Kommunistisk Politik Digital 11 – 2020 – Nyheder hvor der kæmpes

Nr. 11 – 2020

NYHEDER HVOR DER KÆMPES

 Uge 21-22, 2020

14-dages blad på nettet – Få overblik med KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra KPnet og KPnetBlogs

 

Protest happening: Nej til privatisering af Fjernvarme Fyn!
I ly af Corona-krisen er der betænkeligt stille omkring Odense Byråds privatiseringsplaner og mulige salg af Fjernvarme Fyn, der skulle være langt fremme. Mange frygter at salget forsøges lusket igennem uden opmærksomhed i en sag, som hvis den odenseanske befolkning blev spurgt let kan få et flertal imod sig. Hele byen får sin varme herfra


Du kan nå det endnu! Slutspurt i indsamlingen til KPnet
Har du, læser, overvejet at give en økonomisk opbakning til KPnetavisen? Så kan du stadig nå slutspurten i vores økonomiske indsamling – ethvert beløb modtages med glæde og vil gøre nytte.
– Og tak for alle de flotte bidrag, vi indtil nu har modtaget!


Møde og gadeaktion: Kamp mod arbejdsløsheden – skab jobs!
Arbejdsløsheden er et af de største angreb på arbejderklassen lige nu. Fyringer i stor skala er ingen naturlov, det er en kapitalistisk lov.
Alle har krav på et arbejde og en indkomst man kan leve af, en bolig der er til at betale. Kom til fyraftensmøde og gademøde d. 3.6. og 4.6!

Regeringens corona-krisestyring – med dansk kapital til højbords
Dansk kapitals organisationer og landets største virksomheder har siddet ved rorpinden gennem hele corona-krisen, hvor de har forlangt både milliarder i hjælpepakker og nye forretningsmuligheder i processen. De træder mere og åbent frem som den klasse der styrer regeringens politik – og med Socialdemokratiet som deres foretrukne regeringsparti.

Pariserkommunen: ”Vi der skal storme himlen”
For 149 år siden – den 29. maj 1871 – blev der grundigt vendt op og ned på forholdene i Paris. Pariserkommunen var i et blodbad blevet knust i ly af preussiske tropper. I 78 dage havde arbejderklassen haft magten og gennemførte en lang række af progressive reformer. Indlægget afsluttes med digtet  ”Vi der skal storme himlen” af arbejderforfatteren John Max Pedersen

Regeringens klimahandlingsplan: En investeringsplan bestilt af Dansk Industri
Regeringen er kommet med sit første deludspil til en klimahandlingsplan, der skal følge op på Folketingets beslutning om at reducere udslip af klimagasser med 70 % i 2030. Forslaget vil efter regeringens egne beregninger kun nå under 10 % af målet. Til gengæld udgør den en kæmpe investeringsplan, bestilt af Dansk Industri. Og ikke mindst ny privatisering af vores kritiske infrastruktur.

De kalder den grøn – regeringens plan er 100 % styret af kapitalinteresser

Den fjerde statsmagts fortælling og fallit
“De vigtigste artikler, når man snakker det progressive medielandskab og især arbejderklassens medier er den organiserende aktiverende artikel. Det er dem som sætter folk i bevægelse og skaber aktivitet, hvad enten i artiklens form eller indhold”, skriver Martin i denne kommentar til ‘den kritiske presses’ fallit.

Mjølnerparken: Derfor lægger vi sag an mod ministeriet
Kampen mod ghettoloven tager forskellige former. En af dem er den juridiske. D. 27. maj har en gruppe borgere i Mjølnerparken anlagt sag mod Transport-og boligministeriet for ulovlig diskrimination. Boligminister Kåre Dybvad gik derefter i pressen og meddelte, at beboerne i Mjølnerparken støtter, at 60 % af lejlighederne skal sælges til private. Dette er direkte usandt!

De fleste kommuner tilbyder fortsat kun nødundervisning af de ældste elever
Folkeskolen er genåbnet, men meget kører stadig på nødblus. Mens sparepolitikere øjner corona-krisens ‘muligheder’, i form af mere fjernundervisning med it-løsninger, forældreundervisning, selvstudier og offervilje.

Smidt på gaden af rengøringsfirma – intet arbejde, ingen bolig
Det er ikke nogen hemmelighed, at der i rengøringsbranchen er mange brådne kar, og løn-, arbejds- og ansættelsesforhold er ofte af en karakter, der grænser til slaveri. Ofte er det udenlandske arbejdere, der lokkes til Danmark med løfter om lønforhold, der langt overstiger hjemlandets lønninger.

Flere varme hænder til kommuner og regioner – skab jobs!

Regeringens forhandlinger om de nye økonomiaftaler med kommuner og regioner er gået i gang. I løbet af corona-krisen er 400 milliarder kroner udbetalt i hjælpepakker til virksomheder – det har demonstreret hvor mange penge regeringen faktisk råder over, og vist os hykleriet i de stramme nedskæringskrav til velfærdsområdet.


FRA DEN INTERNATIONALE KLASSEKAMP

Vi skal alle hæfte for 5.500 milliarder kroner i støtte til EU’s monopoler og militær
EU vil låne 5,5 billioner kr. og investere i at gøre EU til en stærk global aktør – økonomisk og militært. Regningen skal EU-landenes befolkninger betale. Kampen for at komme ud af EU haster mere end nogensinde – de fælles lån vil blive brugt til at binde landene med gæld og forpligtelser.


NATO svækker immunforsvaret!
Søndag den 29. marts beordrede Pentagon den amerikansk-europæiske militære kommando at stoppe med at rapportere om antallet af COVID-19-infektioner i »det militære samfund«. USA’s (og NATO-tilknyttede) militære kommando frigiver derfor ikke længere antallet af COVID-19-smittede baseret på et direktiv fra forsvarsministeriet, der begrunder det med »af driftssikkerhedsmæssige« hensyn.
Af Geir Hem, Stopp NATO

Pandemien øger de imperialistiske modsætninger verden over
Under corona-pandemien har vi kunnet se, hvordan de imperialistiske modsætninger skærpes og den kapitalistiske krise og monopoliseringen accelererer. Firmaer går ned eller bliver købt op, mens andre profiterer og bliver corona-milliardærer – ikke mindst medicinalindustrien. Denne artikel tager et fransk udgangspunkt, men har vigtige pointer om den indbyrdes afhængighed i den globaliserede kapitalistiske produktion – og behandler Kinas rolle som fremstormende imperialistisk magt.
Oversat fra “La Forge”, lettere forkortet af redaktionen

Gigantisk milliardgave til virksomheder I EU
Tyskland og Frankrig har lagt en plan frem, hvor 3.725 milliarder kroner skal optages som et fælles lån til EU og uddeles til virksomheder og regioner uden krav om tilbagebetaling.

Lagkage til morgenkaffen
Lagkagehuset og flere andre ”danske” virksomheder er røget ind i en shitstorm, fordi de har deres penge placeret i skattely og dermed ikke betaler skat i Danmark. At en sådan shitstorm har indflydelse på forretningen kan man bl.a. se i de store landsdækkende aviser, hvor Lagkagehuset har indrykket en helsides annonce

Gratis maduddeling – lokal solidaritet
Stop Spild Lokalt i min kommune har i næsten halvandet år indsamlet mad fra lokale grossister, som de indtil Corona-krisen uddelte 4 – 5 gange om ugen til dem, der mødte op. Det blev hurtigt en succes, og til hver uddeling var der en kø på mellem 60 og 100 mennesker.
Af Jette, aktiv i Stop Spild

Oktober Radio – Krise udnyttes af EU til mere union
Første del handler om EU-kommissionens forslag om at kunne optage fælles lån på hele Unionens vegne. Det er vigtigt at gøre sig klart at EU aldrig har brugt penge til noget fornuftigt! Anden del handler om  genåbningen af Danmark og de flere hundrede tusinde der stadig er hjemsendte og arbejdsløse.
HØR UDSENDELSEN HER

Oktober Radio: Computere og børsspekulation – USA igen på egen rumfærd
I første del af udsendelsen taler vi om Flash Crash, en ny bog om en aktiemarkedsskandale i 2010 hvor automatiske computerprogrammer i en time fik verdens børser til at dykke ukontrolleret.
Anden del handler om, at det på den ene side er fascinerende at følge rumfarten, der på mange måder er frontløber for den teknologiske udvikling. Men på den anden side også er med til at udstille hvordan de teknologiske uligheder på planeten er ekstreme. Mange lande mangler industrialisering af landbruget, strøm, rent vand og adgang til andre helt basale fremskridt. Det er helt absurd at se hvordan verdens ressourcer er fordelt.
HØR UDSENDELSEN HER

Kulturforslag fra Filmstriben: Gurabi-banden (Den lyserøde bande)
En gruppe af militante kvinder har, helt bogstavligt, taget kampen op mod kønsbestemt vold, kasteundertrykkelse og den udbredte korruption i landet. Med lederen Sampat Pal Devi i spidsen, drager de pink-klædte kvinder rundt i landet og forsøger via håndfast argumentation at få de meget patrikalske (volds-) mænd til at forstå og ændre deres adfærd.

Indisk dokumentar fra 2013

Kulturforslag fra Filmstriben: Kvinde på krigsstien
Halla er en islandsk kvinde, der næsten kæmper sin egen klimakamp, hun erklærer krig mod den industri og de politikere, som truer med at ødelægge hendes land. Man kunne kalde det ”Klimakrig” (?)… Hun er en dygtig aktivist med en målrettet plan – undertegnede måtte et par gange holde vejret – af spænding.
Den storslåede islandske natur bidrager til at filmen er unik og intens – der er sågar musikalske indslag, som dukker op undervejs i filmen og understøtter stemningerne.

Håndslag -Tidsskriftet mod fascisme og krig – Nyt nummer udkommet
Maj-nummeret af det antifascistiske tidsskrift Håndslag er nu på gaden og på vej ud til abonnenterne. Håndslag er nu udkommet i mere end 35 år, startet af folk fra modstandsbevægelsen som et stridsskrift mod fascisme og krig.

 

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk

Se tidligere numre af Kommunistisk Politik Digital

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne