Strejkestøtte komite for sygeplejerskerne på vej i Randers

I Randers er der et vigtigt initiativ i gang. Her arbejder man med at få en strejkestøtte komité op at stå til støtte for sygeplejerskerne. ”Vi skal handle på det her og støtte op, sygeplejerskerne kæmper jo ikke kun for sig selv, det er vores allesammens kamp”, siger Lisbeth Sand, der står som initiativtager.

Sygeplejersker fra Aarhus Universitetshospital i Skejby. Foto klippet fra facebook

Opbakning fra andre faggrupper og fra befolkningen er en kæmpe faktor ifht at vinde en strejke, ikke mindst på det offentlige område, hvor forholdene i sundhedsvæsenet er afgørende for alle, og arbejdsgiver og presse gør alt hvad de kan at skabe splid og modsætninger. Her kan en strejkestøttekomité i praksis være med til at demonstrere, at sygeplejerskerne ikke står alene og bringe ærlige informationer ud om strejken og bryde gennem den reaktionære mediemur.

En komite kan arbejde frit og uden snærende bånd fra det fagretslige system, den kan sprede info og solidaritet.

KPnet har snakket med Lisbeth Sand, der gerne vil omsætte sin støtte til sygeplejerskerne i handling og derfor er i gang med at få en strejkestøtte komité op at stå.

– I Randers er det kun sygeplejersker fra sygehuset, der er udtaget til strejke, så det er en mindre gruppe på omkring 65 sygeplejersker. I en komité kan vi bakke op, troppe op når de er på gaden og støtte dem med f.eks. kaffe og kage og noget koldt at drikke. Vi kan selv lave løbesedler, der informerer om betydningen af strejken, sende læserbreve til aviserne og meget mere.

– Vi skal handle og lave noget i fællesskab, opbakning er afgørende, hvis de skal vinde den her strejke. Rundt omkring sidder der mange der selv har stemt Nej til overenskomsten. Det er SÅ vigtigt at de kommer med som enkeltpersoner nu, også selvom deres fagforening ikke vil. De må også være udfarende, pædagoger, SOSU’er, socialrådgivere. De må støtte op som enkeltpersoner nu, og også sige til deres fagforening at de forventer af dem, at de skal støtte.

Der har ikke været tradition for strejkestøtte komiteer længe, men tilbage i 1970’erne viste de deres kæmpe værd og betydning. De blev organiseret på byplan, på arbejdspladser, på uddannelsessteder. De samlede penge ind, hvor strejkerne var ’ulovlige’ og de strejkende stod uden understøttelse og blev idømt bod. De udbredte solidariteten i befolkningen, de spredte de strejkende synspunkter. De fik vedtaget støtte resolutioner allevegne. De organiserede demoer, støttefester, organiserede sommerkolonier for de strejkendes børn, bragte opbakningen fysisk ind på de strejkendes fællesmøder.

Den tradition bliver nu taget op igen i Randers, og forhåbentlig vil den brede sig. Kampen for højere løn og ligeløn for kvindefagene er fælles og gælder for langt flere end sygeplejerskerne. Tjenestemands reformen fra 1969 og uligelønnen må begraves, og det sker kun gennem aktiv kamp.

Lisbeth Sand får de afsluttende ord:

-Sygeplejerskerne strejker ikke kun for sig selv, men for os alle sammen. De skal have støtte, fra andre faggrupper og fra hele befolkningen

Lisbeth opfordrer alle der er interesserede i at være med i en strejkestøtte komité i Randers til at kontakte hende gennem facebook

Læs også

Fagtoppens splittelsesforsøg må afvises med øget støtte til sygeplejerskestrejken
KPnet 24. juni 2021

Fuld solidaritet. Nok er nok. Sygeplejerskerne har sagt stop!
Af Arbejderpartiet Kommunisterne, APK


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne