Oktober Radio: De syge samfund

Udsendelsen den 9. januar 2021

I årets første podcast fra Oktober Radio, kommer vi både rundt om den nye Coronanedlukning af Danmark, Trumps kamp mod valgresultatet, og til sidst når vi også kort at tale om betydningen af Brexit.

I denne uges podcast, taler vi først om, at sundhedsmyndighederne ikke er lykkedes med at begrænse udbredelsen af Coronavirus og at landet nu er totalt lukket ned igen. Tilsyneladende er der ikke en forståelse for, hvad der driver pandemien. Først og fremmest har myndighederne ikke fokus på de steder, hvor folk opholder sig mest – på deres arbejde og i hjemmet. Og ved at der ikke er taget fat i hverken arbejdspladser eller folks boligforhold, så bliver begrænsning af sygdomsudbredelse næsten umulig.

På arbejdspladserne er problemet, at der altid kun lige er det antal ansatte, der skal til, hvis alt går lige efter bogen. Der er ikke taget højde for at alt jo aldrig går helt som planlagt, selv ikke hvis alle mødte på arbejde. På mange offentlige arbejdspladser er der end ikke tilstrækkelig bemanding til at håndtere den almindelige dagligdag. Og der er slet ikke ansatte nok under ferie og sygdom. Det vil sige: Der er et konstant pres på alle for at møde syge på arbejde.

Det skal kombineres med at alle rutiner tager længere tid under en pandemi. Og det er der heller ikke sat tilstrækkelige ressourcer af til. Der skal være tid til at gøre rent, og tage værnemidler korrekt på, kontrollere at de virker og håndtering af udluftning osv.. Sundhedsmyndighederne forklarer at udbredelsen af smitte skyldes at ”der er smitte i samfundet” og det derfor er umuligt at holde ude af plejehjem. Det er at kaste ansvaret fra sig. Det kan lade sig gøre at sikre de nødvendige forhold så ansatte ikke bliver syge og smitte ikke kan sprede sig også uden at lukke folk inde, men ingen vil betale, hvad det koster.

Trumps sabotage af det amerikanske valg

På Trumps opfordring “Vi går mod the Capitol” – brød hans stormtropper går ind i regeringsbygningen

En valgkamp i USA er på mange måder en hyper eksponering af alt, hvad der er problemet med det borgerlige demokrati. Det er først og fremme store økonomiske interesser, der kæmper mod hinanden,  og det koster flere mia. i valgkampsbudget at stille op og trænge igennem. Nyhedsstrømmen er kontrolleret af en lille bitte elite.

Trump er på mange måde et resultat af den tid, vi lever i med skærpet rivalisering mellem verdens økonomiske stormagter og en ekstrem ulighed. Det er også et signal fra borgerskabet om, at de er parate til at finde en reaktionær udvej for at holde på magten under krisen.

Læs også: USA forsøger at redde den demokratiske maske

En uretfærdig tid

Vi taler kort om Gertrud Tinning roman, En uretfærdig tid, der udkom på Politikens Forlag i 2019. Bogens omdrejningspunkt er væveriet på Rubens Klædefabrik i København i 1885. En arbejdsulykke bliver langt fra håndteret, som den burde, og der er måske også andet det ligger under ulykken.

Romanen er fyldt med stærke kvinder, der må kæmpe for deres rettigheder og bedre vilkår, og den er spændene og godt skrevet. En klar anbefaling.

Det lykkedes Storbritannien at forlade EU

Brexit blev afsluttet med en handelsaftale. At det lykkedes at komme ud, er i sig selv en sejr for EU-modstanden. Det viser, at det kan lade sig gøre at komme ud af EU uden at al handel går i stå. Storbritanniens udtrædelse af EU, selv efter 45 års medlemskab er en realitet. Det KAN også lade sig gøre for Danmark. Det skal blive spændene at følge udviklingen og den fortsatte kamp herfor.

LYT TIL UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater