Statsministerens nytårstale: Løgnen om at alle ror den samme båd mod samme mål

Statsminister Mette Frederiksen har holdt sin nytårstale – gennemsyret af den store løgn om at alle danskere sidder i samme båd og ror i samdrægtighed mod det samme mål. Den store danske familie, der i fællesskab trækker det store læs. Hvor befolkningen spiller rollen som hverdagens helte, der ukritisk yder krisens ofre uden at kræve noget. Bliv ved med at arbejde og holde kæft var budskabet. Fred mellem klasserne til statsministerens og kapitalens velbehag.

NEJ – vi sejler ikke i samme båd

Vi klarede os gennem krisen – fordi vi står sammen. Den historiske corona-krise demonstrerede vores sammenhold, 14 trepartsaftaler cementerede klassesamarbejdet. Det er den forløjede virkelighedsopfattelse statsministeren forsøger at tale os ind i.

– Vi valgte sammenholdet, slår Mette Frederiksen fast. Mens hun laver platte paralleller til besættelsestiden og løgnen om ’det enige folk’.

Befolkningen må endelig føle sig som helte – blot vi ikke stiller krav.

Mette Frederiksen udtrykte i sin nytårstale et kæmpe lettelsens suk over at hele regeringens strategi for hjælp til monopolkapitalen til at klare sig gennem krisen har fået lov at glide igennem. Uden store samlede protester og med hjælp fra de tandløse støttepartier. ”Vi danskere er ikke til store armbevægelser”.

Hun håber at roen fortsætter, og ”det personale som vi skylder så meget” også kan spises af med ingenting til OK21. Helteglorien må være nok.

Medicinalindustrien er den anden dagens helt. Tak og lov for det offentlig-private samarbejde. En forskning og en industri hun roser for det store samarbejde på verdensplan – der kun blev til store ord fulgt op af benhård kapitalistisk konkurrence og slagsmål om at nå først med vaccinen.

En slet skjult selvforherligelse kom frem, da Mette Frederiksen proklamerede, at ”Vi klarede os pga alle de beslutninger vi traf sammen”. Er der da andre end regeringen selv, og storindustrien der har haft noget at skulle have sagt?

Og så skal vi da lige have noget mere billig arbejdskraft – til 41 kr i timen!

Pludselig blev statsministeren konkret. Hun steg fra den floromvundne ’vi er alle i samme båd’-hyldest til regeringens plan for indvandrere i Danmark. Er de uden arbejde, skal de på integrationsydelsen arbejde en fuld 37 timers uge. En enlig på integrationsydelse modtager pr måned 5.945 kr før skat. Dvs et arbejde til omkring 41 kr i timen! En ekstra julegave til virksomhederne og et pust til indvandrerhetzen.

Helt modsat statsministerens manipulation med virkeligheden har coronakrisen betydet at der indtil nu er fordelt 33 milliarder kr først og fremmest til hjælp til at virksomhederne skal klare sig gennem krisen. Der er ingen planer om at tilføre de nødvendige penge til sundhedsvæsenet, daginstitutioner skoler…ingen planer om at forbedre de horrible arbejdsforhold i det offentlige, om at gøre dagpengene til noget man kan leve af eller afskaffe fattigdommen i Danmark.

Som APK skrev i sin nytårsleder, så må klassefreden brydes eftertrykkeligt:

”Generelle ønsker om sociale forbedringer og mod stigende ulighed må gøres til konkrete aktuelle krav om en ny dagpengereform og afskaffelse af fattigdomsreformerne og ghettoloven – og ikke udskydes til næste finanslov eller valg eller appellerer om forståelse.

OK21 må gøres til en solidaritetsmanifestation af hele befolkningens krav om genopretning af den del af den offentlige sektor, der kommer befolkningen til gode, inklusiv reelle løft på løn- og arbejdsforhold for de ansatte. Ikke som Dansk Arbejdsgiverforening foreslår med udvidede decentrale lønsystemer, hvor særlig udvalgte grupper kan belønnes for ekstra indsats, men ved at få lavtløn og uligeløn afskaffet for alle og sat arbejdstiden ned”.

Det er ikke sammenhold mellem klasserne der er vejen frem, men det sammenhold der manifesterer sig når arbejderklassen, de offentligt ansatte og de unge tager deres krav og fremtid i egne hænder og organiserer en modstand og enhed nedefra og går på tværs af fagskel og klassesamarbejdets nederlagspolitik, holder fast og mobiliserer for deres krav.

Læs også APK’s nytårsleder
Arbejderklassen og ungdommen har hovedrollen i den revolutionære forandring
KPnet 1. januar 2021

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater