Tema: Verdenskrisen - nyliberalismens fallit


Marx-Engels
Karl Marx om kreditsystemet

Marxismens politiske økonomi: Hvad er profitratens tendens til fald? 

Arkiv Økonomi 2013

Arkiv Økonomi 2012

Arkiv Økonomi 2010
og tidligere årgange


 

 

ARKIV ØKONOMI 2014

 

 

Stærk social protest i Spanien: March for Værdighed nåede Madrid i millionmanifestation
[Netavisen] En gigantisk demonstration mod nedskæringspolitikken samledes lørdag i Madrid, da demonstranter fra hele landet i Marchfor Værdighed mødtes fra otte indfaldsveje og overfyldte Madrids centrum med over en million mennesker. Det var den foreløbige kulmination på en måneds demonstrationer, aktioner, møder og protester, hvor marchen har bevæget sig gennem forskellige egne af landet.
En meget stærk social bevægelse af republikansk tilsnit, som kræver regeringens og EU-trojkaens nyliberale fattigdomsreformer væk, har udviklet sig.

Hvordan skaffer vi tid til børnefamilierne ?
[KPnetBlogs] Hvordan kan man indrette samfundet og arbejdsmarkedet, så der bliver plads til at være forældre, være barn, ung og gammel?
Af Dorte Grenaa

EU’s bankunion forhandlet færdig: Danmark skal tage stilling
[Netavisen] Den danske regering har længe fastholdt, at der først skal tages stilling til EU’s bankunion, når den endelige udgave foreligger. Den er nu færdigforhandlet.
- Danmark skal ikke med i bankunionen. Det kan gå hen og blive en dyr fornøjelse for skatteyderne, siger Rina Ronja Kari, MEP for Folkebevægelsen mod EU

Frihandelsaftale EU-USA: Høring om virksomheders ret til sagsanlæg
[Netavisen] Forhandlingerne mellem EU og USA om den transatlantiske frihandelsaftale har vakt så stor modstand at EU-kommissionen nu indleder en 3 måneders høringsfase om ISDS-mekanismen, virksomhedernes ret til at sagsøge stater, hvis de mener deres profit er truet. Men frihandelsaftalen vil stadig være et redskab for de multinationale, selv uden denne mekanisme.

Ny EU-udbudslov på vej til Danmark: Skiftende regeringer har lagt vejen åben for udliciteringer
[Netavisen] Et nyt EU udbudsdirektiv forberedes som ny danskudbudslov De sidste 10 år har skiftende regeringer åbnet lovgivningen skridt for skridt for at de private storkoncerner nu for alvor kan rykke ind på ældreområdet.

Ny overenskomst til 500.000 danskere: Ingen reallønssikring ! Ingen fremskridt ! Sig Nej til OK2014!
[Netavisen] Den samlede overenskomstaftale for omkring en halv million privatansatte på LO/DA-området er nu færdiggjort mellem arbejdskøberne og fagtoppen. Nu starter urafstemningerne. Harald Børsting er selvfølgelig glad. Det har arbejdspladserne ingen grund til. Ligesom aftalen mellem DI og CO-Industri sikrer den IKKE reallønnen og betydeikke nogen reelle fremskridt.
Udtalelse Kommunistisk Politik

Se også Rasende VVS'ere: Stem nej!
avisen.dk

Regeringen falder på maven for EU’s rådne harmoniseringsræs
[KPnetBlogs] EU’s metoder skal fremme ordninger der gør det nemt for virksomheder at finde arbejdere og nemt for borgerne at rejse i hele EU, fordi det med at rejse vil knytte landene og folkene sammen (eller rettere fordi det giver borgerskabet bedre kort på hånden i kampen om mest muligt profit).
Af -fsk

Rina Ronja Kari i EU-parlamentet: Suspendér EU's frihandelsforhandlinger med USA
[Folkebevægelsen mod EU] EU-parlamentet fastslår i en undersøgelse, at USA’s masseovervågning er et brud på EU-borgernes fundamentale rettigheder. Som en konsekvens af deres egen undersøgelse stiller Rina Ronja Kari forslag i EU-parlamentet, at frihandelsaftalerne mellem EU og USA suspenderes.

Ukraine åben for business
[KPnetBlogs] Det ekstreme højre står som en truende skygge i flere europæiske lande, klar til at udnytte kapitalismens krise og kollapsende regeringer – fra Grækenland til Ukraine. Og er der noget, Danmark har regnet ud, så er det, at det er nu, der kan gøres en god forretning.
Af fsk

'Hjælpepakke': EU-penge til Ukraine går til A-kraft og danske svinebønder
[Netavisen] EU vil sende 11 mia. euro til Ukraine som en ”hjælpepakke” til det ukrainske folk. Men størstedelen af pengene står til at ende i lommerne på kul- og atomkraftværker samt storforurenende danske svinebønder.
Det er uacceptabelt siger Rina Ronja Kari, MEP og spidskandidat for Folkebevægelsen mod EU

De mange  trykkes længere ned: Milliardfest hos millionærerne
[Netavisen] Krisen er forlængst forbi for aktionærer. Danmarks 22 største selskaber slår rekord med udbetalinger på 70 milliarder. Samtidig gennemføres barske sociale nedskæringer, reallønnen falder og 875.000  danskere har mindre end 100.000 kr. om året i disponibel indkomst.

Retten til en selvstændig indkomst: I sandhed et kvindespørgsmål
Den nuværende regering har angrebet et af de mest fundamentale spørgsmål i kvindernes  fremskridt herhjemme - nemlig retten til en selvstændig indkomst. Dermed skubber regeringen kvinderne tilbage til fortiden.
Af Dorte Grenaa

Ingen grund til jubel: Ældremilliard fordelt efter EUs principper
[Netavisen] Kun en beskeden del af finanslovens ældremilliard når ud til de ældre, påpeger Ældre Sagen.  Men regeringen påstår at den opruster uddannelsen af plejepersonale - efter at den med erhvervsskolereforme lige har forkortet sosu-uddannelsen.

EU's patentdomstol: Kun for de multinationale
[Netavisen] Den 25. maj skal vi stemme om dansk tilslutning til EU's enhedspatent og en fælles EU patentdomstol. Afstemningen er vigtig, for ensretningen af patenterne vil være endnu en brik i skabelsen af et Europas forenede stater på de multinationale virksomheders betingelser, et samfund udenfor demokratisk kontrol.

Jan Guillou om 'udliciteringsvanvid': Den 'svenske model' er katastrofal
[Netavisen] Danske politikere henviser stadig oftere til ’den svenske model’. De vil have øget tempoet i udliciteringer og privatiseringer. Den svenske forfatter Jan Guillou advarer mod at gentage det svenske ’udliciteringsvanvid’. Resultaterne har været katastrofale.

Privatiseringskapløb: Regeringen og Venstre vil udlicitere børnene til kapitalfonde
[Netavisen] Privatiseringen og udliciteringen af børneområdet er i fuld gang. Det vil betyde at virksomheder og kapitalfonde vil kunne overtage driften, så længe de kan hive profit ud.
Sverige bruges som model.

Folkebevægelsen mod EU: Helle er en udemokratisk EU-marionet
[Netavisen] Mandag fremsatte regeringen et lovforslag, som skal tilpasse danske regler om børnechecken til EU’s regler, der giver andre EU-borgere ret til børnechecken fra første dag de opholder sig i landet. Der var ikke flertal for forslaget, alligevel skal det gennemføres.
Regeringen sparker demokratiet i stykker på diktat fra Bruxelles i sagen om børnechecken”, udtaler MEP Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU

Regering, SF + blå blok: Dårlig erhvervsskolereform betales af lærere og elever
[Netavisen] Mens elever og lærere vender tomlen nedad til den nye erhvervsskolereform er politikerne, Dansk arbejdergiverforening og Dansk Industri dybt tilfredse med sig selv og reformen. De grundlæggende problemer om at hver 2. på uddannelsen falder fra er ikke løst.

”Samtænkt stabiliseringsindsats”: Danmark giver 10 millioner i støtte til militær indsats i CAR
[Netavisen] I sidste uge blev det besluttet, at Danmark bevilger 10 millioner i bistand til FN's plan for Den Centralafrikanske Republik (CAR). Pengene er øremærket 'nødhjælp', men pengene gives i en koordineret indsats til støtte for Frankrigs og EU's militære indblanding.

KPnetBlogs: 25 procent på kontanthjælp er psykisk syge
[KPnetBlogs] Hvad vi som pårørende, og hvad psykisk syge,  har vidst og sagt gennem mange år er nu blevet mere eller mindre bekræftet. Rigtig mange med en eller flere psykiske sygdomme er placeret på kontanthjælp. Hele 25 procent af landets kontanthjælpsmodtagere er der tale om.
Af Martin Thiemke

Misbrug af langtidsledige: Kommuner tjener på minifleksjob
[Netavisen] Antallet af minifleksjob er steget voldsomt efter førtidspensions- og fleksjobreformen trådte i kraft for et år siden. Kommunerne og arbejdsgiverne tjener godt på ordningen. Grænsen for hvor få timer om ugen man kommer ud, er væk med reformen. Det betyder, at kommunerne kan spare op mod 70.000 kr. om året per person ved at ansætte langtidsledige fleksjobbere i minifleksjob på kun 3-5 timer om ugen, uanset hvor mange timer man er visiteret til.

Førtidspensionsreform: Mange tusinde syge forsvundet
[Netavisen] Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, der har ansvaret for gennemførelsen af førtidspensionsreformen, kan hverken redegøre for manglende ressourceforløb eller for hvor mange tusinde syge er forsvundet hen.

Armoden breder sig, mens rigdommen hober sig op: 85 milliardærer og den bedre halvdel
[Netavisen] Antallet af folk, som lever i fattigdom, vokser hurtige end befolkningen i verden. Så armoden breder sig samtidig med at rigdommen hober sig op. Det er ikke nok at jamre over den enorme ulighed, vi må også forklare, hvorfor den er der.
Af Michael Perenti

Euro-Nej har sparet Danmark 338 miliarder kr.: Det kan betale sig at sige nej til EU!
[Netavisen] To økonomer har for Jyllands-Posten regnet på, hvor meget Danmark ville have hæftet for i gældsplagede EU-lande, hvis vi havde været med i euroen. Beregningerne viser, at Danmark gennem samarbejdet ville have hæftet for 338 mia. kr. mere, end vi gør i dag.

Af Folkebevægelsen mod EU

Produktivitetskommission og Koch-udvalg: Nyliberale alibier for reaktionær nedskæringspolitik
[Kommunistisk Politik] Privatisering af offentlige daginstitutioner, folkeskoler og gymnasier – det er bare ét af forslagene i ’Produktivitetskommissionens’ seneste delrapport. Arbejdsgiverne og blå blok klapper i hænderne, mens regeringen forbereder at luske så meget som muligt af den endelige slagtning af den danske ’velfærdsmodel’ igennem. Carsten Koch-udvalget og Produktivitetskommissionen udsender deres endelige rapporter inden for en måned.

Forstærk kampen: Stop SR-regeringen!
[Kommunistisk Politik] SF’s udtræden har ikke fået de to tilbageværende regeringspartier til at bremse op for et øjeblik at overveje, hvad budskabet fra SF’s dybe krise egentlig er. Det var den folkelige modstand mod hele regeringens samlede reaktionære, nyliberale politik – og ikke en isoleret modstand mod SF’s regeringspolitik – der tvang Anette Vilhelmsen til at forlade SRSF.

Miljøorganisationen NOAH turnerer med den trojanske frihandelshest
[Netavisen] EU og USA forhandler frihandelsaftalen TTIP som politikerne præsenterer som en gave af vækst og arbejdspladser. I virkeligheden vil aftalen sænke miljøbeskyttelse, fødevaresikkerhed og lade virksomheder lovgive. TTIP er en trojansk frihandelshest!

Se mere hos NOAH facebook

Hvad skal jeg stemme til EU-patentdomstolen? Guide på 1 minut
[Netavisen] Der er folkeafstemning om dansk tilslutning til EU's patentdomstol 25. maj 2014. Se quick-guiden her.

Masser af gode grunde til nej til patentdomstol : Folkeafstemning ved dansk tilslutning til bankunion
[Netavisen] Patentdomstolen truer beskæftigelsen og de mindre virksomheder, konstaterer Folkebevægelsen mod EU, der ser frem til folkeafstemningen den 25. maj 2014 og et folkeligt nej. Både fagbevægelsens medlemmer og mange arbejdsgivere har gode grunde til at ønske Danmark ude af EU’s patentdomstol. Folkebevægelsen forlanger også en folkeafstemning, hvis regeringen nu træffer beslutning om at indlemme Danmark i eurolandenes Bankunion.

Vær med til sikre og udvikle de alternative folkelige medier: Bliv medlem af Oktober Støttekreds
[Netavisen]Det bliver stadig vigtigere med opbygningen af folkelige og alternative medier, der kan imødegå de borgerlige mainstream-mediers daglige hjernevask. Venner og støtter af disse alternative medier og af Oktober-butikkerne i København, Århus og Odense har dannet en landsdækkende forening – Oktober Støttekreds – for at sikre deres drift og udvikling.

EU-beslutning - Ja eller nej til genmodificeret majs
[Netavisen] Den genmodificerede majs 1507, der er kodet til at dræbe insekter, forventes godkendt på ministerrådsmøde i EU den 11. februar. Firmaet Pioneer/DuPont har i en årrække forsøgt at få GMO-majsen ind på EU's marked, men indtil nu har den udbredte modstand, der er i befolkningen i de fleste EU-lande, forhindret det.

KPnet Blogs - Utroligt!
[KPnetBlogs] Skal man betale skat af det beløb som ydes mellem samlevende, der har gensidig forsørgelsespligt?
Af Gerd Berlev

Forsvar velfærden! - Reportage fra den landsdækkende demonstration 8. februar
[Netavisen] En landsdækkende bevægelse der retter sig mod generalangrebet på levevilkårene - mod regering og folketings endeløse række af 'reformer' er under opbygningen. En bevægelse der samler til forsvar for velfærdsrettighederne. Lokale grupper gik på gaden d. 8. februar i en række byer landet over.
Se video fra KPnetTV her

MEP Rina Ronja Kari - ”EU-parlamentets holdning til Bankunionen er skræmmende”
[Netavisen] Folkebevægelsen mod EU’ nye spidskandidat Rina Ronja Kari afløste den 5. februar Søren Søndergaard i EU-parlamentet.
- EU-parlamentets holdning til bankunionen er skræmmende. Det underminerer EU-landenes økonomiske selvbestemmelse, uden at tage hånd om de problemerne, der skabte krisen, siger MEP Rina Ronja.

Fra SSFR til SR-regering Forstærk kampen mod den nyliberale politik!
[Netavisen] Med SF's afgang fra regeringen har borgerskabet mistet en del af deres ”røde” alibi, og mulighederne for den generelle modstand fra befolkningen og kampen for at rulle reformer tilbage står styrket. Lad os samle protesterne og organisere modstanden som brede enhedsmanifestationer og inddrage alle relevante kræfter.
Af Arbejderpartiet Kommunisterne

Læs udtalelsen og en række links med kommentarer til mere end 10 år med SFs højremarch og uundgåelige krise her

Læs også
SF har afsløret sig som et borgerligt og reaktionært parti: Hvad så ?
Af Martin D

Hvad gemmer loven om nye CPR-numre?
[KPnetBlogs] Lov om nye personnumre indeholder muligheden for tildeling af nye CPR-numre ved identitetstyveri, som jo helt klart er en ”vindersag”, men hvad gemmer der sig ellers bag de kryptiske bestemmelser?
Af Gerd Berlev

Kontanthjælpsreform i kraft - Kaos om kontanthjælp bør føre til kompensation
[Netavisen] De nederste får i den grad prygl af de øverste i samfundet i disse uger. Har Underdanmark nogensinde ligget så langt efter Overdanmark? Dagen efter at Danmark sælger arvesølvet til Goldman Sachs, så kan samfundets allersvageste ikke få klar besked på, om de kan få deres 5.857 månedlige kroner eller ikke, fordi kommunerne er endt i et administrativt kaos efter kontanthjælpsreformen.
Pressemeddelelse fra FOA

Aftale om togfonden - Er tog fremtidens transportform i Danmark?
[Netavisen] Den politiske aftale om TogfondenDK afsætter 23 milliarder kroner til den danske jernbane, og cementerer en fortsat høj billetpris og dårlige forhold de kommende 10 år.
Af fsk

Halveret kontantjælp - Til modangreb mod kapitalens offensiv !
[Netavisen] Kontanthjælpsreformen er med dens brutale angreb på de fattigstes levevilkår trådt i kraft i praksis. Udbetalingen til livsfornødenheder er fra 31. januar halveret for 13.000 unge kontanthjælpsmodtagere. Kapitalens benhårde offensiv mod arbejderklassen, mod folk på overførselsindkomster sættes igennem og jobcentre landet over har hyret eksta vagter til at tackle vrede kontanthjælpsmodtagere. Vi må samle de mere eller mindre spredte protester på forskellige områder i et fælles krav: Rul reformerne tilbage! Social genopretning nu! Lad de rige betale!
Genlæs nytårslederen her

Regeringens nye udspil til ældrepolitik - ”Klar jer selv”
[Netavisen] Inden Annette Vilhelmsen måtte træde tilbage som socialminister, nåede hun at fremlægge regeringens nye udspil på ældreområdet ”Livet skal leves hele livet”. Det hedder her i positive vendinger: ”Ældre skal i højere grad hjælpes, så de kan blive i stand til at klare sig selv i hverdagen”. Dette er uden tvivl politikersprog for ”klar dig selv uden hjemmehjælp".

KPnetTV - Demonstration mod salg af DONG - opfølgende til socialdemokraterne
[KPnetTV] Efter onsdagens demonstrationer i København og Århus, var der fredag 31 januar en opfølgende demonstration, der gik til Socialdemokraternes kontor på Frederiksberg.

KPnetTV - Demonstrationer i København og Aarhus 29. januar
[KPnetTV] En bevægelse mod salget af DONG er vokset frem med høj hastighed, og ud af en befolkning der rummer en mangfoldighed af utilfredshed med regeringen og det Christiansborgske spil.
Se optagelser fra demonstrationerne i København og Aarhus her

Kirsten Normann Andersen om salg af DONG - "Pengene fosser ud af landet"
[Netavisen] D. 29. januar blev der i København og Aarhus demonstreret mod salget af DONG til spekulanten Goldman Sachs. Efterhånden som flere og flere fakta omkring regeringens kyniske udsalg af landets værdier er kommet frem, er protesterne også vokset. Tæt på 200.000 underskrifter imod salget vil blive afleveret torsdag til finansminister Corydon. Energien og vreden var stor på begge demonstrationer. En af talerne i Aarhus var Kirsten Normann Andersen, formand for FOA Aarhus

Kontanthjælpsreform - Flere vil falde igennem velfærdsnettet
[Netavisen] Maskerne i det sociale sikkerhedsnet er blevet meget store og mange flere mennsker vil falde igennem. Dennis kristensen, formand for FOA beskriver her eksempler på, hvordan den økonomiske rutschetur kunne se ud for to forskellige mennesker. Social- og sundhedsassistenten der spares væk og pædagogmedhjælperen med en psykisk sygdom.
Af Dennis Kristensen, FOA

Carsten Koch-udvalget - Nedskæring af dagpengene og væk med selvvalgt uddannelse
[Netavisen] Regeringens udvalg for 'aktiv beskæftigelsesindsats', Carsten Koch-udvalget, har været i gang i snart et år. Udvalget fremlægger deres rapport med anbefalinger sidst i februar, men den lækkes for tiden i afmålte portioner til pressen. Fjernelse af retten til selvvalgt uddannelse og lavere dagpengesatser er nogle af de foreslåede 'indsatser'.

De rige får det igen som de vil have det med Mexicos olie
[Netavisen] I december gennemførte den mexicanske regering en ændring af forfatningen, så loven nu tillader udenlandske multinationale at udnytte landets rige olie- og naturgas ressourcer. Mexico eksproprierede i 1938 olien som det første kapitalistiske land i verden. Privatiseringen udløste kæmpemæssige protester i befolkningen mod regeringen.
Af Gary Engler

KPnetBlogs - Regeringen for de pengegriske
[KPnetBlogs] Ethvert land, eller måske oven i købet enhver region, må eje og producere og distribuere energi selv. I stedet for at sikre vores energiforsyning, er DONG efter EU-forbillede ved at blive omdannet til en spekulationsforretning.

Debatmøde om DONG - Elforbrugerne kommer til at betale
[Netavisen] 16.1.2014 afholdt Kritiske Aktionærer et debatmøde om statens salg af DONG Energy. Cand.oecon Jørn Astrup Hansen var en af oplægsholderne. Han lagde bl.a vægt på, at elforbrugerne gennem privatiseringer og salget af DONG Energy-aktier til Goldmann Sachs kommer til at betale gennem forhøjede priser. Profitmaksimering bliver målet.

Privatiseringskrav - EU dikterer DONG-salg til Goldman Sachs
[Netavisen] Regeringens salg til Goldman Sachs er ikke tilfældigt. Det er en del af en længerevarende EU-strategi. Og vi ved, at regeringen har et hedt ønske om at blive et fuldbyrdet medlem af EU-klubben.
Af Rina Ronja Kari

De store pengeinteresser i krigene - Det militært-industrielle kompleks
[Netavisen] Imperialistiske krige føres for storkapitalens økonomiske interesser, for råstoffer og markeder, om fordeling af verdens ressourcer. Våbenfirmaerne og det militært-industrielle kompleks har desuden deres særlige profitinteresser i oprustning og krig, der sikrer salget af militært isenkram.
Af Jonathan Turley

Det vil jeg, vil du være med?
[KPnetBlogs] Mere end nogensinde ’er der noget galt i Danmark’. De syge, handicappede og alle mulige andre, der ikke lige har den rigtige ”profil”, som de siger i Akademikernes A-kasse, betaler med liv og helbred for opretholdelsen af et sygt neoliberalistisk system styret fra EU.
Det er vores jord, men er det vores samfund?
Af Gerd berlev

Telefonsyge
[Netavisen] Et spareønske hos Region Hovedstaden har udløst en faglig konflikt, hvor politikerne har gennemtrumfet en ny telefontjeneste hen over hovedet på de læger, der i sidste ende skal stå for den primære behandling af patienterne.

Lovforslag om vuggestuer - Regeringen sikrer fødekæden til privatskoler
[Netavisen] Regeringen vil give privatskoler mulighed for at drive vuggestuer. Det fremgår af et nyt lovforslag, som første-behandles i dag. FOA ærgrer sig over udsigten til mere privatisering.
Af FOA

Kontanthjælpsreform - Mirakuløse fremskridt i de unges 'arbejdsparathed'
[Netavisen] Gennemførelsen af kontanthjælpsreformen synes at have medført mirakuløse fremskridt blandt unge på kontanthjælp. Efter beslutningen om, at de såkaldt 'uddannelsesparate' unge under 30 år skal have beskåret deres kontanthjælp ned til SU- niveau, fordi de nu pr. definition er under uddannelse, er nogle kommuners vurdering af de unges situation ændret radikalt.

Folkebevægelsen mod EU - EU er, hvad det gør
[Netavisen] Det rene og ubesmittede EU, som SF drømmer om, findes ikke. Kapitalen og markedet dominerer, og hver gang, vi afgiver magt til Unionen, betaler de svageste prisen.
Af Rina Ronja Kari og Søren Søndergaard

Velfærdsforringelser kan ikke ties ihjel - Landsdækkende protest 8. februar
[Netavisen] 8. februar vil der blive gennemført landsdækkende demonstrationer imod velfærdsforringelser i en lang række byer – og stadig flere kommer til. Det sker primært via græsrødder, der benytter de sociale medier til at mobilisere og samle modstandere lokalt. En række andre aktioner er også på vej.

Danmark på udsalg - Stop salget af DONG !
[Netavisen] Danmark har en regering og et Folketingsflertal, der har solgt vores selvbestemmelse til USA og EU. Helt i samme ånd ønsker regeringen at afgive kontrollen med dansk energiforsyning gennem salget af aktier i DONG med medfølgende vetoret til Goldmann Sachs.

Den perfekte storm i Tyrkiet - Korruption, Konflikt, Komplot
[Netavisen] Republikken Tyrkiet fortæres af intensive konflikter, anklager om sammensværgelser og underliggende økonomiske problemer, som simpelthen ikke vil forvinde. En perfekt storm er under opbygning i Tyrkiet.
Af Michael Collins

Folkebevægelsen mod EU - EU-Kommissionen ønsker Europas Forenede Stater
[Netavisen] Et af EU's hovedmål har altid været at danne Europas forenede stater, hvor monopolkapitalens lov og interesser råder. Opbygningen af superstaten og supermagten EU går frem i hurtigt tempo og en fuldt udbygget union stilles nu op som konkrete beslutninger af EU-kommissionen.

Når rød og blå bliver ét fedt - Opbyg modstanden
[KPnetBlogs] Der eksisterer en ret absurd parlamentarisk situation. Nedskæringspolitikken er besluttet af EU, regeringen og blå blok i fællesskab. Statsministeren bebuder nye skattelettelser til ‘erhvervslivet’ i det nye år, mens De radikale vil hugge fra pensionisterne … Og Enhedslisten har været og er støtteparti for svineriet.
Af Klaus Riis

"Æresvold - Vold i familien er knyttet til sociale omstændigheder
[KPnetBlogs] Louise Lund Liebmann har undersøgt de såkaldte "æresdrab". Hun har fundet frem til, at volden i de familier har mere med klasse og social udsathed at gøre end med kultur.
Af Lisbet Bonde

Den økonomiske og sociale krise i Spanien - ”De vil gøre fattigdommen til norm”
[Netavisen] Som i Danmark påstår også statsministeren i EU-landet Spanien, at man er på vej ud af krisen. Det gælder dog ikke for befolkningen, der er kommet fattigere ind i 2014. Ester Vivas skriver: "For os, som har et job, er lønnen fastfrosset, eller skåret ned, kun ganske få kan regne med en stigning i det nye år. Og dertil kommer, at prisen på el, offentlig transport og vand løber i vejret".
Af Ester Vivas

Protest mod kontanthjælpsreformen 9. januar - Mød op ved regeringens 'inspirationskonference'
[Netavisen] Ved Bella Centeret bliver det torsdag morgen muligt at komme tæt på en række kommunalpolitikere, der forsamles for at modtage 'inspiration' til gennemførelse af beskæring i bistandshjælp, forsørgelsespligt og indførelse af (hunde)lortearbejde for alle unge. Solidaritet eller Frit Fald opfordrer til at møde op og fortælle politikerne, hvad 'reformen' betyder.

Efter kontanthjælpsreformen - 'Pas på undersåtterne!'
[Netavisen] Den nye kontanthjælpsreform er trådt i kraft 1. januar, og i kommunerne er man godt klar, hvor voldsomme indgreb man er i gang med, og at reaktionerne kan blive tilsvarende. De kan blive kollektive gennem protester og aktioner, men også individuelle. Det sidste har en række kommuner garderet sig imod fra dag 1.

Hvad venter i det nye år? 2014: Til modangreb mod kapitalens offensiv !
[Netavisen] Illusionen om nogen form for interessefællesskab mellem arbejde og kapital går op i røg i disse år. Benhård klassekamp er realiteten bag alle de skønne fraser i nytårstaler fra dronninger og statsministre. Det er kapitalens benhårde offensiv mod arbejderklassen, mod folk på overførselsindkomster, mod dele af ’middelklassen’.

Et godt år - for nogen-Farvel til 2013 med en selfie
[Netavisen] Det går ganske godt i Danmark. For nogen. F.eks. er antallet af dollarmillionærer på et år steget med 6000 stykker, til i alt 51.700 personer.

Efter EU-parlamentsvalget: Bilaterale aftaler mellem EU og medlemslandene
[Netavisen] Efter EU-parlamentsvalget i maj 2014 ønsker EU indførelse af juridisk bindende bilaterale kontrakter mellem EU og det enkelte medlemsland om hvilken politik, som landet skal føre fremover. Det vil sige flere nyliberale reformer.

New Public Management: Neoliberalistisk rehabilitering af markedet overfor, i og på bekostning af velfærdsstaten
[Netavisen] New Public Management's anbefalinger om markedsgørelse og konkurrenceudsættelse af den offentlige sektor handler ikke om økonomiske effektivisering og styringsmæssig modernise-ring af den offentlige sektor. New Public Management har i stedet tydeligt ideologisk-politiske rød-der i de seneste 50 års stærke neoliberalistiske økonomisk-politiske strømninger
Af Henrik Herløv Lund (pdf)

Masser af gode grunde til nej til patentdomstol
[Netavisen] Patentdomstolen truer beskæftigelsen og de mindre virksomheder, konstaterer Folkebevægelsen mod EU, der ser frem til folkeafstemningen den 25. maj 2014 og et folkeligt nej. Både fagbevægelsens medlemmer og mange arbejdsgivere har gode grunde til at ønske Danmark ude af EU’s patentdomstol. Folkebevægelsen forlanger også en folkeafstemning, hvis regeringen nu træffer beslutning om at indlemme Danmark i eurolandenes Bankunion.

EU-topmøde: Mere militær oprustning - mere social nedrustning
[Netavisen] EU skal sætte fart på store oprustningsprojekter Det besluttede EU- topmødet den 19.-20. december Det højreorienterede EU satser på militær og krig i stedet for velfærd.

Tusindvis af syge får skrantende økonomi
[Netavisen] Den 19. december blev der demonstreret med fakkeltog landet over mod indførelsen af kontanthjælpsreformen. Demonstrationerne blev samtidig en protest mod sygedagpengereformen, der gør økonomien mere usikker for en stor del af de syge og deler mennesker ind i kategorier med ”rigtige” og ”forkerte” sygdomme.

EU-topmøde med kurs mod bankunion og militær supermagt
[Netavisen] Store protester mod EU-topmødet mellem regeringslederne i Bruxelles, som vil diktere mere nyliberal krisemedicin til befolkningerne - og vil tage nye skridt mod bankunion og militær supermagtsstatus

Frihandelsaftalen EU–USA: Retning mod ny overnational diktaturstat
[Netavisen] Frihandelsaftalen mellem EU og USA, TTIP, er i denne uge gået ind i sin tredje runde. Hvad der konkret forhandles om, forsøger man at hemmeligholde, men endnu et forhandlingspapir er lækket og en ny brik til det samlede billede kan lægges. Den amerikanske og europæiske storkapital forsøger at tage et kæmpeskridt i retning af en overnational stat, den transatlantiske union.

Verdenshistoriens største løgn
[KP12,2013] Kapitalismen kan ikke holde sine løfter. Det er et system, som sikrer de rige på de manges bekostning. Nogle hundred håndfulde milliardærer og euromillionærer har det godt. Alle andre får det mere skidt. Det kan ikke holde. Et revolutionært alternativ presser sig på.


Privatisering af universiteterne kører efter planen
[Netavisen] Aarhus Universitet er som resten af landet i en fase af permanent omstilling til den ”globale konkurrence” eller sagt med andre ord: privatisering.

Endnu en EU-dikteret finanslov vedtaget: Vend ryggen til regeringens politik
[Netavisen] Finansloven for 2014 er kommet på plads. Denne gang sammen med regeringens faste partnere V og K. Enhedslistens strategi med opbakning om et 'rødt' flertal har endnu engang spillet fallit.

Reform slår kun på dem der ligger ned: Afskaffer kontanthjælp for unge under 30
[Netavisen] En milliard flyttes fra unge arbejdsløse for at financiere regeringens vækstpakke. Fra 1. januar 2014 mødes landets over 90.000 unge på kontanthjælp med brutale krav om total fattigdom og tvang. De skal eksistere for mellem 2.500 - 5.550 kr. om måneden. Det er hvad de har ”alt inklusive”, til at betale skat, husleje, mad, el, mobil, sko, tøj, tandlæge, transport og alt det andet. Tusinder vil miste ydelsen helt.

’Et økonomisk NATO': TAFTA - den store underkastelse
[Netavisen] Den transatlantiske elite - indbefattet de største koncerner - er bag tillukkede døre med forhandlingerne mellem EU og USA om TTIP/TAFTA i færd med at danne en slags ’økonomisk NATO’ – en globalt dominerende økonomisk magt, der vil rulle alle sociale fremskridt fra det 20. århundrede tilbage
Af Lori Wallach, Stop Terrorkrigen

 

ARKIV ØKONOMI 2013

Netarkiv