eneste uge bliver der sadlet om, og man forventer tilsyneladende at folk har radio og tv kørende hele tiden. Samtidig har myndighederne på intet tidspunkt fundet de nødvendige midler frem til at få bremset smitteudbredelsen. Eneste greb i kassen er at sende halvdelen af landet i skammekrogen, så produktionen kan fortsætte.

Nyt forslag til epidemilov: Tvangen og undtagelsestilstanden består
Efter den omfattende kritik og modstand, der blev vendt mod regeringens udspil til revision af epidemiloven måtte de i november trække forslaget. De vendte tilbage i december med noget der angiveligt nu var 100% demokratisk og uden tvangsvaccination. Men det er stadig tvang og let adgang til at indføre politisk undtagelsestilstand der er essensen i lovforslaget – som også Enhedslisten denne gang bakker op. Lovforslaget 1. behandles d. 19. januar.

I må tage en tørn til – men ikke mere i løn
Landets pædagoger, medhjælpere og dagplejere fik i går en særlig opfordring til at tage en ekstra tørn fra statsminister Mette Frederiksen. Tak fordi I har lært en hel generation at vaske hænder grundigt – og så får I for øvrigt ikke hævet lavtlønnen her ved OK21. For det er hvad de offentlige arbejdsgivere kommer med udover statsministerens tak. Der er ikke råd til andet end en vedligeholdelses overenskomst. Daginstitutionerne er undtaget forlængelsen af nedlukningen frem til 17. januar.

Medicinalindustrien scorer vaccineprofitter på 60-80%
Vaccinen mod Covid-19 er landet, og sætter på den ene side spot på de videnskabelige muligheder for at tage kontrollen over en pandemi og samtidig på de kæmpe hindringer kapitalismen udgør for menneskehedens sundhed. Den profitdrevne medicinalindustri er en kæmpe stopklods for mulighederne. Dertil kommer den usikkerhed om eventuelle bivirkninger som altid vil ligge, når vi har at gøre med et produkt, der drives frem af profithensyn

FRA KLASSEKAMPEN I ØVRIGT

Krigsindustrien blomstrer i Danmark – Terma henter amerikansk ordre på 3 mia
Danmarks tætte forbindelse til amerikansk imperialisme og de amerikanske krige spytter i kassen hos våbenfabrikanten Terma. Firmaet har netop landet en 3 mia stor ordre på selvbeskyttelsessystem til en række af USA’s krigsfly – F-16’ere, A-10’ere og Hercules-fly.

Udliciteret rengøring på Aarhus Universitet – de ansatte presses ud
Virkningen af Aarhus Universitets privatisering af rengøringen viser sig nu. Den har betydet fyringer og nedgang i arbejdstid for rengøringsassistenterne. Og når den nye offentlige overenskomst lander i marts vil de desuden blive overflyttet til en ordning med en tempoopskruning på 30%

DSB gav ulovlig advarsel for at lukke munden på fagligt aktive, der brugte deres ytringsfrihed
I en helt klar afgørelse giver Ombudsmanden en lokofører og en togfører ret i deres klage over to advarsler som de fik for at ytre sig om forholdene på deres arbejdsplads. Sagen opstod i 2018 og 2019 efter at ledelsen hos De Danske Statsbaner besluttede at DSB skulle skifte til den private arbejdsgiverorganisation Dansk Industri, og opsagde samtlige overenskomster og lokalaftaler. Det blev samtidig startskuddet til en systematisk jagt på fagligt aktive, der fik påtaler og advarsler hvis de ikke udviste ”loyalitet”.

FRA DEN INTERNATIONALE KLASSEKAMP

USA forsøger at redde den demokratiske maske
Hvad var det vi så forleden, da nogle hundrede af Trumps stormtropper brød in i Kongressen for at forhindre, at Joe Biden blev godkendt som USA nye præsident? Politikkerne står i kø for at kalde det en ”skændsel”, ”en mørk plet på det demokrati, der kaster sit lys ud over verden”, ”bølle optøjer” og ”gadens parlament”.

Nationalgarden sat ind og Kongressen evakueret, da Trumps stormtropper blev sat ind
Tilhængere af præsident Donald Trump har stormet den amerikanske Kongres, hvor valgmændene var samlet til officielt at udnævne præsident Joe Biden som USA’s nye præsident, og væbnede sammenstød finder sted uden for Repræsentanternes Hus.

Droner er den nye krigs vinder
Erfaringerne fra krigen Nagorna-Karabakh sænker krigstærskelen yderligere. Selv relativt enkle droner kan afgøre udfaldet på slagmarken. Norsk våbenindustri har specialiseret sig i dronekrigsførelse.

Strejken er afblæst – men konflikten er ikke slut
De ansatte ved Pågatoget i Skåne vandt i dag en sejr over arbejdsgiveren Arriva. En fyringstrussel mod deres sikkerhedsrepræsentant og tillidsmand blev afværget gennem sammenhold og kampvilje. På facebooksiden Pågatågen gråter slår de fast, at konflikten ikke er slut.

Arriva i Sverige: Presset til ikke at fyre sikkerhedsrepræsentant
De ansatte ved Pågatoget i Skåne har vundet en sejr overfor arbejdsgiveren Arriva. De stod stærkt sammen, da denne ville tørre Corona-situationen af på de ansatte og sætte dem 80% ned i løn. Truslen om at fyre deres sikkerhedsrepræsentant er afværget gennem beslutsomheden om at nedlægge arbejdet på Skånetrafikken fra i dag mandag, hvis Arriva førte fyringstruslen ud i livet.

Strejke på vej i Skåne – hvis Arriva fyrer sikkerhedsrepræsentant
Arriva har forsøgt at købe den fælles sikkerhedsrepræsentant for jernbanearbejderne på Pågatoget, Ola Brunnström ud, og truer ham nu med fyring. Sker dette, går  jernbanearbejderne ud i overenskomststridig strejke fra mandag.

Brexit-handelsaftalen er på plads – modstanden mod EU har stadig lang vej til sejr
Juleaftalen mellem EU og Storbritannien kom på plads med alle de teatralske virkemidler som man overhovedet kunne forestille sig. Boris Johnson gav den i rollen som ihærdig forhandler, og til sidst fik han ovenikøbet skamrost EU. Lederen af Brexitpartiet erklærede, at med aftalen var 30 års kamp mod Unionen endelig afløst af fred. Erfaringen fra Norge og Island der har sagt nej er dog, at kampen mod EU aldrig vil være forbi.

Fogh Rasmussen: Du har blod på hænderne. Jørgen Buchs kommentar til dansk deltagelse i Irak-krigen – med ubåd, lammehale og den blodrøde krigsplanet Mars.

Oktober Radio: De syge samfund
I årets første podcast fra Oktober Radio, kommer vi både rundt om den nye Coronanedlukning af Danmark, Trumps kamp mod valgresultatet, og til sidst når vi også kort at tale om betydningen af Brexit.
Udsendelsen den 9. januar 2021

Ved Jørgen Buchs død
Kunstmaleren Jørgen Buch er død, i en alder af 77 år. Jørgen Buch var politisk og revolutionær maler, og i besiddelse af en eminent malerteknik. Hans kunst rakte fra stærke kommentarer til imperialismen og Danmarks krige til portrætter og landskaber.

 

 

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk

Se tidligere numre af Kommunistisk Politik Digital


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne