Haitis illegitime præsident Jovenel Moïse myrdet

Historien gentager sig. Når imperialisterne ikke længere kan reagere gennem deres marionetter, sender de en dødspatrulje midt om natten. I Haiti havde den siddende præsident Jovenel Moïse sidste år hjemsendt parlamentet, udskudt valget, og reageret pr. dekret med USAs støtte. I denne uge blev han myrdet i sit hjem af tungt bevæbnede lejesoldater.

Kort forinden havde han udpeget dr. Ariel Henry som ny premierminister til at lede sin teknokrat regering, men mordet skete inden han kunne tages i ed. I stedet har den midlertidige premierminister Claude Joseph erklæret, at han har taget magten som både fungerende præsident og regeringsleder. Med støtte fra USA og Biden-administrationen. Et statskup, der kan bane vejen for nye imperialistiske overgreb på Haiti.

Der grædes tørre tårer over Haitis myrdede præsident Jovenel MoÏse, der sidste år suspenderede parlamentet og har regeret landet pr. dekret. Men sporerne skræmmer fra imperialisternes mange overgreb på landet gennem historien. Derfor frygter befolkningen nu at det kan blive anledningen til en ny invasion.

Det seneste år er nyvalg til parlamentet og præsidentembedet i Haiti blevet udskudt. Samtidig førte Moïse, med USA’s støtte, en kampagne for et forslag til ny forfatning der skulle give ham selv som præsident mere magt. Voksende protester fik ham til at udskyde en folkeafstemning og nyvalg til september.

Mens demonstranter og massebevægelsens kamp for demokrati, blev forsøgt slået ned har Haiti oplevet en stigende voldsbølge, hvor politi og bevæbnede kriminelle bander har myrdet aktivister og uafhængige journalister, og har terroriseret arbejderkvarterer. Covid-19 pandemien har også ramt landet og dets dårlige sundhedsvæsen hårdt. Covid-19 kommer oven i naturkatastrofer og klimaforandringer der sammen med et årti med økonomisk tilbagegang og underudvikling betyder arbejdsløshed og hungersnød, og mangel på stort set alt.

Jovenel Moïse blev udpeget som præsident, efter et kaotisk og udemokratisk valg i 2015, hvor anden runde blev udskudt til 2016. Siden er den politiske krise blot eskaleret.

I forfatningen står der, at i tilfælde af at præsidenten dør skal posten overgå til højesteretspræsidenten. Men også den post står tom, da han døde for få uger siden af Covid-19. I øjeblikket har den midlertidige premierminister Claude Joseph grebet magten som fungerende præsident og regeringsleder, med støtte fra USA og Biden-administrationen. Joseph har samtidig brugt anledningen til at erklære landet i undtagelsestilstand, med nedlukning af lufthavnen, udgangsforbud og begrænsninger for pressen.

Myndigheder og politiet har endnu ikke opklaret hvem der er bagmændene for likvideringen. Men mens de skyldige ikke er afsløret, så bruges likvideringen som anledning til et statskup, der kan bane vejen for nye imperialistiske overgreb på Haiti. USA har adskillige gange invaderet landet og holdt det besat ”for at beskytte forretningsinteresser” bl.a i 1915, 1994, og i 2004, og i praksis igen efter jordskælvet i 2010.

Både FN og Organisationen af Amerikanske Stater (OAS), Tyskland, Brasilien, Canada, Spanien, USA, Frankrig og EU, m.fl. har erklæret at de er ”dybt chokerede” over likvideringen af deres gode ven. Og opfordrer til at afstå fra vold… Det er alle disse små og store imperialistiske hyklere, der er hovedansvarlige for den situation som Haiti står i.

Den amerikanske diplomat Helen La Lime, der er FN’s særlige udsending i Haiti, er allerede indkaldt til at orientere FN’s Sikkerhedsråd om situationen i Haiti. Endnu et tegn på at stormagternes gør klar til en invasion som skal banke deres udgave af ”demokrati” igennem.

CIPOML udtalte i marts Solidaritet med den haitianske arbejderklasses kamp

Solidaritet med den haitianske arbejderklasses kamp


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne