Oktober Radio: Computere og børsspekulation – USA igen på egen rumfærd

Udsendelsen 23. maj 2020

I første del af udsendelsen taler vi om Flash Crash, en ny bog om en aktiemarkedsskandale i 2010 hvor automatiske computerprogrammer i en time fik verdens børser til at dykke ukontrolleret.
Før finanskrisen i 2008, var der ikke mange der vidste at køb og salg af værdipapirer på verdens børser var overtaget af algoritmer, der kørte på lynhurtige computere.

Myndighederne var heller ikke på højde med algoritmerne, og gjorde intet for at stoppe den voksende svindel, der er forbundet med Højfrekvenshandel. En metode der dybest set går ud på at computere har adgang til al information på markedet, og derfor også ved hvornår en eller anden dødelig har sat sig for at købe en aktie, og på millisekunder kan nå at købe og sælge aktien flere gange,  i den tid det tager for en almindelige handel at gå igennem, og dermed få et overskud på små bitte kursudsving.

Bogen Flash Crash handler om Navinder Singh Sarao, der udvikler en algoritme, der kan udnytte de store spilleres højfrekvenshandel, ved at købe værdipapirer, og derefter sætter en købsordre ind på at købe mere, så begyndte algoritmerne at købe op, og han kunne sælge sin oprindelige position og annullerer ordren. Det samme kan gøres når markederne er på vej ned, ved at købe shortpositioner.

Det var som sagt ikke myndighederne der havde øje for, hvad der egentlig sker på børserne, og hvor centralt computeralgoritmer er blevet, det var en anden tilfældig spekulant der ved et tilfælde fik øje på Sarao, og meldte ham til myndighederne.

Vi taler lidt om dette håbløse kapitalistiske fænomen, hvor man i stedet for at investere i fremskridt, underviser i en illusion om at der skabes værdi i det rum der kaldes handel med værdipapirer. De penge der tjenes på højfrekvenshandel, kommer fra den der taber penge. Det er nøjagtig som at gå på kasino, de der vinder er altid de virksomheder, der tjener på at håndterer handlerne, og dem der har de hurtigste computere, og de bedste algoritmer, og flest penge at jonglere med.
Alle andre sætter penge til, og der skabes ikke ny værdi af spekulanter.

Link:
Flash Crash

USA på rumfærd
USA er igen klar til bemandet rumfart, 9 år efter rumfærgerne blev sendt på pension
I sidste del af udsendelsen taler vi om at Nasa i den kommende uge er klar til at sende to amerikanske astronauter op til den Internationale Rumstation, på en amerikansk bygget raket i et amerikansk bygget rumskib, fra amerikansk grund. Propagandamaskinen er begyndt at køre.

I 9 år, har USA fløjet med russisk teknologi, det vil sige teknologi udviklet tilbage 70erne, uden selv at have evnen til bemandet rumfart. Nu ser det ud til at mange ting vil tage et hurtigt spring frem, og der er lagt klar til et nyt rumkapløb mellem USA, og resten af verden, omkring udvikling af kommerciel rumfart, og Internet fra rummet, og udbygning med bemandede baser i kredsløb omkring Månen. Og ikke mindst krigsførelse.

Vi taler om at det på den ene side er fascinerende at følge rumfarten, der på mange måder er frontløber for den teknologiske udvikling. Men på den anden side også er med til at udstille hvordan de teknologiske uligheder på planeten er ekstreme. Mange lande mangler industrialisering af landbruget, strøm, rent vand og adgang til andre helt basale fremskridt. Det er helt absurd at se hvordan verdens ressourcer er fordelt.

 

HØR UDSENDELSEN HER

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne