”Vi skal kæmpe nu” – fælles støttegruppe for hospitalsansatte er dannet

KPnet har talt med en tillidsrepræsentant for de yngre læger på en akutafdeling for at tage temperaturen på situationen, ikke mindst opbakningen til sygeplejerskernes strejke. Der er røre og solidaritet, på trods af at der fra ledelsen er nedlagt forbud mod at sygeplejersker der er i arbejde viser deres opbakning. Og nu er der netop taget et vigtigt skridt – der er dannet en officiel støttegruppe på tværs af faggrupper og arbejdsplads.

Hvordan er situationen hos jer, er I påvirket af strejken

– Som akutafdeling er ingen taget ud til strejke på vores afdeling. Ingen livsvigtige funktioner eller livsnødvendige operationer er generelt ramt. Men indirekte er der bl.a. den virkning, at hvor patienterne normalt bliver overført til andre afdelinger hurtigt, kan det nu være svært at få folk videre, fordi der er færre kræfter på andre afdelinger. Men strejken skal jo kunne mærkes, det er meningen.

– Vi ser også at der kommer overbelægning på afdelinger, fordi der ikke kan udskrives til kommunerne, det lægger et stort pres på dem der er i arbejde. Det er super vigtigt med sammenhold og at finde måder at vise støtte til dem der strejker.

-Jeg oplever på første hånd hvor hårdt sygeplejerskerne arbejder og de er meget mere mere værd! Vi er dybt afhængige af hinanden så en forringelse hos dem fører til forringelse hos os og alle andre. Sygeplejerskernes grundløn er alt for lav, og efter en vis anciennitet er det umuligt at stige i løn.

Er der opbakning til sygeplejerskerne?

– Der er rigtig mange hos os der bakker op, også læger, man går til demonstrationer og støtter på andre måder. Nogle rammer deres facebookbillede ind med teksten ”Rimelig løn er et rimeligt krav – jeg støtter sygeplejerskerne”.

– Historisk set har det været svært at få lægerne på barrikaderne, mange tjener godt og er ikke så fællesskabsorienterede. Men vi ser en ændring nu. Der er dog også modstand. Nogle steder bliver ikke-livsnødvendige operationer gennemført som akutte, og nogle læger er irriterede over strejken. Men der er en ny udvikling i gang, hvor flere ser de fælles problemer.

-Også blandt grupper som sekretærerne og sosu’erne er der mange der er solidariske med sygeplejerskerne, de står i samme situation – de får mere arbejde, men den samme løn.

– Der har indtil nu ikke været en formel organisering af støtte til strejken for os andre, men der har været talt meget folk imellem. Vi bringer strejken op hvor vi kan, i pauser osv, diskuterer og stikker hovederne sammen på tværs. Direkte synlighed af strejken er taget fra os, derfor er det vigtigt at snakke om det, få en dialog. Nogle læger går med badget ”Jeg er mere værd” som støtte til sygeplejerskerne. For sygeplejerskerne selv er det forbudt. Men indtil videre er der ikke blevet slået ned på os læger.

Strejkestøttegruppe på tværs af fag og sygehuse

– Som noget helt nyt har vi taget et fælles initiativ. Flere læger og sygeplejersker er gået sammen for at danne en officiel støttegruppe, dvs på tværs af sygehuse og faggrupper.
Vi har mange idéer til hvad vi vil gøre til at støtte og synliggøre strejken og den fælles kamp. Vi startede med at sende dette oplæg ud:

“Som vi alle kender til og måske mærker i en eller anden grad, er sygeplejerskerne i strejke!
En situation vores fagforening (Yngre Læger) har udtalt sig rasende lidt om. En situation som drukner i EM, Corona og sommerferie opmærksomhed.

Der er mere end nogensinde brug for solidaritet!

Dette er en støttegruppe for de kæmpende sygeplejersker.

Her er nogle forslag til konkrete ting vi kan gøre for at synliggøre kampen:

-Snakke om strejken med hinanden og andre faggrupper.

-Som læger tage “Vi er mere værd” badges på, nu hvor sygeplejerskerne, har fået at vide fra ledelsen, at de ikke må skilte med det.

-Tage røde hårbånd, rød neglelak på.

-Sætte støtteerklæring på vores facebook profilbillede.

-Mødes og tage til de planlagte demoer sammen.

-Lave små gade aktioner.

-Tage billede af os med støttegrej og lægge op på medier, instagram og fx “Bak op om de offentlige ansatte” facebookgruppen.

-Sende støttende og personlige beskeder til strejkende sygeplejersker på vores afdelinger.”

Ser du flere muligheder for at styrke strejken og gøre den mere slagkraftig?

– Rigtig mange parter forsøger at skabe splittelse og spille faggrupperne ud mod hinanden. Men det er slet ikke det det handler om. Mange mennesker løfter store opgaver i alle faggrupper, alligevel tjener de ingenting pga en mandsdomineret ramme for lønnen. Selvom de er guld værd for afdelingen. Det er så urimeligt!

– Prøv at forene i stedet for at splitte. Vi ansatte – og patienterne – er i samme båd, og hvis den synker, synker vi alle. Strejken burde udvides, selvom den så vil mærkes mere for patienterne. Men også som patient må man tænke frem. Vi skal kæmpe nu. Hvis nedskæringerne fortsætter de næste 10 år har vi måske ingenting i det offentlige sundhedsvæsen! Hvis der ikke sker en forbedring kender vi ikke fremtiden.

-Mange sygeplejersker er dybt frustrerede over deres fagforeningsledelse. De gør for lidt og man har ikke tillid til at de vil strejken. De burde opfordre til sympatistrejker og støtte og styrke strejken reelt.

og HUSK

Demonstration for ligeløn – støt sygeplejerskerne

Lørdag d. 10. juli kl 11-14, Christiansborg Slotsplads


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne