Ved Jørgen Buchs død

Kunstmaleren Jørgen Buch er død, i en alder af 77 år. Jørgen Buch var politisk og revolutionær maler, og i besiddelse af en eminent malerteknik. Hans kunst rakte fra stærke kommentarer til imperialismen og Danmarks krige til portrætter og landskaber.

Jørgen Buch 20. juli 1943 – 5. januar 2021

Maleren Buch var især kendt for sine store politiske malerier som de tre skræmmende billeder om generalkuppet i Chile (’Chilensk fodbold’), antikrigsbilleder som ’Little boy’ (om den amerikanske atomtrussel) eller ’Crusi-fiction’ om det igen aktuelle stjernekrigsprojekt, eller Goya-parafrasen ’18. maj’ i erindring om massakren på Skt. Hans Torv efter EU-omafstemningen i 1993.

Jørgen Buch var også en glimrende landskabsmaler og portrætmaler. Et eksempel på dette er hans revolutionære anegalleri, der i en årrække var udstillet i Oktober Bogbutik i København – over røde politikere og forfattere fra P.A. Heiberg og Frederik Dreier til Hans Scherfig og Carl Scharnberg.
Se Jørgen Buchs ’Anegalleri’ i Oktober, København

For Jørgen Buch var det gode håndværk oliemaleriets grundlag:
’Det er med billedsproget som med sproget,’ sagde han engang i et interview: ’Jo bedre man er i stand til at betjene det, jo mere kan man udtrykke med det. Derved bliver indholdet i billeder også bedre og bedre, og fremstår klarere, forståeligt og indlysende i sit udtryk.’

Jørgen Buch (f. 1943) blev uddannet på kunstakademiet hos Søren Hjorth Nielsen 1964-69. Studerede på, Akademiet i Leningrad 1972-73 og i Berlin 1975-76.

Han har udstillet mange steder i Danmark. I udlandet bl.a. i Reykjavik, Rostock, Sofia, Kirgisien, Moskva, Havana, Barcelona, Athen, Kreta.
Retrospektiv udstilling i Helligåndshuset 2000.

Han var medlem af kunstnersammenslutningen MAJ 93, og modtog i 2011 Gelsted-Kirk-Scherfig-prisen.

I forbindelsen med overrækkelsen af prisen skrev vi på Kommunistisk Politik:

-I 2011 fandt prisoverrækkelsen sted den 12. december i en stuvende fuld sal i Krudttønden på Østerbro.

Det kunne ikke være mere fortjent end at maleren Jørgen Buch var en af de to hovedprismodtagere i år, og en sjælden offentlig anerkendelse af en fremragende kunstner, som stædigt har fulgt sin egen røde tråd uanset hvilke vinde, der blæste i de toneangivende borgerlige kredse.

Han må som kommunist siges at følge direkte i de tre prisnavngiveres spor. Med eminent malerteknik og beherskelse af alle det figurative maleris former har Buch i sin produktion afsøgt og kommenteret sin tid.

I sin motivering for pristildelingen fremhævede Hans Henrik Brockdorff  ikke mindst en hel stribe af Buchs væsentlige politiske malerier, som utvivlsomt er centrale for forståelsen af hans indsats. Men Jørgen Buch er også en betydelig skildrer af natur og landskaber, ofte bylandskaber, og af mennesker, ofte i form af portrætter.

I motiveringen  fremhævedes Buchs professor på Kunstakademiet Søren Hjort Nielsen som en væsentlig inspiration for Buchs maleri og for en hel gruppe af samtidige unge kunstnere, mange af dem i dag samlet i sammenslutningen Maj93.  I sin tak fremhævede Buch selv også betydningen af Hans Henrik Brockdorffs far for sin udvikling, den store socialistiske maler Victor Brockdorff.

Jørgen Buch blev født d. 20. juli 1943 og afgik ved døden d. 5. januar 2021.

Fogh Rasmussen: Du har blod på hænderne.
Jørgen Buchs dobbeltmaleri Olie billede er hans kommentar til dansk deltagelse i Irak-krigen – med ubåd, lammehale og den blodrøde krigsplanet Mars.

 

Goya-parafrasen ’18. maj’ i erindring om massakren på Skt. Hans Torv efter EU-omafstemningen i 1993.

 

Se flere eksempler på Jørgen Buchs kunst her

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne