Kommunistisk Politik Digital 13 – 2021 – Nyheder hvor der kæmpes

Nr. 13 – 2021

NYHEDER HVOR DER KÆMPES

Uge 24-25, 2021

14-dages blad på nettet – Få overblik med KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra KPnet og KPnetBlogs

Revolutionær sommerlejr – Kom med!
Der er meget at diskutere på årets lejr.
I ly af coronakrisen har kapitalen og dens regering skærpet kampen mod arbejderklassen på alle områder. Angreb på arbejdsvilkår, på lønnen, ansættelsesvilkår, vores boliger, undergravning af rettigheder, fascisering af statsapparatet.
Men arbejderklassen svarer igen. En revolutionær vej ud af krisen er netop den røde tråd i denne lejr.

Fuld solidaritet. Nok er nok. Sygeplejerskerne har sagt stop!
Sygeplejerskernes strejke er et klart signal til opgør med det store lønefterslæb blandt de offentligt ansatte, med lavtløn og uligeløn i de kvindedominerede fag og med urimelige arbejdsforhold.
Af Arbejderpartiet Kommunisterne, APK.

KAMPEN MOD LAVTLØN FOR LIGELØN – SYGEPLEJERSKERNES STREJKE

Hvis sygeplejerskerne opfordrer til sympatistrejke er vi parat
-Vi skal have mere solidaritet. Hvis sygeplejerskernes fagforening opfordrer til sympatistrejker er vi parat til det. Vi skal ud og trykke på rammen – ikke acceptere at finansministeren fastsætter en ramme på 5% og lader os slås mod hinanden indenfor den. Hvis vi alle gjorde som sygeplejerskerne kunne vi gøre det

Fagtoppens splittelsesforsøg må afvises med øget støtte til sygeplejerskestrejken
At tiden er inde til et nyt opgør med uligelønnen, er der ingen tvivl om. Heller ikke at sygeplejerskestrejken er signal til, at der må kæmpes for den. Men mens solidaritetserklæringer vokser, så går flere prominente forbundsformænd nu åbent ud mod strejken og deres egne medlemmers støtte.

Læreropposition støtter sygeplejerskerne
I forbindelse med lærernes afstemning om en arbejdstidsaftale sidste år opstod en opposition til DLF-toppens linje, der kaldte sig “Stem NEJ til uklare aftaler”. Aftalen blev som bekendt vedtaget, men frustrationerne hermed er stadig store.
Gruppen har i folkeskolen.dk – lærernes fagblad – udtrykt deres fulde støtte til sygeplejerskernes strejke og kalder – belært af erfaringerne – nedsættelse af en ligeløns kommission for en ren syltekrukke.

Sygeplejerskernes første strejkedag
Sygeplejerskerne strejke blev skudt i gang med et brag af demonstrationer over hele landet. Der var fuld knald på mobiliseringen og taktfaste kampråb som HVAD ER VI? – MERE VÆRD! HVAD VIL VI HAVE? – MER I LØN!
IKKE FLERE – IKKE FLERE – SYLTEKRUKKER! – NU DET SLUT MED 69!
Se billeder og videoer fra København – Århus – Odense. Nye aktiviteter følger.

Start på sygeplejerskernes strejke markeres med demonstrationer i hele landet
Lørdag starter strejken, og der er planlagt demonstrationer og uddelinger og strejkecafe i alle hjørner. Støt op, gå med, og vis solidaritet. Herunder kan du se nogle af lørdagens aktiviteter.

”Vi tager kamptøjet på – det bliver en aktiv strejke”
Interview med sygeplejerske Vibeke Kline Lange Frost

Nok er nok, sygeplejerskerne stemmer nej i flok! Fuld opbakning fra de nordjyske bygningsarbejdere!

Fuld tryk på solidariteten med sygeplejerskernes strejke!
Det blev en kæmpe sejr for kampviljen. Et stort flertal af sygeplejerskerne stemte NEJ til det miserable forhandlingsresultat og strejken starter lørdag på udvalgte områder. Sygeplejerskerne står ikke alene, de har en kæmpe sympati i befolkningen og i andre faggrupper, nu gælder det at få et bredt solidaritetsarbejde op at stå.

FRA KLASSEKAMPEN I ØVRIGT

Foto: Vänsterpartiet

Hvad gør Enhedslisten?
I Sverige er der sket det, at Vänsterpartiet, der er søsterparti til Enhedslisten i Danmark har trukket støtten til den socialdemokratiske regering pga dens politik til fordel for boligspekulation. Med et mistillidsvotum i Rigsdagen har statsminister Stefan Löfven mistet sit parlamentariske grundlag. Og Vänsterpartiet kan nu frit mobilisere til kamp mod regeringens reaktionære politik. Hvad gør Enhedslisten?

Ny stramning af Ghettoloven: Udrensning af ikke-vestlige og fattige
I forrige uge blev der indgået en politisk aftale om skærpelse af ‘ghettoloven’ – til bekæmpelse af de såkaldte parallelsamfund. Endnu et diskriminerende angreb vendt mod arbejderklassen og i særdeleshed mod folk med ikke vestlig baggrund og dem med lavest indkomst.

Fattigdom i børnefamilier afskaffes ikke med Ydelseskommissionens forslag
For et par uger siden udkom Ydelseskommissionen med deres forslag til fordeling af krummerne til mennesker på ydelser fra det offentlige. Alle grundydelser skal have et hak ned. Kontanthjælpsloftet afskaffes formelt, men erstattes af en ny konstruktion af lave ydelser. Og der skal flyttes rundt på pengene mellem de fattige angiveligt for at mindske børnefattigdommen. Men børnene har ikke ret meget at glæde sig til, der er nemlig ikke afsat penge til at give fattige familier et løft.

FRA DEN INTERNATIONALE KLASSEKAMP

Boykot Israel med apartheidfrie zoner
Som en vigtig del af kampen for solidaritet og retfærdighed med det undertykte palæstinensiske folk tilskynder den internationale Boykot Israel bevægelse til at oprette apartheidfrie zoner.
Israels angreb på palæstinensere er ikke isolerede eller spontane episoder. De er ikke stoppet alt imens de danske medier lukker øjnene. Israel fører en konstant bosætter politik, med systematisk undertrykkelse og statslig diskrimination. En politik der kun kan beskrives som apartheid hvor international boykot er vigtige solidaritetshandlinger sådan som boykot kampagnen var det mod Sydafrika under apartheid tiden.

Tyrkiets regering kræver at Folkets Demokratiske Parti (HDP) gøres ulovlig
Den tyrkiske Forfatningsdomstol accepterede mandag, at anklagemyndigheden kan rejse en sag om forbud mod Folkets Demokratiske Parti (HDP). Sagen er tidligere blevet afvist, men myndighederne har fortsat deres anklager og har arresteret adskillige folkevalgte politikere.

Tyrkiet: Partiet HDPs lokaler angrebet – Deniz Poyraz er dræbt
Deniz Poyraz, der arbejdede på Folkets Demokratiske Parti, HDP’s kontor i Izmir blev i dag dræbt i et brutalt angreb.

NATO-topmødet 2021: Militarisering af medlemslandene og global offensiv
NATO har holdt topmøde d. 14. juni, og det står klart bekræftet, at alliancen ufortøvet ruster til krig og tegner nye offensive planer for at fastholde USA og Vesten som dominerende imperialistiske magter. Til det formål bindes medlemslandene sammen i en endnu tættere alliance med mere central styring, både politisk og militært. NATO er en offensiv krigsmager og en kæmpe fare for verdens folk.

Arbejder- og bondeorganisationer i Peru kalder til forsvar for valget af Pedro Castillo
Ved anden runde af præsidentvalget i Peru, den 6. juni, blev den progressive skolelærer Pedro Castillo valgt i tæt opgør mod reaktionens kandidat Keiko Fujimori. Men det amerikansk støttede borgerskab har nægtet at anerkende resultatet og deres nederlag og truer med at bruge alle midler for at beholde magten. Fagforeninger og bondeorganisationer har i denne uge kaldt til massedemonstrationer til forsvar for demokratiet i Peru.

Et år med pandemi og økonomisk og social krise i Italien – En pandemikatastrofe med klare skyldige
Det sidste år har været det mørkeste i Italien siden Anden Verdenskrig. Aldrig før er vores land blevet ramt af en økonomisk, sundhedsmæssig og social krise af et sådant omfang. Sammenfaldet af pandemi og økonomisk recession har haft en ødelæggende indvirkning på arbejdernes og befolkningens liv.
Af Kommunistisk platform – for Italiens arbejderklasses kommunistparti

Oktober Radio: Kapitalismens sammenstyrtninger
I denne uges podcast taler vi om hvordan vrangforestillinger om boligpriser, tydeligt afslører sig når bygninger styrter sammen. Som det skete i denne uge i Florida. Vi kommer også lidt rundt om en ny reformaftale der kræver flere lokale uddannelsessteder, men som ikke gør op med hovedproblemet nemlig taxameter ordninger og privatisering. En ny bog relancerer de nordiske socialdemokratier som “nordisk socialisme”. Til sidst når vi rundt om sygeplejestrejkens første uge.
Udsendelse den 27. juni 2021

Oktober Radio: Sygeplejersker er klar til kamp
I denne uges podcast fra Oktober Radio: Sygeplejerskerne stemte nej til OK21 og er gået i strejke. Men de står ikke alene i kampen for ligeløn. Solidaritets hilsner er strømmet ind fra alle kanter, fra pædagoger til stilladsarbejdere. Selvom den danske befolkning har stemt nej til deltagelse i eurozonen flere gange, har et flertal i folketinget alligevel overgivet kontrollen med økonomien, og EU var i denne uge forbi for at godkende Danmarks corona-hjælpepakker. Private virksomheder og de hemmelige tjenesternes aflytninger og overvågning af al data har betydning for alle, derfor må man tage sine forholdsregler og forstå omfanget.
Udsendelse den 20. juni 2021

Det franske magasin Marianne havde den 9. marts 1938 på forsiden denne fotocollage med overskriften ”Et vanskeligt parti”. Mussolini og Hitler har gang i et parti skak, mens stormagterne står i baggrunden. De blander sig ikke. De nøjes med at se på.

Hitlertysklands overfald på Sovjetunionen: Forspillet til den 22. juni 1941
Ved 80-året for Hitlertysklands overfald på Sovjetunionen

Kommunistloven: Det var højforræderi
Det er 80 år siden, den skændige Kommunistlov blev vedtaget. Fra den ene dag til den anden blev medlemmer af et lovligt politisk parti jaget vildt.
Artiklen her giver et godt indblik i den famøse og højforræderiske lovs tilblivelse, dens behandling af de »demokratiske partier« og deres grundlovsbrud. Leif Larsen gør bl.a. op med myten om, at den »skændige« lov blev gennemtrumfet efter krav fra den tysk-nazistiske besættelsesmagt. Myten blev meget udbredt efter Anden Verdenskrig, ikke mindst af de socialdemokratiske politikere.

 

FRA BLOKKEN

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk

Se tidligere numre af Kommunistisk Politik Digital


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne