Kommunistisk Politik Digital 14 – 2021 – Nyheder hvor der kæmpes

Nr. 14 – 2021

NYHEDER HVOR DER KÆMPES

Uge 26-27, 2021

14-dages blad på nettet – Få overblik med KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra KPnet og KPnetBlogs

Klik på billedet for mere information og program for sommerlejren i dagene 22. – 25. juli 2021

Udvid støtten og solidariteten til strejken mod uligeløn og underbetaling!
Sygeplejerskernes strejke går nu ind i sin tredje uge. Den bliver mødt med sympati og solidaritet fra både offentligt og privatansatte og bredt i befolkningen. Sygeplejerskerne er synlige og aktive mange steder. Lige nu kæmper de en vigtig kamp for os alle sammen …
Af Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

TEMA: ERFARINGER FRA VIGTIGE STREJKEKAMPE

Klassekampserfaringer fra de store folkestrejker i 1985 gælder fortsat
Med sygeplejerskernes strejke stiller mange spørgsmål omkring at føre arbejdskamp og klassekamp sig igen knivskarpt og konkret. Spørgsmål som betyder forskellen på sejr eller nederlag. Hen over de næste uger vil vi bringe en række artikler med nogle af de vigtige strejkeerfaringer, der er gjort i de sidste årtier. Brugbare og dyrekøbte erfaringer opnået i kamp mod arbejdsgiverne, skiftende regeringer og fagpamperne i forbundstoppene og hovedorganisationerne. Vigtige erfaringer vundet med mod, solidaritet og klassekamp og på trods af klassesamarbejdes klamme hånd og det fagretslige system snærende rammer.

KAMPEN MOD LAVTLØN FOR LIGELØN – SYGEPLEJERSKERNES STREJKE

Til demonstration for ligeløn
Som altid når de strejkende sygeplejersker er samlet står menuen på godt humør og kampgejst. Sådan var det også på Christiansborg Slotsplads lørdag, hvor en række københavnske fagforeninger havde indkaldt til demonstration til støtte for sygeplejerskernes strejkekamp for mere i løn og ordentlige arbejdsforhold

”Vi skal kæmpe nu” – fælles støttegruppe for hospitalsansatte er dannet
KPnet har talt med en tillidsrepræsentant for de yngre læger på en akutafdeling for at tage temperaturen på situationen, ikke mindst opbakningen til sygeplejerskernes strejke. Der er røre og solidaritet, på trods af at der fra ledelsen er nedlagt forbud mod at sygeplejersker der er i arbejde viser deres opbakning. Og nu er der netop taget et vigtigt skridt – der er dannet en officiel støttegruppe på tværs af faggrupper og arbejdsplads.

Kom med i strejkestøtten! På gaden og i strejkestøtte komiteer
Sygeplejerskerne var i aktion torsdag morgen ved Nørreport Station. Og skal man dømme efter reaktionerne her nyder deres strejkekamp stor opbakning. Også den nyligt oprettede strejkestøtte komite i Frederikssund var på banen og blev modtaget med begejstring af sygeplejerskerne. Strejkestøtte komiteer giver helt nye muligheder for at udvide støtten, hjælpe sygeplejerskerne og sprede solidariteten som ringe i vandet.

Bak op om sygeplejerskerne – vigtige demonstrationer i København
Solidaritet og aktivering på alle måder er alfa og omega for sygeplejerskerne og for den fælles kamp for højere løn og ligeløn. Lørdag kl 11-14 er der indkaldt til en bred fælles demonstration på Christiansborg Slotsplads, og torsdag d. 8.7. kl. 8-10 opfordrer Kildegårdens sygeplejegruppe til at man bakker dem op ved Nørreport Station. Her deltager også den nystiftede Frederikssund Strejkestøtte komite. Kom med og vis din støtte!

Opfordring fra ”Kvinder i Kamp” Brug vores guide til at støtte sygeplejerskerne
Gør som os og mange andre – støt sygeplejerskerne strejke. Her er vores guide til måder, du kan gøre det på.

Strejkende sygeplejerske: -Jeg kæmper for højere løn og for at fastholde mine kollegaer
KPnet har talt med Julie Schou Hansen en af de strejkende sygeplejersker.
Julie er en af de 5000 sygeplejersker der er udtaget til strejke.Til dagligt arbejder Julie som udviklingssygeplejerske i Gladsaxe kommune. Nu er er hun en af de særdeles aktive strejkende, der deltager i de forskellige demonstrationer/aktioner for at udbrede kendskabet til sygeplejerskernes seje kamp for for ordentlige løn og arbejdsforhold.

Politikere – arbejdsgivere: Prøv med løn!
Jordemødrene stemte også massivt nej, med 64%, men da resten af forhandlingsfællesskabet stemte ja, blev det et samlet ja. Vores løn skriger til himlen. Alle de traditionelt kvindedominerede faggrupper ved det. Og vi stemmer alle nej med fødderne …Vi vil ikke behandles som produktionsdyr, der blot kan erstattes med et nyt hold friske studerende der netop er dimitteret. Tale af jordemoder Marie Christiansen

Strejkestøtte komite for sygeplejerskerne på vej i Randers
I Randers er der et vigtigt initiativ i gang. Her arbejder man med at få en strejkestøtte komité op at stå til støtte for sygeplejerskerne. ”Vi skal handle på det her og støtte op, sygeplejerskerne kæmper jo ikke kun for sig selv, det er vores allesammens kamp”, siger Lisbeth Sand, der står som initiativtager.

FRA KLASSEKAMPEN I ØVRIGT

Bagagearbejdere i klar melding til SAS-ledelsen: Vi kræver ordnede forhold!
Topledelsen i det statsejede luftfartsselskab SAS har udnyttet tiden under corona-nedlukningen til at gennemføre en længe ønsket plan om at opsige samtlige lokalaftaler. Målet hermed er at gennemtrumfe ansættelser på timebasis og en 10 procents lønnedgang. Nu, hvor luftfarten så småt er ved at genstarte og nogle af de tidligere ansatte har fået deres arbejde tilbage, er den groteske situation blevet for meget. Derfor valgte arbejderne i flere bagage-virksomheder at gå til fagligt møde for at give SAS-ledelsen en helt klar melding: Ordende løn- og arbejdsforhold eller flyene bliver på jorden!

EU’s landbrugsstøtte – en guldrandet forretning for de største, rigeste og mest forurenende bedrifter
En ny reform af EU’s landbrugsstøtte er ved at falde på plads. Nu skal en lille del af støtten også gå til omlægning til klimaneutrale og økologiske bedrifter, mens de konventionelle landbrug står til at miste omkring 25 procent. De grønne organisationer og venstrefløjen i EU slår på at det er for lidt, og for sent. I virkeligheden omfavner de hele det rådne EU-system, i stedet for at kræve et fuldstændigt stop for landbrugsstøtte, der rundhåndet fordeler 2000 mia. skattekroner til storkapitalen og EU-bureaukratiet.

Flere motorveje og langfinger til klima og miljø
Folketingets partier har indgået en aftale om investeringer i infrastruktur de kommende 15 år. Planen er at udbygge eksisterende motortrafikveje til motorveje, gennemføre vejtunnelprojekter og andre store vejanlæg for 45. mia. kr. Investeringsplanen indeholder også helt nye motorveje, der skal gå tværs gennem naturområder med voldsomme støj- og miljøbelastninger. Væk er alle valgløfter om grønne investeringer og reduktion af CO2-udledningerne.

FRA DEN INTERNATIONALE KLASSEKAMP

Haitis illegitime præsident Jovenel Moïse myrdet
Historien gentager sig. Når imperialisterne ikke længere kan reagere gennem deres marionetter, sender de en dødspatrulje midt om natten. I Haiti havde den siddende præsident Jovenel Moïse sidste år hjemsendt parlamentet, udskudt valget, og reageret pr. dekret med USAs støtte. I denne uge blev han myrdet i sit hjem af tungt bevæbnede lejesoldater.

Solhan massakren i Burkina Faso – imperialismen bruger terrorgrupper mod befolkningen
Imperialistiske kræfter er dybt involveret i Sahel regionen i Afrika i jagten på landets ressourcer. Herunder også Danmark, der under fransk ledelse deltager i militære operationer under dække af at bekæmpe terrorisme. Tværtimod er terrorgrupperne et instrument for at beholde et neo-kolonialt greb om befolkningen i samarbejde med lokale reaktionære regeringer. Det Revolutionære kommunistiske parti i Volta, Burkina Faso beskriver her situationen og kampen for revolutionær forandring.

Nej til den europæiske militæroperation Tabuka i Sahel, Afrika
Siden 2013 har den franske imperialisme indsat op til 5200 soldater i Mali og den store Sahel-region i Nordvestafrika under påskud af “krigen mod terror”. Den militære koalition, kendt under navnet Barkhane der blev oprettet i 2014 under ledelse af den franske hær, involverede hærene i Mali, Tchad, Burkina Faso, Niger og Mauretanien (medlemmer af G5-Sahel-gruppen). Resultatet af denne krig er forfærdelig for befolkningerne i disse lande. Udtalelse af europæiske partier i Den Internationale Konference af Marxistisk-leninistiske Partier og Organisationer (CIPOML)

Militæroperation Tabuka i Mali er blot et nyt navn for samme imperialistisk krig
Den franske imperialisme vil være i spidsen og rammen om den forsatte militære intervention. Den vil få støtte fra NATO og NATO-enhed, NSPA specialiseret i indkøb og logistik af transport, infrastruktur, energi, der allerede støttede de militære operationer i Afghanistan og på Balkan.
Af Frankrigs  Kommunistiske Arbejderparti, PCOF

Selma Gürkan, næstformand for arbejderpartiet i Tyrkiet (EMEP), siger i en udtalelse at de ikke accepterer regeringens beslutning om at forlade Istanbul-konventionen om vold mod kvinder, det handler om kvinders ret til livet.

Magthaverne ønsker at legalisere vold og ulighed. De ønsker brug af loven til beskyttelse og frikendelse af gerningsmændene. Beslutningen er blevet mødt med store kvindeprotester.

Nordisk møde: NATO skærper våbnene mod Rusland
Regeringen, Forsvarsministeriet og militæret følger lige nu op på det seneste NATO-topmøde med et aggressivt udfald mod Rusland. Den store imperialistiske konkurrent på topmødet blev ganske vist udpeget som Kina, men NATO bygger også militært og propagandamæssigt op mod Rusland i stor stil. Ikke mindst i kampen om ejerskabet over Arktis. Den multinationale angrebsstyrke JEF holdt tirsdag fælles møde med det nordiske ’forsvars’samarbejde NORDEFCO, hvor de talte ’den russiske trussel op’.

Mordet på Palæstina aktivisten Niza Banat fordømmes og udstiller Abbas selvstyrets rolle
Mordet på den palæstinensiske aktivist Nizar Banat har udløst harme, forfærdelse og protester blandt palæstinenserne og har betydet mere end 3 dages demonstrationer, der startede i Ramallah, hvor titusindvis af palæstinensere gik på gaden og krævede retfærdighed for Nizar Banat. De råbte: Opsig Oslo-aftalen og sikkerhedsaftalen. Fyr selvstyrepræsident Mahmoud Abbas!
Vi bringer her en udtalelse fra Samidoun, det palæstinensiske fange solidaritets netværk

I Brasilien skærpes kampen mod Bolsonaros folkedrab
Siden maj har protestbevægelsen i Brasilien mod præsident Bolsonaros menneskefjendske politik udviklet sig til landsdækkende kæmpe demonstrationer. Den 19. juni var mere end 1 million mennesker på gaden i 400 byer i alle delstater i Brasilien med kravet: “Fora Bolsonaro” – Ud med præsidenten. Der er samtidig en voksende international solidaritetsbevægelse. Demonstrationerne rejste også krav om øjeblikkelig vaccination af hele befolkningen, anstændig nødhjælp og afvisning af privatiseringer.

Oktober Radio: Død kapital og krise i forsyningskæden
I denne uges podcast fra Oktober Radio i Århus, kommer vi ind på krisen i forsyningskæden der har betydet at containerskibe ikke kan komme i havn i Los Angeles, og arbejdere bliver sendt hjem fordi producenter mangler vigtige komponenter. Vi kommer også lidt ind på det seneste danske trafikforlig, og hvordan det viser at store såkaldte klimavalg i 2019 intet har ændret. Og vi taler til sidst om hedebølgen i USA og hvordan klimaforandringer allerede helt konkret rammer arbejderklassen og de fattigste.

FRA ENHED OG KAMP

Arbejderklassens revolution og modsætninger mellem imperialistmagterne
I det seneste nr. af magasinet Enhed og Kamp kan man læse en fremragende og omfattende analyse af imperialismen og stormagternes rivalisering i dag. Af Pablo Miranda, fra PCMLE, i Ecuador. Her beskriver han hvorfor Lenins konklusion, ”at vi lever i imperialismens og arbejderklassens revolutioners æra”, stadig gælder. Han slår fast, at imperialisme ikke blot skal forstås som supermagten USA, men også kan ses i den måde EU-blokken, Kina og Rusland og andre stormagter agerer på i verden, både militært og økonomisk. En anden meget vigtig pointe er, at man ikke kan bygge sin frigørelse fra én imperialistisk magt ved at alliere sig med en anden.

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk

Se tidligere numre af Kommunistisk Politik Digital


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne