Smidt på gaden af rengøringsfirma – intet arbejde, ingen bolig

Det er ikke nogen hemmelighed, at der i rengøringsbranchen er mange brådne kar, og løn-, arbejds- og ansættelsesforhold er ofte af en karakter, der grænser til slaveri. Ofte er det udenlandske arbejdere, der lokkes til Danmark med løfter om lønforhold, der langt overstiger hjemlandets lønninger.

Patrycja Gieszczynska og Gilbert Michalak blev fyret og derefter smidt ud af deres bolig af rengøringsselskabet Hr Larsen. Foto Fagbladet 3F

Når de så ankommer til Danmark, viser det sig ikke så sjældent, at lønnen ikke lever op til det lovede, og at arbejdstiden langt overstiger det almindelige timetal. Dertil skal så lægges, at arbejderne ofte får stillet bolig til rådighed at arbejdsgiveren. Boligen er som regel ret dyr, men til gengæld enormt ussel. De slavelignende forhold er på plads: Usle boligforhold, der koster en stor del af hyren, og hvor man kan smides ud med dags varsel – med ringe betaling, mange arbejdstimer, ingen rettigheder. Prikken over i-et er så, at man samtidig fungerer som løntrykker på det danske arbejdsmarked. En meget usund model, som mange arbejdsgivere lukrerer på.

Det odenseanske rengøringsfirma Hr. Larsen er en af de virksomheder, der flere gange er blevet afsløret i at udnytte denne model til det yderste. I det seneste eksempel er 2 østeuropæiske arbejdere blevet fyret og smidt ud af deres bolig, som firmaet naturligvis ejer.

”Boligen” er et værelse i et hus, som arbejdsgiveren ejer. Værelset er så stort, at der lige kan være en madras. Huslejen er 4000 kr. om måneden. Selve rengøringsarbejdet er skruet sådan sammen, at der ikke bliver betalt for den tid, det tager at fragte sig selv mellem de forskellige arbejdspladser. Desuden er der ikke medregnet pauser. Til gengæld er arbejdstiden meget længere end det aftalte.

De 2 arbejdere nåede at være ansat i virksomheden i knapt 1 måned. Deres kontrakt lød på 30 timer om ugen til 105 kr. i timen. De har begge arbejdet 184 timer og fået udbetalt 5000 kr. a conto. De burde have en løn på 19.320 kr. for det udførte arbejde, men firmaet mener ikke, at de skylder arbejderne noget.

Ifølge de 2 fyrede arbejdere blev de opsagt og smidt ud af ”boligen”, da de bad om at få udbetalt deres løn og få tilbageleveret deres sygesikringsbeviser.

3F i Odense er gået ind i sagen for at sikre arbejderne deres løn, og det er i følge 3F ikke første gang, Hr. Larsens rengøringsfirma er involveret i lyssky affærer omkring østeuropæiske arbejdere. Et af de mange eksempler er fra 2019, hvor 2 tidligere ansatte trådte frem og fortalte om, hvordan firmaet overvåger, presser, kontrollerer og truer de ansatte.

Center mod Menneskehandel vurderede dengang, at de 2 var handlet til tvangsarbejde i den danske rengøringsbranche. Forholdene blev meldt til politiet, men Fyns Politi stoppede for nylig efterforskningen, fordi man vurderede, at man ikke kunne komme til et resultat, der gav den ene eller anden part ret (!)

Da EU blev udvidet mod øst, advarede mange om, at det ville medføre social dumpning og løntrykkeri, men regeringen og hele EU-apparatet afviste det og garanterede, at det ikke ville ske. Virkeligheden taler vist for sig selv.

læs mere her:
3F link:
Ansatte smidt ud fra arbejdsgivers hus – måtte sove i en park


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater