I Brasilien skærpes kampen mod Bolsonaros folkedrab

Siden maj har protestbevægelsen i Brasilien mod præsident Bolsonaros menneskefjendske politik udviklet sig til landsdækkende kæmpe demonstrationer. Den 19. juni var mere end 1 million mennesker på gaden i 400 byer i alle delstater i Brasilien med kravet: “Fora Bolsonaro” – Ud med præsidenten. Der er samtidig en voksende international solidaritetsbevægelse. Demonstrationerne rejste også krav om øjeblikkelig vaccination af hele befolkningen, anstændig nødhjælp og afvisning af privatiseringer.

Brasilien står midt i en 3. bølge af covid-19 udbruddet. Under pandemien har landet passeret en halv mio. døde, 12 procent af verdens samlede dødsfald, mere end 100.000 døde indenfor den seneste måned. Samtidig har Brasilien en præsident, der nærmest har presset på for at sikre, at pandemien fik godt fat i fattige områder og blandt de oprindelige folk, hvor der er notorisk dårlig adgang til sundhed. Samtidig har Bolsonaros regering gennem pandemien fortsat afbrændingen af verdens ældste urskove i Amazonas og tilladt bevæbnede bander af guldgravere at terrorisere landsbyer.

Den fælles kampagnen mod Bolsonaro er organiseret af sociale bevægelser, fagforeninger, venstreorienterede partier og politiske fronter. Protesterne har samlet alle lag: Fra tusindvis af oprindelige folk, der protesterede mod illegale afbrændinger og kræver mordere retsforfulgt – til slumkvartererbevægelsen, der kæmper for retten til tag over hovedet og mod politiovergreb.

I Rio de Janeiro deltog mere end 70.000 mennesker. Kunstnere, intellektuelle, studerende og arbejdere fra den offentlige sektor, der risikerer at blive privatiseret.

Den største mobilisering af hele landet fandt sted i São Paulo. Omkring 500.000 mennesker marcherede til Roosevelt Square. Ud over unge og arbejdere var der massiv deltagelse af pårørende til ofrene til folkedrabspolitikken under pandemien. I alle byer så man familier og venner til ofrene gå med plakater og fotos for at huske deres kære.

Fora Bolsonaro bevægelsen har planlagt demonstrationer og aktioner hver uge frem mod mod nye landsdækkende kæmpemarkering i juli. Kravet er ikke kun at Bolsonaro skal gå af, men at han skal stilles for retten for folkedrab. Bevægelsen kræver at parlamentet starter en rigsretssag mod præsidenten.

Læs mere her:

Brasiliens Revolutionære Kommunistiske Parti (PCR)


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne