Fagtoppens splittelsesforsøg må afvises med øget støtte til sygeplejerskestrejken

Af Dorte Grenaa, Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

At tiden er inde til et nyt opgør med uligelønnen, er der ingen tvivl om. Heller ikke at sygeplejerskestrejken er signal til, at der må kæmpes for den. Men mens solidaritetserklæringer vokser, så går flere prominente forbundsformænd nu åbent ud mod strejken og deres egne medlemmers støtte.

Støtten til sygeplejerskernes strejke vokser – her fra Frederikshavn Auto

Seneste har Danmarks Lærerforenings formand Gordon Ørskov Madsen været ude og tale strejken ned, som han tillader sig at kalde usolidarisk overfor andre offentligt ansatte. Det er ikke bare et klumpet forsøg på at redde sit eget skind ovenpå et elendigt OK resultat. Det er et reelt splittelsesforsøg og forsøg på at hindre støtten til og kampviljen fra sygeplejerskerne i at bredde sig og må afvises som et sådant.

Argumentet lyder, at det ikke nytter at det kun er sygeplejerskerne, der får højere løn. Så hvorfor har Forbundstoppene så ikke krævet højere løn til alle deres medlemmer? Hvorfor har de så trumfet elendige forlig igennem og skudt ligelønnen til hjørne? Hvorfor så ikke udvide det til en fælles kamp for et reelt lønløft til alle?

Det er lige præcis det både arbejdsgiverne, regeringen og fagtoppen reelt er bange for skal ske. At strejken skal brede sig til alle de andre grupper og udvikle sig til en fælles kamp for ligeløn og hørere løn. At pædagoger, rengøringsfolk, lærere og alle de andre grupper øger deres støtte og aktive deltagelse i ligelønskampen. Derfor går de ud nu i strejkens start for at forsøge at forhindre den i at udvikle sig.

Svaret er at forsætte med at bygge en aktiv strejke op, at aktive blandt de øvrige faggrupper forsætter med at udtale deres klare støtte, som det allerede er i gang. Der må sættes tryk på at udvide sympatiaktioner og fælles brede demonstrationer og udvidelsen af strejken til nye grupper.

Løses ikke med puljer og komiteer

Ifølge Formanden for Danmarks Lærerforening skal man i stedet for afvente resultatet af en ny lønkomité, der skal undersøge om der findes grupper, der evt. har et lønefterslæb. Og på den baggrund lade Folketinget og trepartsforhandlinger ”skabe balance i lønningerne”. (Folkeskolen.dk 22. 6. 2021)

Det er den model som det offentlige områdes Forhandlingsfællesskabet for OK21 hele tiden har kørt og aftalt med arbejdsgiverne og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). Nemlig syltekrukken med den luftige lønkomite. Den blev stemt ned da den kom ind i mæglingsskitsen. Den er død, uligelønnen bliver dokumentet hver eneste dag og er blevet det i årtier. Det er en direkte løgn, når Danmarks Lærerforenings formand nu påstår, at alle andre grupper har stemt ja til en lønkomité som løsning.

De eneste der bliver ved med at tale om endnu en ny omgang lønkomite er politikere og topforhandlere i trepartsforhandlinger mellem regeringen som offentlig arbejdsgiver, staten og fagtoppen. Det har de talt om i årevis, i årtier langt tilbage i forrige århundrede – og der er ikke sket en …… De er også de eneste, der efter at lovede ligelønspuljer på finanslovens, igen og igen er forsvundet som dug for solen, bliver ved at forslå det som en løsning, hvor alle må slås mod hinanden om at få del i smulerne. Læs: Fuld solidaritet. Nok er nok. Sygeplejerskerne har sagt stop!

Gå ikke tilbage til en fuser

Der er al mulig grund til at bygge videre på de erfaringer tidligere OK- og ligelønskampe har måtte gøre sig på godt og ondt.

“Efter de store ligelønsstrejker blandt de offentlige kvindefag i 2007 og overenskomstkampen i foråret 2008, hvor sosumedhjælpere og -assistenter i ældreplejen over hele landet, hospitalspersonale – ikke mindst sygeplejerskerne, der strejkede i 59 dage – og pædagoger der strejkede, ja, så solgte fagtoppen som bekendt kravet med en lille lønstigning, en ligelønskommission og et ønske om en offentlig ligelønspulje fra Folketingets side.

Så at gøre ligelønskampen til en politisk kamp er lige præcis ikke at overlade den til politikere, men at styrke den politiske kamp i bevægelsen for at gøre den til en klassekampsbevægelse.”
(Se Enhed og Kamp: Ligelønnen afgøres hverken ved trepartsforhandlinger eller på Christiansborg 13.5.21)

Hvad vej en bevægelse, en strejke, en kamp går er altid et politisk spørgsmål og kamp. Så fuld opbakning til sygeplejerskernes strejke, og brug den som murbrækker for et opgør med lønefterslæb, lavtløn og uligeløn.

Læs også: Fuld solidaritet. Nok er nok. Sygeplejerskerne har sagt stop!


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne