Ingen reallønssikring ! Ingen fremskridt !
Sig Nej til OK2014 !


Udtalelse
Kommunistisk Politik

 




Efter to overenskomstperioder med løntilbageholdenhed og reallønsfald var der lagt op til, at OK2014 mellem CO-Industri og DI skulle pege en anden vej: Reallønstilbagegangen skulle afløses af reel lønfremgang, og noget af det tabte siden krisen skulle indhentes.

Den indgåede 3-årige aftale sikrer ikke et reallønsløft.

På trods af nominelle lønstigninger på mindstelønnen fra 108,70 kr. i timen med hhv. 1,50 kr. i 2014, 1,65 i 2015 og 1,80 i timen  i 2016 er der ingen garanti for, at OK2014 ikke går hen og bliver endnu en reallønsdræber. Heller ikke hvis genetillæg og det forhøjede bidrag til Fritvalgs Lønkontoen på 1 pct.(til i alt 2 pct)  i løbet af de tre år tælles med.

Den nuværende lavinflation vil ikke vare ved. Den vil tværtimod vokse igen, og ganske særligt, hvis den økonomiske krise i Danmark rent faktisk er ved at være ovre, som ok-parterne hævder, og hjul og aktiviteter kommer op i højere gear.

En tilbagevenden til en ’normal’ inflationstakt vil udhule lønløftet og kan betyde, at OK2014 bliver den tredje minus-OK i træk. På trods af løfterne om reallønssikring.

Det eneste OK2014 med garanti sikrer, er arbejdsgivernes voksende profitter.

Løntryks- og brandudsalgsminister Bjarne Corydon glæder sig i pressen over, at ok-aftalen ’sikrer industriens konkurrencekraft’:
- Overenskomstaftalen er sammen med Vækstplan DK et godt udgangspunkt for, at landets mange industrivirksomheder kan få det maksimale ud af det kommende opsving, erklærer Corydon.

Hovedbestyrelsen i Dansk Metal anbefaler ikke uventet at stemme ja ved de kommende urafstemninger:
- Det nye treårige forlig sikrer bedre vilkår over en bred kam, og aftalen rummer både forbedringer af eksisterende rettigheder og nye muligheder, der skaber tryghed og gennemsigtighed, udtaler den.

Det er store ord om ingenting.

 Aftalen har ikke et ord eller nye tiltag til sikring mod social dumping, et hovedkrav for byggeri og transport. Og der er heller ingen tiltag til forbedring af trygheden i ansættelsen,  f.eks. i form af længere opsigelsesvarsler eller større fratrædelsesgodtgørelser.

OK-aftalen forøges også solgt som et fremskridt for industriens  lærlinge og elever  med en forhøjelse af satserne på 1.9 pct. hvert af de næste tre år. Men den rummer intet om sikring af praktikpladser, hvad der automatisk vil betyde, at en stor del af lærlingene vil havne på SU.

OK-aftalen mellem Dansk Industri og CO-Industri har normsættende virkning. Og normen, der sættes, er øget profit på de arbejdendes bekostning.

Derfor må der siges Nej ved urafstemningerne !


Netavisen 11. februar 2013