Tyrkiets regering kræver at Folkets Demokratiske Parti (HDP) gøres ulovlig

Den tyrkiske Forfatningsdomstol accepterede mandag, at anklagemyndigheden kan rejse en sag om forbud mod Folkets Demokratiske Parti (HDP). Sagen er tidligere blevet afvist, men myndighederne har fortsat deres anklager og har arresteret adskillige folkevalgte politikere.

Den tyrkiske regerings kampagne mod HDP for at være upatriotisk og i ledtog med såkaldte kurdiske terrorister har sat et stort pres på dommere og anklagemyndigheden.

Tyrkiets højeste domstol skal behandle en ansøgning om, at Folkets Demokratiske Parti (HDP) skal opløses på baggrund af anklager om terrorrelationer. Mandag accepterede den tyrkiske forfatningsdomstol at behandle et anklageskrift.

Bekir Sahin, chefanklager ved Højesteret har krævet, at gruppen opløses med den begrundelse, at partiet angiveligt samarbejder med det forbudte PKK i forsøget på at “ødelægge statens enhed”.

Snesevis af HDP parlamentarikere – herunder tidligere medformænd Selahattin Demirtas og Figen Yuksekdag – og tusindvis af partimedlemmer er blevet arresteret på falske terror-relaterede anklager i de seneste år.

Flere HDP-borgmestre, der blev valgt i 2019, er blevet erstattet af statsudnævnte bestyrelsesmedlemmer. Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har kaldt HDP-medlemmer for terrorister, mens hans nationalistiske partis allierede har opfordret til at forbyde HDP.

Sidste torsdag angreb en bevæbnet mand et HDP-kontor i Izmir i det vestlige Tyrkiet og dræbte en kvindelig medarbejder, Denis Poyraz. Gerningsmanden kom ind i bygningen, affyrede skud og forsøgte at sætte ild til den. Gerningsmanden havde tidligere deltaget i den tyrkiske krig mod det kurdiske mindretal i Syrien.

Chefanklageren havde først anmodet forfatningsdomstolen om lukning af HDP den 17. marts 2021. Den 31. marts foretog forfatningsdomstolens generalforsamling den første undersøgelse af anklageskriftet og konstaterede proceduremæssige mangler. Ud over at kræve lukning af partiet kræver det reviderede anklageskrift (ligesom det oprindelige) et politisk forbud for næsten 500 HDP-politikere og en indefrysning af partiets bankkonti.

Chefanklageren baserer de fleste af sine beskyldninger mod HDP på Kobanî-protesterne, som der verserer en retssag mod HDP-politikere for – herunder de tidligere medformænd Selahattin Demirtaş og Figen Yüksekdağ for deres roller i protesterne i 2014 til støtte for Kobanî. Beskyldningerne er hovedsageligt baseret på et tweet fra HDP’s Center Executive Board (dateret 6. oktober 2014), som opfordrede folk til at protestere i solidaritet med befolkningen i Kobanî mod ISIS og mod Tyrkiets embargo mod Kobanî. Under protesterne blev over 50 mennesker dræbt. Det overvældende flertal af dem var HDP-medlemmer eller sympatisører myrdet af tyrkisk politi.

Vi er fast besluttet på at forsvare HDP til det sidste. De, der tror, at de kan neutralisere partiet med en retskendelse, at de kan underminere de demokratiske kræfter gennem en retssag, tager fejl. De tror, de kan skræmme os og bruge retten som pression, men vi vil ikke lade os skræmme. Anklager, der er udarbejdet på baggrund af trusler, har ikke nogen juridisk værdi. Udtaler HDP.

Dette er også en test for alle de demokratiske kræfter i Tyrkiet. Alle bør kende deres ansvar og forstå, hvad formålet med denne retssag er. Der er brug for, at alle støtter op om demokrati, frihed og fredelig sameksistens, imod regeringens trusler og repressalier. Udtaler HDP.

Læs også:

Tyrkiet: Partiet HDPs lokaler angrebet – Deniz Poyraz er dræbt

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater