Kulturforslag fra Filmstriben: Gurabi-banden (Den lyserøde bande)


Kulturanbefaling af KE, Kulhuse

Gurabi-banden (Den lyserøde bande)
Indisk dokumentar fra 2013

En gruppe af militante kvinder har, helt bogstavligt, taget kampen op mod kønsbestemt vold, kasteundertrykkelse og den udbredte korruption i landet. Med lederen Sampat Pal Devi i spidsen, drager de pink-klædte kvinder rundt i landet og forsøger via håndfast argumentation at få de meget patrikalske (volds-) mænd til at forstå og ændre deres adfærd.

Kvinderne tilhører de kasteløse Dalitter, som på alle måder er længst nede i hierarkiet. Bevægelsen opstod i 2006 i det nordlige Indien, og gruppen prøver selvsagt hele tiden at hverve nye medlemmer og sympatisører. En landsby-kvinde agiterer dog direkte imod Gulabi-gruppen, det er tankevækkende at høre hende forsvare ildspåsættelse af kvinder, som ifølge hende: ….. jo hele tiden beklagede sig.…. Enkelte mænd deltager også som sympatisører og mæglere – når stemningen i de direkte konfrontationer mod landsbyernes (volds-) mænd bliver truende.

Kvinderne har alle store kæppe med sig – dels som et symbol på alvoren i deres ærinde, men også for at kunne forsvare sig. Eller som lederen Sampat udtrykker det: ….. vi har også måttet skubbe til en af mændene.

I filmen er der flere go’e stemningsklip, hvor man fornemmer fællesskabet og styrken ved at være mange.
Link til filmen


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater