Oktober Radio – Krise udnyttes af EU til mere union

Udsendelsen 30. maj 2020

I denne uges podcast fra Oktober Radio taler vi i første del om EU-kommissionens forslag om at kunne optage fælles lån på hele Unionens vegne.

Det har længe været en ambition for EU at kunne optage lån direkte, og på den måde booste budgettet, som enhver anden stat. Den økonomiske krise der er fulgt i kølvandet på corona-krisen har nu givet den perfekte anledning til at få den ambition trumfet igennem.

EU foreslog i denne uge, at Unionen skal låne 750 mia. euro. Og de penge skal fordeles gennem det kommende budget, efter de politiske prioriteringer der vedtages. Og som en central tilføjelse skal EU også øge sine direkte indtægter, f.eks. med afgifter. Det er en afgørende ny fase i opbygningen af unionen hvis der gives mulighed for at optage statsgæld og indføre statsskatter. Konsekvensen er overførelse af mere magt fra medlemslandene til EU.

Vi taler i udsendelsen om, at det er vigtigt at gøre sig klart at EU aldrig har brugt penge til noget fornuftigt. De mange mia. skattekroner som medlemslandene i årernes løb har sendt i kontingent, eller har brugt på egne ansatte og mødevirksomhed, kan ikke fremvise et eneste positivt resultat. Hvad vi ser er øget fattigdom, skærpelse af ulighed, dårlige arbejdsforhold, berigelse af EU største virksomheder, osv. osv.

Mange penge er også gået til at skabe et kæmpe lag af ekstremt velbetalte bureaukrater, med rigeligt champagne og 1. klasses rejser. En stor del penge er desuden gået til åbenlyst svindel. De ganske få ting som EU kan fremhæve som fornuftige, er i virkeligheden bedre klaret af mellemstatsligt samarbejde gennem andre internationale mekanismer.

EU har gennem sine 70 år fra ide, til nu, udelukkende været historien om spild, svig og omfavnelse af monopolernes dagsorden for privatisering og billig arbejdskraft. En ekstremt reaktionær mekanisme der under falsk flag om demokrati, fred og samarbejde, hele tiden skubber på en ambition om at skabe EUs forenede stater, en forestilling om en stærk supermagt på den globale scene.

Læs også:
Vi skal alle hæfte for 5.500 milliarder kroner i støtte til EU’s monopoler og militær

Øen i Hjertet
Musikken er et nummer fra en debut CD udgivet 1. maj af en dansk gruppe der kalder sig Dialekt.
Find ”Øen i Hjertet” på youtube.

Flere hundrede tusinde er stadig hjemsendte i Danmark
Danmark nu langsomt ved at genåben. Men restriktioner med afstand, skærme og ekstra rengøring ser ud til at skulle være på plads meget lang tid, måske i årevis, indtil der er en god behandling, eller en vaccine.

Sygdomme er ikke noget der burde komme som en overraskelse, det er hverken første eller sidste gang at en virus springer fra dyr til mennesker, det det kommer an på er hvor forberedt samfundet er.
Det centrale er at slås for ordentlige og sikre forhold for ansatte og syge, for et sundhedsvæsen der er klar og ikke nedbarberet som nu – og kampen står, om hvem der skal betale for den økonomiske krise.

HØR UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne