Militæroperation Tabuka i Mali er blot et nyt navn for samme imperialistisk krig

Af Frankrigs  Kommunistiske Arbejderparti, PCOF

I et interview med præsident Macron den 30. maj i år under hans rejse i Rwanda, Sydafrika meddelte Macron, at “Frankrig ville trække sine tropper tilbage, hvis Mali “reelt ” overgik til ”radikal islamisme”.

Den 3. juni kom så meddelelsen om at “midlertidigt” bilateralt militært samarbejde mellem de franske hære og Malis hær var suspenderet (efter militærkuppet d. 24. maj 2021, red.)

Den 10. juni kom meddelelsen om den nært forestående afslutning af Operation Barkhane (militæroperation i Mali, Niger, Tchad, Burkina Faso og Mauretanien under ledelses af fransk imperialismen, red.). I stedet vil den del kaldet ”Task Force Tabuka” baseret på “specialstyrker” fra EU-lande blive styrket. Meddelelsen kom på en pressekonference i forbindelse med G7 topmødet,

Disse udtalelser og meddelelser er først og fremmest en indrømmelse af krigens fiasko. En krig ledet af fransk imperialisme siden 2013 i Mali. En indrømmelse af at myndighederne, præsident Macron og de militære myndigheder forsøger at gemme sig bag at fremhæve deres uenighed med “kuppet i kuppet”, der bragte øverstbefalende Assimi Goïta til magten i Mali.

Macron havde ingen klager i august sidste år, hvor det første kup fandt sted under ledelse af Assimi Goïta. Hvor han og kliken af højtstående militærfolk fremskyndede en folkelig bevægelse for at vælte den daværende præsident Boubacar Keïta, kaldet ”IBK”.

Macron var også hurtig til at støtte kupmagerne i Chad, hvor den tidligere præsident Déby’s søn gennemførte et kup efter sin fars død for at komme sine rivaler i forkøbet. Det er klart, at denne enevoldsherskers bortgang svækkede hele Barkhane militæroperationen, hvor styrkerne fra Chad indtil nu har udgjort det vigtigste omdrejningsomdrejningspunkt for militære styrker fra de 5 medlemslande i G5-Sahel, sammen med de 5.000 soldater fra de franske hære i Operation Barkhane.

Den militære Tabuka-enhed, der erstatter Barkhane, består i øjeblikket af 600 mænd fra specialstyrkerne fra flere europæiske hære:  Estland, Sverige, Tjekkiet, hvortil danske, italienske, ungarske, rumænske, græske styrker bør tilføjes til denne “fælles europæiske operation”.

Den franske imperialisme vil være i spidsen og rammen om den forsatte militære intervention. Den vil få støtte fra NATO og NATO-enhed, NSPA specialiseret i indkøb og logistik af transport, infrastruktur, energi, der allerede støttede de militære operationer i Afghanistan og på Balkan.

Operation Tabuka’s mål er at udgøre 2000 specialtropper udover tropperne fra de nationale hære i landene i regionen. Der er med andre ord ikke tale om at trække franske tropper fra Mali og Sahel, hvilket en stigende del af befolkningerne i regionen kræver.

Det er dette krav, som Macron ønsker at ignorere ved at annoncere beslutninger, der har til formål at fremstå som “føreren af spillet”, selv om det betyder at sætte sine “allierede”, lederne af de pågældende lande, over for et fait accompli. Macron er også forpligtet til at tage hensyn til den voksende upopularitet i denne “endeløse krig mod terrorisme” i den offentlige mening i Frankrig.

Det er ren genbrug af Barkhane operationen, en “OPEX” – ekstern militær operation – i drift

Multinationale “specialstyrker” betyder ikke tilbagetrækning af franske tropper fra Afrikas neokolonier. Dette giver illusionen om “målrettede” militære operationer, der skal skåne civilbefolkningen, mens det i virkeligheden er dem, der fortsat vil betale den tungeste pris i denne krig, som vi ser med Solhan massakren i Burkina Faso.

Den øger samtidig antallet af EU-lande, der deltager i militære operationer i Afrika sammen med den franske imperialismes væbnede styrker, hvis ledere insisterer på den “voksende trussel” fra russiske militære styrker i Libyen og Den Centralafrikanske Republik, der grænser op til Tchad.

Vi vil sætte fokus på og mobilisering på tre områder:

– Fortsætte med at kræve tilbagetrækning af franske tropper fra Mali og Sahel: mænd, militære midler og baser.

– at gøre opmærksom på farerne ved at inddrage de europæiske staters væbnede styrker inden for rammerne af Tabuka operationen og samarbejde med kræfter i disse lande, som fordømmer dette.

– Udvikle solidariteten med de kræfter, der kæmper i de afrikanske lande mod den franske imperialismes dominans, mod imperialistmagternes indblanding og for respekt for befolkningernes ret til selv at bestemme deres fremtid.

Paris, den 21. juni 2021
Frankrigs  Kommunistiske Arbejderpartiwww.pcof.net – e-mail: pcof@pcof.net

Læs også:

Regeringen vil sende tropper til Guineabugten og Sahel – Sig NEJ til dansk imperialisme!


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne